Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αξιολόγηση μεταγραφών Superleague:ΠΑΟΚ

Μετά τον πρωταθλητή Ολυμπιακό σειρά έχει ο ΠΑΟΚ, που τερμάτισε στη 2η θέση της κανονικής περιόδου (αλλά τερμάτισε 3ος στα Playoffs). Φέτος όπως και πέρσι ο Ιβάν Σαββίδης έριξε αρκετά λεφτά σε παίχτες, έχοντας σαν σκοπό το κυνήγι του πρωταθλήματος αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (έφτασε ως τον τελικό, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό αλλά ηττήθηκε απ΄τον Παναθηναϊκό).
Ούτε λίγο, ούτε πολύ 15 παίχτες αποκτήθηκαν στην διάρκεια της σεζόν απ΄τον Δικέφαλο του Βορρά. Για να τους δούμε:

Michael  Gspurning: O 33χρονος Αυστριακός τερματοφύλακας είναι παλιός γνωστός των Ελλήνων φιλάθλων, αφού είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Ξάνθης απ΄το Γενάρη του 2007 ως το Γενάρη του 2012 αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Τον Γενάρη τον απέκτησε μάλιστα και ο ΠΑΟΚ ως ελεύθερο απ΄την Sounders FC, ομάδα του αμερικάνικου πρωταθλήματος. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του Γλύκου όμως τον καθήλωσαν στον πάγκο, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις σε ένα ματς (τελευταία αγωνιστική με Λεβαδειακό, που ηττήθηκε 3-2 ο ΠΑΟΚ). Το μέλλον του είναι αβέβαιο αυτή τη στιγμή, αφού ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους Itandje και Jacobo, ενώ υπάρχουν και οι νεαροί Γιακουμής και Μελισσάς.

Γιάννης Σκόνδρας: Μήλον της έριδος το καλοκαίρι για πολλές ομάδες ο 24χρονος δεξιός μπακ, αφού τα τελευταία 2 χρόνια με τις εμφανίσεις του ως παίχτης του Ατρόμητου είχε ξεχωρίσει ως ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες στη θέση του, με αποτέλεσμα να τον καλέσει ο Σάντος στην Εθνική Ελλάδος (δε κατάφερε να κάνει ντεμπούτο όμως). Νικητής στη μάχη της απόκτησής του ήταν ο ΠΑΟΚ (δίνοντας περίπου 350.000 ευρώ στον Ατρόμητο) και πολλοί περίμεναν ότι θα πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Σε γενικές γραμμές ο Σκόνδρας δε θύμισε τον παίχτη του θαυμάσαμε στον Ατρόμητος και σε αυτό φέρει ευθύνη και ο Stevens που σε πολλά ματς τον έβαζε αριστερό μπακ ή κεντρικό αμυντικό, "καίγοντάς" τον ουσιαστικά. Βέβαια αυτό έγινε γιατί φέτος "ξεπετάχτηκε" ο νεαρός Κίτσιου, που πήρε θέση βασικού στη δεξιά πλευρά της άμυνας, οπότε πάλι κέρδος είχε η ομάδα. Αναλυτικά ο 24χρονος μπακ αγωνίστηκε σε 22 αγώνες πρωταθλήματος (17 κανονικής διάρκειας-5 Playoffs), 6 αγώνες Κυπέλλου (1 ασίστ) και 3 αγώνες στην Ευρώπη (1 συμμετοχή στα προκριματικά του CL και 2 συμμετοχές στο Europa League). Ο Σκόνδρας αναμένεται να παραμείνει και του χρόνου στο ρόστερ αφού ο Αναστασιάδης πιστεύει σε αυτόν και το συμβόλαιο του λήγει το 2017.

Νίκος Σπυρόπουλος: Ο 30χρονος διεθνής αριστερός μπακ συνέχισε και φέτος την πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων. Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε το καλοκαίρι ως ελεύθερο απ΄την Chievo Verona (όπου αγωνίστηκε μόλις 2 φορές στο περσινό πρωτάθλημα) και είχε αρκετές προσδοκίες από αυτόν. Τελικά η απόδοση του κινήθηκε στη μετριότητα και αγωνίστηκε μόλις σε 14 αγώνες πρωταθλήματος (11 στην κανονική διάρκεια, 3 στα Playoffs) και σε 2 αγώνες Κυπέλλου (στις ρεβάνς με Καρδίτσα και Απόλλων Σμύρνης που είχε ήδη καθαρίσει τη πρόκριση ο ΠΑΟΚ), ενώ στην Ευρώπη δεν βρισκόταν καν στην αποστολή. Παρόλο που έχει άλλο έναν χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, δύσκολα θα παραμείνει και τη νέα χρονιά στην ομάδα.

Γιώργος Τζαβέλλας: Μετά από 1μιση χρόνο στα ξένα (σε Eintracht Frankfurt και Monaco), ο 26χρονος διεθνής (είναι στην 23αδα για το Μουντιάλ) αριστερός μπακ επέστρεψε στην Ελλάδα, με τον ΠΑΟΚ να τον αποκτάει ως ελεύθερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν "έβγαλε μάτια" με την απόδοση του φέτος (με αποτέλεσμα και αυτός και ο Σπυρόπουλος να βλέπουν την πλάτη του 37χρονου Lino στην 11αδα) και περισσότερο ξεχώρισε για τους ψεύτο-τσαμπουκάδες του στα ματς με Ολυμπιακό, Άρη και το οπαδιλικί που "πουλούσε" συχνά πυκνά. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Έλληνας μπακ είχε 19 συμμετοχές στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (σκοράροντας 2 γκολ) και 5 στα Playoffs, 8 συμμετοχές στο Κύπελλο (1 ασίστ) και 4 συμμετοχές στο Europa League. Λογικά και αυτός θα παραμείνει στην ομάδα και τη νέα χρονιά, με το συμβόλαιο του να λήγει το καλοκαίρι του 2017.

Miguel Vitor: Ο 24χρονος Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός ήρθε το καλοκαίρι ως ελεύθερος απ΄την Benfica (όπου αγωνίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας 44 συμμετοχές) και αμέσως πήρε φανέλα βασικού. Ήταν όμως άτυχος, αφού παρόλο που ξεκίνησε πολύ καλά τη χρονιά, τραυματίστηκε και έμεινε εκτός δράσης για 2 μήνες περίπου, χάνοντας αρκετά ματς της ομάδας του, αλλά και τον ρυθμό του. Σύντομα όμως ξαναβρήκε την θέση του στην 11αδα και τελείωσε τη χρονιά με 36 συμμετοχές (όλες ως βασικός) σε όλες τις διοργανώσεις. Συγκεκριμένα είχε 20 συμμετοχές στη κανονική περίοδο (σκοράροντας 4 γκολ, όλα στις πρώτες 8 αγωνιστικές), 4 συμμετοχές στα Playoffs, 4 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας, 4 συμμετοχές στα προκριματικά του CL και 4 συμμετοχές στο Europa League. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο Πορτογάλος θα είναι και του χρόνου παίχτης του Δικεφάλου, με το συμβόλαιό του να λήγει σε 2 χρόνια.

Inigo Lopez: Πέρασε και δεν ακούμπησε ο 31χρονος Ισπανός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι ως ελεύθερος απ΄την Granada ως παρτενέρ του Miguel Vitor στο κέντρο της άμυνας. Το ότι ο Stevens προτιμούσε να βάζει ως στόπερ τους Τζαβέλλα (αριστερό μπακ), Σκόνδρα (δεξί μπακ) και Maduro (αμυντικό χαφ) και όχι αυτόν, όπως επίσης ότι τον Γενάρη δόθηκε δανεικός στην Celta με τον Vitor να είναι τραυματίας, αρκεί για να καταλάβουμε πολλά για την προσφορά του Ισπανού. 3 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο είναι τα μόνα που θα θυμόμαστε απ΄τον Lopez, ο οποίος δε προβλέπεται να παραμείνει του χρόνου στην ομάδα. Ήδη σενάρια θέλουν την Cordoba και την (πρώην ομάδα του) Granada να έχουν ενδιαφερθεί να τον αποκτήσουν.

Juan Insaurralde: O 29χρονος Αργεντίνος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε το Γενάρη ως δανεικός απ΄την Spartak Moscow, για να καλύψει το κενό του τραυματία Vitor. Όμως παρόλο που η προϋπηρεσία του σε Spartak Moscow (έδωσε 3.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει), Boca Juniors και Newell's, μαρτυρούσαν ότι θα ήταν μια πολύ καλή μεταγραφή για τους Σαλονικείς, η αγωνιστική του παρουσία διέψευσε τις προσδοκίες. Μάλιστα αυτό που θα θυμόμαστε όλοι απ΄τον Αργεντίνο είναι οι μπουνιές σε N'Dinga και Κουτρουμπή.... Σε αγωνιστικό επίπεδο ο Αργεντίνος είχε 17 συμμετοχές (8 στη κανονική διάρκεια, 3 στα Playoffs, 4 στο Κύπελλο Ελλάδας και 2 στο Europa League). Ο δανεισμός του τελειώνει τον άλλον μήνα και δε προβλέπεται να γίνει κίνηση για να επανέλθει και τη νέα χρονιά. Ειδικά με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο της ομάδας....

Αλέξανδρος Τζιώλης: Ο 29χρονος διεθνής (και αυτός βρίσκεται στην 23αδα για το Μουντιάλ) αμυντικός μέσος, επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 3μιση χρόνια, φορώντας στο διάστημα αυτό τις φανέλες των Siena, Racing Santander, Monaco και ΑΠΟΕΛ (ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα της Werder Bremen απ΄τον Γενάρη ως τον Ιούνιο του 2009). Τον Τζιώλη ο ΠΑΟΚ τον πήρε ως ελεύθερο απ΄την Μonaco και ο Stevens του έδωσε φανέλα βασικού. Αυτό ως τον Φλεβάρη του 2014 όταν και αποκτήθηκε ο Hedwiges Maduro και ο παίχτης δόθηκε δανεικός στην Kayserispor. Ως τότε ο Τζιώλης πρόλαβε να αγωνιστεί σε 19 αγώνες πρωταθλήματος (1 γκολ), 1 αγώνα Κυπέλλου, 4 αγώνες στα προκριματικά του CL και 6 αγώνες του Europa League. Με την έλευση του Αναστασιάδη ο Τζιώλης αναμένεται να παραμείνει στην ομάδα, αφού έτσι και αλλιώς ο Maduro αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, ενώ ο παίχτης έχει συμβόλαιο ως το 2016.

Hedwiges Maduro: Παίχτης με μεγάλη και σημαντική καριέρα ο 29χρονος Ολλανδός αμυντικός χαφ, αφού έχει αγωνιστεί σε Valencia (113 συμμετοχές), Ajax (108 συμμετοχές) και Sevilla (31 συμμετοχές). Αποκτήθηκε τον Γενάρη ως ελεύθερος με σκοπό να πάρει φανέλα βασικού στο κέντρο της ομάδας. Τελικά όμως ο Ολλανδός ήταν σκιά του εαυτού του και όχι μόνο απογοήτευσε τους πάντες με την απόδοσή του, αλλά έγινε και πηγή αστείων για τους οπαδούς όλων των ομάδων (ακόμα και της δικιάς του) λόγω των παραπάνω κιλών του. Δύσκολα θα παραμείνει και του χρόνου στην ομάδα και το μόνο που θα θυμούνται οι οπαδοί του Δικεφάλου είναι τα 2 γκολ στις 9 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα (όλες στη κανονική διάρκεια, ενώ στα Playoffs δεν ήταν καν στον πάγκο), 1 γκολ στο Κύπελλο με τον Απόλλων Σμύρνης (4 συμμετοχές) και τις 2 τραγικές εμφανίσεις του στους αγώνες με την Benfica στο Europa League. Αναζητείται τρόπος να λυθεί το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι του 2016.

Bibras Natcho: Απ΄τις καλύτερες μεταγραφές του ΠΑΟΚ τη σεζόν που μας πέρασε. Οι Σαλονικείς απέκτησαν τον Γενάρη τον 26χρονο Ισραηλίνο διεθνή μέσο ως ελεύθερο απ΄την Rubin Kazan, με την οποία είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια στο ρώσικο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη. Το ίδιο καλός ήταν και το 6μηνο αυτό που αγωνίστηκε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Natcho είχε 11 συμμετοχές στη κανονική διάρκεια (2 γκολ-4 ασίστ) και 6 συμμετοχές στα Playoffs (1 γκολ-1 ασίστ). Επίσης είχε 3 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας (1 ασίστ), όπου η απουσία του (λόγω κόκκινης κάρτας στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακός)απ΄τον τελικό ήταν καταλυτική για την ομάδα του. Στους αγώνες με την Benfica δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, γιατί είχε αγωνιστεί φέτος με την φανέλα της Rubin Kazan. Ο Ισραηλινός δύσκολα θα μείνει και την νέα χρονιά στον ΠΑΟΚ αφού σε 1 μήνα τελειώνει το συμβόλαιό του και πάρα πολλές ομάδες απ΄το εξωτερικό (Galatasaray και Roma είναι οι πρώτες που έχουν ακουστεί αλλά και ο Ολυμπιακός) έχουν κινηθεί για την απόκτησή του. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει (σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάνατζερ του παίχτη) πρόταση στον Natcho.

Lucas Perez: Μακράν του 2ου η καλύτερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ φέτος. Ο 25χρονος Ισπανός μέσος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι απ΄την Karpaty Liv έναντι 750 χιλιάδων ευρώ, ήταν φέτος ο καλύτερος παίχτης του ΠΑΟΚ και ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες στο πρωτάθλημα. Οι φίλοι της ομάδας (και όχι μόνο) είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά όμορφα γκολ, ασίστ και πολύ καλά στημένα απ΄τον Lucas φέτος και γρήγορα έγινε απ΄τους αγαπημένους παίχτες της κερκίδας. Συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα ο Ισπανός είχε 31 συμμετοχές στη κανονική διάρκεια (9 γκολ-9 ασίστ) και 1 στα Playoffs (λόγω τραυματισμού), ενώ είχε 6 συμμετοχές (1 ασίστ) στο Κύπελλο, 4 συμμετοχές στα προκριματικά του CL και 8 συμμετοχές στο Europa (1 γκολ-2 ασίστ). Ο Ισπανός έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2016 και αναμένεται να είναι και του χρόνου στην ομάδα.

Danny Hoesen: O 23χρονος Ολλανδός επιθετικός ήρθε τον Γενάρη ως δανεικός απ΄τον Ajax και τον ακολουθούσαν πολύ καλές συστάσεις. Είχε άλλωστε αγωνιστεί σε αρκετά ματς με την ολλανδική ομάδα και στο πρωτάθλημα και στο CL (εκεί όπου σκόραρε κιόλας στην νίκη με 2-1 επί της Barcelona). Τελικά ο Ολλανδός διέψευσε τις προσδοκίες αγωνιζόμενος σε μόλις 11 αγώνες (τις 4 ως αλλαγή), έχοντας 10 συμμετοχές στη κανονική διάρκεια (1 γκολ-1 ασίστ) και 1 συμμετοχή στο Κύπελλο. Όπως είναι λογικό δεν θα υπάρχει θέση γι'αυτόν στον ΠΑΟΚ τη νέα χρονιά και αναμένεται να επιστρέψει στον Ajax.

Maarten Martens: Άλλη μια μεταγραφή του Γενάρη. Ο ΠΑΟΚ αρχικά τον είχε κλείσει για το καλοκαίρι, αφού είχε άλλους 6 μήνες συμβόλαιο με την Alkmaar, αλλά τελικά έδωσε στην ολλανδική ομάδα το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ και τον έφερε νωρίτερα. Όμως ο 29χρονος Βέλγος που τα τελευταία 7μιση χρόνια αγωνιζόταν στην Alkmaar έχοντας πολύ καλή παρουσία (224 συμμετοχές, 45 γκολ-68 ασίστ), δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τη μεταγραφή του, αφού όσο αγωνίστηκε η απόδοση του κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε μόλις 5 αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και 1 στα Playoffs (έγινε μάλιστα αλλαγή στο ημίχρονο), ενώ μέτρησε 2 συμμετοχές στο Κύπελλο (1 γκολ κόντρα στον Ηρακλή). Με το συμβόλαιο του να λήγει το καλοκαίρι του 2016, ο ΠΑΟΚ ψάχνει τον τρόπο να απαλλαχθεί απ΄τον Martes από τώρα.

Tomas Necid: Ο 24χρονος Τσέχος επιθετικός είναι ένας εξαιρετικός παίχτης που αν δεν είχε σοβαρά προβλήματα τραυματισμού, δε θα τον βλέπαμε ποτέ στα μέρη μας παρά μόνο στα τελειώματα της καριέρας του. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα αυτά τον κράτησαν πίσω και ο ΠΑΟΚ βρήκε την ευκαιρία να τον αποκτήσει το καλοκαίρι δανεικό απ΄την Cska Moscow, ευελπιστώντας ότι ο Τσέχος θα αναστηθεί (όπως αντίστοιχα Cisse, Berg και άλλοι στο παρελθόν). Τελικά όμως ο Necid δεν κατάφερε να βρει τα πατήματα του στον Δικέφαλο και τον Δεκέμβρη επέστρεψε στην ρώσικη ομάδα. Στο διάστημα που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ μέτρησε 12 συμμετοχές (τις 11 ως αλλαγή) στο πρωτάθλημα (σκοράροντας μόλις 1 γκολ), 2 συμμετοχές στο Κύπελλο (1 γκολ-1 ασίστ), 3 συμμετοχές στα προκριματικά του CL (σκοράροντας 1 γκολ) και 2 συμμετοχές (ως αλλαγή) στο Europa League.

Miroslav Stoch: Ο 24χρονος Σλοβάκος διεθνής επιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως δανεικός (δανεισμός που κόστισε όμως 1 εκατομμύριο στον ΠΑΟΚ) απ΄την Fenerbahce και κατάφερε να διχάσει τους πάντες με την απόδοσή του, αφού κάθε εξαιρετικό παιχνίδι του ακολουθούσε αντίστοιχα ένα ματς που ήταν εξαφανισμένος. Βάλτε και τις (μάλλον αληθινές) φήμες ότι ήταν μόνιμος θαμώνας των κλαμπ της Θεσσαλονίκης και έχετε μια εικόνα για την χρονιά του Stoch. Προσωπικά θεωρώ τη χρονιά του Σλοβάκου πετυχημένη αφού έβαλε πολλά κρίσιμα γκολ και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο Stoch είχε 24 συμμετοχές (5 γκολ-4 ασίστ) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, 6 συμμετοχές (2 γκολ) στα Playoffs, 6 συμμετοχές (2 γκολ-3 ασίστ) στο Κύπελλο, 2 συμμετοχές (1 γκολ-1 ασίστ) στα προκριματικά του CL (όπου κόντεψε να περάσει την Shalke μόνος του και να στείλει στους ομίλους τον ΠΑΟΚ) και 8 συμμετοχές (1 ασίστ) στο Europa League. Πολύ δύσκολα θα παραμείνει και του χρόνου στον ΠΑΟΚ ο Σλοβάκος επιθετικός αφού η Fener αξιώνει 5 εκατομμύρια ευρώ για να τον πουλήσει, ενώ η πρόταση του ΠΑΟΚ φαίνεται να είναι πολύ παρακάτω (κοντά στο 1.5 εκατομμύριο). Χτες μάλιστα κυκλοφόρησε μια φήμη ότι στο παιχνίδι της απόκτησής του μπήκε και ο Ολυμπιακός, αλλά αυτό το σενάριο διαψεύδεται απ΄τους Ερυθρόλευκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου