Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ταινίες με τα πιο πολλά Όσκαρ

  Μια λίστα με τις ταινίες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Ταινίες παλιές και κλασσικές αλλά και πιο σύγχρονες. Σε πολλές απ'αυτές υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο άξιζαν τα βραβεία που πήραν, αλλά γούστα είναι αυτά. Για να δούμε λοιπόν αυτές που κέρδισαν 8 και πάνω Όσκαρ.

11 Όσκαρ
Titanic (1997): Η ταινία που έσπασε τα ταμεία το 1997 (χωρίς να καταλάβω το γιατί) και έκανε πολλά κοριτσάκια να κλάψουν στην σκηνή που ο Leonardo di Caprio πνίγεται για να σωθεί η Kate Winslet (άλλο που χωρούσε και αυτός πάνω στην σχεδία αν έκανε λίγο παραπέρα η Kate), έγινε μέλος ενός κλειστού κλαμπ ταινιών (3 στο σύνολο) που κέρδισε 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Παράλληλα είναι μαζί με το "Αll About Eve" (ταινία του 1950 που πήρε 6 Όσκαρ), οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες για  Όσκαρ, με 14. Tο ότι δεν πήρε ούτε ένα Όσκαρ για  ερμηνεία ηθοποιών το θεωρώ εντελώς τυχαίο....

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003): Το τελευταίο μέρος της τριλογίας "Lord of the Rings", απέσπασε 11 Όσκαρ (ένα εκ των οποίων Καλύτερης Ταινίας) και μάλιστα σε 11 υποψηφιότητες, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη ταινία που το καταφέρνει αυτό από θέμα ποσότητας. Επειδή πολλοί θα πείτε ότι ούτε αυτή η ταινία πήρε Όσκαρ (ούτε καν υποψηφιότητα) ερμηνείας ηθοποιών, να πω ότι αυτή η ταινία δεν εστίαζε στο μπλα μπλα, αγάπες και λουλούδια όπως ο Τιτανικός, αλλά στα ειδικά εφφέ και τις μάχες. οπότε είναι λογικό.

Ben Hur (1959): Ταινία που παίζει κάθε Πάσχα, μες στη Μεγάλη Βδομάδα, κάπου μεταξύ του Βαραβά και του Σπάρτακου. Είναι η 3η ταινία με 11 Όσκαρ (σε 12 υποψηφιότητες) και η πρώτη χρονικά που πήρε τόσα πολλά, κρατώντας την πρωτιά αυτήν περίπου 40 χρόνια. Μεταξύ των Όσκαρ, είναι τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου (Charlton Heston) και Β' Ανδρικού Ρόλου (Hugh Griffin).

10 Όσκαρ
West Side Story (1961): H μόνη ταινία με 10 Όσκαρ (11 υποψηφιότητες). Πρόκειται για ένα απ'τα πιο γνωστά μιούζικαλ του Broadway, που ουσιαστικά αντιγράφει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, του γνωστού έργου του William Shakespeare. Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Β' Ανδρικού Ρόλου (George Chakiris) και Β' Γυναικείου Ρόλου (Rita Moreno), είναι κάποια απ'τα 10 αυτά Όσκαρ της ταινίας.

9 Όσκαρ
The English Patient (1996): Απ΄τις πιο καινούργιες ταινίες της λίστας ο Άγγλος Ασθενής, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, κέρδισε 9 Όσκαρ (12 υποψηφιότητες), μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Β' Γυναικείου Ρόλου (Juliette Binoche). Ρομαντικό δράμα που τοποθετείται στο διάστημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Να σας πω την αμαρτία μου εγώ μια φορά που το έβαλα, με πήρε ο ύπνος.

Gigi (1958): Άλλο ένα μιούζικαλ, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως ένα απ'τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Άλλωστε επιλέχθηκε για διατήρηση στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως ιστορικά, αισθητικά και πολιτιστικά σημαντική ταινία. Κατάφερε και αυτή το απόλυτο, έχοντας 9 Όσκαρ σε 9 υποψηφιότητες, με ένα απ'αυτά να είναι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

The Last Emperor (1987): Και αυτή η ταινία έκανε το 9/9 στα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρόκειται για βιογραφική ταινία, που εξιστορεί την ιστορία του Puyi, του τελευταίου Αυτοκράτορα της Κίνας.

8 Όσκαρ
Gone With The Wind (1939): Η πιο παλιά ταινία της λίστας και απ΄τα κλασσικά αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Κέρδισε 8 Όσκαρ σε 13 υποψηφιότητες, εκ των οποίων τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Α' Γυναικείου Ρόλου (Vivian Leigh) και Β' Γυναικείου Ρόλου (Hattie McDaniel). 2 παρατηρήσεις: 1.Κατάφωρη αδικία που δεν πήρε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ο Clark Gable (και μόνο για την επική ατάκα, που ανακηρύχθηκε και κορυφαία ατάκα όλων των εποχών, "Frankly, my dear i don't give a damn", έπρεπε να το πάρει) και
2. Η Hattie McDaniel ήταν η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα που προτάθηκε για Όσκαρ και η πρώτη που το κέρδισε κιόλας.

From Here to Eternity (1953): Όπως και η προηγούμενη, έτσι και αυτή η ταινία απέσπασε 8 Όσκαρ σε 13 υποψηφιότητες, με πιο σημαντικά αυτά της Καλύτερης Ταινίας, του Β' Ανδρικού Ρόλου (Frank Sinatra) και του Β' Γυναικείου Ρόλου (Donna Reed). Πρόκειται για δραματική ταινία, που εστιάζει στην ιστορία 4 στρατιωτών στην Χαβάη, την εποχή της επίθεσης των Ιαπώνων στην Αμερικάνικη Βάση του Pearl Harbor.

On the Waterfront (1954): Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (Marlon Brando), Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (Eva Marie Sant) και Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον δικό μας Ηλία Καζάν, είναι μερικά απ΄τα 8 Όσκαρ (12 υποψηφιότητες) που πήρε αυτή η δραματική ταινία. Ως υπόθεση έχει την βία απ΄τα Εργατικά Συνδικάτα και την διαφθορά μεταξύ των λιμενεργατών σε μια αποβάθρα στο New Jersey.

My Fair Lady (1964): Απ΄τα πιο γνωστά μιούζικαλ στην ιστορία του κινηματογράφου, το οποίο το έχουμε δει και στην Ελλάδα με τον τίτλο "Ωραία μου κυρία" και πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. H ταινία απέσπασε 8 Όσκαρ σε 12 υποψηφιότητες, με τον Rex Harrison να παίρνει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και ταινία αυτήν καθ'αυτήν το Όσκαρ Καλύτερη Ταινίας. Είναι μια μεταφορά του θεατρικού έργου "Πυγμαλίων", στο οποίο ένας καθηγητής φωνητικής, βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μετατρέψει μια κοπέλα της λαϊκής τάξης, σε κυρία της υψηλής τάξης μαθαίνοντας της καλούς τρόπους και το πώς να μιλάει.

Gandhi (1982): H βιογραφική ταινία του Ghandi, που ήταν ο εμπνευστής του ειρηνικού κινήματος αντίστασης των Ινδών κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ο Sir Ben Kingsley ήταν εκπληκτικός στον ομώνυμο ρόλο, κερδίζοντας το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ένα απ'τα 8 που κέρδισε (μέσα σ'αυτά και της Καλύτερης Ταινίας), σε 11 συνολικά υποψηφιότητες.

Amadeus (1984): Ταινία που αναφέρθηκα πρόσφατα στο άρθρο για τις ταινίες-βιογραφίες μουσικών προσωπικοτήτων και η οποία εξιστορεί την ζωή του Amadeus Mozart, μέσα απ΄την αφήγηση του άσπονδου φίλου του (και συνθέτη) Antonio Salieri. 8 Όσκαρ σε 11 υποψηφιότητες και γι'αυτήν την ταινία (ένα απ'αυτά, αυτό της Καλύτερης Ταινίας), με τον F.Murray Abraham να αποσπά το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του Antonio Salieri.

Cabaret (1972): Άλλο ένα μιούζικαλ που κέρδισε 8 Όσκαρ (10 υποψηφιότητες) με πιο σημαντικά το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου (Liza Minnelli) και Β' Αντρικού Ρόλου (Joel Grey).

Slumdog Millionaire (2008): Η πιο πρόσφατη ταινία που πήρε 8 Όσκαρ (10 υποψηφιότητες) με σημαντικότερο αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Μια πολύ καλή ταινία, που εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού Ινδού, απ΄τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη συμμετοχή του στο τηλεπαιχνίδι "Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος", στο οποίο και φτάνει ως το τέλος, κερδίζοντας το μεγάλο έπαθλο. Η ταινία δείχνει με αρκετά σκληρό τρόπο, τις τραγικές συνθήκες ζωής πολλών Ινδών και κυρίως των παιδιών,  τα οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι (συγγενείς και μη) για να βγάλουν λεφτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου