Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Καλύτερες μεταγραφές: Premier League

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σ'αυτήν την αγωνιστική περίοδο δόθηκαν πολλά λεφτά για μεταγραφές σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Τώρα που τελειώνει η χρονιά και ξέρουμε τις πρωταθλήτριες ομάδες στα περισσότερα των πρωταθλημάτων, θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τις καλύτερες μεταγραφές στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Ξεκινάω με το κατά πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα, την Premier League.

Gael Clichy: Ο Γάλλος διεθνής αριστερός μπακ, κόστισε στους "Πολίτες" περίπου 7 εκατομμύρια λίρες για να τον πάρουν απ'την Arsenal αλλά άξιζε. Έκανε τη αριστερή πλευρά της άμυνας δικιά του, παίζοντας σε 36 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και έχοντας και 5 ασίστ.
Samir Nasri: Άλλη μια μεταγραφή απ'την Arsenal με τον Γάλλο-Αλγερινό μέσο να κοστίζει 24 εκατομμύρια λίρες. Η City ήξερε που τα έδινε όμως γιατί με 5 γκολ και 9 ασίστ σε 30 αγώνες στην Premier League (συνολικά αγωνίστηκε σε 47 αγώνες, σκοράροντας άλλη μια φορά στο League Cup) είναι απ'τους βασικούς λόγους που η 2η ομάδα του Manchester θα πάρει (όπως όλα δείχνουν) το πρωτάθλημα.
Kun Aguero: Αν πρέπει να βγάλω τον MVP της Premier League, για μένα είναι ο 23χρονος επιθετικός. Ο Αργεντίνος (γαμπρός του Μaradona, μη ξεχνάμε) είχε 22 γκολ και 10 ασίστ σε 33 αγώνες, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την City στην κορυφή της Premier. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 29 γκολ και 12 ασίστ σε 47 αγώνες. Προφανώς πιάσαν τόπο τα 40 εκατομμύρια που έδωσε ο Σεΐχης (μεγαλομέτοχος της ομάδας) στην Atletico Madrid για να τον κάνει δικό της.
Ashley Young: O διεθνής Άγγλος επιθετικός, ήταν απ'τους καλύτερους παίχτες της Aston Villa τα τελευταία 5 χρόνια και η United εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα τους για να τον αποκτήσει με μόλις 16 εκατομμύρια λίρες (μικρό ποσό για την αξία του). Ο Young ήταν και φέτος εκπληκτικός έχοντας σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, 8 γκολ και 11 ασίστ.
Phil Jones: Μόλις 20 χρονών, ο Jones είναι ήδη διεθνής με την Εθνική Αγγλίας και βασικός στόπερ της United. Αποδεικνύεται ότι τα 17 εκατομμύρια που πλήρωσαν οι περσινοί Πρωταθλητές στην Blackburn για να τον αγοράσουν ήταν λίγα. Φέτος είχε 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 2 φορές και δίνοντας και 2 ασίστ.
Mikel Arteta: O Ισπανός μέσος είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του με την Everton, τα προηγούμενα χρόνια οπότε τα 10.5 εκατομμύρια που κόστισε ήταν λογικό ποσό. Συνέχισε φέτος τις καλές του εμφανίσεις, έχοντας σε όλες τις διοργανώσεις 8 γκολ και 3 ασίστ σε 41 ματς.
Brad Friedel: Ο Αμερικάνος τερματοφύλακας ήρθε ως ελεύθερος απ'την Aston Villa και αμέσως πήρε θέση βασικού. Παρά τα 40 του χρόνια, ήταν πολύ σταθερός παίζοντας σε 37 αγώνες, δεχόμενος 41 γκολ και καταφέρνοντας 13 φορές να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.
Emmanuel Adebayor: Δανεικός απ'την Manchester City, ο επιθετικός απ΄το Τόγκο, βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα του Λονδίνου, σκοράροντας 16 φορές και έχοντας 11 ασίστ σε 32 αγώνες στο πρωτάθλημα (είχε και 1 γκολ και 1 ασίστ σε 4 αγώνες στο FA Cup).
Yohan Cabaye: Ο Γάλλος μέσος ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της περσινής Πρωταθλήτριας Γαλλίας Lille,στην οποία η Newcastle, πλήρωσε 4.5 εκατομμύρια λίρες για να πάρει. Τα στατιστικά του και εν γένει παρουσία του Γάλλου, δικαίωσαν την αγγλική ομάδα για την αγορά αυτή. Ο Cabaye αγωνίστηκε σε 37 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και είχε 5 γκολ και 9 ασίστ.
Demba Ba: Η Newcastle χτύπησε λαβράκι παίρνοντας τον Σενεγαλέζο επιθετικό ως ελεύθερο απ΄την  West Ham. 16 γκολ και 4 ασίστ σε 33 αγώνες τα στατιστικά του, οδηγώντας την Newcastle στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Papiss Demba Cisse: Μέχρι τις αρχές της περσινής χρονιάς ξέραμε μόνο το Djibril Cisse. Από πέρσι όμως μάθαμε και τον Papis Cisse ο οποίος σκόραρε με την Freiburg στην Bundesliga 22 γκολ. Φέτος ξεκίνησε το ίδιο καλά 9 γκολ σε 17 ματς. Γι'αυτό η Newcastle τον Γενάρη, χρυσοπλήρωσε την γερμανική ομάδα για να τον αποκτήσει, δίνοντας το ποσό των 10.5 εκατομμυρίων λιρών. Λεφτά που ήδη έχει αποσβέσει ο Σενεγαλέζος (όπως και ο Ba, με τον οποίον έχουν φτιάξει ένα φονικό δίδυμο) σκοράροντας 13 γκολ σε 13 αγώνες στο πρωτάθλημα (έχει κ 2 ασίστ), βάζοντας την ομάδα του γερά στο κόλπο των θέσεων που οδηγούν στο Champions League.
Juan Mata: Ο Ισπανός επιθετικός είχε λάμψει με Βαλένθια και Εθνική Ισπανίας, τα προηγούμενα χρόνια και δικαιολογημένα η Chelsea έδωσε 23.5 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει. Ο Mata τους δικαίωσε, έχοντας 12 γκολ και 19 ασίστ σε 53 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και όντας απ'τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του στον δρόμο για τον τελικό του Champions League.
Raul Meireles: Άλλη μια ακριβή μεταγραφή για την ομάδα του Λονδίνου (12 εκατομμύρια λίρες), αλλά εξίσου επιτυχημένη. Ο Πορτογάλος μέσος, πρώην παίκτης της Liverpool, είναι αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή της Chelsea. Φέτος έχει παίξει σε 47 αγώνες και έχει 5 γκολ και 7 ασίστ.
Steven Pienaar: Δανεικός, απ'την Totthenham στην Everton. Ο Νοτιοαφρικάνος μέσος, δεν έπαιζε στην ομάδα του Λονδίνου και πήγε τον Γενάρη δανεικός στην Everton, προσφέροντας 3 γκολ και 7 ασίστ σε μόλις 13 συμμετοχές.
Nikica Jelavic: Μεταγραφή Γενάρη και αυτός, αλλά γι'αυτόν δαπανήθηκαν χρήματα (6 εκατομμύρια λίρες) στους Glascow Rangers. Ο Κροάτης επιθετικός ήταν εξαιρετικός, σκοράροντας 10 γκολ και δίνοντας 2 ασίστ σε 15 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, οδηγώντας συν τοις άλλοις την Everton στον ημιτελικό του League Cup (όπου σκόραρε κιόλας) ενάντια στην Liverpool, απ'την οποία όμως τελικά αποκλείστηκε.
Jose Enrique: Ισπανός αριστερός μπακ που ήρθε απ'την Newcastle έναντι 7 εκατομμυρίων λιρών. Πήρε τη φανέλα σπίτι του, παίζοντας σε 43 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και έχοντας 2 ασίστ.
Charlie Adam: Ο Σκωτσέζος μέσος, εξαργύρωσε την εκπληκτική χρονιά του με την Blackpool πέρσι, με μια μεταγραφή 7 εκατομμυρίων λιρών. Μέχρι τον Μάρτη που τραυματίστηκε ήταν ο καλύτερος παίκτης στο κέντρο της Liverpool με 2 γκολ και 10 ασίστ σε 28 αγώνες πρωταθλήματος.
Craig Bellamy: Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Ο Ουαλός επέστρεψε στο Liverpool ως ελεύθερος απ΄την Manchester City και βοήθησε όποτε χρειάστηκε, έχοντας 9 γκολ και 7 ασίστ σε 36 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν ο παίχτης που με την είσοδο του στον ημιτελικό του League Cup, βοήθησε στην ανατροπή του 0-1 απ΄την Everton, με την Liverpool να κερδίζει τελικά 2-1 και να πηγαίνει στον τελικό.
Pavel Pogrebnyak: Μεταγραφή Γενάρη ο Ρώσος επιθετικός. Κόστισε "ψίχουλα" στην Fulham που έδωσε στην Stuttgart 500 χιλιάδες λίρες για να τον αγοράσει και αυτός σε 11 αγώνες πρωταθλήματος σκόραρε 6 φορές.
John Arne Riise: Ο Νορβηγός αριστερός μπακ αποδεικνύει ότι όποια ομάδα τον αγοράζει, δεν πρόκειται να χάσει. Η Fulham ξόδεψε περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει απ'την Roma και ουσιαστικά βρήκε τον βασικό αριστερό της μπακ για τη φετινή χρονιά. Ο Riise έπαιξε σε 43 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας 6 ασίστ.
Ben Foster: Ο έμπειρος Άγγλος τερματοφύλακας ήρθε ως δανεικός και συνέβαλε στην σωτηρία της West Bromwich αγωνιζόμενος σε 37 αγώνες πρωταθλήματος, κρατώντας 10 φορές απαραβίαστη την εστία του και δεχόμενος 49 γκολ.
Sebastien Larsson: Ο Σουηδός διεθνής μέσος, ήρθε ως ελεύθερος απ'την Birmingham και ήταν απ'τους καλύτερους παίχτες της Sunderland. Είχε 8 γκολ και 5 ασίστ σε 39 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.
Michel Vorm: 1.5 εκατομμύριο λίρες πλήρωσε στην Utrecht η Swansea αλλά ο Ολλανδός τερματοφύλακας τους δικαίωσε. Πήρε τη φανέλα σπίτι του, παίζοντας σε 36 αγώνες στο πρωτάθλημα, 13 απ΄τις οποίες δε δέχτηκε γκολ, δεχόμενος 49 γκολ.
Yakubu Aiyegbeni: Κόστισε μόλις 1.5 εκατομμύριο λίρες στη Blackburn Rovers και κόντεψε να την κρατήσει στην κατηγορία μόνος του. 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με 16 γκολ και 3 ασίστ ήταν τα στατιστικά του Νιγηριανού επιθετικού.
Peter Crouch: Η Stoke City πλήρωσε 10 εκατομμύρια για να τον αγοράσει απ΄την Tottenham αλλά ήξερε ότι αγοράζει έναν εξαιρετικό και έμπειρο παίκτη. Κάτι που έδειξε ο Άγγλος διεθνής επιθετικός, σκοράροντας 14 γκολ και έχοντας 5 ασίστ σε 40 αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου