Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"Πρωταγωνιστής" ο Μιχαλολιάκος

  Την Κυριακή το βράδυ στην εκπομπή "Πρωταγωνιστές" ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο "Χρυσή Αυγή", μιλώντας με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο, τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, τον Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και απλούς ανθρώπους που ζούνε σε περιοχές που έχουν πληγεί απ΄την βία των λαθρομεταναστών (Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Βικτωρίας και Πλατεία Κολωνακίου.


  Δεν κατάφερα να δω την εκπομπή, το ίδιο βράδυ αλλά την είδα στο web tv του Mega, τη επομένη γιατί ήμουν πολύ περίεργος να δω τι έχει να πει η πλευρά του ακροδεξιού κόμματος, μια και ως τώρα ακούμε μόνο την πλευρά όλων των υπολοίπων. Έκατσα λοιπόν και παρακολούθησα με πολύ προσοχή, αν και θέλω να το ξαναδώ μια φορά ακόμα, τις γνώμες όλων. Η γενική εικόνα που αποκόμισα ήταν, ότι όλος ο σκοπός της εκπομπής ήταν να εκθέσει τους χρυσαυγίτες και την δράση τους. Και οι 3 που μίλησαν 1οι, αλλά και στον επίλογο (η τελευταία εικόνα που σου μένει που λέμε), ήταν κατηγορηματικά ενάντια τους και ουσιαστικά αυτό που έκαναν ήταν να θέλουν να τρομάξουν τον κόσμο ώστε να μην τους ξαναψηφίσουν. Ο Θεοδωράκης στην συζήτηση με τον Μιχαλολιάκο ήταν πολύ εκνευρισμένος απ'την αρχή και του επιτίθονταν, άμεσα ή έμμεσα, σε κάθε ερώτηση. Αντίστοιχα και ο Μιχαλολιάκος, άρχισε να εκνευρίζεται από νωρίς και αυτό φαινόταν, όσο και αν προσπαθούσε να το κρύψει και σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχε μια φοβερή ένταση ανάμεσα τους, που την ένιωθες να πλανάται στον αέρα. Τέλος, στο μόνο που φάνηκε λίγο, ότι κάνουν και κάτι καλό, ήταν στις συνομιλίες με τους κατοίκους των περιοχών-γκέτο των μεταναστών, οι οποίοι υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή, μια και  νιώθουν οι ίδιοι ξένοι στην ίδια τους την περιοχή. Αυτό που είπαν όλοι ήταν, ότι φοβούνται για τη ζωή τους κάθε μέρα, πρωί-βράδυ και ότι η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη που κάνει κάτι γι'αυτό.
  Το συναίσθημα που είχα βλέποντας το ήταν πολύ μπερδεμένο. Κάθε 3-4 λεπτά ένιωθα διαφορετικά, ώσπου τελειώνοντας η εκπομπή να είμαι πιο μπερδεμένος για την κατάσταση απ'ότι πριν. Ειδικά στην συζήτηση του Θεοδωράκη με τον Μιχαλολιάκο, κάθε φορά άλλαζα στρατόπεδο. Απ'τη μια, παραδεχόμουν τον Θεοδωράκη γιατί του έκανε καίριες ερωτήσεις και ο Μιχαλολιάκος έδινε άσχετες απαντήσεις, προσπαθώντας να αλλάξει το θέμα ή ασαφείς απαντήσεις ή ακόμα και λέγοντας ψέμματα. Για παράδειγμα, όταν όλη η Ελλάδα ξέρει, γιατί υπάρχουν μαρτυρίες, ότι αν έχεις πρόβλημα με μετανάστες παίρνεις τηλέφωνο την Χ.Α. και μετά από κάποια ώρα εμφανίζονται για να σου δώσουν την λύση (και μπράβο τους για μένα), με το να λες ότι αυτό δεν συμβαίνει, εκτίθεσαι. Παραδέξου το και υπεράσπισε το λόγο που το κάνεις. Απ΄την άλλη υπήρχαν στιγμές που γούσταρα πολύ τον Γενικό Γραμματέα, γιατί απάνταγε σωστά, ειρωνεύονταν αρκετά καλά όποτε έπρεπε τον Θεοδωράκη (εγώ σε κάτι φάσεις έσκασα στα γέλια) και σε κάποιες φάσεις μου έβγαζε και το εθνικιστικό από μέσα μου. Τελικά άκρη δεν βγήκε απ'τη συζήτηση, μια και οι 2 είχαν δίκιο απ'τη μεριά τους. Μετά όμως απ΄την συζήτηση αυτή, υπήρχαν πάλι αποσπάσματα με τους 3 που είπα και παραπάνω. οι οποίοι μέσω αυτών που έλεγαν και το ύφος που το έλεγαν, περάσαν έμμεσα αλλά πολύ καθαρά το μήνυμα: ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
  Θέλω να καταλήξω λέγοντας, ότι προσωπικά εμένα αυτό το πράγμα με έχει κουράσει και με έχει εκνευρίσει. Με έχει κουράσει όμως απ'την πλευρά των Μ.Μ.Ε. και την προσπάθεια σπίλωσης των χρυσαυγιτών. Δεν ψήφισα Χ.Α., ούτε σκέφτομαι να ψηφίσω, όπως επίσης δεν τους θεωρώ άμοιρους ευθυνών για την εικόνα που βγάζουν προς τα έξω. Αλλά ρε γαμώτο, αν είναι να μην τους γουστάρω, θέλω να το κάνω γιατί εγώ το επέλεξα και όχι γιατί προσπαθούν να μου το επιβάλλουν. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να στραβώσει κι άλλος κόσμος και να πάει να ψηφίσει Χ.Α. και αυτός. Εμένα και λίγο να μου πέρασε απ΄το μυαλό να τους ψηφίσω, μου έφυγε όταν το βράδυ άκουσα τον λόγο του Μιχαλολιάκου, που ήταν σαν ν'ακούω τον Παπαδόπουλο στα αφιερώματα για το Πολυτεχνείο. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν σκέφτονται τους ανθρώπους που βιώνουν βία απ'τους μετανάστες κάθε μέρα; Θεωρούν ότι αυτοί δεν θα εκνευριστούν με την επίθεση που γίνεται στο μόνο κόμμα που ασχολήθηκε με το πρόβλημά τους; Δεν θα σχολιάσω καν για το πόσο "δημοκρατικά" συμπεριφέρονται τα κανάλια και οι άλλοι πολιτικοί απέναντι τους. Όπως είπε και ο Κούλογλου, αυτή είναι η δημοκρατία. Δώστους το βήμα να μιλήσουν, να "εκτεθούν" και άσε μετά τους Έλληνες να κρίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου