Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κινηματογραφικοί ήρωες

  Στην ιστορία του κινηματογράφου, υπήρξαν ρόλοι ηρώων που έμειναν χαραγμένοι σε όλους. Ήρωες που πολλοί ταυτίστηκαν μαζί τους, βλέποντας τις ταινίες που πρωταγωνιστούσαν και τους οποίους υποδύονταν τα παιδιά στα role-playing παιχνίδια που παίζαν με τους φίλους τους. Πολλοί απ'αυτούς τους ήρωες είχαν τέτοια επιτυχία με τις ταινίες τους, που έβγαλαν 1-2 και παραπάνω sequels, έγιναν βιβλία, κομικ, παιδικά παιχνίδια, videogame και σειρές.
Ας δούμε μερικούς απ'αυτούς.


Ο Sylvester Stallone σε έναν απ΄τους ρόλους που τον έκαναν διάσημο. Ο John Rambo (ή σκέτο Rambo) είναι ένας βετεράνος πολέμου, που μπορεί να τα βάλει μόνος του με ολόκληρους στρατούς, να οδηγήσει οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο σε αέρα, ξηρά και θάλασσα και φυσικά δεν έχει αίσθηση του πόνου. Είτε τον πυροβολούσαν, είτε τον μαχαίρωναν, είτε του διαπερνούσαν το σώμα με ηλεκτρισμό ο Rambo άντεχε τα πάντα. O Rambo μας συστήθηκε το 1982 με την ταινία "First Blood" και είχε άλλα 3 sequels (με τελευταίο το 2008). Επίσης έγινε παιδική σειρά και παιχνίδι.


O άλλος ρόλος που τον έκανε διάσημο είναι αυτός του Rocky. Ο Stalone υποδύεται, έναν Ιταλοαμερικάνο ερασιτέχνη μποξέρ, ο οποίος έχει την ευκαιρία να παλέψει με τον πρωταθλητή ονόματι Apollo Creed, τον οποίο (εννοείται) ότι νικάει. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι και εδώ η αντοχή στον πόνο. Σχεδόν σε όλες τις ταινίες του (6 για την ακρίβεια με την τελευταία το 2006), ο Rocky τρώει το απίστευτο ξύλο, αλλά δεν πέφτει ποτέ knock out και στο τέλος νικάει. H πρώτη ταινία του Rocky (με τον ομώνυμο φυσικά τίτλο) προβλήθηκε το 1976.



O 007 όπως είναι ο κωδικός του, είναι ένας Άγγλος μυστικός πράκτορας της υπηρεσίας MI6 της Βρετανίας. Ο James Bond, πρωταγωνίστησε σε 24 ταινίες ως σήμερα (ετοιμάζεται να βγει η 25η σε λίγο καιρό) και τον ενσάρκωσαν 7 διαφορετικοί ηθοποιοί, απ΄το 1962 και τον Sean Connery,  μέχρι τον πιο πρόσφατο, τον Daniel Craig. Φυσικά όταν σκέφτεσαι James Bond το μυαλό σου πάει στον Σκωτσέζο ηθοποιό, γι'αυτό και η φωτογραφία του. Γόης, ιδιοφυής, ριψοκίνδυνος, φοβερός οδηγός και θανάσιμος, ο Bond γλύτωνε πάντα απ΄τις δύσκολες καταστάσεις και έβγαζε πέρα όλες τις αποστολές που είχε. Βέβαια, ένα απ'τα πράγματα που μεγαλώνοντας μου κακοφάνηκε, είναι αυτό που σχολιάζει ο (τραγικός κατά τ'άλλα)  Mike Meyers, μέσω μιας απ'τις ταινίες Austin Powers (παρωδία James Bond). Εκεί ο "κακός" πιάνει τον Austin Powers και τον δένει σε ένα μηχάνημα, που κατεβαίνει αργά-αργά προς μια πισίνα με καρχαρίες (και φυσικά τη γλυτώνει). Ρωτάει λοιπόν ο γιος του "κακού" τη στιγμή που τον δένουν: "Γιατί απλά δεν τον πυροβολείς στο κεφάλι;;;;" Αυτό συνέβαινε σε πολλές ταινίες του Bond. Αντί απλά να τον πυροβολήσουν, κάναν πάντα κάτι πολύπλοκο για να τον σκοτώσουν (και δεν τα κατάφερναν).


Ο πιο χαρακτηριστικός ρόλος του Clint Eastwood. Ο Harry Callahan, είναι ντετέκτιβ της Αστυνομίας του San Fransisco. Είναι γνωστός για το πόσο βίαιος και σκληρός είναι με τους εγκληματίες, τους οποίους εξοντώνει με το χαρακτηριστικό του 44αρι Magnum, που όπως λέει και αυτός είναι "the most powerful handgun in the world". Έχει πει επικές ατάκες σε ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Callahan ήταν πρωταγωνιστής σε 5 ταινίες, με την πρώτη (το "Dirty Harry") να προβάλλεται το 1971 και την τελευταία (το "The dead pool") το 1988.


Ο Harrison Ford υποδύεται έναν καθηγητή Αρχαιολογίας, ο οποίος αναζητά χαμένους θησαυρούς και ιστορικά κειμήλια. Με το χαρακτηριστικό του καπέλο και το μαστίγιο του, ανακαλύπτει χαμένους πολιτισμούς, ξεπερνάει λαβύρινθους, αποφεύγει παγίδες και γελάει στα μούτρα του θανάτου (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό). Πρωτοεμφανίστηκε το 1981 με την ταινία "Raiders of the Lost Ark" και είχε άλλα 3 sequels (το τελευταίο ήταν το 2008).


Ο Robocop, όπως προϊδεάζει και το όνομα είναι ένας αστυνομικός-ρομπότ. Η ιστορία του έχει ως εξής: Ο Alex Murphy, αξιωματικός της αστυνομίας του Detroit, πυροβολείται θανάσιμα από συμμορία, σε μια αποστολή και μια εταιρεία, παίρνει το σώμα του και βάζει μηχανικά εξαρτήματα, κάνοντας τον Cyborg. Με το όνομα Robocop, ο Murphy επιβάλλει τον νόμο στο Detroit. Χαρακτηριστική του κίνηση, το στριφογύρισμα του πιστολιού με το δάχτυλο, πριν το βάλει στη θήκη του. Απ'τους αγαπημένους ήρωες της εποχής (εγώ πάντως ήμουν μεγάλος φαν), έγινε παιδική σειρά, παιχνίδι και videogame (το είχα πάρει!). Συνολικά βγήκαν 3 ταινίες με τον Robocop (η 1η ήταν το 1987), απ'τις οποίες, στις 2 πρωταγωνιστούσε ο Peter Weller και στην 3η ο Robert John Burke, ενώ ετοιμάζεται και 4η ταινία, 20 χρόνια μετά την τελευταία, η οποία προβλέπεται να βγει στα τέλη του 2013.


Χωρίς πολλά μπράτσα, χωρίς περίεργα όπλα ή πανοπλίες ο John McClane είναι ένας μαμάω και δέρνω αστυνομικός της Νέας Υόρκης, που είναι πολύ "σκληρός για να πεθάνει". Ρόλος που απογείωσε την καριέρα του Bruce Willis και τον καθιέρωσε ως action hero στα μάτια του κόσμου, μια και ως τότε έπαιζε σε κάτι αισθηματικές ταινίες. Ακόμα και το Moonlight, η σειρά που υποδύεται έναν ντετέκτιβ πιο πολύ εστιάζει στα ερωτικά παιχνίδια με την συνάδελφό του. Το πρώτο "Die Hard" βγήκε το 1988 και ακολούθησαν άλλα 3 sequel, ενώ ετοιμάζεται και 4ο που υπολογίζεται να προβληθεί τον Φλεβάρη του άλλου χρόνου.


Απ΄τους πιο καινούργιους κινηματογραφικούς ήρωες, τον οποίον υποδύεται ο Matt Damon. Ο Bourne είναι ένας πράκτορας, μέρος του προγράμματος Treadstone, που εκπαιδεύει άτομα για να γίνουν φονικές μηχανές. Σε μια αποστολή όμως τραυματίζεται στο κεφάλι και παθαίνει αμνησία και στην τριλογία των ταινιών του, προσπαθεί να θυμηθεί πράγματα απ΄τη ζωή του καθώς και να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία που υπάρχει εις βάρος του. Γνώση πολεμικών τεχνών, υψηλή νοημοσύνη, δεξιοτεχνία στα όπλα και το φονικό ένστικτο είναι τα χαρακτηριστικά του ήρωα αυτού. Η πρώτη ταινία με ήρωα τον Bourne, προβλήθηκε το 2002 και είχε άλλα 2 sequels, με ένα 3ο όμως να προβάλλεται αυτόν τον Αύγουστο, αλλά με τον Jeremy Renner, στη θέση του Matt Damon, ως Jason Bourne.


Σε μια εποχή που ο κόσμος ελέγχεται απ'τις μηχανές, οι οποίες απορροφάνε την βιο-ενέργεια των ανθρώπων, κρατώντας τους υπνωτισμένους μέσω μια ψηφιακής πραγματικότητας που λέγεται Matrix, ένας hacker, ο Neo (όπως είναι το ψευδώνυμο του και είναι αναγραμματισμός του One, δηλαδή ο Εκλεκτός), επιλέγεται ως ο σωτήρας των ανθρώπων αφού έχει την δυνατότητα, να ελέγξει το Matrix και να πολεμήσει στα ίσα τις μηχανές. Η ιστορία του Neo χωρίζεται σε τρεις ταινίες, το 'The Matrix", που προβλήθηκε το 1999, το "The Matrix Reloaded" και το "The Matrix Revolution" που προβλήθηκαν το 2003. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του ήρωα, είναι ότι όποιος φοράει απ΄το 1999 και μετά καπαρτίνα σαν αυτή που φοράει ο Keanu Reeves στην ταινία, θα υπάρξει κάποιος που θα του κάνει σχόλιο περί Matrix.


Προσωπικά o Jason Statham είναι αγαπημένος μου ήρωας ταινιών. Θες η φαλάκρα που με κάνει να ταυτίζομαι; Θες το απίστευτο σώμα που θα ήθελα πολύ να είχα; Θες το απίστευτο ξυλίκι που ρίχνει; Όπως και να έχει, είναι τρελή μορφή. Αν και μας συστήθηκε πιο cool στις (εκπληκτικές) ταινίες "Snatch" και "Lock stock and two smoking barrels", το 2002 με το Transporter, ως Frank Martin, έδειξε τι μπορεί να κάνει. Ο Statham, υποδύεται έναν οδηγό που κάνει ειδικές μεταφορές, διαφορετικές απ΄τις καθημερινές και έχει 4 κανόνες: 1ον "Όχι καινούργιες συμφωνίες. Όταν γίνεται μια συμφωνία την κρατάμε", 2ον "Όχι ονόματα", 3ον "Δεν ανοίγουμε το δέμα (οτιδήποτε μεταφέρει,θεωρείται δέμα)" και 4ον "Μην υπόσχεσαι ποτέ κάτι που δεν μπορείς να τηρήσεις". Όταν αυτές οι "μεταφορές" δεν πάνε καλά, ο Frank Martin, χρησιμοποιεί τις τεχνικές που έχει μάθει στις Ειδικές Δυνάμεις (όπου φυσικά έχει υπηρετήσει και διακριθεί) για να παραμείνει ζωντανός. Την πρώτη ταινία, ακολούθησαν 2 sequels, με τελευταίο το 2008.

3 σχόλια: