Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ανασκόπηση Euro 2012

Το Euro τελείωσε και καλώς ή κακώς για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια το τρόπαιο πήγε στους Ισπανούς. Είτε μας αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού τους είτε όχι, το θέμα είναι ότι αυτή η Εθνική Ισπανίας που έχει ως βάση τις 2 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη (Barcelona-Real) δεν σταματιέται από καμία ομάδα.
Ας δούμε όμως τι είδαμε αυτόν τον μήνα, ποιοί ξεχώρισαν και ποιά εθνική απογοήτευσε.

MVP: Andrea Pirlo
Ξέρω ότι ο Andres Iniesta πήρε τον τίτλο αυτόν απ΄την UEFA αλλά θεωρώ ότι ο Ιταλός μέσος της Juventus τον αξίζει πολύ περισσότερο. Οδήγησε μαεστρικά με τις ασίστ του και με την ηγετική φυσιογνωμία του την χώρα του στον τελικό. Η διοίκηση της Milan ακόμη χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο που τον άφησε, ελεύθερο κιόλας, να φύγει.

Καλύτερη 11αδα

Τερματοφύλακας: Iker Casillas
O Ισπανός τερματοφύλακας ήταν πραγματικός κέρβερος κάτω απ'τα δοκάρια της χώρας του, δεχόμενος μόνο 1 γκολ στη διοργάνωση (απ'την Ιταλία στην πρεμιέρα των ομίλων). Επίσης στάθηκε στο ύψος του στον ημιτελικό, όπου απέκρουσε το πέναλτι του Moutinho αμέσως μετά απ΄το χαμένο του Xabi Alonso, φέρνοντας την διαδικασία των πέναλτι (και την ψυχολογία) στα ίσα.
Αριστερός Μπακ: Jordi Alba
Ο βραχύσωμος παίκτης της Barcelona (απ'αυτό το καλοκαίρι) έκανε δική του την αριστερή πλευρά σε κάθε αγώνα. Ανεβοκατέβαινε συνέχεια την πλευρά (θύμισε Roberto Carlos) και σε μία απ'αυτές τις κούρσες του, έβαλε και ένα εκπληκτικό γκολ στον τελικό. Επίσης είχε και μια ασίστ.
Δεξί Μπακ: Philipp Lahm
Ο Γερμανός πλάγιος μπακ ήταν και σε αυτή τη διοργάνωση εκπληκτικός. Έπαιζε όλη την πλευρά, προσθέτοντας πολλές φορές παίκτη στην επίθεση της Γερμανίας, ενώ ήταν άψογος στα αμυντικά του καθήκοντα. Στα highlight του, το γκολ με φοβερό σουτ στον προημιτελικό κόντρα στην Ελλάδα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή (42') οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να σκοράρουν και ο Lahm έδωσε τη λύση.
Κεντρικός Αμυντικός: Pepe
Η Πορτογαλία έφτασε μέχρι τους 4 όπου αποκλείστηκε απ΄την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι, σε ένα ματς που έληξε 0-0. Ο αμυντικός της Real Madrid ήταν απ΄τους βασικούς λόγους για την καλή πορεία της χώρας του και επίσης σκόραρε στο ματς κόντρα στην Δανία, σε ένα ματς-κλειδί για την πρόκριση στον προημιτελικό.
Κεντρικός Αμυντικός: Sergio Ramos
Ο έτερος του διδύμου στην άμυνα της Real Madrid. Ο Ramos ήταν και αυτός εκ των διακριθέντων της άμυνας της Ισπανίας η οποία δέχθηκε μόλις 1 γκολ. Επίσης αξίζει τη θέση γιατί μετά απ΄τον εξευτελισμό που υπέστη από ΜΜΕ και οπαδούς, για το χαμένο πέναλτι-εκτόξευση στον ημιτελικό του Champions League κόντρα στην Bayern Munich, στον ημιτελικό με την Πορτογαλία έκανε μια εκπληκτική εκτέλεση αλά Panenka.
Αμυντικός Χαφ: Xabi Alonso
Ο αθόρυβος"εργάτης" στο κέντρο της Ισπανίας. Αν οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν και να επιτεθούν, αυτό οφείλεται στον Βάσκο παίχτης της Real Madrid, ο οποίος "σκούπιζε" τα πάντα στο κέντρο. Όμως δεν περιορίστηκε στα αμυντικά του καθήκοντα αφού στον προημιτελικό με την Γαλλία, έβαλε και τα 2 γκολ της Ισπανίας.
Κεντρικός Χαφ: Andrea Pirlo
Όπως είπα και παραπάνω ο μέσος της Juventus ήταν απολαυστικός και λειτουργούσε σαν quarterback ο οποίος τροφοδοτούσε συνέχεια τους επιθετικούς, έχοντας 2 ασίστ και σκοράροντας και με απευθείας εκτέλεση φάουλ απέναντι στους Κροάτες.
Κεντρικός Χαφ: Steven Gerrard
Πολλοί θα διαφωνήσετε με αυτήν την επιλογή και θα μου πείτε ότι έπρεπε να είναι ο Xavi στη θέση του. Όμως ο αρχηγός της Αγγλίας ήταν αυτός που οδήγησε την χειρότερη Αγγλία των τελευταίων 20 χρόνων τουλάχιστον (όσο θυμάμαι να βλέπω ποδόσφαιρο) στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι απ΄την φιναλίστ Ιταλία.
Επιτελικός Χαφ: Mesut Ozil
Ο ιθύνων νους της Γερμανίας σ'αυτό το Euro. Ο Τουρκογερμανός ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίχτης της εθνικής του και απ΄τους καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης. Έδωσε 2 ασίστ στον προημιτελικό με την Ελλάδα, σε σημείο που η Ελλάδα είχε ισοφαρίσει και προκαλούσε άγχος στους Γερμανούς, ενώ σύνολο είχε 3 ασίστ και 1 γκολ στη διοργάνωση.
Επιθετικός: Christiano Ronaldo
Με πόνο ψυχής τον επιλέγω γιατί μου είναι φοβερά αντιπαθής αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος επιθετικός της Real Madrid ήταν εξαιρετικός. Έβαλε τα 2 γκολ στο 2-1 με την Ολλανδία και έδωσε την πρόκριση στον προημιτελικό, έβαλε το μοναδικό γκολ στον προημιτελικό με την Τσεχία και η απόδοσή του ήταν πολύ υψηλού επιπέδου σε όλους τους αγώνες. Δυστυχώς γι'αυτόν δεν του δόθηκε η ευκαιρία να χτυπήσει καν πέναλτι στον ημιτελικό με την Ισπανία, μια και Moutinho και Bruno Alves αστόχησαν και η Ισπανία πήρε την πρόκριση πριν χτυπήσει αυτός το 5ο πέναλτι για την χώρα του.
Επιθετικός: Mario Balotelli
Ο τρελο-Μάριο των Ιταλών έδειξε σημάδια απ΄το τεράστιο ταλέντο του σ'αυτό το Euro. Ήταν μόνιμος κίνδυνος για τις αντίπαλες εστίες και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός θα είχε περισσότερα από 3 γκολ στη διοργάνωση. Έβαλε ένα εκπληκτικής ομορφιάς γκολ απέναντι στην Ιρλανδία σφραγίζοντας νίκη και πρόκριση των Ιταλών στον προημιτελικό, ενώ εκεί που έλαμψε ήταν στον ημιτελικό με την Γερμανία (2-1) που με τα 2 γκολ του έστειλε την Ιταλία στον τελικό. Δυστυχώς στον τελικό το μόνο που έκανε ήταν να χαζεύει την Ισπανία, όπως και οι υπόλοιποι συμπαίχτες του.

Προπονητής: Cesare Pradelli
Ο Ιταλός προπονητής παρέταξε μια Ιταλία επιθετική και συνάμα βράχο στα μετόπισθεν που πρόσφερε ωραία ματς σε όλους τους φιλάθλους. Άλλωστε ήταν η μόνη που κατάφερε να σκοράρει κόντρα στους Ισπανούς. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Ομάδα-Απογοήτευση: Ολλανδία
Και εκεί που όλοι περίμεναν επανάληψη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ολλανδία κόντρα στην Ισπανία, οι "Οράνιε" εμφανίστηκαν κάτω του μετρίου σε όλα τα ματς. 3/3 ήττες στον όμιλο και σπίτια τους. Και αν η ήττα απ΄την Γερμανία ήταν αναμενόμενη, η ήττα στην πρεμιέρα απ΄την Δανία (0-1) και απ΄την Πορτογαλία (1-2) ήταν καταδικαστικές. Μεγάλο μερίδιο φέρει για μένα ο προπονητής ο Bert Van Maarwjik ο οποίος ξεκινούσε την 11αδα έχοντας έξω τον Klaas Jan Huntelaar ο οποίος εκτός ότι ήταν 1ος σκόρερ των Προκριματικών με 12, έκανε φέτος μια εκπληκτική χρονιά με την Shalke. Αντίθετα ο Ibrahim Affelay που έπαιζε αντί αυτού έχασε σχεδόν όλη τη χρονιά λόγω τραυματισμού, παίζοντας μόλις 11 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Τέλος και ο Robin Van Persie της Arsenal αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Εκπληκτικό γκολ απ΄τον Balotelli ο οποίος με πλάτη στο τέρμα και με τον αμυντικό να τον τραβάει, κάνει ένα τύπου-ψαλιδάκι σουτ μετά από κόρνερ.

Για επίλογο να πω και ένα μεγάλο μπράβο στην Εθνική μας ομάδα που κατάφερε παρά την αμφισβήτηση και τους τραυματισμούς που είχε, να φτάσει στον προημιτελικό και για 6' λεπτά (μεταξύ του 1-1 και του 1-2 με την Γερμανία) να μας στείλει στον 7ο ουρανό. Όλοι τους ήταν εξαιρετικοί και έδειξε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, με πιο κοντινό το Παγκόσμιο του 2014 στη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου