Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ισπανική μονομαχία

  Σήμερα το βράδυ (21:45 ΑΝΤ1) η Ατλέτικο Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό του Europa League με φόντο το τρόπαιο που θα είναι το 2ο σε 3 χρόνια για τους Μαδριλένους, αν το πάρουν και το 1ο για τους Βάσκους αντίστοιχα.
  Μπήκε ο Μάιος, κατεξοχήν μήνας τελικών σε πολλά αθλήματα. Ένας τέτοιος γίνεται σήμερα το βράδυ στο Βουκουρέστι, όπου 2 ισπανικές ομάδες, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο, μάχονται για την κατάκτηση του Europa League. Για την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι ο 2ος τελικός μετά από αυτόν του 2010 στον οποίο είχε κερδίσει τη Φούλαμ με 2-1, με τον Φορλάν να σκοράρει 2 γκολ, το ένα απ'αυτά στην παράταση και να σηκώνει το τρόπαιο. To ίδιο προσδοκά να κάνει και φέτος με έναν άλλον παίχτη απ΄την Νότια Αμερική, τον Φαλκάο. Ο Kολομβιανός, πρώην παίχτης της Πόρτο, κάνει φέτος εξίσου καλή χρονιά με πέρυσι όταν και με 17 γκολ στο Europa League, οδήγησε την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας στην κατάκτηση του τροπαίου, σκοράροντας κιόλας και στον τελικό (1-0 εναντίο της Μπράγκα). Φέτος έχει σκοράρει 10 φορές, με τον συμπαίχτη του Αντριάν Λόπεζ να έχει τον ίδιο αριθμό γκολ και να αποτελούν το πιο φονικό επιθετικό δίδυμο της διοργάνωσης. Για να φτάσει ως εδώ η Ατλέτικο, αφού πέρασε ως 1η σε όμιλο με Ουντινέζε, Ρεν και Σέλτικ, απέκλεισε κατά σειρά τις: Λάτσιο (1-3 εκτός και 1-0 εντός), Μπεσίκτας (3-1 εντός και 0-3 εκτός), Αννόβερο (2-1 εντός και 1-2 εκτός) και Βαλένθια (4-2 εντός και 0-1 εκτός).
  Η Αθλέτικ Μπιλμπάο φτάνει για 2η φορά σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου μετά απ΄τον χαμένο τελικό του Uefa Cup του 1977 απέναντι στη Γιουβέντους. Εκεί οι Ιταλοί σε διπλούς αγώνες, πήραν το τρόπαιο με νίκη μέσα στην Ιταλία με γκολ του Ταρντέλι (1-0) και σκοράροντας με τον Μπετέγκα στην ήττα 2-1 μέσα στο Μπιλμπάο. Τώρα έχει άλλη μια ευκαιρία να πάρει αυτό το ευρωπαϊκό τρόπαιο, που αν το καταφέρει θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα δεδομένης της "ιδιαιτερότητας" της ομάδας. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο από τη δημιουργία της, στηρίζεται μόνο σε Βάσκους παίχτες, που είτε έχουν βγει απ΄τις ακαδημίες τους, είτε τους αγοράζουν από άλλες ομάδες. Πρωτοφανής περίπτωση για ομάδα που ξεχωρίζει σε Πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ηγέτης της ομάδας είναι ο Φερνάντο Γιορέντε, ο οποίος παρόλο που το καλοκαίρι ήταν μήλον της έριδος για πολλές μεγάλες ομάδες, παρέμεινε στην Αθλέτικ και απ'ότι φάνηκε δεν έχασε. Έχει σκοράρει 7 φορές ως τώρα και προσδοκά να αυξήσει αυτόν τον αριθμό απόψε, δίνοντας στην ομάδα του την νίκη και το τρόπαιο. Όλη η πορεία της Μπιλμπάο ως τον τελικό ήταν μαγική. Στην αρχή βγήκε 1η στον όμιλο, αφήνοντας 2η την Σάλτσμπουργ και 3η την Παρι η οποία θεωρούνταν ένα απ'τα φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου. Στη συνέχεια πέρασε την Λοκομοτίβ Μόσχας, εκμεταλλευόμενη το εκτός έδρας γκολ του Μουνιαίν στην ήττα 2-1 στη Ρωσία και νικώντας 1-0 (πάλι ο Μουνιαίν) στο Μπιλμπαό. Την μεγάλη έκπληξη την έκανε όμως κόντρα στο φαβορί του Europa League (και αφού αποκλείστηκε απ΄τους ομίλους του Champions League) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Νίκη 3-2 στην Αγγλία και άνετη νίκη 2-1 στην έδρα της, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Από'κει και πέρα η Σάλκε (νίκη 4-2 στη Γερμανία και 2-2 στο Μπιλμπάο) και η Σπόρτιγκ Λισαβόνας (ήττα 2-1 στη Λισαβόνα και νίκη 3-1 στην Ισπανία) δεν γινόταν να σταθούν εμπόδιο στην Ισπανική ομάδα.
  Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε ποια απ'τις 2 θα υπερισχύσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου