Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κρυμμένοι γαστρονομικοί προορισμοί που περιμένουν να τους ανακαλύψεις

  Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε Blog που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να λέει και καμία κουβέντα για ταξιδιωτικά, προορισμούς, ξενοδοχεία και άλλα τέτοια. Όμως επειδή εδώ είπαμε να τη δούμε λίγο αλλιώς, αλλά και επειδή σεβόμαστε τον εαυτό μας, θα πούμε την ταξιδιωτικοτουριστική παπατζιά μας, με την διαφορά ότι θα είναι με το φτωχό μας το μυαλό, και όχι με την άνεση του ταξιδιωτικού ανταποκριτή και του γκουρού της εκδρομής. Έτσι βρε αδελφέ (και αδέλφισα) μια γνώμη λέμε, καλοκαιράκι είναι, δεν ξέρεις. Μπορεί τελικά να σου αρέσει.
Απλά να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύ της καλοπέρασης. Βάλτο κάπου στο φτωχό σου το μυαλό ως τον οδηγό του καλοπερασάκια.
Ας πάρουμε λοιπόν μια πρώτη γεύση (κυριολεκτικα) από καποιους κρυμμένους γαστρονομικούς προορισμούς, που θα σε αποζημιώσουν πλήρως αν τους επιλέξεις. Αποζημίωση όχι μόνο γευστικά αλλά και καλοπερασάδικα.

1) ΣΕΡΒΙΑ
Αν αποφασίσετε να περάσετε τα σύνορα προς Βαλκάνια μεριά, τότε σίγουρα η Σερβία είναι ένας καλός προορισμός με ιδιαίτερες και μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Ο παράδεισος του γκρίλ είναι εδώ και σας περιμένει. Σε κάθε γωνιά της χώρας θα βρείτε πλεσκαβίτσα (ένα είδος πικάντικου μπιφτεκιού) και τσεβάπτσιτσι (κάτι σαν πιπεράτο σουτζουκάκι για γκριλ, αλλά καλύτερο). Αυτά συνοδεύονται με ζεστό ψωμάκι, τύπου μπέργκερ, με εκπληκτικές συνοδευτικές σάλτσες όπως το άιβαρ (μίξ από πιπεριές φλωρίνης και μελιτζάνες). Κατά την διάρκεια της βόλτας σας στις πόλεις της Σερβίας, μην ξαφνιαστείτε αν αναγνωρίσετε πιάτα όπως σάρμα (λαχανοντολμάδες), γύρο, μπακλαβά ή ακόμα και ελληνική σαλάτα με σέρβικο τυρί. Μέ ένα ποτηράκι Ράκια που περιλαμβάνει οτιδήποτε αλκοολούχο προέρχεται από απόσταξη φρούτων, όλα, ή τα τουλάχιστον τα περισσότερα στην Σερβία, θα σας φαίνονται υπέροχα!


2) ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Ναι καλά διαβάζετε! Όχι δεν σας κάνω καμία πλάκα! Αν είστε λάτρης του καλού κρασιού, του σοβαρού αλλαντικού, και του γλυκού, η Σλοβενία είναι ένας πάρα πολύ καλός και σχετικά οικονομικός προορισμός σε σχέση με άλλους της κατηγορίας του. Σοβαρότατα κρασιά, με ιδιαίτερες ποικιλίες όπως το ρεφόσκο, δίνουν μοναδικές πλούσιες και αρωματικές γεύσεις ή όπως το κρασί Teran, με μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες εξαιτίας του πλούσιου σε περιεκτικότητα εδάφους σε σίδηρο. Από μεριάς φαγητού σας προτείνω ανεπιφύλακτα οτιδήποτε έχει να κάνει με σαλάμι και αλλαντικό και οπωσδήποτε όμως λουκάνικα (κλομπάσα). Εδώ πρέπει να πω ότι και οι Σλοβενικές μπύρες είναι πολύ διαδεδομένες. Λίγοι είναι αυτοί που δεν πίνουν Union ή Lasko Pivo. Οπότε αν δεν σας αρέσει το κρασί με το σαλαμάκι σας, μία κρύα μπύρα είναι ότι πρέπει. Τέλος, σαν κρυφός παράδεισος για σκιέρ, η Σλοβενία έχει πολλές γευστικότατες σούπες. Μανιταρόσουπες, κολοκυθόσουπες, σούπες λαχανικών κλπ. Μακράν όμως η νοστιμότερη όλων είναι το jota- γιότα, με βάση το ραπάνι και το καπνιστό χοιρινό. Μπορώ να γράψω κι άλλα πολλά, αλλά θα σας κουράσω. Με άλλα λόγια αν σου αρέσει καμία γουλίτσα παραπάνω, αντί να τρέχεις στις Τοσκάνες, στις Βουργουνδίες και στα συναφή, πάς Σλοβενία και απολαμβάνεις ένα μαγικό συνδυασμό Βαλκανικής και Μεσογειακής κουζίνας από ντόπια υλικά!



3) ΛΙΒΑΝΟΣ
Είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε εκπλαγεί τόσο όσο πριν, αλλά σιγουράκι δεν το λέγατε. Το Λιβανέζικο φαγητό είναι ένα από τα νοστιμότερα του αραβικού κόσμου και τις Ανατολής γενικότερα. Είναι το πάντρεμα Ανατολής και Δύσης, σε ένα γευστικό κονσέρτο υγιεινού junk. Φρέσκα λαχανικά, αλλά και αρκετά φρούτα, απαρτίζουν την κουζίνα και συνοδεύουν το κρέας που είναι κατά βάση το αρνί. Πίτες αραβικές με τομάτα, μέντα, σιτάρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό αποτελούν το πολύ διάσημο Ταμπουλέ. Χούμους με ταχίνι και τζατζίκι χωρίς σκόρδο (δηλαδή σάλτσα γιαουρτιού) είνα χαρακτηριστικά ντίπ. Άμα κολλήσεις και λίγο Αρακ από δίπλα (το δικό τους ούζο), θα νομίζεις ότι έφερες φαγητό από το σπίτι. Νομίζω πάντως οτι ο συνδυασμός φρέσκου λαχανικού και αρνιού δεν υπήρξε ποτέ τόσο ουσιαστικός. Φυσικά να πούμε οτι οι Λιβανέζοι είναι πολύ του μεζέ, άρα αν δεν σας άρεσε η προτασή μας, σίγουρα θα βρείτε τον σωστό συνδυασμό με το Αρακάκι σας.


4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η χώρα των θαλασσοπόρων και της κατάκτησης του Ευρωπαΐκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ελλάδα, είναι επάξια σε αυτή την λίστα. Εκτός από το θεσπέσιο Πόρτο, που είναι ένα κρασί ενισχυμένο και ιδιαίτερα γλυκό που σερβίρετε κυρίως με το γλυκό, η Πορτογαλία έχει να αναδείξει και ένα άλλο εξαιρετικό κρασί, το Βίνο Βέρντε. Όπως είναι λογικό, η Πορτογαλία έχει ως κύρια βάση στην διατροφή της τα φρέσκα λαχανικά που ευδοκιμούν στο Μεσογειακό κλίμα, αλλά και αφθονία ψαριού και θαλασσινών. Ο μπακαλιάρος είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές τόσο στο τραπέζι όσο και στην οικονομία της χώρας, μιας και η εξαγωγή του ήταν βασική πηγή πλούτου. Όσο για μύδια, στρείδια, γαρίδες καραβίδες και τα συναφή μπορείτε να φανταστείτε... Πάντως η κουζίνα της Πορτογαλίας είναι απλή και θρεπτική. Αν πάλι δεν είστε του θαλασσινού, η Πορτογαλία έχει την απάντηση. Αλκάτρα, δηλαδή μοσχαράκι κρασάτο, θα βρείτε σχεδόν παντού. Τώρα αν υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι, αυτοί μπορούν να δοκιμάσουν Καρνέ ντε Πορκο Α Αλεντεχάνα, το οποίο αναφέρεται σε τηγανητό χοιρινό με αχιβάδες. Μην βιαστείτε να πείτε τίποτα αν δεν το δοκιμάσετε!



Αυτή είναι μια αρχή για τον γαστρονομικό τουρισμό. Οι παραπάνω επιλογές είναι ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα βρείτε συχνά σαν γευστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Γενικότερα πάντως όπου και αν πάτε, τα πάντα είναι καλύτερα από το να ψάχνετε για ελληνική ταβέρνα. Μην το κάνουμε και εμείς σαν τους τουρίστες μας, που έρχονται στην Ελλάδα και ψάχνουν να βρουν Ιρλανδέζικες παμπ! Αν σας άνοιξα την όρεξη για ταξίδι ή φαγητό, τότε όλο και κάτι σχετικό θα ξαναγράψω, με το φτωχό μου πάντα μυαλό.

Άντε καλό ταξίδι και καλή όρεξη.

2 σχόλια: