Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ανάλυση ομίλων Euro: Β' Όμιλος

  Μετά τον όμιλο της Εθνικής Ελλάδος, σειρά παίρνει ο Β' Όμιλος. Όμιλος-θανάτου όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μια και Ολλανδία, Γερμανία είναι απ΄τα φαβορί για την κούπα, η Πορτογαλία έχει τον Christiano Ronaldo και η Δανία είναι μια πάντα υπολογίσιμη ομάδα. Ας δούμε όμως με την σειρά τις ομάδες που απαρτίζουν τον Β' Όμιλο.

Ολλανδία: Η Ολλανδία είναι μαζί με την Ισπανία, τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Λογικό μιας και ήταν και το ζευγάρι του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν 2 χρόνια (με την Ισπανία να κερδίζει στην παράταση). Οι Ολλανδοί, ήταν οι πρώτοι που προκρίθηκαν στα τελικά του Euro, αφού ήταν καταιγιστικοί στα προκριματικά. 9 σερί νίκες και μόλις 1 ήττα (τελευταία αγωνιστική απ'την Σουηδία) σε 10 αγώνες, ήταν ο απολογισμός των Οράνιε που είχαν και την καλύτερη επίθεση των προκριματικών με 37 γκολ. Πρώτο βιολί στην επίθεση της Ολλανδίας είναι ο επιθετικός της Shalke, Klaas-Jan Huntelaar, ο οποίος πέτυχε 12 γκολ στα προκριματικά (1ος σκόρερ των προκριματικών) και ο οποίος ήταν εξαιρετικός και με τη φανέλα της γερμανικής ομάδας φέτος βγαίνοντας 1ος σκόρερ στη Γερμανία με 29 γκολ (48 γκολ-16 ασίστ σε 47 αγώνες όλων των διοργανώσεων). Δίπλα στον Huntelaar θα υπάρχει ένας άλλος τεράστιας ποιότητας επιθετικός, ο Robin Van Persie, που ήταν ο 2ος σκόρερ της Ολλανδίας στα προκριματικά με 6 γκολ. Ο αρχηγός της Arsenal ήταν φέτος μια ομάδα μόνος του σε Αγγλία και Ευρώπη, έχοντας 40 γκολ και 16 ασίστ σε 48 αγώνες. Στο κέντρο της Ολλανδίας υπάρχουν πολλοί καλοί παίχτες, αλλά αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Wesley Sneider και Arjen Robben. O Sneider δεν έκανε καλή χρονιά με την Inter, έχοντας μόλις 6 γκολ και 8 ασίστ σε 28 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά με την Εθνική είναι πάντα πολύ καλός, όντας και ο 1ος σε ασίστ (6) της χώρας του στα προκριματικά. Ο Robben ήταν ωραίος και μοιραίος φέτος για την Bayern Munich. Ωραίος γιατί είχε 21 γκολ και 10 ασίστ σε 36 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά και μοιραίος στον τελικό του Champios League, χάνοντας ένα πέναλτι στην παράταση που θα έδινε την κούπα στους Γερμανούς όπως επίσης έχασε και άλλο ένα πέναλτι στο ντέρμπι με την Dortmund, η οποία νίκησε και πήρε και το πρωτάθλημα σε βάρος της ομάδας του. Στα μετόπισθεν ξεχωρίζει ο Gregory Van der Wiel, το δεξί μπακ που έβγαλε μάτια στο Παγκόσμιο του 2010, πήρε το πρωτάθλημα με τον Ajax και τον ζητάει η Chelsea, όπως και ο πολύ καλός τερματοφύλακας της Roma, Maarten Stekelenburg. Στα φιλικά προετοιμασίας, η Ολλανδία είχε μια απρόσμενη ήττα απ΄την Βουλγαρία με 1-2, αλλά νίκησε με 2-0 την Σλοβακία και συνέτριψε 6-0 την Βόρεια Ιρλανδία. Το πρώτο ματς της Ολλανδίας είναι στις 9 Ιουνίου, απέναντι στην Δανία. Η 23αδα της Ολλανδίας εδώ.

Δανία: Η Δανία ήταν πολύ άτυχη στην κλήρωση των ομίλων γιατί της έτυχαν ευρωπαϊκά μεγαθήρια και η Πορτογαλία. Το διαχωρίζω έτσι για 2 λόγους. Πρώτον γιατί η Πορτογαλία δεν έχει διακριθεί ιδιαίτερα σε διοργανώσεις, ούτε προκαλεί ιδιαίτερο φόβο και δεύτερον γιατί στον όμιλο των προκριματικών η Δανία τερμάτισε πάνω απ'αυτούς. Οι Δανοί λοιπόν προκρίθηκαν ως πρώτοι από τον όμιλό τους έχοντας σε 8 αγώνες, 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα (απ΄την Πορτογαλία εκτός έδρας). Ηγέτης της Δανίας είναι ο βετεράνος μέσος (πρώην παίκτης του Ολυμπιακού) Dennis Rommedahl, που περνάει μια δεύτερη νιότη, έχοντας στα προκριματικά του Euro 5 ασίστ και 3 γκολ. Από'κει και πέρα η Δανία δεν έχει κάποιο μεγάλο όνομα, μια και είναι ομάδα συνόλου. Αν θα ξεχωρίζαμε κάποιους αυτοί θα ήταν οι 2 έμπειροι κεντρικοί αμυντικοί, ο Simon Kjaer (30 συμμετοχές με Roma και Wolfsburg) και ο Daniel Agger (34 συμμετοχές με Liverpool, 4γκολ-4 ασίστ). Τέλος αξίζουν προσοχής, ο 20χρονος μέσος Christian Eriksen που με 19 ασίστ και 7 γκολ σε 33 αγώνες πρωταθλήματος, βοήθησε τον Ajax να πάρει την κούπα και ο, πάντα επικίνδυνος επιθετικός, Nicklas Bendtner που είχε φέτος με την Sunderland 8 γκολ και 5 ασίστ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος. Στα 2 φιλικά προετοιμασίας, οι Δανοί είχαν μια ήττα 1-3 απ΄την Βραζιλία και μια νίκη με 2-0 επί της Αυστραλίας. Η 23αδα της Δανίας εδώ.

Γερμανία: Οι Γερμανοί είναι το αντίπαλον δέος της Ολλανδίας για την πρωτιά του ομίλου (λογικά αυτές οι 2 θα περάσουν). Προκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Euro, έχοντας 10/10 νίκες και την 2η καλύτερη επίθεση των προκριματικών με 34 γκολ. 1ος σκόρερ της Γερμανίας (και 2ος των προκριματικών) ήταν ο Miroslav Klose, ο οποίος αποδεικνύει ότι και στα 33 μυρίζεται το γκολ όσο λίγοι. Εξίσου καλός (και καλύτερος κατεμέ) είναι ο έτερος επιθετικός Mario Gomez. O παίχτης της Bayern Munich σκόραρε 6 φορές στα προκριματικά και φέτος ήταν εκπληκτικός σκοράροντας 42 γκολ (2ος σκόρερ στη Γερμανία με 26 γκολ) και έχοντας 7 ασίστ, σε όλες τις διοργανώσεις. Γενικά στην επίθεση η Γερμανία έχει μεγάλη ποιότητα, αφού πίσω από Klose και Gomez, υπάρχουν οι Lukas Podolski (18 γκολ-9 ασίστ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος) και Marco Reus (21 γκολ-14 ασίστ σε 37 αγώνες σε πρωτάθλημα-κύπελλο). Στο κέντρο ξεχωρίζει ο "μάγος" Mesut Ozil, που είχε στα προκριματικά 5 γκολ και 7 ασίστ (1ος μαζί με τον Kallstrom της Σουηδίας). Ο Τουρκογερμανός μέσος ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της Real Madrid, στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας, έχοντας 4 γκολ και 20 ασίστ στις 35 συμμετοχές του, ενώ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 8 γκολ και 29 ασίστ σε 52 αγώνες. Παίχτης που έλαμψε στο Παγκόσμιο και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στο Euro είναι ο Thomas Muller. O μεσοεπιθετικός της Bayern Munich (8 παίχτες στην 23αδα), είχε φέτος 11 γκολ και 20 ασίστ σε 53 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Στα μετόπισθεν υπάρχει ο αρχηγός Philip Lahm, ένας απ'τους καλύτερους δεξιούς μπακ στον κόσμο και ο τερματοφύλακας Manuel Neuer, που φέτος ήταν εκπληκτικός στο Champions League, όντας ο κορυφαίος παίχτης της Bayern Munich, στον δρόμο για τον τελικό (όπου έχασε στα πέναλτι απ΄την Chelsea). Στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας, η Γερμανία προβλημάτισε με την ήττα 3-5 απ΄την Ελβετία και πήρε εύκολη νίκη 2-0 με το Ισραήλ. Οι Γερμανοί παίζουν τον πρώτο αγώνα στις 9 Ιουνίου κόντρα στην Πορτογαλία. Η 23αδα της Γερμανίας εδώ.

Πορτογαλία: Οι Πορτογάλοι για άλλη μια φορά έρχονται σε μια διοργάνωση με ελπίδες διάκρισης, αλλά προβλέπεται να γυρίσουν πάλι στη χώρα τους με άδεια χέρια, μια και δεν πείθουν παρόλο που έχουν πολύ καλές μονάδες. Στο Euro προκρίθηκαν μέσω των Playoffs (αφού τερμάτισαν 2οι πίσω απ΄την Δανία στον όμιλο), όπου ξεπέρασαν το εμπόδιο της Βοσνίας (0-0 εκτός και 6-2 εντός). Γενικά έδειξαν ότι δυσκολεύονται και παρόλο που είχαν την 4η καλύτερη επίθεση με 27 γκολ, είχαν μια απ΄τις χειρότερες άμυνες με 14. Οι Πορτογάλοι δείχνουν να τα περιμένουν όλα απ'το μεγάλο αστέρι τους, τον Christiano Ronaldo. Ο μεσοεπιθετικός της Real Madrid είχε 7 γκολ και 3 ασίστ στα προκριματικά, ενώ φέτος οδήγησε την ισπανική ομάδα στο πρωτάθλημα (μεγάλη επιτυχία) και στους "4" του Champions League (όχι τόσο μεγάλη επιτυχία), έχοντας σε 55 ματς σε όλες τις διοργανώσεις,  60 γκολ και 17 ασίστ. Σημαντικός παίχτης για την Πορτογαλία είναι και ο Nani, που είχε 5 γκολ και 4 ασίστ στα προκριματικά. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός, έκανε μια αρκετά καλή χρονιά με την Manchester United, έχοντας 10 γκολ και 15 ασίστ σε 40 συμμετοχές σε Αγγλία και Ευρώπη. Στο κέντρο υπάρχει και ο μέσος της Chelsea, Raul Meireles, που ήταν απ'τους καλύτερους παίχτες της αγγλικής ομάδας στο Champions League (αν και λόγω καρτών δεν έπαιξε στον τελικό) και έχοντας συνολικά σε 48 μάτς 6 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Τέλος ξεχωρίζουν ο βασικός και αναντικατάστατος (αλλά πολύ "βρώμικος" παίχτης) αμυντικός της Real Madrid, Pepe και ο αριστερός μπακ-χαφ της ίδιας ομάδας, Fabio Coentrao που θεωρείται απ΄τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες στη θέση του. Στα 2 φιλικά προετοιμασίας η Πορτογαλία ήταν απογοητευτική για άλλη μια φορά, παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 με τα Σκόπια και χάνοντας 1-3 απ΄την Τουρκία. Η 23αδα της Πορτογαλίας εδώ.

Πρόγραμμα
9 Ιουνίου: 19:00 Ολλανδία-Δανία
                  21:45 Γερμανία-Πορτογαλία

13 Ιουνίου: 19:00 Δανία-Πορτογαλία
                    21:45 Ολλανδία-Γερμανία

17 Ιουνίου: 21:45 Πορτογαλία-Ολλανδία
                    21:45 Δανία-Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου