Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

10 καλύτερες ταινίες-βιογραφίες μουσικών προσωπικοτήτων

  Σε συνέχεια των αφιερωμάτων σε ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, τις οποίες είχα ξεκινήσει γράφοντας για αθλητικές προσωπικότητες που η ζωή τους έγινε ταινία, καθώς επίσης και ταινίες που βασίστηκαν σε ιστορικά γεγονότα, σήμερα θα γράψω για ταινίες που έχουν ως θέμα τη ζωή μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων. Ας δούμε λοιπόν τις 10 καλύτερες ταινίες του είδους (κατά τη γνώμη μου πάντα).

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του πιανίστα Ray Charles, ο οποίος παρόλο που ήταν τυφλός απ'τα 7 του, κατάφερε να γίνει ένας παγκοσμίου φήμης μουσικός. O Ray Charles είχε μια μεγάλη γκάμα στη μουσική που έπαιζε, η οποία περιλάμβανε jazz,blues,country και gospel και υπήρξε μεγάλη επιρροή για πολλούς μουσικούς μετέπειτα. Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός μουσικός πέθανε την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία. Για την ερμηνεία του ως Ray Charles, o Jamie Foxx πήρε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Στην ταινία περιγράφεται η ζωή και το έργο του Amadeus Mozart, μέσα απ'την εξιστόρηση του Antonio Salieri. O Antonio Salieri ήταν ένας μουσικός συνθέτης, απ΄την Βενετία που ζήλευε τον Mozart. Στην ταινία τον βρίσκουμε σε ψυχιατρείο και αποπειράται να αυτοκτονήσει, από τύψεις γιατί έγινε η αφορμή να αρρωστήσει και να πεθάνει ο Mozart. Στην εξομολόγηση του Salieri (μετά την απόπειρα αυτοκτονίας) σε έναν παπά, μαθαίνουμε τα πάντα για τον Amadeus Mozart. O F. Murray Abraham (ως Antonio Salieri) απέσπασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Συνολικά η ταινία απέσπασε 8 Όσκαρ και 4 Χρυσές Σφαίρες.
Στην ταινία βλέπουμε την ιστορία του David Helfgott, ενός παιδιού-θαύματος απ΄την Αυστραλία. Ο Helfgott άρχισε απ΄τα 5 του να μαθαίνει πιάνο απ'τον πατέρα του, ενώ στα 10 του άρχισε ήδη να κερδίζει τοπικούς μουσικούς διαγωνισμούς. Στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν γνωστό και επιτυχημένο πιανίστα, όμως παράλληλα άρχισε να δείχνει σχιζοφρενική συμπεριφορά και να έχει νευρικούς κλονισμούς. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να κλειστεί για χρόνια σε ιδρύματα και να παίρνει ψυχοφάρμακα. Η ταινία απέσπασε διθυράμβους και ο Geoffrey Rush που υποδύθηκε τον Helfgott, κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Στην ταινία εξιστορείται η ζωή μιας απ'τις πιο σημαντικές μουσικές προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής, του τραγουδιστή και συνθέτη Bob Dylan. Η ιδιαιτερότητα της ταινίας είναι ότι δεν βλέπουμε μια συγκεκριμένη ιστορία της πορείας της ζωής του Dylan, αλλά 6 ιστορίες 6 διαφορετικών προσώπων, με το κάθε πρόσωπο (με την αντίστοιχη ιστορία του) να απεικονίζει και μια διαφορετική περίοδο στη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικού. Στη μια απ'αυτές τις ιστορίες η Cate Blanchett προτάθηκε για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και πήρε την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα.
Πρόκειται για ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας απ'τις πιο μελωδικές φωνές της Γαλλίας (και όχι μόνο), την Edith Piaf. Βλέπουμε τα δύσκολα παιδικά χρόνια της και πώς στα 20 της, την ανακάλυψε ένας ιδιοκτήτης κλάμπ και πως άρχισε στην πορεία να τραγουδάει σε θέατρα και να γίνεται παγκοσμίως γνωστή. Την Edith Piaf υποδύεται η Marion Cotillard, η οποία κέρδισε για αυτήν την ερμηνείας της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα.
Η ταινία πήρε τον τίτλο της απ΄την μεγαλύτερη επιτυχία του Jerry Lee Lewis, τη ζωή του οποίου βλέπουμε στην ταινία. Ο Jerry Lee Lewis ήταν απ΄τους πιο ταλαντούχους μουσικούς των 50's, αλλά ταυτόχρονα απ΄τους πιο αυτοκαταστροφικούς. Τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι ο Lewis μπορεί να γίνει ο νέος βασιλιάς του rock n' roll, αυτός παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέλφη του και έχασε την εκτίμηση του κόσμου, που τον λάτρευε. Εμένα προσωπικά μου'χει μείνει αυτή η ταινία, αν και πιτσιρικάς, για το πώς για έναν έρωτα κατέστρεψε όλη τη καριέρα του.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Nathaniel Ayers, ενός ταλαντούχου τσελίστα, ο οποίος όμως έχει νοητικά προβλήματα και καταλήγει άστεγος και με σπασμένα μουσικά όργανα (παρ'όλα αυτά το ταλέντο παραμένει και εξακολουθεί να παίζει φανταστικά). Εκεί τον ανακαλύπτει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος αποφασίζει να γράψει γι'αυτόν και παράλληλα προσπαθεί να τον βοηθήσει να ορθοποδήσει. Εξαιρετικές ερμηνείες απ΄τον Jamie Foxx (ως Nathaniel Ayers) και του Robert Downey Jr. (ως ο δημοσιογράφος Steve Lopez).
Η ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος "The Doors" και κυρίως του τραγουδιστή και συνθέτη τους, Jim Morrison. Η ταινία εστιάζει στον Morrison που ο ασυμβίβαστος και επαναστατικός τρόπος ζωής του, τον έκανε είδωλο για πολλούς θαυμαστές του την δεκαετία του 60'. Η ταινία ακολουθεί τον Morrison απ΄την εποχή που ήταν φοιτητής μέχρι την μέρα που πέθανε. Εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας, η φοβερή ομοιότητα του Val Kilmer με τον Morrison, τον οποίον υποδύεται.
Άλλη μια ταινία που έχει τίτλο, τίτλο τραγουδιού του μουσικού στον οποίον αναφέρεται. Αυτός είναι ο τραγουδιστής της country, Johnny Cash. H ταινία επικεντρώνεται στην νεανική ζωή του Cash, τον έρωτά του για την June Carter και την επιρροή που άσκησε στην country. Το υλικό της ταινίας είναι παρμένο απ΄την αυτοβιογραφία του Johnny Cash. Η Reese Witherspoon που υποδύεται την June Carter, κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, ενώ ο Joaquin Phoenix που υποδύεται τον Johnny Cash, προτάθηκε για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Η ιστορία του Ritchie Valens, ενός 17χρονου που έγινε αστέρι του rock n' roll αλλά πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα. Μεγαλύτερη επιτυχία του Valens ήταν το La Bamba, που έδωσε και τον τίτλο στην ταινία αυτή. Κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας.

1 σχόλιο: