Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Oι 10 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε βιβλία

    Αρκετές επιτυχημένες ταινίες βασίστηκαν εξ'ολοκλήρου ή απλά πήραν την ιδέα από κάποιο βιβλίο. Πολύ πιθανό αρκετοί από εμάς να έχουμε δει την ταινία αλλά να μην ξέρουμε ότι είναι βασισμένο σε κάποιο βιβλίο ή αρκετοί να το ξέρουμε, αλλά να βαριόμαστε να το διαβάσουμε.
Εν μέρει λογικό, μια και η ταινία σου παίρνει να τη δεις το πολύ 2-2μιση ώρες (και πολύ λέω) ενώ το αντίστοιχο βιβλίο μπορεί να είναι από 400 έως και 600-700 σελίδες, οπότε θες μέρες ή μήνες να το διαβάσεις. Εγώ ο ίδιος δεν έχω διαβάσει ούτε το 1/100 απ'αυτά τα βιβλία και όσα διάβασα ήταν βιβλία που είχα δει ήδη την ταινία (μόνο στο Νησί, αν και είναι σειρά αυτό, έγινε το αντίθετο) και μετά διάβασα τα βιβλία. Καμία σχέση...και το λέει ένας υπερκολλημένος ταινιοφάγος. Αλλά μην ξεφεύγουμε! Ας δούμε τις 10 καλύτερες (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ταινίες, βασισμένες σε βιβλίο.

1.Forrest Gump (1994)
Η εκπληκτική ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, που απέσπασε 6 Όσκαρ, είναι βασισμένη σε βιβλίο του Winston Groom που εκδόθηκε το 1986. Ένας άντρας, καθισμένος σε ένα παγκάκι στάσης λεωφορείου, λέει την ιστορία της ζωής του σε όσους βρίσκονται δίπλα του. Ιστορία που συνέπεσε με πολλά ιστορικά γεγονότα.
Βασισμένη σε βιβλίο του Hubert Shelby Jr. του 1978, το "Requiem for a dream", εξιστορεί τα προβλήματα εθισμού 4 ατόμων με τα ναρκωτικά. Της Sara, του γιου της Harry, της κοπέλας του Harry, Marion και του κολλητού του Tyron. Μια "σκληρή" ταινία που δείχνει την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά στον άνθρωπο. Επίσης έχει φοβερό soundtrack (άσχετο!)
Βιβλίο του 1962 απ΄τον Anthony Burgess, το "A Clockwork Orange", έγινε ταινία 9 χρόνια αργότερα, η οποία προτάθηκε για 4 Όσκαρ. Είναι η ιστορία του Alex, ενός χαρισματικού νέου ο οποίος όμως είναι πολύ βίαιος και έχοντας μια μικρή συμμορία, δημιουργεί προβλήματα στους γύρω του. Γι'αυτό το λόγο συλλαμβάνεται και γίνεται το πειραματόζωο σε θεραπείες για την μείωση της εγκληματικότητας, μέσω ψυχολογικών πρακτικών και τεστ.
Τριλογία ταινιών βασισμένη σε τριλογία βιβλίων απ'τον J.R.R. Tolkien, τα οποία γράφτηκαν μεταξύ 1937 με 1949. Μία απ΄τις ακριβότερες παραγωγές ταινιών όλων των εποχών. Είναι η ιστορία ενός hobbit (κάτι σαν νάνος) Froddo Baggins, ο οποίος με τη βοήθεια μιας ομάδας πολεμιστών και ενός μάγου, πρέπει να καταστρέψει ένα δαχτυλίδι με υπέρτατες δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του κακού Shauron. (όποιος έχει δει την τριλογία τώρα με κράζει για την περιγραφή, αλλά σε λίγες γραμμές ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να κάνω)
Βασισμένο σε βιβλίο του Thomas Harris που εκδόθηκε το 1988. Είναι η συνέχεια άλλου βιβλίου, του "Red Dragon" που εκδόθηκε το 1981 και το οποίο παραδόξως έγινε ταινία, μετά το "Silence of the Lambs". Η ταινία αναφέρεται στον, κατά συρροή δολοφόνο Hannibal Lecter (Anthony Hopkins όλα τα λεφτά), ο οποίος αφού έχει συλληφθεί και έχει μπει σε ψυχιατρείο, βοηθάει μια νεαρή ντετέκτιβ να ανακαλύψει τα ίχνη ενός άλλου κατά συρροή δολοφόνου που σκοτώνει και γδέρνει τα θύματά του.
6. High Fidelity (2000)
Aπ΄τις αγαπημένες μου ταινίες, το "High Fidelity", είναι βασισμένο σε βιβλίο του Nick Hornby που εκδόθηκε το 1995. Ο Rob Fleming είναι ιδιοκτήτης δισκάδικου και πρόσφατα χωρισμένος. Μαζί με τους φίλους και υπαλλήλους στο δισκάδικο, φτιάχνουν top 5 για τα πάντα. Το βασικότερο top 5 είναι αυτό των 5 χωρισμών του Rob. Πολύ καλή ταινία, που συνδυάζει μουσική, δράμα και κωμωδία. Επίσης μέσω αυτής της ταινίας "γνώρισα" τον ΘΕΟ Jack Black.
7. Sleepers (1996)
Η ταινία αυτή βγήκε ένα χρόνο μετά το ομώνυμο βιβλίο του Lorenzo Carcaterra. Είναι η ιστορία μιας παρέας 4 νεαρών αγοριών που εξαιτίας μιας φάρσας, η οποία όμως παραλίγο να σκοτώσει έναν άνθρωπο, καταδικάζονται σε εγκλεισμό στο αναμορφωτήριο. Εκεί κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά απ'τους φύλακες. 10 χρόνια μετά όμως, έρχεται η ώρα της εκδίκησης...
8. The Bone Collector (1999)
Θρίλερ μυστηρίου με την Angelina Jolie και τον Denzel Washington. Βασίστηκε σε βιβλίο του Jeffrey Deaver που εκδόθηκε το 1997. Η Jolie υποδύεται μια αστυνομικό που με τη βοήθεια ενός τετραπληγικού, ειδικού σε ανθρωποκτονίες, ντετέκτιβ προσπαθούν να βρούν ένα κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος έχει τη συνήθεια να παίρνει ένα κομματάκι απ'τα κόκκαλα του θύματος
9. The Talented Mr. Ripley (1999)
Βασισμένο στο 1ο από μια σειρά 5 βιβλίων του 1955 απ΄τη Patricia Highsmith, η ταινία, εξιστορεί τη ζωή του Tom Ripley, ενός νεαρού απατεωνίσκου, που χρησιμοποιεί ψέμματα και απάτες για να αποκτήσει ότι θέλει. Ξεγελάει λοιπόν έναν πλούσιο άντρα, ο οποίος νομίζει ότι είναι φίλος του άσωτου υιού του και τον προσλαμβάνει για να τον πείσει να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη, απ'την Ιταλία που βρίσκεται.
10, The Hours (2002)
Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Michael Cunningham, που εκδόθηκε 3 χρόνια πριν. Επίσης στην ταινία πήρε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου η Nicole Kidman. Η ιστορία αναφέρεται σε 3 γυναίκες, σε 3 διαφορετικές εποχές και το πώς τις επηρέασε το βιβλίο της Virginia Woolf, "Mrs Dalloway".Η 1η είναι η ίδια η Virginia Woolf  που γράφει το βιβλίο και παλεύει με τα ψυχολογικά της προβλήματα, η 2η είναι η Laura Brown μια συμβατική νοικοκυρά που διαβάζοντας το βιβλίο, ξεφεύγει νοητικά απ΄την μίζερη ζωή της και η 3η είναι η Clarissa Vaughnan που είναι ίδια η ηρωΐδα του βιβλίου, Clarissa Dalloway.


3 σχόλια:

  1. O Harry Potter θα είναι συντετριμμένος που δεν κατάφερε να μπει στη 10δα. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είναι!Μισώ τον Harry και την παρέα του...Θα μπορούσα να είχα βάλει και την Ραπουνζέλ που έγινε ταινία, απ'το να βάλω τον μικρό μάγο... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή