Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Βραβεία Superleague 2014

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου θα υπάρξει ειδική εκπομπή απ΄τα κανάλια Novasports, στην οποία θα δοθούν τα βραβεία Superleague για τη χρονιά που μας πέρασε. Μεταξύ των βραβείων βρίσκουμε το βραβείο του καλύτερου παίχτη του πρωταθλήματος, του καλύτερου προπονητή, του καλύτερου γκολ,του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου αλλά και της καλύτερης 20αδας του πρωταθλήματος (2 τερματοφύλακες, 6 αμυντικοί, 6 μέσοι και 6 επιθετικοί).Τα αντίστοιχα βραβεία θα δοκιμάσω να δώσω και εγώ σήμερα, ενώ θα επιχειρήσω να φτιάξω και την καλύτερη 11αδα του πρωταθλήματος (πάντα σε 4-4-2 με ρόμβο που είναι το αγαπημένο μου σύστημα). Ας αρχίσω λοιπόν την "βράβευση" απ΄την 11αδα, ενώ όποιος διαφωνεί μπορεί να πει τη γνώμη του στα σχόλια.

Καλύτερη 11αδα του πρωταθλήματος
Τερματοφύλακας: Roberto Jimenez (Ολυμπιακός)
Ο καλύτερος με διαφορά τερματοφύλακας στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή και ένας απ΄τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει απ΄τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Βέβαια είμαι επηρεασμένος και απ΄το γεγονός ότι ο Ισπανός είναι ο κύριος λόγος που ο Ολυμπιακός πέρασε στους 16 του Champions League, αλλά έτσι και αλλιώς και στο πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικός. Ο 28χρονος Ισπανός δέχτηκε μόλις 16 γκολ σε 32 εμφανίσεις, ενώ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 22 αγώνες.

Αριστερός μπακ: Lino (ΠΑΟΚ)
Τι και αν έχει πατήσει αισίως τα 36 (και σε 2 μήνες τα 37) ο Βραζιλιάνος παραμένει απ΄τους πιο αξιόπιστους αριστερούς μπακ του πρωταθλήματος. Παρόλο που φέτος αγωνίστηκε σε περίπου τους μισούς (20) απ΄τους 34 αγώνες του πρωταθλήματος, αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει 7 ασίστ και 1 γκολ (που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του στην Ξάνθη, κόντρα στην ομώνυμη ομάδα, μπαίνοντας μάλιστα αλλαγή στο 75'). Το γεγονός βέβαια ότι ο Lino σε αυτήν την ηλικία παραμένει ο καλύτερος παίχτης του ΠΑΟΚ στη θέση αυτή, είναι κάτι που μάλλον θα πρέπει να θορυβήσει τους διοικούντες του Δικεφάλου του Βορρά.

Δεξιός μπακ: Rodrigo Galo (Παναιτωλικός)
Βραζιλιάνος και στα δεξιά, με τον 27χρονο δεξιό μπακ, δανεικό απ΄την Braga, να κάνει εξαιρετική χρονιά με τους Αγρινιώτες και δικαίως να έχει γίνει μήλον της έριδος για αρκετές ομάδες, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ να έχουν ακουστεί πολλάκις τελευταία να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του. Ο Galo είχε φέτος 33 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, καταγράφοντας 4 ασίστ και σκοράροντας 2 γκολ (μάλιστα και τα 2 γκολ του έδωσαν νίκες, αφού άνοιξε το σκορ στο 2-0 επί του ΠΑΣ στο Αγρίνιο και σκόραρε το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί του ΟΦΗ πάλι εντός έδρας).

Κεντρικός Αμυντικός: Νίκος Λαζαρίδης (Ατρόμητος)
Άλλη μια πολύ καλή χρονιά για τον 34χρονο στοπερ του Ατρομήτου, ο οποίος αγωνίστηκε σε 33 απ΄τα 34 ματς της ομάδας του, παίρνοντας τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Σημαντικό είναι ότι εκτός απ΄το ότι συνέβαλε στο να έχει η ομάδα του τη 2η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, κατάφερε και σκόραρε 2 γκολ σε αντίστοιχες νίκες της ομάδας του.

Κεντρικός Αμυντικός: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (ΠΑΟ)
Μια απ΄τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός του Τριφυλλιού είχε δείξει καλά δείγματα από πέρσι, όταν και είχε 15 συμμετοχές, αλλά φέτος έδειξε μεγάλη βελτίωση και ήταν απ΄τους στυλοβάτες στην άμυνα της ομάδας του. Στα υπέρ του ότι μπορεί και παίζει (έπαιξε αρκετά ματς φέτος) και ως δεξιός μπακ (αν και προσωπικά τον προτιμώ στο κέντρο της άμυνας, δεν έχει την ταχύτητα για τα άκρα). Πέραν της καλής αμυντικής του απόδοσης ο "Τριαντα" είχε και 1 γκολ και 1 ασίστ.

Αμυντικό χαφ: Αντρέας Σάμαρης (Ολυμπιακός)
Ο διεθνής με την Εθνική αμυντικός χαφ, έκανε φέτος την καλύτερη του χρονιά της καριέρας του, όντας εξαιρετικός στα αμυντικά καθήκοντα του (μαζί με τον Roberto ήταν οι κύριοι λόγοι που ο Ολυμπιακός είχε τη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα), ενώ και επιθετικά έδωσε λύσεις αρκετές φορές με ασίστ ή γκολ. Συγκεκριμένα ο 25χρονος αμυντικός χαφ των Ερυθρόλευκων σε 28 συμμετοχές είχε 4 γκολ (τα 2 εκ των οποίων με εκπληκτικές εκτελέσεις φάουλ) και 5 ασίστ. Αναμφισβήτητα απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας.

Αριστερό Χαφ: Lucas Perez (ΠΑΟΚ)
Ξέρω δεν είναι η θέση του αυτή αλλά κάπως έπρεπε να τον χώσω στην 11αδα (δεν γινόταν να μείνει έξω), απ΄την στιγμή που στην ίδια θέση με αυτόν υπάρχουν και άλλοι πολλοί καλοί παίχτες. Ο 25χρονος Ισπανός ήταν φέτος μακράν του 2ου ο καλύτερος παίχτης της ομάδας του, αφού έκανε τα πάντα μες στο γήπεδο. Φοβερές εκτελέσεις στημένων, πολλές ασίστ αλλά και πολλά (και όμορφα) γκολ. Συγκεκριμένα ο Lucas σε 31 συμμετοχές είχε 9 γκολ και 9 ασίστ.

Δεξί χαφ: Javier Umbides (Ατρόμητος)
Αποτελεί μια απ΄τις μεγαλύτερες αδυναμίες μου απ΄την εποχή που φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου. Ο 32χρονος Αργεντίνος μέσος ήταν και φέτος εξαιρετικός και ήταν ο κινητήριος μοχλός του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας του. Ο Umbides αγωνίστηκε σε 33 αγώνες και είχε 11 ασίστ (1ος μαζί με τον Dominguez στο πρωτάθλημα), ενώ σκόραρε και 8 γκολ. Πραγματικά απορώ πως καμία απ΄τις ομάδες του ΠΟΚ ή ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει κίνηση για τον παίχτη αυτό.

Επιτελικός Μέσος: Alejandro Dominguez (Ολυμπιακός)
Άλλη μια φορά που αποδεικνύεται ότι η ηλικία δεν παίζει πάντα ρόλο, όταν υπάρχει ποιότητα σε έναν παίχτη. Ο 32χρονος (33 σε 2 μήνες) Αργεντίνος μέσος του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλός φέτος στην πρώτη του χρονιά στο Ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας σε 23 συμμετοχές 11 ασίστ αλλά και 5 γκολ.

Περιφερειακός επιθετικός και Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος: El Fardou Ben Nabouhane (Βέροια)
Πέρσι ήταν ο Michael Olaitan, που έκανε τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους για το διαμάντι που είχε ανακαλύψει η Βέροια, ενώ ο ίδιος εξαργύρωσε τη πολύ καλή του χρονιά με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Φέτος σειρά παίρνει ο Ben, ο οποίος ήρθε στη πρωτεύουσα της Ημαθίας απ΄την Ligue 2 της Γαλλίας και την OC Vannes (όπου η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλε και μάτια πέρσι με 3 γκολ-2 ασίστ σε 24 συμμετοχές). Ο 24χρονος επιθετικός απ΄τα νησιά Κομορες (μη ρωτάτε) αλλά με γαλλική υπηκοότητα, ήταν μαζί με τον Marcus Berg ο 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, σκοράροντας 15 γκολ σε 33 αγώνες (είχε και 3 ασίστ). Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κράτησε μόνος του την Βέροια στην κατηγορία (όπως έκανε αντίστοιχα πέρσι και ο Olaitan).

Κεντρικός επιθετικός και Κορυφαίος Παίχτης του πρωταθλήματος: Marcus Berg (ΠΑΟ)
Να προλάβω πολλούς και να πω ότι αν ο Μήτρογλου δεν έφευγε τον Γενάρη για την Fulham σχεδόν σίγουρα θα ήταν αυτός στη θέση του Σουηδού. Αλλά απ΄τη στιγμή που ο Έλληνας επιθετικός αποχώρησε στα μισά για άλλες πολιτείες τότε δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος απ΄τον 27χρονο επιθετικό. Ο Παναθηναϊκός ρίσκαρε αποκτώντας τον Σουηδό, αφού τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά τελικά ανταμείφθηκε αφού ο Berg ήταν φέτος ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, αποδεικνύοντας ότι αν δεν είχε τραυματισμούς στην καριέρα του θα ερχόταν Ελλάδα μόνο για διακοπές ή στα 35-36 του...Για να μη πολυλογώ ο Berg είχε φέτος σε 29 αγώνες, 15 γκολ αλλά και 8 ασίστ (με τις περισσότερες να είναι μισό γκολ, αφού ο Σουηδός προτιμούσε να σιγουρέψει το γκολ δίνοντας σε ελεύθερο παίχτη, απ΄το να εκτελέσει ο ίδιος και να ανεβάσει τη προσωπική συγκομιδή του). Επίσης αν και στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στις επιδόσεις των παικτών στο πρωτάθλημα, δε γίνεται να μην αναφέρουμε ότι ο Berg ήταν ο παίχτης που έδωσε το Κύπελλο Ελλάδας στους Πράσινους, σκοράροντας χατ-τρικ (με το ένα γκολ να είναι καλύτερο απ΄το άλλο) στο 4-1 της ομάδας του επί του ΠΑΟΚ.

Καλύτερος Προπονητής: Γιάννης Αναστασίου (ΠΑΟ)
Ο Έλληνας τεχνικός αξίζει (και πιστεύω θα το πάρει κιόλας) περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτό το βραβείο, αφού παρέλαβε μια ομάδα με πιτσιρικάδες, κάποιους ξένους παίκτες-στοιχήματα, αλλά και παίχτες που η καριέρα τους είχε πάρει τη κατιούσα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο που όχι μόνο έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο (ειδικά στον β' γύρο του πρωταθλήματος), αλλά είναι και το 1ο φαβορί για την 2η θέση (1η των Playoffs) που θα στείλει τους Πράσινους στα προκριματικά του Champions League (ενώ έχει κλειδώσει την συμμετοχή στους ομίλους του Europa League, λόγω του Κυπέλλου). Και όλα αυτά ενώ στην αρχή της χρονιάς πολλοί έκαναν σενάρια υποβιβασμού, λόγω της περσινής περίπτωσης της ΑΕΚ που είχε πολλές ομοιότητες (στο ξεκίνημα μόνο) με τον φετινό ΠΑΟ. Highlight της φετινής χρονιάς για τον Αναστασίου το 0-3 μέσα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" επί του αιώνιου αντιπάλου και πρωταθλητή Ολυμπιακού.

Καλύτερο γκολ: Miroslav Stoch (3η αγωνιστική ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 4-1)

Καλύτερη 20αδα του πρωταθλήματος
Τερματοφύλακες: Roberto Jimenez (Ολυμπιακός), Στέφανος Καπίνο (ΠΑΟ)
Αμυντικοί: Lino (ΠΑΟΚ), Rodrigo Galo (Παναιτωλικός), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (ΠΑΟ), Νίκος Λαζαρίδης (Ατρόμητος), Βαγγέλης Νάστος (Ατρόμητος), Nano (ΠΑΟ)
Μέσοι: Javier Ubides (Ατρόμητος), Alejandro Dominguez (Ολυμπιακός), Lucas Perez (ΠΑΟΚ), Αντρέας Σάμαρης (Ολυμπιακός), Leozinho (Καλλονή), Ανδρέας Τάτος (Άρης)
Επιθετικοί: Marcus Berg (ΠΑΟ), Ben (Βέροια), Esteban Solari (Ξάνθη), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ατρόμητος), Κώστας Μήτρογλου (Ολυμπιακός), Joel Campbell (Ολυμπιακός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου