Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ανάλυση ομίλων Euro: Α' Όμιλος

  Χαρές και πανηγύρια για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Σε 5 μέρες ξεκινάει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ή πιο απλά  Euro), το οποίο διοργανώνουν μαζί η Πολωνία με την Ουκρανία. Σ'αυτό θα συμμετέχει και η χώρα μας, η οποία πλέον είναι απ'τις πιο σταθερές παρουσίες στις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Η Ελλάδα συμμετέχει στον Α' Όμιλο, τον οποίον και θα αναλύσω σήμερα.


Ελλάδα: Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 (για να μην ξεχνιόμαστε), προκρίθηκε στο Euro (για 3η σερί φορά), ως 1η απ΄τον όμιλο της στα προκριματικά, όντας αήττητη και έχοντας 7 νίκες και 3 ισοπαλίες. Ο Fernando Santos, έκανε την έκπληξη στην επιλογή της 23αδας καλώντας 3 τερματοφύλακες που δεν περίμενε κανείς. Ο Χαλκιάς, ο οποίος δεν έδειξε να είναι σε φόρμα με τον ΠΑΟΚ φέτος και ειδικά στα Playoffs, ήταν κατά πολλούς η χειρότερη επιλογή. Από'κει και πέρα Σηφάκης-Τζόρβας δεν έχουν παίξει πολλά παιχνίδια, με τον Τζόρβα να αγωνίζεται τελευταία φορά στις 20 Νοεμβρίου του 2011 με την φανέλα της Palermo και τον Κρητικό να έχει μόνο 4 συμμετοχές (οι μισές προ 6μηνου) με τον Άρη.Την ίδια στιγμή, ο Χιώτης έκανε εκπληκτική χρονιά με τον ΑΠΟΕΛ φτάνοντας στους "8" του Champions League, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να είναι ο κορυφαίος σε όλη τη διαδρομή, αλλά ο Santos να τον περιφρονεί κάτι που έκανε και με τους Κωσταντόπουλο, Καρνέζη, Βελλίδη που ήταν εκπληκτικοί φέτος. Απ'τα αισιόδοξα της ομάδας είναι ότι αποτελείται από πολλά νέα παιδιά, κάτι που δείχνει ότι η Εθνική μας έχει μέλλον. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος μετά την Shalke, έχει πάρει ήδη φανέλα βασικού ως αμυντικό χαφ και στην Εθνική Ελλάδος, αν και είναι μόλις 20 χρονών. Στην άμυνα οι Παπασταθόπουλος (23), Παπαδόπουλος (27), Τοροσίδης (26), Χολέμπας (27), Τζαβέλλας (24) και Μανιάτης (25) εξασφαλίζουν σιγουριά μέχρι το 2020 περίπου. Στο κέντρο και μπροστά ο Πορτογάλος θα στηριχθεί στην εμπειρία του Κατσουράνη, του Καραγκούνη, του Φωτάκη, του Γκέκα, του Σαλπιγγίδη και του Λυμπερόπουλου (ως αλλαγή). Επίσης θα ελπίζει ο Κώστας Μήτρογλου να συνεχίσει την εκπληκτική χρονιά που έκανε με τον Ατρόμητο (19 γκολ-4 ασίστ σε 39 αγώνες). Στα 2 τελευταία φιλικά που έδωσε η Ελλάδα (1-1 με Σλοβενία και 1-0 με Αρμενία) πάντως προβλημάτισε και ο Santos πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα μέχρι τις 8 του μήνα, που η Εθνική παίζει στην πρεμιέρα (όπως το 2004...) με την διοργανώτρια Πολωνία. Για την 23αδα της Ελλάδας πατήστε εδώ.

Πολωνία: H Πολωνία συμμετέχει ως διοργανώτρια και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να δώσει αγώνες προκριματικών, παρά μόνο φιλικά. Οι Πολωνοί πιστεύουν πολύ στην φετινή ομάδα, προσδοκώντας σε διάκριση και όχι άδικα, μια και η αποστολή της εθνικής τους αποτελείται από πολύ καλούς παίκτες που ξεχώρισαν φέτος στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ηγέτης και μεγάλο αστέρι της Πολωνίας είναι ο επιθετικός της Dortmund, Robert Lewandowski, o οποίος οδήγησε την γερμανική ομάδα, στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στην Γερμανία, σκοράροντας 29 γκολ σε 40 αγώνες στις 2 αυτές διοργανώσεις. Στην ίδια ομάδα αγωνίζεται ο Lukasz Piszcek που έκανε εξαιρετική χρονιά ως δεξί μπακ (4 γκολ και 8 ασίστ σε 32 αγώνες πρωταθλήματος) και ο αρχηγός της Πολωνίας, Jakub Blaszczykowski που ήταν βασικό δεξί εξτρέμ και είχε 6 γκολ και 10 ασίστ σε 29 αγώνες στο πρωτάθλημα. Άλλοι καλοί παίκτες της Πολωνίας είναι ο τερματοφύλακας, Wojeciech Szczesny, που φέτος ήταν βασικός και αναντικατάστατος κάτω απ΄τα δοκάρια της Arsenal, ο μέσος, Kamil Grosicki που βοήθησε την Sivasspor να βγει Ευρώπη, έχοντας 7 γκολ και 14 ασίστ σε 40 αγώνες και ο μεσοεπιθετικός Ludovic Obraniak που με την Bordeaux, είχε 6 γκολ και 8 ασίστ σε 29 αγώνες, συμβάλλοντας και αυτός στην έξοδο της ομάδας στο Europa League. Όπως είναι κατανοητό η Ελλάδα θα έχει δύσκολο έργο στον πρώτο αγώνα κάτι που φαίνεται και απ'τα 3 πιο πρόσφατα φιλικά της Πολωνίας, όπου έχει 3/3 (1-0 με Λετονία, 1-0 με Σλοβακία και 4-0 με Ανδόρα). H 23αδα της Πολωνίας.

Ρωσία: H Ρωσία είχε την τύχη να είναι σε έναν απ΄τους πιο εύκολους ομίλους στα προκριματικά και προκρίθηκε άνετα, με 7 νίκες 2 ισοπαλίες και 1 ήττα, στηριζόμενη στην άμυνα της που δέχθηκε μόλις 4 γκολ (η 2η καλύτερη στα προκριματικά μαζί με της Γαλλίας). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς ή ότι δεν έχει παίχτες ποιότητας μπροστά. Κάθε άλλο! Οι Ρώσοι έχουν την πολυτέλεια να έχουν στην αποστολή παίχτες μεγάλης αξίας, με προεξέχοντα τον Alan Dzagoev. Ο 21χρονος μέσος που σκόραρε 4 γκολ (είχε και 2 ασίστ) στα προκριματικά, είναι το next best thing της Ρωσίας και ήδη η Manchester United προσπαθεί να τον αρπάξει απ΄την Cska Moscow. Επίσης η Ρωσία έχει ένα πολύ καλό δίδυμο τερματοφυλάκων, τους Igor Akinfeev (της Cska Moscow) και Vyacheslav Malafeev (της πρωταθλήτριας Ρωσίας Zenit). Από'κει και πέρα υπάρχει ο εξαιρετικός επιθετικός Aleksandr Kerzhakov, που οδήγησε στο πρωτάθλημα την Zenit έχοντας 23 γκολ και 12 ασίστ σε 32 αγώνες πρωταθλήματος, ο αρχηγός Andrey Arshavin (3 γκολ και 5 ασίστ σε 10 αγώνες με τη Zenit, στην οποία πήγε δανεικός απ΄την Arsenal) και ο πάντα επικίνδυνος Roman Pavlyuchenko, ο οποίος είχε 4 γκολ στα προκριματικά, όπως και ο Dzagoev όντας οι πρώτοι σκόρερ της χώρας τους. Στα τελευταία φιλικά η Ρωσία πήγε 1-1 με την Uruguay (3η στον κόσμο και κάτοχο του Copa America), 0-0 με την Λιθουανία και 3-0 με την Ιταλία (η οποία είχε την καλύτερη άμυνα των προκριματικών με 2 μόνο γκολ παθητικό), δείχνοντας ότι θα είναι δύσκολη αντίπαλος για οποιαδήποτε ομάδα. Οι Ρώσοι ξεκινάνε τις υποχρεώσεις τους στις 8 του μήνα ενάντια στην Τσεχία.
H 23αδα της Ρωσίας.

Τσεχία: Η Τσεχία εμφανίζεται στο Euro με μια λιγότερο ανταγωνιστική, απ'ότι άλλες χρονιές, ομάδα και χαρακτηριστικό είναι ότι ο κορυφαίος της παίχτης είναι ο τερματοφύλακας. Προκρίθηκε μέσω Playoffs (νικώντας το Μαυροβούνιο 2-0 εντός και 1-0 εκτός), αφού βγήκε 2η στον όμιλο της (λογικό αφού 1η βγήκε η Ισπανία). Γενικά δυσκολεύτηκε η Τσεχία στα προκριματικά, όπου σε 8 αγώνες νίκησε 4 μόλις φορές και ηττήθηκε 3 (1 ισοπαλία), έχοντας πρόβλημα στην επίθεση, σκοράροντας μόλις 12 γκολ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτος σκόρερ ήταν το αριστερό μπακ, ο Michal Kadlec, με 4 γκολ. Στο Euro η Τσεχία θα στηριχθεί στους παλιούς και έμπειρους παίκτες, με προεξέχοντα τον ήρωα της Chelsea στον τελικό του Champions League και κατά πολλούς κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου, Petr Cech. Από΄κει και πέρα στο γήπεδο ηγέτες θα είναι ο μέσος Tomas Rosicky, που πάντα είναι πολύ καλός με τη φανέλα της χώρας του και ο Milan Baros που είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ της Τσεχίας με 41 γκολ σε 89 αγώνες. Ελπίδα της Τσεχίας για την επίθεση, είναι και ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, ο David Lafata, που φέτος με την φανέλα της FK Jablonec αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο τσέχικο πρωτάθλημα, σκοράροντας 25 γκολ (είχε και 3 ασίστ) σε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.  Η Τσεχία έδωσε μόνο έναν αγώνα προετοιμασίας και σ'αυτό ηττήθηκε εντός έδρας 2-1 απ΄την Ουγγαρία. Η 23αδα της Τσεχίας.

Πρόγραμμα
8 Ιουνίου: 19:00 Πολωνία-Ελλάδα
                  21:45 Ρωσία-Τσεχία

12 Ιουνίου: 19:00 Ελλάδα-Τσεχία
                    21:45 Πολωνία-Ρωσία

16 Ιουνίου: 21:45 Ελλάδα-Ρωσία
                    21:45 Πολωνία-Τσεχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου