Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Οι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο

  Οι 10 ακριβότερες μεταγραφές ποδοσφαιριστών από μια ομάδα σε μια άλλη, στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απ΄τον Christiano Ronaldo ως τον Falcao.
Την ώρα που η Ελλάδα (και όχι μόνο) περνάει κρίση και μετράμε και το τελευταίο ευρώ, στο ποδοσφαιρικό κόσμο τα εκατομμύρια ανταλλάσσονται για πλάκα και οι παίκτες πληρώνονται μισθούς ισάξιους με προϋπολογισμούς κρατών, για να κλωτσάνε ένα τόπι (κατά το γενικό επικριτικό σχόλιο). Για να δούμε όμως τις 10 πιο δαπανηρές μεταγραφές που συγκλόνισαν το ποδόσφαιρο και κατά πόσο άξιζαν τον κόπο.

1. Christiano Ronaldo: Το καλοκαίρι του 2009 η Real Madrid έσπασε όλα τα ρεκόρ μεταγραφής, πληρώνοντας 94 εκατομμύρια στην Manchester United για τον Πορτογάλο διεθνή επιθετικό, ο οποίος είχε οδηγήσει την αγγλική ομάδα, στην κατάκτηση του Champions League το 2008 και την έφτασε ως τον τελικό το 2009 (ηττήθηκε απ'την Barcelona). Ο Πορτογάλος απέδειξε ότι άξιζε αυτά τα λεφτά, αφού στα 3 χρόνια που παίζει στην Real, έχει 146 γκολ και 47 ασίστ, σε 144 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις. Φέτος με 46 γκολ και 13 ασίστ οδήγησε στο πρωτάθλημα την ομάδα  του μετά από 4 χρόνια κυριαρχίας της Barcelona.
2. Zinedine Zidane: Και η 2η ακριβότερη μεταγραφή είναι της Real Madrid. Οι Μαδριλένοι, πλήρωσαν το καλοκαίρι του 2001, 73.5 εκατομμύρια ευρώ στην Juventus, για να αποκτήσουν τον Γάλλο μάγο της μπάλας και να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης όπου βρίσκονταν το 2000 και στερήθηκαν εκείνη τη χρονιά, αφού αποκλείστηκαν στους 4 απ΄την Bayern Munchen που πήρε και το τρόπαιο. Τα κατάφερε τελικά, με τον Zidane να πετυχαίνει το ωραιότερο γκολ σε τελικό Champions League και να δίνει την νίκη και το τρόπαιο στην ομάδα του. Συνολικά ο "Ζιζου" όπως ήταν το παρατσούκλι του, έπαιξε  5 χρόνια στην ισπανική ομάδα και είχε 43 γκολ και 33 ασίστ, σε 198 αγώνες σε Ισπανία και Ευρώπη.
3. Zlatan Ibrahimovic: Απ'τις λίγες φορές τα τελευταία χρόνια που η Barcelona, ξοδεύει υπέρογκα ποσά για μεταγραφές (μια και στηρίζεται σε παίκτες απ΄τις ακαδημίες της) και αν κρίνουμε απ΄το αποτέλεσμα αυτής της μεταγραφής, μάλλον καλά κάνει και δεν το συνηθίζει. Για τον Σουηδό επιθετικό, η Barca έδωσε χρηματικά ανταλλάγματα στην Inter, αλλά και τον αρχισκόρερ της Samuel Eto'o, σε μια μεταγραφή που άγγιξε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ibrahimovic δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο παιχνίδι της ισπανικής ομάδας και παρόλο που είχε σε 46 αγώνες, 22 γκολ και 13 ασίστ, μόνο τα 4 απ'αυτά ήταν στο Champions League. Εκεί η Barcelona αποκλείστηκε στα ημιτελικά, απ΄την Inter! Η ιταλική ομάδα με τα λεφτά απ΄την μεταγραφή του  Σουηδού αλλά και τον Eto'o πέρασε στον τελικό και σήκωσε την κούπα. Παρηγοριά το πρωτάθλημα, στην κατάκτηση του οποίου ο Zlatan συνείσφερε με 16 γκολ.
4. Kaka: O Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός ήταν η 2η μεγάλη μεταγραφή του 2009 μετά τον Christiano Ronaldo για την Real Madrid. 65 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αυτής, με τον πρώην παίκτη της Milan όμως να μην είναι ο ίδιος που απολαύσαμε τόσα χρόνια στην ιταλική ομάδα. Σ'αυτό έπαιξαν ρόλο και οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του, κάτι που φαίνεται και στις μόλις 93 (οι 27 ως αλλαγή) συμμετοχές του, αυτά τα 3 χρόνια, στις οποίες είχε 24 γκολ και 33 ασίστ. Φέτος έβαλε το λιθαράκι του και αυτός για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με 5 γκολ και 10 ασίστ.
5, Luis Figo: 4 στις 5 ακριβότερες μεταγραφές η Real Madrid, με τον Πορτογάλο μέσοεπιθετικό να αλλάζει στρατόπεδα (απ΄την Barcelona στην Real Madrid) το καλοκαίρι του 2000, μεταγραφή που κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ στους Μαδριλένους. Μεταγραφή που τον έκανε προδότη στα μάτια των οπαδών της Barcelona, οι οποίοι έδειχναν την δυσαρέσκεια τους στα ντέρμπυ των 2 ομάδων. Στιγμή που θα μείνει στην ιστορία, είναι όταν, στον 1ο αγώνα του με την φανέλα της Real στην Βαρκελώνη, του πετάξαν μια γουρουνοκεφαλή, ενώ ετοιμαζόταν να χτυπήσει κόρνερ. Ο Πορτογάλος έμεινε 5 χρόνια στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, χωρίς να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι'αυτόν. Ο Figo αγωνίστηκε σε 208 αγώνες σε Ισπανία και Ευρώπη και είχε 47 γκολ και 35 ασίστ.
6. Fernando Torres: Ο Ισπανός επιθετικός, κουρασμένος απ΄την αδυναμία της Liverpool να πάρει Πρωτάθλημα, ζήτησε μεταγραφή τον Δεκέμβρη του 2010. Πολλές ομάδες πολιόρκησαν την Liverpool για να τον αποκτήσουν, νικήτρια όμως βγήκε η Chelsea δίνοντας 58.5 εκατομμύρια ευρώ. Εν τέλει όμως φάνηκε σαν η λονδρέζικη ομάδα να πήρε κάποιον σωσία του Ισπανού, μια και ο Torres αδυνατούσε να βρει δίχτυα για μεγάλο διάστημα (μέχρι και ρολόι είχαν βγάλει στο Internet οι φίλοι της Liverpool για να μετράνε το χρόνο που είναι "άκαπνος"), τελειώνοντας τη χρονιά με μόλις 1 γκολ σε 14 αγώνες πρωταθλήματος. Αν και φέτος δεν ήταν πολύ καλύτερος (6 γκολ σε 32 ματς), θεωρείται ότι έβγαλε τα χρήματα της μεταγραφής του, με το γκολ μες στην Βαρκελώνη, στους 4 του Champions League, που κλείδωσε την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό, αντί της Barcelona. Τελικό στον οποίον η αγγλική ομάδα κέρδισε και πήρε την κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης για 1η φορά στην ιστορία της. Συνολικά ο Ισπανός είχε με τους Λονδρέζους, 12 γκολ και 18 ασίστ σε 67 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
7. Hernan Jorge Crespo: O Αργεντίνος ήταν το 2000 που τον αγόρασε η Lazio, το πιο καυτό όνομα επιθετικού στην Ευρώπη. Γι'αυτό άλλωστε οι πρωτευουσιάνοι έδωσαν 55 εκατομμύρια στην Parma για να τον αποκτήσουν. Ο Crespo τελικά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Lazio, αφού τραυματίστηκε άσχημα την 1η χρονιά. Γενικά σε 2 χρόνια αγωνίστηκε μόνο 28 φορές έχοντας 12 γκολ, μην κερδίζοντας τρόπαιο με την ιταλική ομάδα. Το μόνο που κατάφερε η Lazio, είναι να μετριάσει την χασούρα, πουλώντας τον για 36 εκατομμύρια ευρώ στην Inter.
8. Gianluigi Buffon: O κορυφαίος τερματοφύλακας των τελευταίων 10 χρόνων στην Ευρώπη, πήρε μεταγραφή για την Juventus,  όπου βρίσκεται έως σήμερα, το καλοκαίρι του 2001. Η ομάδα του Τορίνο, πλήρωσε στην Parma 54 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα όλων των εποχών. Αν κάποιος όμως τα άξιζε αυτά τα λεφτά, αυτός ήταν ο Ιταλός διεθνής τερματοφύλακας. Ο Buffon, αυτά τα 11 χρόνια ήταν βασικός και αναντικατάστατος σε 382 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ακολουθώντας την ομάδα του μέχρι και στην Serie B, όταν αυτή τιμωρήθηκε για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες και φέτος ήταν απ΄τους βασικούς πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
9. Gaizka Mendieta: Ο ορισμός της αποτυχημένης μεταγραφής! Ο Ισπανός μέσος, είχε βγάλει μάτια με την Valencia, με την οποία πήγε σε 2 σερί (χαμένους) τελικούς του Champions League, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν άξιζε τα 48 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Lazio για να τον αγοράσει το καλοκαίρι του 2001. Στην ιταλική ομάδα έπαιξε μόνο μια χρονιά, έχοντας 27 συμμετοχές (20 ως βασικός) χωρίς να καταγράψει γκολ ή ασίστ. Για τα επόμενα 2 χρόνια δόθηκε δανεικός σε Barcelona και Middlesbrough, με την αγγλική να τον παίρνει και ως ελεύθερο το 2004. Απ΄την Lazio και μετά η καριέρα του Mendieta πήρε την κατηφόρα και σε ηλικία 34 ετών κρέμασε τα παπούτσια του.
10. Falcao: Αντίθετα ο Κολομβιανός επιθετικός είναι ο ορισμός της πετυχημένης μεταγραφής. Οι διοικούντες της Atletico Madrid, δεν μετάνιωσαν ούτε ευρώ απ΄τα 47 εκατομμύρια που έδωσαν πέρσι το καλοκαίρι στην Porto, για να τον αγοράσουν. Ο Falcao είχε 24 γκολ και 4 ασίστ, σε 34 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, όντας 3ος σκόρερ πίσω απ΄τους (σε άλλο επίπεδο) Messi και Christiano Ronaldo, φτάνοντας τους Μαδριλένους στην 5η θέση, χάνοντας οριακά την έξοδο στο Champions League. Εκεί όμως που έβγαλε μάτια ήταν το Europa League, στην κατάκτηση του οποίου έπαιξε πρωταρχικό ρόλο. Σε 15 συμμετοχές στον θεσμό σκόραρε 12 γκολ (είχε και 2 ασίστ), τα 2 απ΄τα οποία τα έβαλε στον τελικό ενάντια στην Atletic Bilbao, κάνοντας το 2-0 που καθάρισε την υπόθεση νίκη για την ομάδα του, προτού ο Diego κάνει στο τέλος το 3-0.

Εννοείται βέβαια ότι αυτή η λίστα αλλάζει συχνά-πυκνά και κάθε χρόνο μπορεί να εμφανιστεί κάποιος τρελός πρόεδρος ομάδας, ο οποίος θα πληρώσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά για να αποκτήσει κάποιον μεγάλο παίχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου