Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Αξιολόγηση Superleague part 2

Συνεχίζω σήμερα με το δέυτερο μέρος της αξιολόγησης των πρώτων 6 αγωνιστικών (ή αν προτιμάτε το 1/5) της Superleague. Στο χτεσινό άρθρο ανέλυσα τις πρώτες 8 ομάδες στη βαθμολογία της Superleague και σήμερα είναι η σειρά των άλλων 8 ομάδων.
Όπως και χθες (Παναθηναϊκός) έτσι και εδώ τελευταία ομάδα είναι μια απ΄τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, η ΑΕΚ. Αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Ας τις δούμε με τη σειρά, ξεκινώντας απ΄την 9η ομάδα.


9. ΟΦΗ
Η 2η κρητική ομάδα του πρωταθλήματος (και μια απ΄τις πιο ιστορικές στην Ελλάδα), ισοβαθμεί στην 9η θέση με τον Πανθρακικό αλλά υπερτερεί στη διαφορά στα γκολ, οπότε αρχίζω απ'αυτόν. Οι Κρητικοί είναι μια απ΄τις ομάδες που λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται με νέους παίχτες και λίγους παίχτες άνω των 24 χρόνων (Sisic, Μπόυρμπος, Vando, Souza, Sarr και Veron). Ως τώρα ο ΟΦΗ έχει 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Έχει σκοράρει 5 γκολ, όντας η ομάδα με τις λιγότερες τελικές στο πρωτάθλημα με 43, αλλά είναι ιδιαίτερα εύστοχοι σκοράροντας ανά 8.6 τελικές. Αντίστοιχα έχει δεχτεί μόλις 6 γκολ, δεδομένου ότι είναι η ομάδα που οι αντίπαλοι τις έχουν κάνει τις περισσότερες τελικές (84), πράγμα που δείχνει ότι οι αντίπαλοι δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχοι, σκοράροντας 1 γκολ ανά 14 τελικές. Πρώτος σκόρερ για την κρητική ομάδα δεν υπάρχει αφού τα 4 γκολ (το 5ο είναι αυτογκόλ του Κουλουχέρη στο ματς με τον Πανιώνιο) τα έχουν πετύχει 4 παίχτες (Ιωαννίδης, Sisic, Souza και Παπάζογλου). Ο ΟΦΗ είναι άλλη μια ομάδα που δεν θα κινδυνέψει, αφού έχει πολύ δυνατή έδρα (το Γεντί Κουλέ είναι μαζί με την Τούμπα και το Καραϊσκάκης, απ΄τις πιο καυτές έδρες του πρωταθλήματος) και έναν πολύ καλό και έμπειρο προπονητή (Αναστόπουλος), αλλά δεν έχει και βλέψεις πάνω απ΄την 11-12η θέση.

10. Πανθρακικός
Ο Πανθρακικός, έχει τον 2ο μεγαλύτερο μέσο ηλικίας στο πρωτάθλημα (27.3), κάτι που σημαίνει ότι έχει ρόστερ με πολλούς έμπειρους ποδοσφαιριστές, που μπορεί σε παλιότερες εποχές να μην ήταν ανταγωνιστικό, αλλά στο φετινό "Πρωτάθλημα Εφήβων" είναι αρκετό για να τον κρατάει μακριά απ΄την ζώνη του υποβιβασμού. Με 2 νίκες και 4 ήττες ως τώρα φιγουράρει στη μέση της βαθμολογίας. Έχει σκοράρει 5 γκολ και έχει δεχτεί 8 (2η χειρότερη στο πρωτάθλημα), με τα 4 όμως να τα δέχεται εκτός έδρας απ΄τον Ολυμπιακό. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα της Κομοτηνής είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με 2 γκολ. Για την συνέχεια, η πρόβλεψη μου είναι ότι ο Πανθρακικός παρόλο που όλοι λένε το αντίθετο θα σωθεί και πολύ άνετα. Όπως είπα και στην αρχή, μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχει έτοιμους παίχτες με πολλούς αγώνες στα πόδια τους, έχει μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με άλλες ομάδες.

11. Άρης
Εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτήν την θέση η σαλονικιώτικη ομάδα. Άλλωστε ισοβαθμεί με άλλες 3 ομάδες στους 5 βαθμούς. Απ'όσο έχω δει ως τώρα είναι με διαφορά η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος (έχει βέβαια το 2ο μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, ο οποίος είναι 22.9 χρόνια), έχοντας τη χειρότερη επίθεση (μαζί με Λεβαδειακό, ΑΕΚ) με 3 γκολ και την δεύτερη χειρότερη άμυνα (μαζί με Πανθρακικό) με 8. Θα μου πείτε ότι όπως η ομάδα της Κομοτηνής, έτσι και ο Άρης, τα 4 τα δέχτηκε απ΄τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Η διαφορά όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ τα έβαλε σε ένα ημίχρονο και μετά έκανε fair play (αλλιώς θα είχαμε ρεκόρ σε ντέρμπι Θεσσαλονίκης), όπως επίσης ότι σε ματς όπως αυτό με την ΑΕΚ, ήταν πολύ τυχερός που δέχτηκε μόλις 1 γκολ (και ακόμα πιο τυχερός που με μια φορά που πέρασε το κέντρο, σκόραρε και πήρε το Χ). Επίσης είναι η 2η πιο άστοχη ομάδα, αφού σκοράρει 1 γκολ ανά 22.3 τελικές. Ως τώρα ο Άρης έχει λοιπόν 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, έχοντας εύκολο πρόγραμμα ως τώρα. Πρώτος σκόρερ είναι ο εξαιρετικός Ισπανός επιθετικός, David Aganzo που έχει σκοράρει και τα 3 γκολ της ομάδας. Αν και έχουμε ακόμα 24 αγωνιστικές και μπορεί να δούμε πολλά, με την μέχρι τώρα εικόνα του, ο Άρης είναι το 1ο φαβορί για την Football League. Να πω τέλος, ότι και αγωνιστικά να μην πέσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει λόγω χρεών, μια και κάθε μέρα εμφανίζεται και μια καινούργια προσφυγή ποδοσφαιριστή.

12. Κέρκυρα
Η νησιώτικη ομάδα ήταν το φαβορί για υποβιβασμό πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, άποψη που ενισχύθηκε με τις 2 ήττες στα 2 πρώτα παιχνίδια. Στην πορεία όμως έδειξε να ανεβαίνει και να παίρνει 4 βαθμούς στους 2 τελευταίους αγώνες. Στις 6 αυτές αγωνιστικές έχει 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Έχει σκοράρει 4 γκολ και έχει δεχτεί 9, έχοντας την χειρότερη άμυνα (μαζί με Ξάνθη-Λεβαδειακό). Είναι δεύτερη σε λιγότερες τελικές με 49, ενώ ο Αναστασόπουλος είναι 1ος σε αποκρούσεις στο πρωτάθλημα με 25. Και εδώ δεν υπάρχει 1ος σκόρερ με 4 παίχτες να έχουν σκοράρει (Γιάντσης, Βενέτης, Μπάρκογλου και Αγρίτης). Πάντως παρόλο που έδειξε να βρίσκει ρυθμό στα τελευταία 2 ματς με ΟΦΗ (2-1) και ΑΕΚ (1-1), εξακολουθεί κατ'εμέ να είναι εκ των φαβορί για υποβιβασμό. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά δεν υπάρχει άλλος χειρότερος (εκτός του Άρη).

13. Ξάνθη
Ομάδα που δεν της αξίζει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται τόσο χαμηλά και λόγω ρόστερ αλλά και αγωνιστικής εικόνας. Κατά την γνώμη μου, η Ξάνθη έχει ρόστερ που μπορεί να κάνει την έκπληξη και να πάρει μια θέση στα Playoffs. Πολύ αρνητικό είναι το γεγονός ότι παραιτήθηκε ο Ουζουνίδης, που είχε δώσει μια ταυτότητα στην ομάδα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο Κωστένογλου θα προσφέρει αρκετά. Αήττητη στα 3 πρώτα παιχνίδια (2 ισοπαλίες-1 νίκη) αλλά με 3/3 ήττες στα υπόλοιπα. Έχει σκοράρει 5 γκολ, αλλά έχει προδοθεί απ΄την άμυνα, δεχόμενη 9. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ως τώρα είναι ο Marko Markovski με 3 γκολ. Όπως είπα και λίγο παραπάνω η Ξάνθη είναι απ΄τις καλές ομάδες και θεωρώ ότι θα τερματίσει στην 7αδα.

14. ΠΑΣ Γιάννενα
Αυτή η ομάδα είναι καταδικασμένη να παλεύει κάθε χρόνο για την παραμονή. Βέβαια πέρσι υπό την καθοδήγηση του Άγγελου Αναστασιάδη κατέληξε να τερματίσει 7η (και αν δεν παράταγε το ματς με τον Λεβαδειακό ο ΠΑΟΚ θα ήταν 6η). Φέτος πάλι έχει το ρόστερ και την έδρα για να είναι στην 10αδα. Ως τώρα ήταν άτυχη αφού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, είχε τις ευκαιρίες και μπορούσε τη νίκη (αγωνιζόταν 40 λεπτά με παίχτη παραπάνω) αλλά ο προπονητής (Γιάννης Χριστόπουλος) προτίμησε να μη ρισκάρει. Επίσης με τον Πανιώνιο, ατυχία και διαιτησία φέραν την ήττα, σε ένα ματς που και η ισοπαλία θα ήταν κακό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει μόλις 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Έχει σκοράρει 4 γκολ και έχει δεχτεί 6. Είναι η 3η ομάδα σε λιγότερες ευκαιρίες με 51. Πρώτος σκόρερ δεν υπάρχει, καθώς Ilic, De Vincenti, Κοροβέσης και Γεωργίου έχουν σκοράρει από μια φορά έκαστος. Για την συνέχεια, βλέπω την ομάδα των Ιωαννίνων να "ταιριάζει" το καλό ποδόσφαιρο που παίζει με τις ευκαιρίες και να ξεφεύγει νωρίς απ΄τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.

15. Λεβαδειακός
Απ΄τις λίγες περιπτώσεις που οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Η ομάδα της Βοιωτίας, μπορεί να είναι η 1η (!!!!) σε τελικές στο πρωτάθλημα με 81 (7 παραπάνω απ΄τον Ολυμπιακό), αλλά είναι απίστευτα άστοχοι (τελευταία με 1 γκολ ανά 27 τελικές). Την ίδια ώρα είναι 2οι στο πρωτάθλημα σε δεχόμενες τελικές (45) αλλά οι αντίπαλοι τους είναι πολύ εύστοχοι, σκοράροντας στην εστία τους ανά 5 τελικές (1οι στο πρωτάθλημα). Έτσι δεν κάνει εντύπωση ότι έχει την χειρότερη επίθεση με 3 γκολ και την χειρότερη άμυνα με 9 γκολ. Ως τώρα ο Λεβαδειακός έχει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 4 ήττες, κάτι που προβλέπεται (έτσι πιστεύω τουλάχιστον) να αλλάξει, μια και έχει τους παίκτες για να ανέβει βαθμολογικά και να αποφύγει τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Βέβαια ίσως και να βοηθήσει και μια αλλαγή προπονητή, αφού ο Γιώργος Παράσχος ποτέ δεν με έπεισε για την αξία του, όσα χρόνια τον παρακολουθώ.

16. ΑΕΚ
Φτάνουμε λοιπόν στον πάτο της βαθμολογίας, όπου βρίσκουμε τους Κιτρινόμαυρους με 0 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Η Ένωση έχει την πιο νεανική ομάδα της Ιστορίας της και φυσικά του φετινού πρωταθλήματος (22.6). Όσοι δεν έχουν δει τους αγώνες της Ένωσης βρίσκουν λογικό να βρίσκεται σε αυτήν την θέση, θεωρώντας το ρόστερ της το χειρότερο του πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση (όπως πάντα). Το ρόστερ όντως δεν είναι για πάνω απ΄την 10η θέση, αλλά για κανέναν λόγο δεν είναι για υποβιβασμό. Σχεδόν σε κάθε αγώνα πλήρωσε ατομικά στιγμιαία λάθη (σαν του Πασχάλη), χωρίς να είναι χειρότερη και σε όλα (εκτός Άρη) κυνηγούσε στη συνέχεια το σκορ. Με τον Άστερα Τρίπολης, ενώ δεν έχει απειληθεί και είναι καλύτερη δέχτηκε το γκολ από ένα κόρνερ που έφυγε η μπάλα απ΄τα χέρια του Κωσταντόπουλου και ο Alvarez σε κενή εστία σκόραρε. Με την Ξάνθη δεν απομάκρυνε ο Μπουγαϊδής μια εύκολη μακρινή σέντρα, έγινε κάτοχος της μπάλας ο Onwuachi, σέντραρε στον Markovski ο οποίος σκόραρε. Με τον Άρη, ήταν το λάθος του Βαγγέλη Βλάχου (έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πορεία ως τώρα), που στο 70' και με το σκορ στο 1-0, ανέβασε την άμυνα στο κέντρο του γηπέδου και με μια κάθετη μπαλιά ο Άρης με τον Aganzo πέτυχε γκολ στην πρώτη τελική (για να μη πω πρώτη επίθεση) στο παιχνίδι. Με τον ΟΦΗ ήταν 2 χαζά πέναλτι νωρίς νωρίς σε φάσεις που η ΑΕΚ δεν απειλούνταν, που έφεραν την κρητική ομάδα να προηγείται με 2 γκολ, με τους Κιτρινόμαυρους να καταφέρνουν μόνο να μειώσουν σε 2-1. Με τον Πανιώνιο τέλος ήταν ο Αρκούδας που δεν έδιωξε τη μπάλα σε ένα κόρνερ και η οποία πέρασε από πολλά πόδια, κατέληξε στον Καμπάνταη που δέχτηκε το δώρο και σκόραρε. Με την Κέρκυρα δεν αναλύω το γκολ της νησιώτικης ομάδας, γιατί ήταν offside και δε θέλω να ασχοληθώ με την διαιτησία.  Πρόβλημα βεβαίως υπάρχει στην επίθεση όπου η ΑΕΚ έχει την χειρότερη στο πρωτάθλημα με 3 γκολ και είναι και η 3η πιο άστοχη ομάδα του πρωταθλήματος με 1 γκολ ανά 19.3 τελικές. Αντίστοιχα στην άμυνα έχει δεχτεί 7 γκολ, δεχόμενη γκολ σε όλους τους αγώνες. Το ότι τα γκολ που δέχεται είναι στιγμιαία λάθη φαίνεται απ΄το γεγονός ότι είναι η ομάδα που έχει δεχτεί τις λιγότερες τελικές στο πρωτάθλημα με 36 (6 ανά αγώνα δηλαδή) αλλά είναι 2η στο τομέα της ευστοχίας των αντιπάλων με 1 γκολ ανά 5.1 τελικές. Πρώτος σκόρερ φυσικά δεν υπάρχει, αφού έχει σκοράρει ο Yago, ο Furtado και ο Παυλής. Το μέλλον της ΑΕΚ προβλέπεται να είναι καλύτερο, αν και ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια, μια και προπονητής πλέον είναι ο Ewald Linen (αντί του επικίνδυνα κακού Βλάχου) και στα διοικητικά τα νέα είναι αισιόδοξα με την αναμενόμενη είσοδο της ομάδας του Βιντιάδη στην ομάδα (εξέλιξη που εκτός των άλλων θα σημάνει και μεταγραφική ενίσχυση τον Γενάρη). Όπως και να έχει είναι δύσκολο για τον κάθε (υγιή) φίλαθλο να σκεφτεί ότι η ΑΕΚ θα πέσει κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου