Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αξιολόγηση μεταγραφών Superleague:Ολυμπιακός

Έχοντας πλέον τελειώσει και τα Playoffs του πρωταθλήματος, θεωρώ ότι είναι μια καλή στιγμή να δούμε τι κάναν οι παίχτες που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα. Για άλλη μια χρονιά είδαμε παίχτες που ήρθαν με περγαμηνές να μη προσφέρουν τα αναμενόμενα και αντίστοιχα παίχτες άγνωστους ή παίχτες που πολλοί θεωρούσαν "τελειωμένους" να κλέβουν τις εντυπώσεις. Βέβαια είναι τόσο το χαμηλό του ελληνικού πρωταθλήματος που το να ξεχωρίσει κάποιος (ακόμα και αν είναι μεγάλος ηλικιακά ή ταλαιπωρημένος από σοβαρούς τραυματισμούς), δεν είναι δα και κατόρθωμα. Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού μιας και είναι πρωταθλητής Ελλάδας.

Roberto Jimenez: Ο 28χρονος Ισπανός τερματοφύλακας ήρθε ως δανεικός απ΄την Atletico Madrid το καλοκαίρι και προσωπικά θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη φετινή μεταγραφή των πρωταθλητών Ελλάδας. O Roberto ήταν εξαιρετικός σε πρωτάθλημα και Champions League, όπου δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ομάδα του οφείλει (μαζί με τον Μήτρογλου) την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης. Αναλυτικά ο Ισπανός είχε 32 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Ελλάδος, έχοντας δεχτεί 16 γκολ μόλις, ενώ κράτησε 22 φορές ανέπαφη τη εστία του, ενώ αντίστοιχα στο CL σε 8 αγώνες δέχτηκε 11 γκολ και κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 3 ματς. Ο Ολυμπιακός. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ολυμπιακός απέκτησε τα δικαιώματα του Ισπανού (έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ) και θα είναι κάτοικος Πειραιά ως το 2018.

Ivan Marcano: O 26χρονος αμυντικός επέστρεψε ως δανεικός στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό μετά από 1μιση χρόνο ώστε να καλύψει το κενό του τραυματία Σιόβα (κυρίως στο CL γιατί στο πρωτάθλημα είχε κριθεί ουσιαστικά ο τίτλος απ΄τον Δεκέμβρη). Ο Ισπανός δεν κατάφερε να προσφέρει πολλά και αγωνίστηκε σε 7 αγώνες πρωταθλήματος (1 γκολ), 3 αγώνες στο Κύπελλο όπου ήταν πολύ κακός στα 2 ματς με ΠΑΟΚ και στους 2 αγώνες με την Manchester United στους 16 του CL, χωρίς να καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα του να γλυτώσει την βαριά ήττα με 3-0 στο 2ο ματς. Προφανώς δε θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά.

Gaetan Bong: O 26χρονος διεθνής Καμερουνέζος μπακ (θα βρίσκεται στο μουντιάλ με την εθνική της χώρας του) αποκτήθηκε το καλοκαίρι έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ απ΄την Valencienne και εξελίχτηκε σε ένα πολύ καλό back-up του Jose Holebas. O Bong αγωνίστηκε σε 19 αγώνες πρωταθλήματος έχοντας 1 ασίστ, σε 5 αγώνες Κυπέλλου σκοράροντας 1 φορά και 4 αγώνες στο CL (δεν αγωνίστηκε καθόλου στους αγώνες με τη Manchester United). Συνολικά η χρονιά κρίνεται καλή για τον Καμερουνέζο και αναμένεται του χρόνου να είναι ακόμα καλύτερος.

Leandro Salino: Παίχτης που είχε ξεχωρίσει τις προηγούμενες χρονιές σε Πορτογαλία και Ευρώπη με τη φανέλα της Braga. Τον απέκτησε το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ως ελεύθερο και αυτός πήρε την φανέλα του βασικού δεξιού μπακ στο σπίτι του. Ο 29χρονος Βραζιλιάνος είχε 18 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (1 ασίστ), 6 συμμετοχές στο Κύπελλο (1 ασίστ) και 6 συμμετοχές στο CL. Πολύ καλή χρονιά γενικά για τον Salino και αναμένεται να καλύπτει το δεξί άκρο των Ερυθρόλευκων και την νέα χρονιά.

Miguel Torres: Ο 28χρονος Ισπανός αμυντικός ήρθε με μεγάλες περγαμηνές το καλοκαίρι (αντί 550.000 ευρώ) αφού είναι παίχτης με 70 συμμετοχές σε Real Madrid και 118 με Getafe. Ο Ολυμπιακός περίμενε πολλά απ΄τον Ισπανό αλλά αυτός διέψευσε τις προσδοκίες, αφού αγωνίστηκε μόλις σε 10 αγώνες στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε περίοδο που το πρωτάθλημα είχε ήδη "κλειδώσει" υπέρ της ομάδας του. Το συμβόλαιο του Torres είναι μέχρι το 2016 αλλά δε θα μου κάνει εντύπωση αν λυθεί κοινή συναινέσει από τώρα.

Carl Medjani: Ίσως η χειρότερη μεταγραφή (δανεικός απ΄την Monaco) του Ολυμπιακού για τη φετινή χρονιά. Απ΄τα φιλικά της προετοιμασίας ακόμα, ο 29χρονος διεθνής Αλγερινός στόπερ έδειχνε ότι δύσκολα θα προσέφερε κάτι στην άμυνα της πειραιώτικης ομάδας. 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο (επί του Φωκικού) και 2 συμμετοχές (1 ως βασικός επί της PSG που ήταν τραγικός και 2' επί της Benfica), είναι αυτά που θα θυμόμαστε απ΄τον Αλγερινό που τον Γενάρη επέστρεψε στη Monaco.

Delvin N'Dinga: Άλλος ένας παίχτης που ήρθε με τυμπανοκρουσίες, αφού όλοι μιλούσαν για έναν παίχτη-σκυλί στο κέντρο. Ο 26χρονος Κογκολέζος χαφ ήρθε το καλοκαίρι ως δανεικός απ΄την Monaco και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν επιβεβαίωσε τα θετικά σχόλια που τον ακολουθούσαν. Στο 2ο μισό όμως της χρονιάς ανέβασε κατά πολύ την απόδοσή του, με αποκορύφωμα το 1ο ματς του Ολυμπιακού με την Manchester United που ήταν απροσπέλαστος στην μεσαία γραμμή. Αναλυτικά ο 26χρονος μέσος αγωνίστηκε σε 19 αγώνες (6 ως αλλαγή) στο πρωτάθλημα , 8 στο Κύπελλο και 6 (3 ως αλλαγή) στο CL. Ο Michel έχει ζητήσει τη παραμονή του N'Dinga και τη νέα χρονιά και αναμένεται να γίνει πράξη η επιθυμία του, είτε με μεταγραφή, είτε με παράταση του δανεισμού για άλλη μια χρονιά.

Pele: Ο 26χρονος μέσος ήρθε στα μέσα της χρονιάς απ΄τον Εργοτέλη αντί 500 χιλιάδων ευρώ και αποδείχτηκε κλασσική περίπτωση μεταγραφής παίχτη για να μην τον πάρει άλλη ομάδα (ο ΠΑΟΚ είχε ακουστεί πιο έντονα ότι ενδιαφέρεται ενώ και άλλες ομάδες τον "γλυκοκοίταζαν"). Ο Pele που έκανε εξαιρετικό 1ο γύρο με τον Εργοτέλη, όντας απ΄τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) παίχτες των Κρητικών, με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε μόλις 5 αγώνες (3 ως αλλαγή, ενώ και οι 2 ως βασικός ήταν στις τελευταίες αγωνιστικές) στο πρωτάθλημα και 2 αγώνες στο Κύπελλο (η 1 ως βασικός στη ρεβάνς του 4-0 με τον Αστέρα Τρίπολης). Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2017, αλλά προβλέπεται του χρόνου να δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα.

Alejandro Dominguez: Ο 32χρονος Αργεντίνος μέσος ήταν εκ των καλύτερων μεταγραφών φέτος για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα τον απέκτησε ως ελεύθερο. Έχοντας πίσω του ένα εξαιρετικό βιογραφικό ο Dominguez έδειξε από νωρίς την ποιότητά του, κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. O Αργεντίνος ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες του πρωταθλήματος έχοντας 5 γκολ και 11 ασίστ σε 23 συμμετοχές, ενώ ξεχώρισε και στο CL με 3 γκολ (το 1 σε 8 συμμετοχές. Τέλος είχε και 3 γκολ (το 1 εξ αυτών έδωσε πρόκριση επί του Ατρομήτου). Όπως είναι λογικό ο Ολυμπιακός θα τον κρατήσει και του χρόνου στο ρόστερ με το συμβόλαιό του να λήγει το άλλο καλοκαίρι (ίσως και να το επεκτείνουν).

Vladimir Weiss: Ο 24χρονος διεθνής Σλοβάκος μέσος αποδείχτηκε μεγαλύτερη επένδυση για τον Ολυμπιακό απ'ότι περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά όχι σε αγωνιστικό επίπεδο...Ο Weiss ήρθε το καλοκαίρι ως ελεύθερος στον Πειραιά αλλά τον Γενάρη πήρε μεταγραφή έναντι 5.5 εκατομμυρίων ευρώ στην Lekhwiya απ΄το Καταρ. Πάντως σε αυτούς τους 6 μήνες που αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα πρόλαβε να δείξει κάποια πράγματα. Στο πρωτάθλημα μέτρησε 17 συμμετοχές (4 γκολ-4 ασίστ), στο Κύπελλο είχε 3 συμμετοχές (1 γκολ-1 ασίστ) και στο CL 5 συμμετοχές (1-εκπληκτικό- γκολ επί της PSG).

Sambou Yatabare: 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Τόσα έδωσε ο Ολυμπιακός στη Bastia το περασμένο καλοκαίρι για να φέρει στον Πειραιά τον 25χρονο διεθνή με το Μάλι μέσο. Ως τώρα αυτά τα λεφτά θεωρούνται πεταμένα αφού ο Yatabare έπαιξε μόλις 5 αγώνες ως αλλαγή στο πρωτάθλημα (σκοράροντας 1 γκολ), 2 αγώνες (με τον Φωκικό) στο Κύπελλο και 3 αγώνες (2 ως αλλαγή και συνολικά 84') στο CL, χωρίς να δείξει τίποτα ουσιώδες. Αποτέλεσμα μάλιστα αυτού ήταν τον Γενάρη να δοθεί δανεικός στην...Bastia (τους έπιασαν λίγο κορόιδο οι Γάλλοι). Παρόλο που το συμβόλαιο του λήγει το 2017 δύσκολα θα βρει του χρόνου θέση στην ομάδα των Ερυθρόλευκων και το πιο πιθανός είναι ένας νέος δανεισμός (πολύ πιθανό να παραμείνει στη Bastia άλλον έναν χρόνο, αφού είναι πολύ ευχαριστημένοι απ΄τη απόδοση του φέτος).

Hernan Perez: Άλλα 2.5 εκατομμύρια ευρώ που δεν υπήρξε (ως τώρα τουλάχιστον) απόσβεση. Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γενάρη τον 25χρονο διεθνή Παραγουανό μεσοεπιθετικό για να τον ενισχυθεί ενόψει των αγώνων με την Manchester United. Σε γενικές γραμμές η παρουσία του Perez ήταν καλή (χωρίς όμως να προσφέρει το κάτι παραπάνω για το οποίο αποκτήθηκε), έχοντας 2 γκολ και 2 ασίστ σε  9 αγώνες πρωταθλήματος, 2 συμμετοχές στο Κύπελλο και 2 συμμετοχές στο CL. Στο 2ο ημιτελικό με ΠΑΟΚ ο Perez τραυματίστηκε σοβαρά και αναμένεται να επιστρέψει κατά τον Οκτώβριο. Παρ'όλα αυτά οι Ερυθρόλευκοι θα τον κρατήσουν και τη νέα χρονιά, αφού είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία του.

Javier Saviola: Απ΄τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν αγωνιστεί ως σήμερα στο πρωτάθλημα της χώρας μας. Ο 32χρονος Αργεντίνος επιθετικός έκανε μια καλή χρονιά φέτος, έχοντας 12 γκολ και 3 ασίστ σε 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 4 συμμετοχές στο Κύπελλο (3 ως αλλαγή), ενώ με τα 2 γκολ του στο 3-1 επί της Anderlecht (είχε και 1 ασίστ στο 3-0 επί της Anderlecht), έδωσε τη πρόκριση στην ομάδα του (συνολικά είχε 5 συμμετοχές στο CL). Αναμένεται να βρίσκεται και του χρόνου στον Ολυμπιακό (το συμβόλαιο του είναι ως το καλοκαίρι του 2015).

Michael Olaitan: Μετά από μια εξαιρετική χρονιά με τη Βέροια, ο 21χρονος Νιγηριανός επιθετικός αποκτήθηκε ως ελεύθερος. Πολύ καλή χρονιά και φέτος για τον νεαρό παίχτη, αφού σε 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα είχε 8 γκολ και 4 ασίστ. Αντίστοιχα είχε 5 συμμετοχές με 3 γκολ και 1 ασίστ στο Κύπελλο, ενώ στο CL αγωνίστηκε σε 3 αγώνες (1 ασίστ). Παρόλο που έδειξε πολύ καλά πράγματα φέτος, ο Olaitan ανησύχησε τους πάντες όταν λιποθύμησε και έμεινε αναίσθητος για αρκετή ώρα στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η διάγνωση ανέφερε πρόβλημα στη καρδιά (με αποτέλεσμα να υπάρξουν διάφοροι ψίθυροι για αναβολικά) και παρόλο που οι γιατροί λένε ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και δεν υπάρχουν φόβοι για το μέλλον κανείς δε ξέρει πως θα εμφανιστεί τη νέα χρονιά.

Joel Campbell: Πολύ καλή περίπτωση παίχτη αποδείχτηκε ο 21χρονος διεθνής Κοσταρικανός επιθετικός, επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτά που ακούγονταν γι'αυτόν πριν έρθει το καλοκαίρι (ως δανεικός απ΄την Arsenal). O Campbell ήταν απ΄τους καλύτερους στην θέση του στο φετινό πρωτάθλημα έχοντας 8 γκολ και 9 ασίστ σε 32 συμμετοχές. Εξίσου καλός όμως ήταν και στο CL όπου σε 5 συμμετοχές είχε 1 γκολ (κόντρα στην United). Τέλος στο Κύπελλο είχε 6 συμμετοχές και 2 γκολ. Ως αποτέλεσμα των εκπληκτικών εμφανίσεων του Κοσταρικανού, ο Ολυμπιακός ψάχνει εδώ και μήνες τον τρόπο για να τον κάνει δικό του σε μόνιμη βάση, αλλά ο ίδιος ο παίχτης σε πρόσφατη συνέντευξη φάνηκε αρνητικός, θέλοντας να δοκιμάσει τη τύχη του στην Arsenal τη νέα χρονιά.

Marko Scepovic: Επένδυση για το μέλλον θεωρείται ο 23χρονος διεθνής Σέρβος επιθετικός και για το λόγο αυτό ο Ολυμπιακός πλήρωσε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ στην Partizan, για να τον αποκτήσει. Σε γενικές γραμμές η χρονιά του ήταν καλή αλλά προφανώς έχει αρκετό δρόμο μπροστά του. Συγκεκριμένα σε 13 αγώνες πρωταθλήματος (6 ως αλλαγή) ο Σέρβος είχε 4 γκολ και 2 ασίστ, ενώ στο Κύπελλο σε 4 συμμετοχές (3 ως αλλαγή) είχε 3 γκολ. Το συμβόλαιο του Scepovic λήγει το 2017 και αναμένεται να βρίσκεται και του χρόνου στην ομάδα.

Nelson Valdez: Ήρθε τον Γενάρη ως δανεικός απ΄την Al-Jazira (Κουβέιτ) ως αντικαταστάτης του Μήτρογλου που πήρε μεταγραφή στην Fulham. Τελικά παρόλο το μεγάλο όνομα που τον ακολουθούσε (με πολύ καλές χρονιές σε Γερμανία-κυρίως-και Ισπανία), ο 30χρονος διεθνής Παραγουανός δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα στην ομάδα. Στο πρωτάθλημα είχε 6 γκολ σε 10 συμμετοχές (5 ως αλλαγή), στο Κύπελλο 2 συμμετοχές (επί του ΠΑΟΚ όπου ήταν στη καλύτερη μέτριος), ενώ είχε και 2 συμμετοχές ως αλλαγή στους αγώνες με Manchester United. Όπως είναι λογικό, ο Valdez δε θα βρίσκεται του χρόνου στην ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου