Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Tα 10 καλύτερα soundtracks ταινιών της 20ετιας

  Βασικό στοιχείο μιας ταινίας, είναι η μουσική που την "ντύνει", τα λεγόμενα soundtracks. Πολλές ταινίες, μπορεί να μην είχαν ενδιαφέρον σενάριο ή καλούς ηθοποιούς αλλά άφησαν ιστορία για το soundtrack τους. Πολλά soundtracks από αυτά, πήραν βραβεία ή κάναν διάσημα τραγούδια και τους ερμηνευτές. Ας δούμε τα 10 κατα τη γνώμη μου καλύτερα soundtracks της τελευταίας 20ετίας.


1. Requiem for a dream (2000)
Εκτός από απίστευτη ταινία, έχει και ένα φοβερό soundtrack. Συνθέτης είναι ο Clint Mansell και η εκτέλεση έγινε απ΄το Kronos Quartet. Tο πιο γνωστό και συνάμα το πιο όμορφο κομμάτι της ταινίας είναι το "Lux Aeterna". Αν δεν ξέρετε ποιο είναι, βάλτε μια σειρά του Παπακαλιάτη τα τελευταία χρόνια (το έχει βάλει στην κάθε σειρά καμμιά 10αρια φορές) ή πατήστε πάνω στον τίτλο.
2. Pulp Fiction (1994)
Οι ταινίες του Ταραντίνο πάντα έχουν φοβερή μουσική, αλλά το Pulp Fiction είναι με διαφορά η καλύτερη του σ'αυτόν τον τομέα. Kool and the Gang, Ricky Nelson και Al Green είναι μερικά απ'τα ονόματα που συμμετέχουν στο soundtrack. Το τραγούδι δε που χορεύει ο John Travolta, με την Uma Thurman (με ένα ιδιαίτερο χορευτικό) έχει μείνει χαραγμένο σε όποιον έχει δει την ταινία. Για όποιον δεν το ξέρει, είναι διασκευή της "Μισιρλού", ελληνικό τραγούδι του 1929.
3. Almost Famous (2000)
Η ταινία (ψιλομέτρια ως ταινία) αναφέρεται σε έναν νεαρό που ακολουθεί ένα συγκρότημα για να γράψει γι'αυτούς στο περιοδικό Rolling Stone, οπότε ήταν λογικό να έχει πολύ καλό soyndtrack. Στην ταινία ακούμε τραγούδια του Elton John, των Led Zeppelin και των Simon and Garfunkel. Η ταινία πήρε το 2001 το Grammy for Best Compilation Soundtrack Album for a Motion Picture.
4. High Fidelity (2000)
Άλλη μια ταινία σχετική με μουσική, μια και η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δισκάδικο. Πάρα πολύ ωραίο soundtrack με μεγάλα ονόματα να συμμετέχουν όπως οι Kinks, οι Velvet Underground, οι Stereolab και ο Stevie Wonder.
5. Trainspotting (1996)
Ταινία που διαπραγματεύεται και αυτή τον κόσμο των ναρκωτικών όπως και το "Requiem for a dream". Εξίσου καλό soundtrack με το Requiem αλλά με διαφορετικό στυλ μουσικής. Το Vanity Fair,το κατέταξε 7ο στη λίστα του με τα καλύτερα soundtraks όλων των εποχών. Λογικό, απ΄τη στιγμή που περιλαμβάνει τραγούδια των Iggy Pop, Lou Reed, New Order, Blur και Primal Scream.
6. Moulin Rouge (2001)
Ταινία που διαδραματίζεται σε καμπαρέ, είναι λογικό να έχει στηριχτεί αρκετά στην μουσική που έχει.Έτσι και έγινε και στο soundtrack της ταινίας συμμετέχουν όπως ο Bono απ'τους U2, οι Beck και ο David Bowie. Επίσης στο soundtrack βρίσκεται η διασκευή του "Lady Marmelade" που κέρδισε το Grammy με τις Christina Aguilera, Lil Kim, Pink και Mya.
7. Into the Wild (2007)
Το soundtrack αυτής της ταινίας είναι ουσιαστικά ένα σόλο άλμπουμ του Eddie Veder, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Pearl Jam, αφού έχει γράψει τα 9 απ'τα 11 τραγούδια, παίρνοντας μάλιστα και Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι "Guaranteed"
8. Amelie (2001)
Ένα εξαιρετικό αλλά και ιδιαίτερο soundtrack. Περιέχει instrumental κομμάτια με ακορντεόν και πιάνο, όλα τους μοναδικά και πολύ όμορφα. Το πιο γνωστό και πιο ωραίο κομμάτι της ταινίας είναι το "J'y Suis Jamais Alle", του οποίου μπορεί κάποιος να βρει εκατοντάδες remix.
9. The Bodyguard (1992)
Η αλήθεια είναι ότι μπαίνει στη λίστα μου, κυρίως για το πασίγνωστο τραγούδι της Whitney Houston, "I will always love you". Από'κει και πέρα όμως αξίζει να είναι στη λίστα γιατί έγινε 17 φορές πλατινένιο και πήρε το Grammy Album of the Year το 1994. Τέλος πούλησε 44 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και είναι το ν.1 soundtrack σε πωλήσεις όλων των εποχών.
10. Kill Bill Vol. 1 (2003)
Άλλη μια ταινία του Tarantino και ένα απ΄τα αγαπημένα μου soundtrack. Φοβερή ταινία, γεμάτη δράση και τη μουσική να δίνει το στίγμα της σε κάθε σκηνή, δίνοντας παραπάνω ένταση, ειδικά στις σκηνές που γίνονται μάχες. Το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι αυτού του soundtrack είναι το "Bang Bang (My baby shot me down)" απ'την Nancy Sinatra, όπως και το Woo-hoo των Rock-A-Teers (στην ταινία το λέει μια γιαπωνεζίκη μπάντα, οι 5.6.7.8's) που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφημίσεις.

6 σχόλια:

  1. Και έρχομαι σαν διαόλου κάλτσα & ερωτώ: Γιατί όμως και οι 10 ταινίες είναι κορυφαίες; Λόγω των μουσικών τους ή όχι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν κάλτσα όπως είδες στον τίτλο γράφω τα καλύτερα soundtracks.To Almost Famous, το Bodyguard και το Moulin Rouge απέχουν απ'το να είναι καλές ταινίες.Αλλά έχουν ωραία soundtracks

      Διαγραφή
  2. τιλεςορε!!! Το βόδιγκαρντ δεν είναι ταινιάρα; Εκεί που σκίζει το φουλάρι με το σπαθί, εκεί που σώζει το πιτσιρίκι από σίγουρο πνιγμό, η ερμηνεία της ριπ χιούστον που ευτυχώς πέθανε και την θυμηθήκαμε; Δεν αξίζει δηλαδή ο κέβιν να γίνεται ντίρλα δια αυτή τη ταινία εβριντέι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν και θέλεις να με ρίξεις στην παγίδα, να γίνω κάφρος δε θα το καταφέρεις. R.I.P για την Whitney.

      υ.γ. εβριντέι;;;;

      Διαγραφή
  3. Στο Kill Bill ένα, επίσης, γνωστό τραγούδι που τα σπάει είναι το Goodnight Moon από Shivaree (vol. 2)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχεις δίκιο. Απλά το σκεπτικό μου ήταν να αναφέρω τα 2 κομμάτια που γίναν πολύ γνωστά (αν κ παλιά), μέσω της ταινίας. Το Goodnight Moon (που είναι κομματάρα) ήταν γνωστό από πριν (τουλάχιστον έτσι νομίζω).

      Διαγραφή