Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Αξιολόγηση μεταγραφών Superleague:Παναθηναϊκός

Οι Πράσινοι μπήκαν σε μια δύσκολη χρονιά το προηγούμενο καλοκαίρι,έχοντας να ξεπεράσουν οικονομικές δυσκολίες που δεν τους επέτρεψαν να κάνουν ηχηρές μεταγραφές. Επίσης ήρθε και νέος και σχετικά άπειρος προπονητής, ο Γιάννης Αναστασίου. Τελικά οι 13 μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός την σεζόν που διανύσαμε, μόνο γρουσούζικες δεν αποδείχτηκαν. Ενώ οι περισσότεροι είχαν προβλέψει ότι το Τριφύλλι θα είχε πορεία παρόμοια της ΑΕΚ τη σεζόν 12/13, εν τέλει παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο απ΄τον Γενάρη και μετά, όχι μόνο κατάφερε να μπει στην 5αδα (4ος), όχι μόνο πήρε τη 1η θέση στα Playoffs (που τον στέλνει στα προκριματικά του CL) αλλά κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας. Αλλά ας δούμε ποιες ήταν οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν φέτος απ΄τον Παναθηναϊκό.

Γιώργος Κουτρουμπής: Μετά από μια τραγική χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ, (όπου είχε μεγάλο μερίδιο για τον υποβιβασμό, όντας βασικός στο κέντρο της άμυνας), ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος και ο Παναθηναϊκός έκανε κίνηση για την απόκτησή του. Παρόλο που οι περισσότεροι φίλαθλοι της ομάδας δεν είδαν με καλό μάτι την μεταγραφή αυτή, ο Κουτρουμπής κατάφερε να πάρει θέση βασικού στην άμυνα και να καταγράψει 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Αναλυτικά ο 23χρονος παίχτης είχε 25 συμμετοχές (2 γκολ) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, 6 συμμετοχές (1 ασίστ) στα Playoffs και 6 συμμετοχές (2 ασίστ) στο Κύπελλο. Το συμβόλαιο του Κουτρουμπή έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2016 και αναμένεται να βρίσκεται και του χρόνου στην ομάδα.

Gordon Schildenfeld: Παίχτης με μεγάλη εμπειρία ο 29χρονος διεθνής Κροάτης (είναι στην 23αδα της χώρας του για το Μουντιάλ) κεντρικός αμυντικός, ήρθε στους Πράσινους ως δανεικός απ΄την Dinamo Moscow και έκανε πολύ καλό αμυντικό δίδυμο με τον επίσης νεοφερμένο Κουτρουμπή. Ο Κροάτης αγωνίστηκε σε 23 αγώνες (1 ασίστ) στη κανονική διάρκεια, 5 αγώνες στα Playoffs και 5 αγώνες (1 γκολ) στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι Πράσινοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι απ΄τον 29χρονο παίχτη και έχουν κινήσει διαδικασίες για την απόκτησή του απ΄την ρώσικη ομάδα, αλλά η περίπτωσή του είναι δύσκολη και θα είναι δυσκολότερη αν έχει καλή παρουσία τον άλλον μήνα στο Μουντιάλ.

Nano: Εξαιρετική επιλογή χωρίς κόστος (τον πήρε ως ελεύθερο) για τον Παναθηναϊκό. Ο 29χρονος Ισπανός αριστερός μπακ που αγωνιζόταν πέρσι στην Ponferradina, ήταν άγνωστος στον περισσότερο κόσμο αλλά φρόντισε φέτος να τον μάθουν για τα καλά όλοι, αφού ήταν (κατά πολλούς) ο κορυφαίος παίχτης του πρωταθλήματος στη θέση του (προσωπικά προτιμώ τον Lino αλλά εννοείται ότι και ο Ισπανός ήταν εκπληκτικός). Ο Ισπανός αγωνίστηκε είχε 32 συμμετοχές (όλες ως βασικός) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχοντας 2 γκολ και 6 ασίστ (και φοβερά στημένα), 3 συμμετοχές στα Playoffs και 4 συμμετοχές (1 ασίστ) στο Κύπελλο Ελλάδας. Νομίζω είναι περιττό να πω ότι ο Nano θα είναι και του χρόνου στο ρόστερ των Πράσινων, με το συμβόλαιό του να έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2016.

David Mendes Da Silva: Καλή παρουσία για τον 31χρονο Ολλανδό αμυντικό χαφ, ο οποίος ήταν χωρίς ομάδα απ΄τον Φλεβάρη του 2013, όταν και έμεινε ελεύθερος απ΄την Red Bull Salzburg. Ο Αναστασίου που γνωρίζει πολύ καλά την αγορά της Ολλανδίας τον πρότεινε και η διοίκηση του έκανε το χατήρι. Ο Mendes αγωνίστηκε σε 23 ματς της κανονικής περιόδου, 6 ματς των Playoffs και 5 ματς Κυπέλλου. Το συμβόλαιο του Mendes λήγει σε 2 χρόνια και αναμένεται να είναι και του χρόνου στην ομάδα.

Daniel Pranjic: Ένα απ΄τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο 32χρονος διεθνής Κροάτης (θα είναι στην 23αδα του Μουντιάλ) μπακ-χαφ έχει φορέσει για αρκετά χρόνια τη φανέλα της Bayern Munich, ενώ πέρσι αγωνιζόταν στην Sporting Lisbon. Στη πορτογαλική ομάδα όμως δε στέριωσε, αφού ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στα μισά της χρονιάς στην Celta και το καλοκαίρι να μείνει ελεύθερος. Ωφελημένος από αυτήν την εξέλιξη βγήκε ο Παναθηναϊκός, που πήρε χωρίς λεφτά έναν πολύ καλό παίχτη. Αν και ξεκίνησε τη χρονιά λίγο μουδιασμένα, στη πορεία ο Κροάτης έδειξε την ποιότητα του και έγινε ένας απ΄τους αγαπημένους παίχτες της εξέδρας (φυσικά ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γκολ του στο 0-3 επί του Ολυμπιακού εκτός έδρας). Φέτος ο Pranjic είχε 24 συμμετοχές και 5 γκολ στη κανονική περίοδο, 3 συμμετοχές στα Playoffs και 7 συμμετοχές (1 ασίστ) στο Κύπελλο Ελλάδας. Με το συμβόλαιο του Κροάτη να λήγει το καλοκαίρι του 2016, δεν υπάρχει περίπτωση να τον αφήσει ο Παναθηναϊκός να φύγει.

Mehdi Abeid: Συνεχίζοντας την παράδοση που έχουν οι Αλγερινοί παίχτες στην χώρα μας, ο 21χρονος, δανεικός απ΄την Newcastle, μέσος ήταν πολύ καλός με τη φανέλα των Πρασίνων φέτος. Συγκεκριμένα ο Abeid είχε 28 συμμετοχές (7 γκολ-5 ασίστ) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, 4 συμμετοχές (2 γκολ) στα Playoffs και 6 συμμετοχές (1 ασίστ) στο Κύπελλο. Η παραμονή του Αλγερινού και τη νέα χρονιά δεν είναι στο χέρι των Πρασίνων αφού ο παίχτης έχει συμβόλαιο με την Newcastel για άλλα 2 χρόνια. Αυτό που εξετάζει ο Νταμπίζας είναι ή να βρει μια φόρμουλα απόκτησής του δίνοντας ποσοστό μεταπώλησης (και ίσως κάποια λεφτά) στους Άγγλους ή να παρατείνει τον δανεισμό για άλλον έναν χρόνο. Θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο ίδιος ο παίχτης θέλει να παραμείνει, αφού ξέρει ότι στην ελληνική ομάδα θα έχει βασικό ρόλο στην 11αδα σε αντίθεση με την Newcastle.

Emir Bajrami: Όπως είναι λογικό δεν μπορεί να σου βγαίνουν όλες οι μεταγραφές και αυτό συνέβη και με τον 26χρονο Σουηδό μεσοεπιθετικό. Λίγο οι τραυματισμοί που είχε (απ΄τον Οκτώβρη ως τον Γενάρη ήταν εκτός), λίγο η κακή παρουσία του όποτε έπαιξε, είχε ως αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις σε μόλις 8 αγώνες (5 ως αλλαγή) στη κανονική διάρκεια και σε 2 αγώνες (1 γκολ) στο Κύπελλο. Παρά τη κακή χρονιά του Σουηδού ο Αναστασίου τον πιστεύει και θα τον κρατήσει και τη νέα χρονιά στον Παναθηναϊκό (έχει συμβόλαιο ω το καλοκαίρι του 2016).

Andrian Balboa: Πέρασε και δεν ακούμπησε ο 20χρονος Ουρουγουανός επιθετικός, τον οποίον είδαν οι φίλαθλοι μόλις 15' στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ηρακλή Ψαχνών. Κυρίως έπαιξε με την ομάδα Νέων όπου και σκόραρε 7 γκολ. Σε ένα μήνα λήγει ο δανεισμός του απ΄την Cerrito και λογικά θα επιστρέψει εκεί.

Mladen Petric: Τον Γενάρη ο Παναθηναϊκός απέκτησε ως ελεύθερο τον 33χρονο Κροάτη επιθετικό (με πλούσια καριέρα σε Ελβετία και Γερμανία κατά κύριο λόγο, ενώ ήταν για χρόνια βασικός επιθετικός της εθνικής της χώρας του) απ΄την West Ham, ελπίζοντας να έχει την αντίστοιχη εξέλιξη με τον Berg. Οι τραυματισμοί όμως που τον ταλαιπώρησαν πολύ τα τελευταία χρόνια τον ταλαιπώρησαν και φέτος, με αποτέλεσμα να καταφέρει να επανέλθει στην αγωνιστική δράση τον Απρίλη. Αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μόλις 16 αγώνες, 6 στην κανονική διάρκεια, 4 στα Playoffs (1 γκολ) και 2 στο Κύπελλο. Του χρόνου ο Κροάτης θα βρίσκεται κανονικά στην ομάδα (έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο), αφού όλοι τον πιστεύουν πάρα πολύ και θεωρούν ότι όντας υγιής και παίρνοντας μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία, θα αποτελέσει ένα ακόμα "όπλο" στην επίθεση του Παναθηναϊκού τη νέα χρονιά.

Βίκτωρ Κλωναρίδης: Ο 21χρονος Ελληνο-Βέλγος (έχει επιλέξει να αγωνίζεται με τους μικρούς του Βελγίου) επιθετικός είχε ξεχωρίσει πριν 2 χρόνια με τη φανέλα της ΑΕΚ (23 συμμετοχές, 5 γκολ-3 ασίστ), παίρνοντας μάλιστα μεταγραφή το καλοκαίρι του 2012 στην Lille. Εκεί όμως δεν κατάφερε να βρει θέση στο ρόστερ, παίζοντας κυρίως με την ομάδα Νέων, ενώ το Γενάρη του 2013 δόθηκε δανεικός στην Mouscron (όπου επίσης δεν βρήκε πολλές συμμετοχές). Εν τέλει η γαλλική ομάδα επέλεξε το περασμένο καλοκαίρι να τον αφήσει ελεύθερο και οι Πράσινοι άδραξαν την ευκαιρία και τον απέκτησαν. Στον Παναθηναϊκό  νεαρός παίχτης ξαναβρήκε τα πατήματα του και έκανε μια πολύ καλή χρονιά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Συγκεκριμένα ο Κλωναρίδης είχε 26 συμμετοχές (11 ως αλλαγή) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος μετρώντας 7 γκολ και 3 ασίστ, 6 συμμετοχές στα Playoffs (1 γκολ-1 ασίστ) και 8 συμμετοχές στο Κύπελλο (2 γκολ-1 ασίστ). Με τον Παναθηναϊκό να τον έχει κλεισμένο ως το καλοκαίρι του 2017, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει αλλού ο 21χρονος παίχτης και θα βρίσκεται και του χρόνου στην ομάδα.

Abdul Ajagun: Μια απ΄τις "ανακαλύψεις" του Παναθηναϊκού και απ΄τις λίγες περιπτώσεις που έδωσε λεφτά για την απόκτηση παίχτη. Ο 21χρονος Νιγηριανός επιθετικός κατέφτασε απ΄την Dolphin F.C. (ομάδα της χώρας του) έναντι 220 χιλιάδων ευρώ και εξέπληξε τους πάντες με την ποιότητα και την ταχύτητά του. Ο νεαρός Αφρικανός είχε 23 συμμετοχές (9 ως αλλαγή) στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος σκοράροντας 4 γκολ, 4 συμμετοχές στα Playoffs και 5 συμμετοχές (2 γκολ) στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι Πράσινοι τον έχουν "δεμένο" με συμβόλαιο ως το 2017 και αναμένεται να βρίσκεται και του χρόνου στην ομάδα.

Νίκος Καρέλης: Το όνομα του 22χρονου επιθετικού ακούστηκε για πρώτη φορά, πριν 6 χρόνια όταν στα 16 του (και ενώ αγωνιζόταν στον Εργοτέλη) τον καλούσε η Arsenal για να δοκιμαστεί. Έπαιξε σε κάποια τουρνουά, είχε καλή παρουσία αλλά εν τέλει το όνειρο της μεταγραφής στην αγγλική ομάδα δεν έγινε πραγματικότητα. Τελικά απ΄την κρητική ομάδα πήγε το καλοκαίρι του 2012 στην Ρωσία και την Amkar Perm, όπου είχε μια μέτρια παρουσία (10 συμμετοχές-0 γκολ). Πέρσι το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος απ΄την ρωσική ομάδα και έγινε μέλος των Πρασίνων. Η συνέχεια απροσδόκητη...Μετά από κάποιες μέτριες εμφανίσεις (μετρημένες και αυτές στα δάχτυλα του ενός χεριού) στις πρώτες αγωνιστικές, έρχεται η 12η αγωνιστική (κ ενώ ως τότε είχε μόλις 4 συμμετοχές, οι 2 ως αλλαγή και 0 γκολ) όπου μπαίνει ως αλλαγή στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα και δίνει με 2 δικά του γκολ (το 1 με εκπληκτική ατομική ενέργεια) τη νίκη με 3-1 στην ομάδα του. Από το ματς αυτό και μετά η απόδοση του Καρέλη απογειώθηκε και έγινε απ΄τις πιο αξιόπιστες επιθετικές λύσεις του Αναστασίου. Πιο αναλυτικά ο 22χρονος παίχτης αγωνίστηκε σε 27 αγώνες (10 ως αλλαγή) στη κανονική διάρκεια έχοντας 5 γκολ και 7 ασίστ, σε 5 αγώνες στα Playoffs και 8 αγώνες στο Κύπελλο (1 ασίστ και 3 γκολ, το 1 από αυτά στον τελικό). Συμβόλαιο ως το 2017 και για τον Καρέλη, οπότε θα φοράει σίγουρα τα πράσινα και τη νέα χρονιά.

Marcus Berg: Last but not least ο κορυφαίος παίχτης του πρωταθλήματος (και του Κυπέλλου) της σεζόν 13/14. Ο 27χρονος Σουηδός διεθνής επιθετικός ήρθε στην Ελλάδα ως ένα μεγάλο (ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα το λες και τεράστιο) όνομα, που όμως ταλαιπωρούνταν από σοβαρούς τραυματισμούς, μένοντας τη μισή περσινή σεζόν (όπου φορούσε τη φανέλα της Hamburger SV) εκτός. Οι Πράσινοι είδαν στο πρόσωπο του Σουηδού μια νέα περίπτωση Cisse (που αναγεννήθηκε με τη πράσινη φανέλα), ποντάραν σε αυτόν και βγήκαν κερδισμένοι. Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα να πούμε ότι έκανε πολλούς φίλαθλους της ομάδας του να ξεχάσουν τον Γάλλο σταρ με την φετινή απόδοσή του. Τι έκανε ο Berg; Σκόραρε 15 γκολ και έδωσε 7 ασίστ, σε 29 συμμετοχές στην κανονική διάρκεια, έβαλε 1 γκολ και έδωσε 2 ασίστ σε 6 συμμετοχές στα Playoffs, αλλά το κυριότερο είναι ότι πήρε κυριολεκτικά μόνος του το Κύπελλο Ελλάδας, αφού στον τελικό επί του ΠΑΟΚ (4-1) έβαλε 3 γκολ (το ένα πιο ωραίο απ΄το άλλο). Συνολικά στο Κύπελλο σκόραρε 5 φορές σε 5 αγώνες. Παρόλο που το συμβόλαιο του Σουηδού έχει διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2017 και οι Πράσινοι δε συζητάνε καν τη περίπτωση να τον αφήσουν να φύγει. ίσως και να αλλάξουν γνώμη αν έρθει κάποια μεγάλη οικονομική πρόταση απ΄τις δεκάδες ευρωπαϊκές ομάδες που τον γλυκοκοιτάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου