Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μύθοι για την απιστία

  Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το θέμα της απιστίας. Μύθοι σχετικά με το γιατί το κάνουν (άντρες ή γυναίκες), τι σημαίνει όταν κάποιος απατάει τον/την σύντροφό του, ποιό φύλο το κάνει περισσότερο και άλλα τέτοια. Ψάχνοντας στο Ίντερνετ ανακάλυψα ένα πολύ καλό άρθρο της Tracey Cox, με τον τίτλο "Top 12 Myths About Cheating" . Θα προσπαθήσω να το μεταφέρω στα Ελληνικά όσο καλύτερα μπορώ (με κάποιες μικρές δικές μου παρεμβάσεις) για να το διαβάσετε.

1. Όποιος/α κερατώνει δεν είναι ευχαριστημένος απ΄την οικογενειακή του ζωή
Σύμφωνα με την Cox, αυτό συμβαίνει μόνο στις γυναίκες. Πολλές γυναίκες που ήταν παντρεμένες για πολύ καιρό και είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις, ανέφεραν ότι δεν ήταν ευχαριστημένες απ΄τον γάμο τους. Αντίστοιχα για τους άντρες δε συμβαίνει αυτό. Μπορεί κάποιος να αγαπάει πάρα πολύ τη σύντροφό του, να έχουν εξαιρετική σεξουαλική ζωή και πάλι να κάνει την απιστία, αν θεωρήσει ότι θα το κάνει και η σύντροφός του δε θα το μάθει ποτέ. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε, το 56% των άπιστων αντρών είπε ότι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι απ΄τον έγγαμο βίο τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 34%.

2. Οι άντρες απατάνε πιο συχνά απ΄τις γυναίκες
Ένας μύθος που για πολλά χρόνια ήταν πραγματικότητα, αλλά που πλέον τα πράγματα έχουν ισορροπήσει ανάμεσα στα 2 φύλα. Οι γυναίκες πλέον το βλέπουν σαν τρόπο να τονίσουν τον εγωισμό τους και να νιώσουν εκτίμηση και πόθο στο πρόσωπό τους από κάποιον άλλον, αφού ο σύντροφος τους τις αγνοεί. Εξακολουθούν βέβαια να αισθάνονται άσχημα γι'αυτό (σε αντίθεση με τους άντρες) αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι καλύτερες στα ψέμματα και έτσι είναι πιο πιθανό γι'αυτές να μην τις ανακαλύψουν οι άντρες τους. Είναι επίσης μύθος ότι οι άντρες θέλουν να κάνουν ερωμένες τις φίλες τους, αφού θέλουν στις παράνομες σχέσεις όσο γίνεται λιγότερες δεσμεύσεις. Αντίθετα οι γυναίκες είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτές που θέλουν να γίνουν από φιλικές, ερωτικές οι σχέσεις τους με κάποιους φίλους. Οι γυναίκες εμπλέκονται συναισθηματικά με αυτόν που κάνουν την παράνομη σχέση, πιστεύοντας ότι οι σχέση με φίλους μπορεί να είναι καλύτερη απ΄αυτήν που ήδη έχουν με τους συντρόφους τους. Άρα οι γυναίκες ψάχνουν το άλλο τους μισό (που δεν βρήκαν στην τωρινή σχέση), οι άντρες απλά περνάνε καλά.

3. Οι παράνομες σχέσεις γίνονται λόγω σεξ
Μπορεί το σεξ να είναι το βασικότερο σε μια παράνομη σχέση αλλά δεν είναι ο λόγος που ένα άτομο ωθείται να απατήσει. Σύμφωνα με την Cox, κάτι θα σου λείπει από τη σχέση σου για να απατήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν το καταλαβαίνουν τι είναι αυτό, μια και πολλές φορές είναι υποσυνείδητο. Κάποιοι ψάχνουν για κάτι που δεν είχαν μικρότεροι, άλλοι μεγάλωσαν ή είναι χρόνια στη σχέση και νοσταλγούν τις εποχές που ήταν νέοι, ελεύθεροι και ωραίοι. Οπότε στις παράνομες σχέσεις γίνεται σεξ, αλλά δεν γίνονται ΓΙΑ το σεξ.

4. Αν σε απατήσει, δε σε αγαπάει
Δεν είναι απαραίτητο αυτό. Όπως λέει η Cox, το πιο πιθανό είναι να μην σε σέβεται ή να έχει διαφορετικό σύστημα αξιών από εσένα. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να διαχωρίζουν το σεξ  απ΄την αγάπη (όπως είπαν και οι Hi-5) και γι'αυτούς δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από μια σαρκική ανάγκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ατόμων είναι άντρες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο κάνουν σεξ χωρίς συναίσθημα.

5. Το σεξ με πρωην δεν θεωρείται απιστία
Αυτό ομολογώ ότι δεν το έχω ξανακούσει. Απ'ότι φαίνεται κάποιοι χρησιμοποιούν αυτή την δικαιολογία (προφανώς για να πείσουν τον εαυτό τους ότι δεν είναι απιστία), με τη λογική ότι δεν είναι κάποιο καινούργιο άτομο και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι πέρα από σεξ. Αλλά σύμφωνα με την Cox, αυτό δεν ισχύει (ω μα τι έκπληξη) αφού μπορεί ο/η πρώην να θέλει κάτι από σένα και μετά να σε κυνηγάει και άντε να το δικαιολογήσεις στον άνθρωπό σου. Επίσης οι πιθανότητες να μαθευτεί η απιστία, είναι μεγαλύτερες με έναν/μια πρώην απ'ότι με ένα άγνωστο άτομο.

6. Υπάρχει τρόπος να "θωρακίσεις" τη σχέση σου από απιστίες (έτσι ερμήνευσα το affair-proof)
Σύμφωνα με την Cox το να κάνεις όλα τα χατήρια στον άνθρωπό σου για να τον κρατάς ευχαριστημένο και να μην λοξοκοιτάξει, δε σου εξασφαλίζει κιόλας ότι δε θα το κάνει. Η Cox λοιπόν πιστεύει ότι το καλύτερο είναι να βρεις τον σωστό σύντροφο που να έχει σωστές ηθικές αξίες και τη σωστή διαπαιδαγώγηση απ΄την οικογένεια του, ώστε να καταλαβαίνει πόσο άσχημο είναι να σε απατήσει.

7. Αν το έχει κάνει μια φορά, θα το ξανακάνει
Αυτό έχει βάση κατά την Cox, αν ο άλλος ή η άλλη έχει κερατώσει όλες τις προηγούμενες σχέσεις. Αυτά τα άτομα είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνουν.

8. Αν απιστήσεις πρέπει να το πεις
Mα καλά ποιός τα λέει αυτά τα πράγματα ήθελα να ήξερα...Τέλοσπαντων! Η Cox πιστεύει ότι αν η παράνομη σχέση σου είναι γνωστή από τρίτους ή σε υποψιάζεται ο σύντροφός σου, τότε πρέπει να το πεις, να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται (που λένε οι Κατσιμιχαίοι). Αν δεν είναι γνωστή και είσαι σίγουρος/η ότι δε θα μαθευτεί καλύτερα να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, ειδικά αν ο σύντροφός σας δεν είναι ψυχικά δυνατό άτομο ή έχει θέματα αυτοπεποίθησης. Επίσης η Cox λέει, ότι αντί να το πείτε και να σας πάρει πολύ χρόνο να ξανακολλήσετε το γυαλί (αν ξανακολλάει...), είναι προτιμότερο να ψαχτείτε οι ίδιοι/ίδιες για το τι σας πρόσφερε αυτή η άλλη σχέση που δε σας το πρόσφερε η δική σας. Αν επίσης αυτό που βρήκατε αλλού, μπορείτε να το βρείτε στον άνθρωπό σας. Τέλος το χειρότερο είναι να το πείτε, για να νιώσετε καλύτερα, μια και για να σας φύγει από πάνω σας το βάρος, θα πληγώσετε (ίσως ανεπανόρθωτα) τον άνθρωπό σας.

9. Δεν θεωρείται απιστία αν ο άλλος δε το μάθει
Η Cox λέει ότι αυτό εξαρτάται απ΄το άτομο και πως το βλέπει. Είναι όμως πολύ σπάνιο αυτό, μια και τα περισσότερα άτομα καταλαβαίνουν ότι κάνουν κάτι κακό. Επίσης με την απιστία, αρχίζεις και βλέπεις (πάντα κατά τα λεγόμενα της Cox) τον/την άλλον/άλλη διαφορετικά. Θα έχεις πάντα στον νου σου ότι την έχεις ξεγελάσει και εξαιτίας αυτού θα σου φαίνεται αφελής ή υπερβολικά ευκολόπιστη. Έτσι θα "πέσει" στα μάτια σου και θα πάψεις να την εκτιμάς και να την σέβεσαι όπως πριν (θα μου πείτε πόσο την εκτιμάς και την σέβεσαι αν την κεράτωσες...) και μια σχέση στηρίζεται στην εκτίμηση και στον σεβασμό (οπότε υπάρχει πρόβλημα).

10. Χωρίς σεξ, δε θεωρείται απιστία
Η συναισθηματική απιστία, σύμφωνα με την Cox, είναι η μεγαλύτερη απειλή για ένα ζευγάρι. Περισσότεροι απ΄το 80% των άπιστων ανθρώπων, είχαν σχέση με άτομα που ξεκίνησαν "σαν φίλοι", συνήθως κάποιον απ΄την δουλειά. Για την ακρίβεια το 50% των γυναικών και το 62% των αντρών (απ΄τον αριθμό των άπιστων ατόμων, όχι γενικά), είχαν σχέση με κάποιον απ΄τη δουλειά τους. Η συναισθηματική απιστία είναι πολύ επικίνδυνη, εθιστική και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ εύκολα. Αν παριστάνεις (ή λες ψέμματα) ότι είσαι ελεύθερος, αν στέλνεις πονηρά μηνύματα και e-mails στο "άλλο" άτομο ή αν βγαίνεις έξω με αυτό το άτομο και δεν το λες στον σύντροφό σου, τότε είσαι συναισθηματικά άπιστος.

11. Αν φαντασιώνεσαι άλλα άτομα, σημαίνει ότι είσαι επιρρεπής στην απιστία
Η Cox αναφέρει ότι πολλοί σεξολόγοι, ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να φαντασιώνονται άλλους για να καταπολεμήσουν τις τυχόν σκέψεις για απιστία, αλλά άλλοι το βρίσκουν ριψοκίνδυνο, θεωρώντας ότι άμα το φτιάξεις αρκετά με το μυαλό σου, θα θες μετά να το κάνεις και πραγματικότητα. Άλλωστε στο μυαλό σου, το σεξ με άλλο άτομο θα είναι εκπληκτικό. Ακόμα και να μην είναι (που σπάνια είναι τόσο καλό όσο το φαντάζεσαι), οι φαντασιώσεις αυτές θα σου δώσουν το ερέθισμα για να απιστήσεις.

12. Η απιστία μπορεί να σώσει μια σχέση
Εδώ η Cox, λέει το προφανές. Ότι δηλαδή, αυτός ο μύθος (μα πραγματικά απορώ ποιοί τις λένε αυτές τις βλακείες) είναι τελείως άκυρος. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, αφού το μόνο που θα "καταφέρεις" με την απιστία είναι να πληγώσεις τον άλλον, να λες ψέμματα και να προδώσεις την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σου. Ακόμα και αυτοί που επιβίωσαν και δεν χώρισαν, μιλάνε για μια σχέση γεμάτη στεναχώρια, απογοήτευση και ενοχές. 

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο αυτό και πιστεύω ότι σε πολλά έχετε συμφωνήσει με την αρθρογράφο. Αν τώρα κάποιος δεν πείστηκε απ΄την μεταφορά μου στα Ελληνικά ή...θέλει να δει αν έχω κάνει λάθος στην μετάφραση, ας πατήσει εδώ για να πάει στο αυθεντικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου