Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

10 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα

  Πολλές ταινίες έχουν στηριχτεί σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Μεγάλοι πόλεμοι όπως οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι του προηγούμενου αιώνα, ηγέτες κρατών που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία, ιστορικές μάχες του παρελθόντος σε Ελλάδα κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, έδωσαν μπόλικο υλικό σε σεναριογράφους και παραγωγούς.

Ας δούμε μαζί 10 απ'αυτές που ξεχώρισα, ως τις καλύτερες.

Ποιά καλύτερη ταινία για να αρχίσω το αφιέρωμα μου, απ΄την ιστορία του Λεωνίδα με τους 300 του. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Λεωνίδας, βασιλιάς της Σπάρτης, οδηγεί 300 Σπαρτιάτες σε μια μάχη ενάντια σε χιλιάδες Πέρσες, το 480 π.Χ., μάχη που έγινε στις Θερμοπύλες. Πολύ καλή ταινία, με επικές ατάκες και μάχες. Ας μην κρυβόμαστε, ταινία που δείχνει πόσο γαμάτοι είμαστε εμείς οι Έλληνες (και όχι δεν ψήφισα Χ.Α.).
Ελληνιστί "Η Πτώση". Η ταινία αφηγείται τις τελευταίες μέρες του Adolf Hitler πριν τον θάνατό του, μέσα απ'τα μάτια μιας εκ των γραμματέων του, της Traundl Junge. Μια πάρα πολύ καλή ταινία, η οποία μας βάζει μες στο μυαλό του Hitler, τις τελευταίες μέρες της κυριαρχίας του. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Αν και είναι 2 ξεχωριστές ταινίες, τις βάζω μαζί γιατί πρώτον εξιστορούν την ίδια μάχη, δεύτερον έχουν τον ίδιο σκηνοθέτη (Clint Eastwood) και τρίτον είναι και οι 2 εκπληκτικές ταινίες και δεν ξέρω ποιά να επιλέξω. Στην πρώτη ταινία, βλέπουμε την ιστορία 6 Αμερικάνων στρατιωτών, οι οποίοι σήκωσαν την σημαία στο όρος Suribachi, κατά τη διάρκεια της μάχη της Iwo Jima, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρακολουθούμε λοιπόν το μετά αυτού του γεγονότος και το πώς επηρεάστηκαν οι ζωές αυτών των στρατιωτών απ'τη διασημότητα που πήραν, μια και η φωτογραφία της στιγμής αυτής που σηκώνεται η σημαία, είναι μια απ΄τις πιο σημαντικές και αναγνωρίσιμες εικόνες πολέμου, που έχει αναπαραχθεί πιο πολύ από καμμία άλλη στην ιστορία της Αμερικής.
Αντίστοιχα η δεύτερη ταινία, αφηγείται και αυτήν την μάχη της Iwo Jima, αλλά σ'αυτήν βλέπουμε το πώς έζησαν την μάχη οι Γιαπωνέζοι στρατιώτες που πήραν μέρος σ'αυτήν.
Ταινία που πήρε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε και στον Colin Firth το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Βασιλιά της Βρετανίας, Γεωργίου του 6ου, ο οποίος είχε πρόβλημα στην ομιλία. Πρόβλημα πολύ σημαντικό γιατί η Βρετανία ετοιμαζόταν να κηρύξει πόλεμο στην Γερμανία εκείνη την χρονιά (1939) και επιβαλλόταν ο Βασιλιάς να βγάλει μέσω του ραδιοφώνου, έναν εμψυχωτικό λόγο προς τους στρατιώτες. Το καταφέρνει τελικά, με τη βοήθεια ενός Αυστραλού λογοθεραπευτή, αποδεικνύοντας ότι είναι άξιος κάτοχος του θρόνου.
Η ταινία πήρε τον τίτλο της απ΄την Επιχείρηση Βαλκυρία. Αυτή ήταν ένα σχέδιο των Ναζί που είχε ως σκοπό, σε περίπτωση διάλυσης της πολιτικής τάξης του έθνους, να συνεχίζουν να εξουσιάζουν οι Ναζί. Το σχέδιο αυτό, αφού του κάναν κάποιες μετατροπές, το χρησιμοποίησαν κάποιοι Γερμανοί αξιωματικοί, με σκοπό να πάρουν στον έλεγχο τους γερμανικές πόλεις, να αφοπλίσουν τα Ες Ες και να συλλάβουν την ηγεσία των Ναζί. Για να το καταφέρουν όμως αυτό, έπρεπε να σκοτώσουν τον Adolf Hitler, κάτι που θα αποδέσμευε τους Γερμανούς στρατιώτες απ΄τον όρκο τους σ'αυτόν. Η ταινία λοιπόν, εξιστορεί αυτά τα γεγονότα, απ΄την σύλληψη του σχεδίου αυτού, μέχρι την (αποτυχημένη) απόπειρα δολοφονίας του Hitler τις 20 Ιουλίου του 1944.
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία κρατούμενων των Συμμάχων σε ένα Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Αν και η ταινία έχει αρκετούς φανταστικούς ήρωες και γεγονότα, η βασική ιστορία της μαζικής απόδρασης 250 περίπου αιχμάλωτων πολέμου μέσω τούνελ είναι πραγματικό γεγονός. Κατά τα άλλα είναι μια εκπληκτική ταινία, με ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών.
Η αληθινή ιστορία του Nelson Mandela, που αφού αποφυλακίστηκε μετά από 27 χρόνια στο Robben Island, εκλέγεται Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Η ταινία δείχνει πώς ο Mandela προσπάθησε μέσω της ομάδας ράγκμπυ της Νότιας Αφρικής και με τη βοήθεια του αρχηγού αυτής, να εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα ρατσισμού που είχαν μείνει ως υπόλειμμα του Απαρταχάϊντ. Ο Morgan Freeman που υποδύεται τον Mandela προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και ο Matt Damon που υποδύεται τον αρχηγό της ομάδα ράγκμπυ για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.
Η ταινία πήρε τον τίτλο της απ΄το ψευδώνυμο της Margaret Thatcher. Η Thatcher ήταν η μακροβιότερη (1979-1990) Πρωθυπουργός της Βρετανίας του 20ου αιώνα και της οποίας η ζωή είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας. Το ψευδώνυμο "Σιδηρά Κυρία" το πήρε από έναν Ρώσο δημοσιογράφο και έγινε συνώνυμο της ασυμβίβαστης πολιτικής της και της ηγετικής φιγούρας της. Ως Πρωθυπουργός η Thatcher, εφάρμοσε συντηρητικές πολιτικές τακτικές, που πήραν το όνομα της και ονομάστηκαν "Θατσερισμοί". Για την ερμηνεία της ως Thatcher, η Meryll Streep πήρε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρολου.
Η ταινία περιγράφει την Μάχη του Bogandishu τον Οκτώβριο του 1993, μια ζωτικής σημασίας επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία, με σκοπό να συλλάβουν τον πολέμαρχο Mohamed Farrah Aidid. Αν και λογικά οι Αμερικάνοι υπερβάλλουν, παρουσιάζοντας 123 στρατιώτες να πολεμάνε έναν τεράστιο στρατό με βαριά οπλισμένους Σομαλούς, η ταινία αξίζει τον κόπο. Προσωπικά λόγω αυτής της ταινίας, είδα με άλλο μάτι τις πολεμικές ταινίες. Εξαιρετικό καστ ηθοποιών.
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία Βρετανών αιχμαλώτων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που διατάχθηκαν από τους Γιαπωνέζους αξιωματικούς, να χτίσουν μια γέφυρα που να διασχίζει τον ποταμό Kwai, ώστε να διευκολυνθεί η σιδηροδρομική γραμμή Burma-Siam. Παρόλο που στην αρχή έχουν σκοπό να την ανατινάξουν, τελικά υπό την αρχηγία του Συνταγματάρχη Nicholson, αποφασίζουν να την χτίσουν ως σύμβολο του ηθικού,της εντιμότητας και του πνεύματος των Βρετανών σε αντίξοες συνθήκες. Μια ταινία που άφησε εποχή, κέρδισε 7 Όσκαρ και το 1997 κρίθηκε ως  ταινία πολιτιστικής, ιστορικής και αισθητικής σημασίας και επιλέχθηκε για διατήρηση στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου