Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο Τελικός του Νότου

  Δυστυχώς για τους ποδοσφαιρόφιλους, σήμερα το Euro φτάνει στο τέλος του, με τον τελικό ανάμεσα στην, νυν Πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης, Ισπανία και την, Πρωταθλήτρια Κόσμου του 2006, Ιταλία. Αν και κατά τη ταπεινή μου γνώμη αυτή ήταν η χειρότερη διοργάνωση απ΄το 1994 (Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αμερική), την πρώτη διοργάνωση που θυμάμαι καθαρά, δεν παύει να ήταν μια τζούρα ποδοσφαίρου τώρα που δεν έχουμε αγωνιστική δραστηριότητα στα πρωταθλήματα.
   Τελικός λοιπόν και αν για την Ισπανία ήταν αναμενόμενη η συμμετοχή της σ'αυτόν, μια και είναι με διαφορά η καλύτερη εθνική ομάδα  των τελευταίων 4 ετών, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία. Οι "Ατζούρι" ήταν η έκπληξη της διοργάνωσης, μια και λόγω υλικού λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να διακριθούν. Επίσης πριν το Euro, τους Ιταλούς δεν τους απασχολούσε τίποτα άλλο παρά το νέο σκάνδαλο στημένων που βγήκε στην επιφάνεια και ενέπλεκε πολλούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Όμως απ'ότι φαίνεται τα σκάνδαλα αυτά φέρνουν γούρι στους Ιταλούς. Σε παρόμοια περίπτωση το 2006, είχαν πάρει το Μουντιάλ στην Γερμανία. Λέτε να δούμε επανάληψη του σκηνικού; Το μόνο που ευχόμαστε είναι να δούμε καλύτερο ματς απ΄αυτό των ομίλων μεταξύ των 2 ομάδων. Αλλά ας δούμε τι έκαναν οι 2 ομάδες ως τώρα στη διοργάνωση.
  Ξεκινάω με την τυπικά γηπεδούχο Ισπανία λοιπόν. Στον όμιλο τερμάτισε 1η, αφού κέρδισε με 4-0 την Ιρλανδία και 1-0 την Κροατία, ενώ ο αγώνας με την Ιταλία έληξε 1-1. Στον προημιτελικό κέρδισε εύκολα 2-0 την Γαλλία, ενώ στον ημιτελικό τα βρήκε σκούρα με την Πορτογαλία, την οποία και κέρδισε στα πέναλτι, αφού κανονική διάρκεια και παράταση έληξαν 0-0. Σε γενικές γραμμές η Ισπανία δεν έβγαλε μάτια με την απόδοση της (δεν απειλήθηκε βέβαια και από καμμία ομάδα ιδιαίτερα), πράγμα που οφείλεται στον Del Bosque. Ο Ισπανός προπονητής κατέβασε σχεδόν σε όλους τους αγώνες σχήμα χωρίς σέντερ φορ, αντιγράφοντας τον τρόπο παιχνιδιού της  Barcelona, μια και έχει και τους ίδιους παίκτες στο κέντρο (Χavi, Iniesta, Fabregas, Busquets). Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι η Barca έχει ως επιθετικό τον Messi, ενώ η Ισπανία Messi δεν έχει, με τον Fabregas να γίνεται στα γεράματα (που λέει ο λόγος...απλά παίζει ήδη 9 χρόνια) επιθετικός. Την ίδια στιγμή στον πάγκο υπάρχει ο Fernanto Llorente (εκπληκτική χρονιά με Athletic Bilbao) που δεν έχει παίξει λεπτό, όπως και ο Juan Mata που θεωρώ ότι θα ταίριαζε άψογα στο σύστημα που παίζει ο Del Bosque. Απ΄τα 8 γκολ που πέτυχε η Ισπανία ως τώρα στο Euro, από 2 πέτυχαν Torres (με Ιρλανδία και τα 2), Xabi Alonso (με Γαλλία και τα 2) και Cesk Fabregas και από 1 Jesus Navas και David Silva (είναι 1ος σε ασίστ με 3).
  Η Ιταλία δυσκολεύτηκε αρκετά στον όμιλο ξεκινώντας με δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ (1-1) απέναντι σε Ισπανία και Κροατία, αλλά έκανε το χρέος της απέναντι στην Ιρλανδία (νίκη 2-0) και πέρασε ως 2η. Στον προημιτελικό αν και χρειάστηκε τα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση) για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αγγλίας, ήταν πολύ καλύτερη στα 120' του αγώνα και αν οι παίχτες της ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια (ειδικά ο Balotelli), θα είχε περάσει πιο άνετα και με μεγάλο σκορ. Στον ημιτελικό η Ιταλία με μπροστάρη τον Mario Balotelli που σκόραρε 2 γκολ, επιβλήθηκε με 2-1 της Γερμανίας που πολλοί είχαν βαφτίσει φαβορί για το τρόπαιο (και όχι άδικα αφού είχε 14/14 νίκες απ΄τα προκριματικά ως τον ημιτελικό). Αντίθετα με την φήμη που έχουν οι Ιταλοί, η φιλοσοφία τους σε αυτό το Euro ήταν επιθετική. Μπορεί τα μόλις 6 γκολ τους να μην το δείχνουν αυτό, το δείχνει όμως το γεγονός ότι είναι πρώτοι σε σουτ προς την εστία (προς την εστία ξαναλέω, όχι πάει στο πλάγιο η μπάλα και θεωρείται σουτ) με 55 (11 ανά ματς), 6 παραπάνω απ'την δεύτερη Ισπανία και 14 απ΄την τρίτη Γερμανία (η οποία όμως έχει την καλύτερη επίθεση με 10 γκολ). Μαέστρος της ομάδας είναι ο Andrea Pirlo με 2 ασίστ και 1 γκολ αλλά και προσφορά που δεν φαίνεται στους αριθμούς (η καλύτερη παρομοίωση είναι ενός δημοσιογράφου που τον παρομοιάζει με quarterback σε ομάδα του NFL) και πρώτο βιολί ο Mario Balotelli που με 3 γκολ οδηγεί την κούρσα των σκόρερ του Euro (απ'αυτούς που παίζουν ακόμα οι ομάδες τους).
  Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, μια και παρόλο που η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί (από πριν ξεκινήσει η διοργάνωση) οι Ιταλοί έδειξαν ότι στην μέρα τους δεν φοβούνται κανέναν. Προσωπικά εγώ (και οι περισσότεροι Έλληνες απ'ότι έχω καταλάβει) θα υποστηρίζω την Ιταλία για 3 λόγους. Πρώτον γιατί με έχει εκνευρίσει απίστευτα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού της Barcelona και κατ'επέκταση της Ισπανίας με τις 1245 πάσες σε κάθε ματς (γι'αυτό παρόλο που είμαι φαν της Barca από εποχής Romario, πλέον δεν την αντέχω να τη βλέπω) δεύτερον γιατί απέκλεισαν την μισητή Γερμανία και μου έδωσαν την ικανοποίηση να δω τα μούτρα της Μέρκελ στα 2 γκολ του τρελο-Mario και τρίτον γιατί απ'το 1994 και τον Roberto Baggio, έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Ιταλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου