Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανάλυση ομίλων Euro: Γ' Όμιλος

  Συνεχίζω με τον Γ' Όμιλο, όπου ακλόνητα φαβορί είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης (το 2008) και Κόσμου (2010), Ισπανία και η Ιταλία, ενώ Ιρλανδία και Κροατία θα ελπίζουν σε ένα θαύμα για να περάσουν στον επόμενο γύρο. Για να δούμε λοιπόν τις ομάδες.

Ισπανία: Η Ισπανία κατεβαίνει σε άλλη μια διοργάνωση τα  τελευταία χρόνια, με τον τίτλο του φαβορί και όχι άδικα μια και είναι η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου. Προκρίθηκε άνετα απ'τα προκριματικά με 8/8 νίκες και με το 3ο καλύτερο μέσο όρο γκολ (3.25). Μεγάλο πλήγμα πάντως για τους Ισπανούς ήταν ο σοβαρός τραυματισμός, στις αρχές της χρονιάς, του David Villa, που δεν του επέτρεψε να παίξει καθόλου με την Barcelona και τώρα να συμμετέχει στο Euro. O 30χρονος επιθετικός, ήταν ο 1ος σκόρερ της Ισπανίας στα προκριματικά με 7 γκολ (και 2 ασίστ) και αναμφισβήτητα είναι απ΄τις μεγάλες απώλειες της διοργάνωσης. Το κενό του στην επίθεση θα καλύψουν οι Fernando Torres (49 αγώνες, 11 γκολ-16 ασίστ), Juan Mata (54 αγώνες, 12 γκολ-20 ασίστ), Fernanto Llorente (53 αγώνες 29 γκολ-6 ασίστ) και Alvaro Negredo (36 αγώνες 14 γκολ-4 ασίστ). H μεγάλη δύναμη όμως της Ισπανίας είναι στο κέντρο, εκεί που οι κοντοί της Barcelona (Xavi, Iniesta, Busquets, Fabregas) κυριαρχούν, ενώ υπάρχουν ο David Silva που στα προκριματικά σκόραρε 4 γκολ και έδωσε και 3 ασίστ και ο Xabi Alonso που είναι απ'τα καλύτερα αμυντικά χαφ στον κόσμο. Στα μετόπισθεν υπάρχει ο Sergio Ramos της Real και ο Gerard Pique της Barcelona, ίσως το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο του Euro και φυσικά στο τέρμα είναι ο κορυφαίος (κατά τη γνώμη μου) τερματοφύλακας στον κόσμο, Iker Casillas (ξέρω ότι είναι πολύ γενική η ανάλυση των παιχτών αλλά για να γράψω για όλους τους παιχταράδες της Ισπανίας θέλω 1 άρθρο μόνο του). Στα φιλικά προετοιμασίας η Ισπανία είχε 3/3, κερδίζοντας άνετα Σερβία (2-0), Νότια Κορέα (4-1) και Κίνα (1-0). Το πρώτο ματς της Ισπανίας είναι στις 10 Ιουνίου με την Ιταλία. Η 23αδα της Ισπανίας εδώ.

Ιταλία: Η Ιταλία θα στηριχτεί για άλλη μια φορά στην άμυνα, που είναι το σήμα κατατεθέν του ποδοσφαίρου της χώρας. Άλλωστε ήταν και το συστατικό που της έδωσε την εύκολη πρόκριση απ΄τα προκριματικά (8 νίκες-2 ισοπαλίες), αφού σε 10 αγώνες δέχτηκε μόνο 2 γκολ. Βασικό ρόλο στην άμυνα αυτή της Ιταλίας παίζει ο αρχηγός της Εθνικής αλλά και της Juventus, Gianluigi Buffon. O 34χρονος τερματοφύλακας έχει συμπληρώσει 114 συμμετοχές με την φανέλα της χώρας, με την οποία είναι βασικός και αναντικατάστατος εδώ και μια δεκαετία. Το ότι θα στηριχτεί στην άμυνα η Ιταλία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει καλή επίθεση. Τουναντίον, αφού στην αποστολή βρίσκεις ονόματα που κάναν πολύ καλές χρονιές με τις ομάδες τους, όπως ο Antonio Di Natale (43 αγώνες,  29 γκολ-10 ασίστ), ο Mario Balloteli (32 αγώνες 18 γκολ-2 ασίστ), ο Sebastian Giovinco (38 αγώνες, 16 γκολ-16 ασίστ) και ο Antonio Cassano, που μπορεί να μην έπαιξε πολύ φέτος (19 αγώνες, 4 γκολ-10 ασίστ), λόγω προβλήματος με την καρδιά του, αλλά ήταν ο 1ος σκόρερ της Ιταλίας στα προκριματικά με 6 γκολ. Σημαντικές παρουσίες υπάρχουν και στη μεσαία γραμμή, με προεξέχοντα τον Antrea Pirlo, που φέτος οδήγησε την Juventus στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας 3 γκολ και 14 ασίστ, σε 37 συμμετοχές. Από'κει και πέρα ο εξαιρετικός φέτος Antonio Nocerino (50 αγώνες, 11 γκολ-2 ασίστ) και ο Ricardo Montolivo που ήταν 1ος σε ασίστ (3) για την Ιταλία στα προκριματικά, ανεβάζουν πολύ το επίπεδο της Εθνικής τους. Η Ιταλία έδωσε μόνο ένα φιλικό προετοιμασίας και σ'αυτό προβλημάτισε, αφού έχασε με 0-3 απ΄την Ρωσία. Η 23αδα της Ιταλίας εδώ.

Ιρλανδία: Η Ιρλανδία, μετά τον άδικο αποκλεισμό της απ'το Παγκόσμιο Κύπελλο (όπου στα Playoffs με την Γαλλία, ο Thierry Henry σκόραρε με το χέρι), κατάφερε να προκριθεί στο Euro, μέσω αγώνων Playoffs. Στον όμιλο τερμάτισε 2η πίσω απ'την Ρωσία, έχοντας 6 νίκες-3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα και στα Playoffs ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Εσθονίας κερδίζοντας, 4-0 στο Ταλίν και παραχωρώντας λευκή ισοπαλία στην έδρα της. Η αποστολή της Ιρλανδίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από παίχτες που παίζουν σε μικρομεσαίες ομάδες της Premier League και της Championship της Αγγλίας. Ηγέτης και 1ος σκόρερ των προκριματικών με 7 γκολ είναι ο Robbie Keane, που αγωνίζεται στην Αμερική και τους Los Angeles Galaxy. Εκτός του Keane, παίχτες που ξεχωρίζουν είναι ο έμπειρος τερματοφύλακας με θητεία χρόνων στην Premier League, Shay Given, ο μέσος της Spartak Moscow, Aiden McGeady που ήταν 1ος σε ασίστ (3) για την Ιρλανδία στα προκριματικά και ο επιθετικός της Stoke City, Jonathan Walters που είχε 7 γκολ και 5 ασίστ σε 38 αγώνες στην Premier. Στα φιλικά προετοιμασίας η Ιρλανδία, δεν έδειξε κάτι εξαιρετικό κερδίζοντας 1-0 την Βοσνία και παραχωρώντας λευκή ισοπαλία με την Ουγγαρία. Η Ιρλανδία ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στο Euro, στις 10 Ιουνίου ενάντια στην Κροατία. Η 23αδα της Ιρλανδίας εδώ.

Κροατία: H Κροατία τα τελευταία χρόνια λίγο θυμίζει την ομάδα που βγήκε το 1998 3η στον κόσμο. Πλέον αποτελείται από λίγους παίχτες ποιότητας, οι οποίοι και αυτοί χάνονται στην μετριότητα των υπολοίπων. Εμείς την γνωρίσαμε απ΄τα προκριματικά, όπου βγήκε 2η, πίσω απ΄την Ελλάδα και προκρίθηκε στο Euro μέσω Playoffs, στα οποία κέρδισε την Τουρκία εκτός 3-0 και πήγε 0-0 εντός. Ηγέτης και καλύτερος παίχτης της Κροατίας είναι ο μέσος Luka Modric, που φημολογείται ότι τον έχει κλείσει ήδη η Chelsea. Ο παίχτης της Tottenham, τελείωσε τη χρονιά με 5 γκολ και 7 ασίστ σε 41 αγώνες με την αγγλική ομάδα. Παίχτης βαρόμετρο είναι και ο δεξιός μπακ-χαφ της Shaktar Donetsk, Dario Srna ο οποίος στα προκριματικά ήταν 1ος σε ασίστ για την χώρα του με 6, σκοράροντας και 1 γκολ. Για την επίθεση, οι ελπίδες των Κροατών στρέφονται στον Nikica Jelavic, που έκανε πολύ καλή χρονιά με Everton και Rangers (28 γκολ-9 ασίστ σε 44 αγώνες και με τις 2) και στον Mario Mandzukic που με την Werder Wremen είχε 12 γκολ και 10 ασίστ σε 32 αγώνες πρωταθλήματος. Στα φιλικά προετοιμασίας έδειξε καλό πρόσωπο νικώντας 3-1 την Εσθονία και πηγαίνοντας 1-1 με την Νορβηγία. Η 23αδα της Κροατίας εδώ.

Πρόγραμμα
10 Ιουνίου: 19:00 Ισπανία-Ιταλία
                    21:45 Ιρλανδία-Κροατία

14 Ιουνίου: 19:00 Ιταλία-Κροατία
                    21:45 Ισπανία-Ιρλανδία

18 Ιουνίου: 21:45 Κροατία-Ισπανία
                    21:45 Ιταλία-Ιρλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου