Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Οι Μουσικές Του Κόσμου... Ήχοι του Πλανήτη για Όλα τα Γούστα

Όπως με τις γεύσεις, τις φορεσιές, τις διαλέκτους και τις θρησκείες, έτσι και με την μουσική, κάθε γωνιά του πλανήτη έχει αναπτύξει τους ήχους και τις μουσικές του. Σήμερα είπα να ασχοληθούμε με μουσικά γνωρίσματα που σε παραπέμπουν αμέσως σε ένα γεωγραφικό σημείο και ήχοι που ζωντανεύουν εικόνες, άλλοτε πραγματικές και άλλοτε φανταστικές.Για να μην μπερδευόμαστε, δεν είμαι μουσικός παραγωγός αλλά πολίτης του κόσμου που απολαμβάνει ανθρώπινα δημιουργήματα, όπως η μουσική. Κάποιοι πάλι λένε ότι η μουσική είναι η αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στο ανθρώπινο και το θείο. Η συναισθηματική κατάσταση που σε φέρνει η μουσική έχει μια μοναδικότητα που την κάνει παγκόσμιο πολιτισμικό χαρακτηριστικό. Δεν ξέρω αν ένας Αργεντινός ερωτεύεται διαφορετικά από ένα Άγγλο (μιας και η έκφραση του έρωτα είναι αναγκαστικά δομημένη σε ένα κοινωνικό σύνολο), αλλά η μουσική του κάθε ένα θα τον μεταφέρει στο συναισθηματικό χώρο που χρειάζεται να βρεθεί για να εκφραστεί. Αρκετά με την φιλοσοφία! Μουσικές του Κόσμου λοιπόν.

1. Αργεντινή

'Όταν ακούς Αργεντινή, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το Tango. Ερωτικός χoρός πάθους με μουσικές επιρροές από Καραϊβική και Αφρική. Το Tango θεωρείται μουσική του δρόμου (όπως και οι περισσότερες άλλωστε) και των μεταναστών. Πέρασε πολλά κοινωνικά επίπεδα (μεχρι που παιζόταν από άνδρες, που επισκέπτονταν κακόφημες γειτονιές με σκοπό την σεξουαλική απόλαυση), πριν καταλήξει να θεωρείται ballroom dance.
Πέραν όμως του εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα του πράγματος, πόσες φορές δεν σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να μπορούσατε να χορέψετε ένα καλό τανγκό; Με μια γυναικάρα να ακολουθεί τα βήματά σας, ή αν είστε γυναίκα, με ένα άντρα να σας κοιτάει λάγνα... Μην ντρέπεστε να το παραδεχτείτε. Άνδρες-γυναίκες έχουν όλοι φαντασιωθεί ένα καλό Ταγκό.


2. Σερβία

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε. Οι Σέρβοι ξέρουν να περνάνε καλά και το αυτό είναι φανερό από τον εκφραστικότατο τρόπο τους, το οποίο είναι η μουσική. Μέσα στο πλούσιο μουσικό δυναμικό τους είναι και οι Trumbaci! Οι τρουμπάτσι είναι μπάντες τον 5 ατόμων και άνω με ταμπούρλα, καραμούζες και φυσικά τρομπέτες. Όταν ξεκινάνε να βαράνε ένα τεράστιο πάρτυ ξεκινάει, μιας και στο άκουσμα και το ρυθμό τους δεν μπορείς να καθίσεις ακίνητος. Άφθονο ποτό, χαρτονομίσματα στο κούτελο (δεν αστειεύομαι) και τα Βαλκάνια παίρνουν φωτιά.

3. Ισπανία

Φυσικά όταν ακούμε έναν τύπο να κοπανάει τα δάκτυλά του πάνω σε έξι χορδές και το αποτέλεσμα να είναι ένα συνονθύλευμα συγχορδιών που σου κόβουν την ανάσα με την μελωδικότητα και τον ερωτισμό τους, μιλάμε φυσικά για το flamenco. Τρελές σπανιόλες με κλακέτες και φούστες κλαρωτές, Σεβίλη και Γκουανταλκιβίρ, χρώματα και κιθάρες είναι λίγες μόνο από τις εικόνες που σου έρχονται στο άκουσμα του ισπανικού αυτού ρυθμού. Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι το flamenco άργησε να γίνει αποδεκτό σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Ισπανίας μιας και οι στοίχοι του μιλούν για βία, έρωτα χωρίς κοινωνικούς φραγμούς και άλλα "αμαρτωλά".


4. Ινδία

Ο ήχος του σιτάρ είναι απλά μοναδικός. Από την πρώτη γρατζουνιά πάνω στις χορδές του η μουσική που αναδύεται σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει στις ζούγκλες της Βεγγάζης, στις όχθες του Γαγγη, στο Τάτζ Μαχάλ, και στα μονοπάτια των μαχαραγιάδων.



5. Νέα Ορλεάνη


Δεν έχει υπάρξει επισκέπτης στη Νέα Ορλεάνη που να μήν έχει αναφερθεί στην μουσική της παράδοση. Μουσική παντού. Μια πόλη που ακόμα και μετά την καταστροφή του Κατρίνα κατάφερε να κρατήσει τον μουσικό χαρακτήρα της και να γεμίζει με μουσικές νότες τις γειτονιές της. Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην Νέα Ορλεάνη υποχρεωτικά αναφερόμαστε και στη Jazz.  Το μουσικό αποτέλεσμα του παντρέματος μαύρης και λευκής μουσικής. Οι τζαζίστες και οι λάτρεις της Τζάζ βρίσκουν την θαλπωρή που αναζητά ένας καλλιτέχνης όχι μόνο στους δρόμους και στα σοκάκια της Νέας Ορλεάνης, αλλά και σε πολλά από τα υπέροχα live music μπαράκια της πόλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου