Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι 10 καλύτερες ταινίες με ναρκωτικά

Μετά από μεγάλο διάστημα (ντροπή για έναν ταινιοφάγο όπως εγώ), είπα να ξαναγράψω για την μεγάλη μου αγάπη, Τις ταινίες! Σήμερα το θέμα είναι οι ταινίες που η υπόθεση τους σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Είτε είναι συμμορίες, είτε μαφία, είτε απλά παιδιά που καταστρέφονται με αυτά, οι ταινίες που διαπραγματεύονται το αντικείμενο αυτό έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και στην ιστορία του κινηματογράφου έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικές ταινίες με αυτό το θέμα.
Αλλά ας προχωρήσουμε στο προκείμενο και να τις δούμε μια προς μια.

Όπως είπα και στο άρθρο για τις 10 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε βιβλία, πρόκειται για μια ταινία σχετικά με μια παρέα 3 ατόμων και τη μητέρα του ενός απ'αυτούς και τα προβλήματα εθισμού που έχουν. Ταινία που την συνιστώ ανεπιφύλακτα και την θεωρώ ότι είναι απ΄τις πιο κατάλληλες ταινίες να δείξεις στο παιδί σου για να καταλάβει την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά στον άνθρωπο.

2, American Gangster (2007)
Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Frank Lucas (τον οποίον υποδύεται ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Denzel Washington), ενός γκάνγστερ απ΄την Βόρεια Καρολίνα που τη δεκαετία του 70' κατάφερε να γίνει ο νούμερο 1 εισαγωγέας ηρωίνης απ΄την Μέση Ανατολή (ο τρόπος που κατάφερε να την εισάγει είναι πανέξυπνος και φυσικά δεν πρόκειται να σας τον πω) στην Αμερική. Μέσω της ηρωίνης αλλά και των επαφών του με την Μαφία της Νέας Υόρκης, έγινε ένας απ΄τους μεγαλύτερους εγκληματίες της Αμερικής. Την ίδια στιγμή απέναντι του έχει έναν ντετέκτιβ της Δίωξης Ναρκωτικών, τον Richie Roberts (Russel Crowe) που προσπαθεί να τον σταματήσει.

O Al Pacino στον ρόλο του Tony Montana, ενός Κουβανού μετανάστη που μαζί με τον φίλο του Manolo Ray (Steve Bauer) δημιουργούν μια αυτοκρατορία ναρκωτικών στο Μαϊάμι. Η ταινία ακολουθεί τον Tony Montan απ΄την αρχή της αυτοκρατορίας του ως την προδοσία απ'΄τους συνεργάτες του και τελικά τον θάνατό του. Μια απ΄τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) ερμηνείες του Al Pacino και μια εξαιρετική ταινία στο σύνολό της.

Στην πολύ καλή ταινία του Steven Soderbergh (Όσκαρ Σκηνοθεσίας), βλέπουμε 4 διαφορετικές ιστορίες που συνδέονται λίγο πολύ μεταξύ τους. Στην 1η ιστορία, ένας αστυνομικός στο Μεξικό (Benicio Del Toro-Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου) μαθαίνει ότι το καινούργιο του αφεντικό εμπλέκεται με το καρτέλ των ναρκωτικών. Στην 2η ιστορία ένας έμπορος ναρκωτικών συλλαμβάνεται και για να την γλυτώσει "δίνει" έναν "βαρώνο" των ναρκωτικών και αφεντικό του, τον οποίο βλέπουμε στην 3η ιστορία ότι προσπαθεί να τον γλυτώσει η γυναίκα του (Cathreen Zeta-Jones), ψάχνοντας τρόπο για να βγάλει απ΄τη μέση τον έμπορο ναρκωτικών. Στην 4η και τελευταία, ένας δικαστής αποφασίζει να ξεκινήσει αγώνα ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, μαθαίνει ότι η κόρη του είναι χρήστης.

Η αληθινή ιστορία του Goerge Jung, του ατόμου που είναι υπεύθυνος για την εισχώρηση του 85% της κοκαΐνης που υπάρχει στην Αμερική. Η ταινία παρακολουθεί την άνοδο και την κάθοδο του Jung (Johnny Depp) στην ιεραρχία των ναρκωτικών. Το σενάριο αυτής της πολύ καλής ταινίας, βασίζεται στο βιβλίο "Blow: How a Small Town Boy Made $100 Million with the Medellin Cocaine Cartel and Lost It All" του Bruce Porter. Τέλος να πω ότι "blow" είναι λέξη αργκό και σημαίνει κοκαΐνη.

Μια ταινία που δε ξέρει ο πολύς κόσμος, αλλά δε παύει να είναι εξαιρετική, με έναν εκπληκτικό Gene Hackman (Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου) πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον William Friedkin (Όσκαρ Σκηνοθεσίας). Στην ταινία 2 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, ο Jimmy Doyle (Gene Hackman) και ο Buddy Russo (Rob Schneider), προσπαθούν να παρεμποδίσουν ένα τεράστιο φορτίο ηρωίνης, το οποίο έρχεται με καράβι απ΄την Γαλλία. Αυτό που έχει αφήσει εποχή, είναι το κυνηγητό με αμάξια μες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ίσως ένα απ΄τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε για διαφύλαξη στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις Η.Π.Α, αφού θεωρήθηκε πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1993, η ταινία δείχνει την ιστορία του Mark Renton (Ewan McGregor) που προσπαθεί να ξεκόψει απ΄τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα την ηρωίνη και πως αυτό επηρεάζει την σχέση του με την οικογένεια του αλλά και τους φίλους του. Αυτή η ταινία απογείωσε την καριέρα του  McGregor και θεωρείται μια απ΄τις καλύτερες ταινίες στη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε κατατάχθηκε 10η στη λίστα του BFI (British Film Institute) για τις 100 καλύτερες ταινίες στην Βρετανία, όλων των εποχών. Τέλος ήταν η 1η ταινία που τόλμησε να δείξει πολύ περιγραφικά τη χρήση ναρκωτικών στην Βρετανία και τις συνέπειες που είχε για τους χρήστες.

8. City of God (2002)
Ταινία που προτάθηκε για 4 Όσκαρ. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1997 και η οποία περιέχει πολλά αληθινά γεγονότα. Γυρισμένη στις φαβέλες (φτωχογειτονίες) του Ριο Ντε Τζανέιρο, η ταινία περιγράφει τη ζωή 2 φίλων και τα διαφορετικά μονοπάτια που πήραν στη ζωή τους μεγαλώνοντας, με τον έναν να γίνεται φωτογράφος και τον άλλον μέλος συμμορίας και έμπορος ναρκωτικών. Η ταινία πήρε εκπληκτικές κριτικές από κριτικούς και περιοδικά, με το περιοδικό ΤΙΜΕ να το επιλέγει ως μια απ΄τις 100 κορυφαίες όλων των εποχών όπως και το EMPIRE, ενώ η Guardian την επέλεξε 6η στη λίστα με τις 25 καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών.

9, The Basketball Diaries (1995)
Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Jim Carrol, που στα σχολικά του χρόνια όντας μέλος της ομάδας μπάσκετ του σχολείου, μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά. Η ταινία δείχνει πως το όνειρο του να γίνει αστέρας του μπάσκετ καταστράφηκε και κατέληξε να τον διώξει η μητέρα του απ΄το σπίτι, να κλέβει και να σκοτώνει για την δόση του. Τον Carrol υποδύεται ο Leonardo Di Caprio πολύ πριν τους Ρωμαίους και τις Ιουλιέτες και τους Τιτανικούς... Ευτυχώς μετά από αυτές τις 2 "ταινίες" (και 40 Όσκαρ να έπαιρνε εμένα δεν μ'αρέσει) έδειξε το εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο του, το οποίο ξεχωρίζει και σ'αυτήν την ταινία.

10. Saving Grace (2000)
Για το τέλος κράτησα μια κωμωδία. Ο ελληνικός τίτλος είναι "Του Θεού το χόρτο", άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική μετάφραση των αγγλικών τίτλων είναι για τα πανηγύρια. Η υπόθεση αφορά μια Αγγλίδα χήρα στην Αγγλία, που λόγω οικονομικών προβλημάτων, αποφασίζει να καλλιεργήσει μαριχουάνα στο θερμοκήπιο της. Οι προσπάθειες της να κάνει όσα χρειάζονται για να έχει αποτέλεσμα, αλλά και να μην την καταλάβουν οι γείτονες είναι όλα τα λεφτά για την ταινία. Προσωπικά εγώ γέλασα πολύ με αυτήν την ταινία και τη συνιστώ σε όποιον θέλει να δει κάτι διαφορετικό.

4 σχόλια:

  1. ωραιας επιλογες!αλλα δεν γινεται να φανεις εκτος δεκαδας το the man with the golden arm................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά ξέρεις ποιο είναι το θέμα μου;Θεωρώ ότι ο Σινάτρα δεν ήταν τόσο καλός ηθοποιός και απλά εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα για να παίξει σε τόσες ταινίες που έπαιξε και για να πάρει τις υποψηφιότητες(και το Όσκαρ)που πήρε.Πάντως είναι καλή ταινία όντως.

      Διαγραφή
  2. Για εμενα ειναι μια απο τις καλυτερες ταινιες ολων των εποχων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή