Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ατάκες που μείναν στην ιστορία του κινηματογράφου

Απ'τα βασικά στοιχεία μιας καλής ταινίας είναι οι ατάκες. Ατάκες που τις ακούς, σου κολλάνε και κάποιες φορές (μεταξύ μας) τις λες και ο ίδιος. Ποιος αλήθεια δεν έχει πει έστω μια φορά το "I will be back!" απ΄τον Εξολοθρευτή, που είναι ίσως, η πιο χαρακτηριστική ατάκα του Arnold Schwarzenegger, σε όλη την καριέρα (;;;) του ως ηθοποιός.
Ποιος δεν έχει μιμηθεί τον Robert De Niro στον Ταξιτζή, λέγοντας σε κάποιον, για πλάκα (θέλω να πιστεύω! όποιος το έχει πει σοβαρά, είναι για ξύλο) "You talkin' to me?". Αυτές και άλλες πολλές θα σας θυμίσω σ'αυτό το άρθρο.





"Frankly, my dear, i don't give a damn"

Η ατάκα που ψηφίστηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου, ως η νούμερο 1 ατάκα στην ιστορία του κινηματογράφου. Την λέει ο Clark Gable, στο ρόλο του Rhett Butler, στην Scarlett O' Hara, στο τέλος του Gone with the wind (ελληνιστί "Όσα παίρνει ο άνεμος"), απαντώντας της, όταν αυτή τον ρωτάει, τι θα απογίνει χωρίς αυτόν. Ένας απ'τους λόγους που έμεινε στην ιστορία αυτή η ατάκα, είναι ότι εκείνη τη περίοδο απαγορεύονταν οι βρισιές στις ταινίες.

Υ.Γ. Σιγά την ατάκα. Εμείς στην Ελλάδα, θα το λέγαμε πιο εμφατικά και με μια λέξη...(έλα που δε ξέρετε ποια)

"Go ahead, make my day"

Clint Eastwood (RESPECT) ως επιθεωρητής Κάλαχαν, στην ταινία Sudden Impact. Ληστεία στο εστιατόριο που πάει να πιει καφέ ο Κάλαχαν και αφού σκοτώνει τους άλλους, ο τελευταίος ληστής αρπάζει την σερβιτόρα, απειλώντας να τη σκοτώσει. Ο Κάλαχαν τον σημαδεύει με το 44αρι Μάγκνουμ του και του λέει το άνωθεν.

"My precious"

Μια απ΄τις πιο καινούργιες ταινίες και ατάκες, που όμως έχει πάρα πολλούς φαν και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά και σε άλλες ταινίες, κυρίως κωμωδίες. Ο Golum, το τερατάκι απ΄το Lord of the Rings, χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτηρισμό, όποτε μιλάει ή αναφέρεται στο γνωστό δαχτυλίδι, γύρω απ΄το οποίο περιστρέφεται όλη η ταινία.

"I'll be back"

Όπως είπα και στην εισαγωγή, είναι η πιο κλασσική ατάκα του Άρνι (σιγά μη γράψω πάλι τον ονοματεπώνυμο-σιδηρόδρομο). Την είπε στον Terminator και προφανώς του άρεσε τόσο πολύ που όπως βλέπετε και στο βίντεο, την έλεγε καμμιά 200αρια φορές στις ταινίες που έπαιζε...

"You talkin' to me?"

Η ατάκα αυτή του De Niro, είναι μια απ'τις πιο διάσημες στην ιστορία των ταινιών. Το ενδιαφέρον που δε ξέρει πολύς κόσμος, είναι ότι ο σκηνοθέτης του ζήτησε απλά να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Ότι ακολούθησε, ήταν καθαρά πρωτοβουλία του De Niro. Ο σκηνοθέτης ξετρελάθηκε και φυσικά την έβαλε στην ταινία Taxi Driver.

"E.T.  phone home"

Ποιος δε θυμάται τον εξωγήινο E.T. στην ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg να λέει αυτήν την ατάκα; Να σας πω την αμαρτία μου, την ταινία αυτήν έχω να την δω 20 χρόνια τουλάχιστον. Αλλά αυτή η ατάκα μου έχει μείνει από τότε.

"You can't handle the truth"

1ον η συγκεκριμένη ταινία είναι ταινιάρα. Few good men λέγεται. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ!
2ον παίζει ο Jack Nickolson και είναι εκπληκτικός! (εντάξει ο Tom καλός είναι)
3ον παρόλο που είναι ταινία, όποτε ακούς αυτήν την ατάκα σου σηκώνεται η τρίχα.
3 λόγοι που αντικειμενικά δικαιολογούν ότι η ατάκα αυτήν έμεινε χαραγμένη σε όποιον είδε την ταινία.

"THIS IS SPARTAAAAAAAAAAAAAAAAA"

Λεωνίδας-Αγγελιοφόρος Ξέρξη 1-0 (ή εναλλακτικά έτσι μαμάνε οι Έλληνες)... Αυτό μόνο, γιατί φοβάμαι ότι αν σχολιάσω περαιτέρω, θα με πείτε εθνικιστή... Το γεγονός ότι έκανα ώρα να βρω, το κανονικό βίντεο και όχι τα χιλιάδες remix, παρωδίες και άλλα σχετικά με την ατάκα βίντεο μάλλον με εκθέτει που δεν την είχα πρώτη, πρώτη στο αφιέρωμα.

"Show me the money"

Απ'τις πιο αστείες σκηνές που έχω δει. Ο παίχτης του ΝFL, Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.) ταλαιπωρεί τον ατζέντη του, Jerry Maguire (Tom Cruise), αναγκάζοντας τον, προκειμένου να τον κρατήσει για ατζέντη του, να ουρλιάζει μέσα στο γραφείο του "Show me the moneyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy".

"Say hello to my little friend"

Επική σκηνή και επική ατάκα του Σημαδεμένου (Scarface). Ο Al Pacino ως Tony Montana είναι κλειδωμένος στο γραφείο του στη βίλα που έχει και δέχεται επίθεση από άτομα που θέλουν να τον σκοτώσουν. Όμως όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν θα αντέξει για πολύ η πόρτα του γραφείου, αρπάζει ένα τουφέκι M16 με ενσωματωμένο εκτοξευτή ρουκέτας (ναι με καταλάβατε...το έψαξα να βρω τι είναι) και ξεστομίζοντας αυτήν την ατάκα "καλωσορίζει" τους εχθρούς του.

"Heeeeeere's Johnny"

Ο Jack Nicholson στην Λάμψη (θα αντισταθώ στον πειρασμό να κάνω πλάκα...), σαλταρισμένος κυνηγάει τη γυναίκα του με ένα τσεκούρι, έχοντας την φάτσα του ψυχάκια, που την έχει από φυσικού του. Μη λέμε πολλά λόγια. Δείτε το βίντεο...

"I'm gonna make him an offer he can't refuse"

O Marlon Brando ως Νονός της Μαφίας στην ομώνυμη ταινία (The Godfather), λέει για το πόσο δημοκρατικά κλείνει τις συμφωνίες του. Τους κάνει προτάσεις που (και να θέλουν) δε μπορούν να αρνηθούν...

"Goood morning Vietnam"

Απ΄τις πρώτες ατάκες ταινίας που θυμάμαι. Αυτή η φωνή του Robbin Williams να καλημερίζει τους Αμερικάνους στρατιώτες που πολέμαγαν στο Βιετνάμ στην ομώνυμη, με την ατάκα, ταινία είναι βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου.

"Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι"

Για το τέλος μια ατάκα από ελληνική ταινία. Γιώργος Φούντας, Μελίνα Μερκούρη στην ταινία Στέλλα και μια ατάκα που ντρέπομαι που το λέω, αλλά μου έμεινε και την θυμάμαι απ΄το κλασσικό αστείο που λέγαμε όλοι στο σχολείο μικροί. Αλλά η Μελίνα ήταν μεγάλη ηθοποιός και γυναίκα και αξίζει μια μνημόνευση σ'αυτό το άρθρο.

6 σχόλια:

  1. Προτείνω αντίστοιχο θέμα με ατάκες ελληνικού κινηματογράφου, αρχίζοντας από αυτήν "Όχι άλλο κάρβουνο!!!" http://www.youtube.com/watch?v=d0VF7od68fM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει που έχεις βάλει ήδη το "Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι" και εγώ λέω ό,τι να' ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μωρέ, καλά έκανες. Άλλωστε είπες γενικώς να κάνω με ελληνικό κινηματογράφο (πολύ καλό θέμα) και έδωσες ένα παράδειγμα. Πρέπει να το ψάξω, να βρώ και άλλες.

      Διαγραφή
    2. Άλλωστε μόνο μια έγραψα εδω.

      Διαγραφή
  3. uperoxo
    apo ellinikes tainies proteino
    1.πολυ τσιριμπιμ τσιριμπομ-ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
    2.Θα σας εξαφανισουμε-ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
    3.θα επαιρνα ενα μαχαιρι και μπαμ-ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ
    4.σας μερσω ορεντουβαρ-ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ/Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ
    5.αομματος-η καλπικη λιρα
    6.σουζι τρως-η παριζιανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια και από Ελληνικό Κινηματογράφο έχω εδώ:http://metoftwxomoytomyalo.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html

      Διαγραφή