Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Οι 10 καλύτερες ταινίες-βιογραφίες αθλητικών προσωπικοτήτων

  Οι ζωές κάποιων ανθρώπων υπήρξαν πολύ συναρπαστικές. Γι'αυτούς λένε, ότι η ζωή τους ήταν βγαλμένη από τον κινηματογράφο. Κάποιες φορές όμως, αυτό συμβαίνει ανάποδα. Πολλοί σκηνοθέτες, εντυπωσιασμένοι από τη ζωή κάποιου, αποφασίζουν να την κάνουν ταινία. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα και πάρα πολλές ωραίες ταινίες, γι'αυτό θα τις ξεχωρίσω σε είδη. Θα ξεκινήσω με ταινίες-βιογραφίες ατόμων που ξεχώρισαν στον αθλητισμό.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Michael Oher, ενός μαύρου παιδιού, το οποίο μεγάλωσε αλλάζοντας ανάδοχες οικογένειες και πώς με την αγάπη και το ενδιαφέρον της οικογένειας της Leigh Anne Tuony (την οποία υποδύεται η Sandra Bullock, ρόλο για τον οποίο πήρε Όσκαρ) καταφέρνει να γίνει επαγγελματίας παίχτης του NFL.
Η ταινία πήρε τον τίτλο της, απ΄το ψευδώνυμο του μποξέρ James Braddock, στον οποίον αναφέρεται η ταινία. Ο Braddock ήταν διεκδικητής του τίτλου στην κατηγορία ελαφρών βαρών, ώσπου έσπασε το χέρι του και σταμάτησε. Λόγω όμως οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκε να δώσει κάποιους αγώνες ακόμα στην κατηγορία βαρέων βαρών. Αγώνα με τον αγώνα όμως αποδεικνύει τις ικανότητες του, φτάνοντας στον αγώνα για τον τίτλο τον οποίον και κατορθώνει να πάρει, κάτι που τον έκανε ίνδαλμα στην δεκαετία του 30'.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του προπονητή μπάσκετ Don Haskins, ο οποίος κατάφερε να πάρει το κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA) του 1966, με την ομάδα του Texas Western College. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ιστορίας ήταν ότι ο Haskins ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ξεκινήσει στην 5αδα, 5 μαύρους αθλητές, σε μια εποχή που ο ρατσισμός ήταν σε έξαρση. Οι γονείς των λευκών αθλητών, δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι παίζει μαύρος στη θέση του δικού τους παιδιού. Ο Haskins όμως πήγε κόντρα σε όλους και δικαιώθηκε.
Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας μου αλλά εξίσου καλή. Είναι η ιστορία του Billy Beane, γενικού διευθυντή της ομάδας Baseball, Oakland Athletics, ο οποίος μην έχοντας λεφτά για να κάνει καλές μεταγραφές, προσλαμβάνει έναν μαθηματικό αναλυτή για να του βρει μέσω στατιστικών και μαθηματικών πράξεων, φτηνές και καλές μεταγραφές. Το πείραμα πέτυχε και πολλές ομάδες ακολούθησαν το παράδειγμα του Beabe.
Η ιστορία του Vincent Papale ενός μπάρμαν, που καταφέρνει μετά από πολλές δυσκολίες, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να παίξει στο NFL, με την φανέλα των Philadelphia Eagles
Η πραγματική ιστορία του "Pistol" Pete Maravich, ενός απ΄τους καλύτερους παίχτες του NBA όλων των εποχών. H ταινία εστιάζει στο 1959 που ο Maravich παίζει στην ομάδα μπάσκετ του Daniel High School, ενώ είναι 1 χρόνος μικρότερος, απ'όσο έπρεπε να είναι για να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Ταινία στην οποία ο Christian Bale και η Melissa Leo, πήραν Όσκαρ για την ερμηνεία τους (Α' Ανδρικού ρόλου και Β' Γυναικείου αντίστοιχα). Η ταινία αφηγείται την ιστορία του επαγγελματία μποξέρ Micky "Irish" Ward και του ετεροθαλή αδελφού του, πρώην μποξέρ Dicky Eklund που τον προπονεί και το πώς μέσα από διάφορα γεγονότα βρέθηκαν αντίπαλοι στο ρίνγκ.
Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Norman Dale, που κατάφερε να πάει ένα μικρό σχολείο της Indiana, μέχρι τον τελικό. Η ιστορία περιγράφει το πώς ο Dale έφερε νέα ήθη και έθιμα στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου και πώς κοντραρίστηκε με την τοπική κοινωνία, έχοντας ήδη κακή φήμη αφού είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν, επειδή χτύπησε παίκτη του εν ώρα αγώνα.
Η ιστορία του Herman Boone, ενός μαύρου προπονητή σε σχολική ομάδα Football (το αμερικάνικο football, όχι ποδόσφαιρο) το 1971. Η ιδιαιτερότητα της ιστορίας είναι ότι στην ομάδα υπάρχουν μαύροι και λευκοί παίκτες που έρχονται σε κόντρα λόγω του ρατσισμού που ήταν σε έξαρση εκείνη την εποχή (όπως συμβαίνει και στο Glory Road). Πέρα απ'τα προβλήματα εντός της ομάδας, ο Boone δεχόταν επίθεση και απ'το ίδιο το σχολείο που έκανε ό,τι μπορούσε για να τον διώξει. Τελικά κατάφερε, όχι μόνο να ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά και να οδηγήσει στο πρωτάθλημα την ομάδα.
Η ταινία αφηγείται την ζωή του μποξέρ μεσαίων βαρών, Rubin "Hurricane" Carter, που καταδικάστηκε για τον φόνο 3 ατόμων, φυλακίστηκε για 20 χρόνια και πώς κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου