Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Καλύτερες μεταγραφές: Superleague

  Μετά την ανάλυση των μεταγραφών στα 3 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, σειρά παίρνει ένα απ'τα χειρότερα. Το δικό μας.... Αν ήμουν κάτοικος άλλης χώρας, προφανώς δεν θα ασχολιόμουν, αλλά είμαι, οπότε ας κάνω ένα αφιέρωμα και για την Superleague. Ας δούμε λοιπόν ποιοί δικαιολόγησαν τα χρήματά τους.

Ivan Marcano: Όταν ήρθε δανεικός απ΄την Villareal, υπήρχε μεγάλη δυσπιστία στο πρόσωπο του και θεωρήθηκε ότι ήρθε λόγω Βαλβέρδε. Αλλά όπως και ο Fuster πέρσι απέδειξε ότι το μάτι του Βάσκου προπονητή, κόβει. Ο Ισπανός μπακ είχε σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 5 γκολ και 4 ασίστ.
Djamel Abdoun: Αν και δεν ξεκίνησε καλά την χρονιά, ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός την έκλεισε ιδανικά, σκοράροντας στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, δίνοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Συνολικά σε 35 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, είχε 4 γκολ και 13 ασίστ. Πολύ καλά στατιστικά για παίχτη που οι Ερυθρόλευκοι πήραν ελεύθερο.
Zeca: Ο Παναθηναϊκός τον αγόρασε με 400 χιλιάδες ευρώ, χτυπώντας φλέβα χρυσού. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, αποδείχτηκε μηχανάκι στο χώρο του κέντρου, με τεράστια πνευμόνια. Είναι απ'τις περιπτώσεις που τα στατιστικά δεν λένε την αλήθεια. Παρ'όλα αυτά ο Zeca είχε 2 γκολ και 2 ασίστ σε 36 αγώνες.
Qyincy Owusu Abeyie: Δανεικός απ'την Al Sadd o Γκανέζος μεσοεπιθετικός, είχε την φήμη του ταραξία, που καταστρέφει το ταλέντο του με την συμπεριφορά του. Ο Παναθηναϊκός όμως, είδε μόνο την καλή του πλευρά, αυτήν του, ταχύτατου και πολύ επικίνδυνου με τη μπάλα στα πόδια, παίχτη. Ο Quincy είχε σε 35 αγώνες, 4 γκολ και 10 ασίστ.
Toche: Και τι δεν άκουσε ο Ισπανός επιθετικός φέτος, από εφημερίδες και οπαδούς του Παναθηναϊκού....Όλοι κάναν το λάθος να τον συγκρίνουν με τον Cisse, πράγμα λάθος. Μπορεί να μην ήταν ούτε Cisse, ούτε αντι-Cisse, αλλά ο 29χρονος πρώην παίχτης της Cartagena (με την οποία είχε 35 γκολ σε 74 ματς πρωταθλήματος) σκόραρε, σε 27 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, 13 γκολ και έδωσε και 1 ασίστ. Ουσιαστικά σ'αυτόν οφείλεται το ότι βγήκαν 2οι οι Πράσινοι και βρίσκονται στα προκριματικά του Champions League, μια και στα Playoffs πέτυχε τα 3 απ'τα 5 γκολ της ομάδας του και κυρίως το γκολ στην τελευταία αγωνιστική ενάντια στην ΑΕΚ.
Jose Carlos: Αν και ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ήταν λίγο του ύψους ή του βάθους, το πρόσημο είναι θετικό. Ο δανεικός απ΄την Sevilla είχε σε 35 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, 4 γκολ και 6 ασίστ, προσφέροντας σε κάποιες στιγμές θέαμα, με τις μαγικές του ενέργειες.
Fabian Vargas: Η ΑΕΚ έψαχνε απεγνωσμένα να βρει αντικαταστάτη του Diop που παράτησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού και πήρε τον Κολομβιανό διεθνή μέσο, που είχε πολύ καλές συστάσεις ως ελεύθερο. Αν και λύση της  τελευταίας στιγμής και χωρίς προετοιμασία, ο Vargas αποδείχτηκε μεγάλης ποιότητας παίχτης και άνετα μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν ο κορυφαίος μέσος του πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε σε 27 αγώνες, σκοράροντας 1 γκολ αλλά η εν γενεί παρουσία του δεν μετριέται με αριθμούς. Έκοβε και δημιουργούσε με την ίδια ευκολία, ανεβάζοντας 2-3 επίπεδα την ΑΕΚ, όταν αγωνιζόταν. Καθόλου τυχαίο που ακούγεται μήνες τώρα, ως μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού.
Δημήτρης Κωσταντόπουλος: Ο Έλληνας τερματοφύλακας, ήρθε στην ΑΕΚ, αφού πέρσι ήταν ο κορυφαίος της χρονιάς με την Κέρκυρα, στην οποία οι Κιτρινόμαυροι έδωσαν 100 χιλιάδες ευρώ για να τον αγοράσουν. Αν και στην αρχή, έδειξε να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας, στη συνέχεια βρήκε ρυθμό και ήταν εκπληκτικός. Ειδικά στα Playoffs, ήταν ο βασικός λόγος που η ΑΕΚ χτύπησε την 1η θέση ως την τελευταία αγωνιστική. Συνολικά αγωνίστηκε σε 20 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεχόμενος 19 γκολ, κρατώντας όμως την εστία απαραβίαστη σε 8 απ'αυτούς.
Γιάννης Κοντοές: Κανένας δεν εντυπωσιάστηκε απ'την μεταγραφή του πρώην παίκτη του Πανιωνίου ως ελεύθερο, που δεν είχε δείξει κάτι εξαιρετικό μέχρι πέρσι. Όντως ο Έλληνας μπακ δεν είναι παίχτης του 10. Αλλά είναι εργαλείο και σκυλί. Παίχτης που ιδρώνει την φανέλα και γι'αυτό και έγινε αγαπητός στους φιλάθλους της ομάδας. Όπου χρειάστηκε να παίξει ήταν πάρα πολύ καλός και σταθερός. Έπαιξε σε όλες τις θέσεις της άμυνας, σε 34 συμμετοχές. Ένας νέος Γεωργέας για την ΑΕΚ.
Κώστας Μήτρογλου: Ο Ατρόμητος φέτος ήταν απ΄τις καλύτερες ομάδες στο Πρωτάθλημα και ο, δανεικός απ΄τον Ολυμπιακό, επιθετικός ήταν ο κυριότερος λόγος. Ο 24χρονος επιθετικός είχε σε 39 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, 19 γκολ και 4 ασίστ, οδηγώντας στον τελικό του Κυπέλλου και στην 3η θέση (και την Ευρώπη) των Playoffs, την ομάδα του Περιστερίου.
Σωκράτης Φυτανίδης: Ο Έλληνας μπακ είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του με τον Αστέρα Τρίπολης τα προηγούμενα χρόνια, γι'αυτό ότι φέτος ήταν πάλι απ΄τους καλύτερους παίχτες στην άμυνα του Ατρομήτου δεν παραξένεψε κανέναν. Είτε ως δεξί μπακ, είτε ως κεντρικός αμυντικός ήταν εξαιρετικός, σκοράροντας και 4 γκολ στις 35 συμμετοχές του. Ήρθε ως ελεύθερος.
Pitu: Ο πρώην μέσος του Ηρακλή, ήρθε με ελεύθερη μεταγραφή και ήταν βασικό εργαλείο στο κέντρο του Ατρομήτου, έχοντας 1 γκολ και 7 ασίστ, σε 29 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου.
Dennis Epstein: Δανεικός και αυτός απ΄τον Ολυμπιακό, ο Γερμανός διεθνής ήταν μαζί με Pitu και Δημούτσο μια πολύ δυνατή 3αδα στο κέντρο του Ατρομήτου. Ο Epstein, είχε 2 γκολ και 7 ασίστ, σε 37 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
Costin Lazar: O ΠΑΟΚ έψαχνε αντι-Βιτολο και ο Boloni που ξέρει την ρουμάνικη αγορά, πρότεινε τον διεθνή Ρουμάνο μέσο. Αυτός επιβεβαίωσε πλήρως την άποψη του προπονητή του ΠΑΟΚ, όντας το ιδανικό συμπλήρωμα του Pablo Garcia στα χαφ. Είχε 4 γκολ και 7 ασίστ, σε 38 αγώνες, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήδη ακούγονται σενάρια για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.
Jacobo Sanz: Απ΄τους καλύτερους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος, ο Ισπανός αγωνίστηκε σε 23 αγώνες, πριν τραυματιστεί σοβαρά τον Φλεβάρη. Σ'αυτούς τους 23 αγώνες, δέχτηκε 20 γκολ και κράτησε απαραβίαστη την εστία του, στους 11 απ'αυτούς. Καθόλου άσχημα για τον παίχτη, που ήρθε στον Αστέρα Τρίπολης, ως ελεύθερος απ΄την Real Valladolid.
Rayo: O μεσοεπιθετικός του Αστέρα Τρίπολης, άργησε να δείξει το ταλέντο του αλλά απ΄τον Δεκέμβρη και με προπονητή τον Τσιώλη ήταν απολαυστικός. Ο Ισπανός που ήρθε ελεύθερος απ΄την Lleida, είχε 8 γκολ και 2 ασίστ, σε 31 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου.
Chumbinho: Ιδιαίτερη περίπτωση μια και ο παίκτης του Ολυμπιακού, μοίρασε τη χρονιά σε 2 ομάδες, με τις οποίες ήταν εξαιρετικός και γι'αυτό ψηφίστηκε στην καλύτερη 18αδα του πρωταθλήματος. Με τον ΟΦΗ το 1ο μισό είχε 13 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα έχοντας 1 γκολ και 4 ασίστ, οδηγώντας την κρητική ομάδα στην παραμονή από νωρίς. Στο 2ο μισό πήγε δανεικός στην Λιβαδειά. Εκεί ήταν μια ομάδα μόνος του, οδηγώντας πρώτα σε παραμονή την ομάδα της Λιβαδειάς και τελειώνοντας την χρονιά στην 7η θέση (με ελπίδες για Ευρώπη, αν ΑΕΚ-ΠΑΟ δεν πάρουν έγκριση απ΄την Uefa). Στη Λιβαδειά ο Chumbino είχε 9 γκολ και 7 ασίστ, σε 20 αγώνες!
Leandro Becerra: Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός, ήρθε με ελεύθερη μεταγραφή απ΄την Atletico Tucuman και συνέχισε την παράδοση του ΠΑΣ Γιάννενα στους Αργεντίνους παιχταράδες, όντας ο ηγέτης της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδή προς την παραμονή. Ο Becerra είχε 7 γκολ και 3 ασίστ, σε 26 αγώνες στο πρωτάθλημα και είναι απ'τα πιο hot ονόματα του καλοκαιριού μια και ο ΠΑΣ, δύσκολα θα τον κρατήσει.
Emiljano Vila: Αν κάποιος έλεγε πριν 3 μήνες, ότι ο Αλβανός επιθετικός θα ήταν απ'τους κορυφαίους παίχτες του ΠΑΣ, θα τον περνούσαν για τρελό το λιγότερο. Με μόλις 1 γκολ ως τον Μάρτη (αν και νικητήριο με τον Παναιτωλικό) και με χαμένες ευκαιρίες, που κάθε σωστός επιθετικός θα τις έκανε γκολ, ήταν μαύρο πρόβατο για τους φιλάθλους της γιαννιώτικης ομάδας. Όμως τον Μάρτη, ο Vila μεταμορφώθηκε σε Villa και με 4 γκολ στους 6 τελευταίους αγώνες, όχι μόνο χάρισε την παραμονή στον ΠΑΣ, αλλά οι γιαννιώτες τερμάτισαν 8οι στο πρωτάθλημα. Τελικά αποδείχτηκε ότι άξιζαν τα 110 χιλιάρικα ευρώ που έδωσαν στην Dinamo Zagreb.
Javier Umbides: Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την διάλυση του Ολυμπιακού Βόλου και πήρε τον Αργεντίνο μέσο ως ελεύθερο. Αυτός συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις, έχοντας 3 γκολ και 6 ασίστ, σε 25 συμμετοχές στην Superleague και όντας ο μοναδικός διασωθείς απ΄την πολύ κακή χρονιά της ομάδας του, που τερμάτισε 9η.
Βαγγέλης Μάντζιος: Ο 29χρονος επιθετικός, έμεινε ελεύθερος απ΄την Maritimo και προτάθηκε σε πολλές απ΄τις μεγάλες ομάδες. Καμμία όμως δεν τον ήθελε, εξαιτίας προφανώς της εικόνας που έχει βγει ότι είναι μέτριος παίχτης. Κερδισμένος βγήκε ο ΟΦΗ, που βρήκε έναν πολύ καλό παίχτη για την επίθεσή του. Ο Μάντζιος είχε 8 γκολ και 2 ασίστ, σε 26 αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, συμβάλλοντας και αυτός στην άνετη παραμονή της ομάδας του.
Στάθης Ταυλαρίδης: Άλλος ένας παίχτης που κανείς δεν κατάλαβε, γιατί καμμία μεγάλη ομάδα δεν ενδιαφέρθηκε γι'αυτόν, όταν έμεινε το καλοκαίρι ελεύθερος απ'την Λάρισα. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός, κατέληξε στον ΟΦΗ, όπου μαζί με τον Γεωργίου έφτιαξαν ένα απ΄τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα φέτος. Έπαιξε σε 29 αγώνες, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έχοντας 1 γκολ και 1 ασίστ.
Jody Viviani: H Ξάνθη συνέχισε την παράδοση που θέλει να παίρνει πολύ καλούς τερματοφύλακες, τον Γάλλο που ήρθε με ελεύθερη μεταγραφή απ'την Grenoble. Ο 30χρονος τερματοφύλακας αγωνίστηκε σε 25 αγώνες στο πρωτάθλημα, δεχόμενος 29 γκολ και κρατώντας το 0 για την εστία του, σε 8 αγώνες.
Marko Markovski: Έναν αναπάντεχο killer, βρήκε η Ξάνθη στο πρόσωπο του Σέρβου παίκτη. Ο 26χρονος επιθετικός, είχε δείξει δείγματα με την Δόξα Δράμας στην Β' Εθνική, αλλά κανείς δεν περίμενε να κάνει τα ίδια και στην Α'. Ο Markovski είχε 9 γκολ και 1 ασίστ, σε 26 αγώνες στο πρωτάθλημα και ήταν απ'τους βασικούς λόγους της παραμονής της Ξάνθης στην κατηγορία.
Njazi Kuqi: Αν ο Πανιώνιος, έμεινε στην κατηγορία, το οφείλει στον Φινλανδό επιθετικό που ήρθε το καλοκαίρι ελέυθερος απ΄την Turku. Ο 29χρονος σκόραρε 10 γκολ στο πρωτάθλημα, έχοντας και 1 ασίστ, σε 24 συμμετοχές. Ήδη τον κρυφοκοιτάνε, οι μεγάλες ομάδες για του χρόνου.
Mario Galinovic: Για μερικούς ο Κροάτης τερματοφύλακας είναι ο καλύτερος του πρωταθλήματος. Αν και δέχτηκε 39 γκολ σε 25 αγώνες (σε 7 αγώνες δεν δέχτηκε), κράτησε πολλές φορές μόνος του την άμυνα σε πολλούς αγώνες. Η Κέρκυρα παρέμεινε στην Superleague, επειδή είχε τον 35χρονο στο τέρμα (και για άλλους λόγους αλλά εδώ συζητάμε αθλητικά) και αυτό δεν σηκώνει αμφιβολία.
Νίκος Κατσικοκέρης: Ο μόνος διασωθείς απ΄το ναυάγιο του Εργοτέλη. Ο 23χρονος ήρθε απ΄την Γ' Εθνική και τον Πλατανιά, ως ελεύθερος και έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει. Σκόραρε 7 γκολ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να παραμείνει στην κατηγορία.
Henri Camara: O Ιβοριανός επιθετικός, ήρθε ως ελεύθερος απ΄τον Ατρόμητο για να βοηθήσει με την εμπειρία του και το ταλέντο του. Τελικά έκανε μια καλή χρονιά με 7 γκολ και 3 ασίστ, σε 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος του και το αποτέλεσμα ήταν, ο Παναιτωλικός να πέσει κατηγορία, μια χρονιά αφού ανέβηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου