Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Euroleague Δ' Όμιλος

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του 4ημερου αφιερώματος, με την ανάλυση του Δ' Ομίλου. Στον όμιλο αυτόν βρίσκουμε την Cska Moscow, την Barcelona, την Besiktas, την Brose Bamberg, την Partizan και την Lietuvos Rytas.
Ας ξεκινήσουμε απ΄την περσινή φιναλίστ της Euroleague, Cska Moscow.

Cska Moscow
Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν στην Μόσχα, πώς κατάφεραν και ηττήθηκαν σε έναν τελικό που 12 λεπτά πριν το τέλος προηγούνταν με 19 πόντους. H χρονιά σώθηκε σχετικά με το double στην Ρωσία και την κατάκτηση της VTB League κόντρα στην Uniks Kazan. Φέτος όμως οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στη κορυφή της Ευρώπης, για 7η φορά στην ιστορία τους, με τελευταίο τρόπαιο το 2008 στη Μαδρίτη. Για το λόγο αυτό αποδέσμευσαν τον Jonas Kazlauskas και έφεραν πίσω τον Ettore Messina, που είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του 2008 (καθώς και σε ένα ακόμα το 2006). Έχουν βέβαια φέτος την τεράστια απουσία του Andrei Kirilenko (Minnesota Timberwolves), MVP της κανονικής περιόδου της Euroleague πέρσι, καθώς και των Alexey Shved (Minnesota Timberwolves), Ramunas Siskauskas (αποσύρθηκε), Sammy Mejia (Banvit), Jamont Gordon (Galatasaray) και Darjus Lavrinovic (Zalgiris Kaunas), αλλά οι διοικούντες της ομάδας βάλαν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στη τσέπη για να τους αντικαταστήσουν (όχι τον Kirilenko, τους υπόλοιπους). Οι νέοι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα είναι οι:
  • Sony Weems: Ο Αμερικάνος φόργουορντ ήρθε πέρσι στην Ευρώπη και στην Zalgiris Kaunas μετά από 2 καλές χρονιές στους Toronto Raptors και έδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ. Tα καλύτερα παιχνίδια του τα έκανε στην Euroleague, έχοντας 15.5 πόντους (3ος στη διοργάνωση) και 5 ριμπάουντ. Αντίστοιχα στο πρωτάθλημα είχε 9.9 πόντους και 3.8 ριμπάουντ. Η πολύ καλή παρουσία του στην Euroleague, ήταν και αυτή που του έδωσε την μεταγραφή στην ομάδα της Μόσχας.
  • Aaron Jackson: O πρώην παίχτης της Bilbao (τα 2 τελευταία χρόνια), αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Shved στα γκαρντ. Πέρσι με την ισπανική ομάδα είχε, 10.9 πόντους, 2.9 ασίστ και 3.3 ριμπάουντ στην ACB και 9.1 πόντους, 3.9 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ.
  • Zoran Erceg: Σε συζήτηση που είχα πρόσφατα με κάτι άτομα για το φιλικό του Ολυμπιακού με την Cska Moscow το καλοκαίρι (κέρδισε ο Ολυμπιακός), μου έλεγαν ότι δεν ήταν απώλεια ο Erceg που δεν αγωνίστηκε (προφανώς επηρεασμένοι απ΄τις κακές χρονιές με τους Ερυθρόλευκους). Ο Σέρβος σέντερ όμως ήταν πέρσι εκπληκτικός, όντας απ΄τους παίχτες κλειδιά για την Besiktas, η οποία κατέκτησε το double στην Τουρκία και το Eurochallenge. Στο πρωτάθλημα ο Erceg, είχε 14 πόντους και 4.7 ριμπάουντ, ενώ στο Eurochallenge, 12.3 πόντους και 5.8 ριμπάουντ. Δεν τον επέλεξε τυχαία o Messina για την ομάδα του.
  • Drew Nicholas: Άφησε τον Παναθηναϊκό για ένα καλύτερο συμβόλαιο στην Armani Milano και χαμένες βγήκαν και οι 2 πλευρές, αφού αν παρέμενε πολύ πιθανό να είχε και αυτός και ο Παναθηναϊκός ένα πρωτάθλημα και ένα ευρωπαϊκό παραπάνω. Στην Ιταλία είχε μέτρια παρουσία, μετρώντας 8.3 πόντους και 2.2 ασίστ και ακόμα πιο μέτρια στην Euroleague, όπου είχε 7.4 πόντους και 2.6 ασίστ (και τραγικά ποσοστά ευστοχίας). Πλέον ελπίζει την επιστροφή στις κούπες με την Cska Moscow.
  • Vladimir Micov: Μετά από 2.5 χρόνια στην Ιταλία με την Cantu, έχοντας πολύ καλή παρουσία, ο Σέρβος φόργουορντ (έχει περάσει και απ΄τον Πανιώνιο) πήρε μεταγραφή για την Cska. Πέρσι στην 2η χρονιά του στην Euroleague (η 1η ήταν με την Caja Laboral το 2009/10), είχε 10.4 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ, ενώ στην Serie A είχε 10.2 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ.
  • Aleksey Zozulin: Αφού άλλαξε 5 ομάδες στη Ρωσία, με τελευταία την Spartak St. Petersburg που έμεινε 4 χρόνια, κατέληξε στην καλύτερη ομάδα της χώρας. Πέρσι με την Spartak, ο Ρώσος γκαρντ είχε 4.5 πόντους και 2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurocup είχε 4.3 πόντους και 1.6 ριμπάουντ.
Όμως υπάρχουν στο ρόστερ και μερικοί απ΄τους περσινούς παίχτες, εκ των οποίων 5 είναι πολύ καλοί. Αυτοί είναι οι:
  • Milos Teodosic: "Μαύρο πρόβατο" για τους Παναθηναϊκούς και "ήρωας" για τους Ολυμπιακούς, ο Σέρβος γκαρντ είναι παίχτης που ή θα τον γουστάρεις πολύ ή θα τον αντιπαθείς πολύ. Αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι συνιστά έναν υψηλού επιπέδου παίχτη, με σωρεία διακρίσεων με την Σερβία (κυρίως) αλλά και τις ομάδες που αγωνίστηκε. Μετά από 4 χρόνια στους Ερυθρόλευκους (με αντίστοιχες παρουσίες στην Euroleague) πήρε μεταγραφή στην Cska Moscow. Εκεί πέρσι βρέθηκε αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα στον τελικό και την είδε να κατακτά το τρόπαιο που αυτός δε κατάφερε να αποκτήσει με την ερυθρόλευκη φανέλα. Παρόλο που δεν κατέκτησε το τρόπαιο, ο Teodosic έκανε πολύ καλή χρονιά στην Ευρώπη, έχοντας 10.4 πόντους, 5 ασίστ (3ος στη διοργάνωση) και 2.7 ριμπάουντ, κερδίζοντας μια θέση στην 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα είχε 8.6 πόντους, 5,4 ασίστ (2ος στην διοργάνωση) και 2.6 ριμπάουντ.
  • Nenad Krstic: Το "θωρηκτό" απ΄την Σερβία, ήταν με διαφορά ο καλύτερος σέντερ πέρσι στη διοργάνωση. Μετά από 7 χρόνια στο NBA με τις φανέλες των New Jersey Nets, Oklahoma Thunders και Boston Celtics, έχοντας πολύ καλή παρουσία (κυρίως στους Nets), επέστρεψε στην Ευρώπη για τα εκατομμύρια της Cska. Πέρσι στην Euroleague είχε 14.2 πόντους και 5.5 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 11.2 πόντους και 4.2 ριμπάουντ.
  • Andrey Vorontsevich: 7η συνεχόμενη χρονιά στην ομάδα για τον Ρώσο φόργουορντ, που είναι ο μόνος που απέμεινε απ΄την ομάδα του 2008 που κατέκτησε τελευταία φορά το τρόπαιο της Euroleague. Πέρσι στο πρωτάθλημα είχε 8 πόντους και 4.1 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 5.8 πόντους και 2.7 ριμπάουντ.
  • Sasha Kaun: O Ρώσος σέντερ θα αγωνιστεί για 5η συνεχόμενη χρονιά στην ομάδα, στην οποία ήρθε απ΄το Kansas University, με το οποίο κατέκτησε το 2008 το πρωτάθλημα του NCAA. Πέρσι ο Kaun, είχε μια μέτρια χρονιά αφού λόγω της παρουσίας των Krstic-Kirilenko δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής. Στο πρωτάθλημα μέτρησε 5.9 πόντους και 2.5 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague 4.3 πόντους και 2 ριμπάουντ.
  • Viktor Khryapa: Άλλος ένας απ΄τους παλιούς παίχτες της ομάδας, μια και ξεκίνησε να αγωνίζεται σ'αυτήν απ΄το 2002, αλλά 2 χρόνια μετά πήρε μεταγραφή στο NBA και τους Portland Trail Blazers. Εκεί αγωνίστηκε 2 χρόνια, ενώ άλλον 1μιση χρόνο έπαιξε και στους Chicago Bulls και στη συνέχεια επέστρεψε στην Cska. Πέρσι έκανε μια αρκετά καλή χρονιά, έχοντας 9.5 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 8.2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ.
Barcelona
Άλλο ένα απ΄τα "θύματα" του Ολυμπιακού, μια και ήταν η ομάδα που απέκλεισαν οι Ερυθρόλευκοι στον ημιτελικό του Final 4. Αυτό κατέστησε τη χρονιά αποτυχημένη, για τους Καταλανούς παρόλο που στο τέλος της χρονιάς πήραν το πρωτάθλημα. Φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αφού έφυγαν καλοί παίχτες και αυτοί που ήρθαν δεν είναι ίδιου επιπέδου. Οι Chuck Eidson (Uniks Kazan), Boniface Ndong (Galatasaray), Kosta Perovic-Fran Vazguez (Unicaja Malaga) αποχώρησαν και στη θέση τους ήρθαν οι:
  • Sarunas Jasikevicius: Τεράστιος παίχτης ο Λιθουανός γκαρντ, με σωρεία τροπαίων και διακρίσεων με ομάδες και Λιθουανία, αλλά τα χρόνια έχουν περάσει και πλέον δεν μπορεί να δώσει πάνω από 10-15 ποιοτικά λεπτά. Φέτος επιστρέφει στην Βαρκελώνη μετά από 10 χρόνια, χρονιά που πήρε και το treble με την ομάδα. Πέρσι αγωνίστηκε  στον Παναθηναϊκό, έχοντας 8.2 πόντους και 3.1 ασίστ στην Α1 και 7.2 πόντους και 2.5 ασίστ στην Euroleague.
  • Nate Jawai: O Αυστραλός σέντερ των 130 κιλών, είναι μια τρομακτική φιγούρα όπως και να το κάνεις κάτω απ΄το καλάθι. Πέρσι αγωνίστηκε στην Uniks Kazan, έχοντας μια ικανοποιητική χρονιά, σκοράροντας 7.1 πόντους και μαζεύοντας 3.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 7.3 πόντους και 4.3 ριμπάουντ.
  • Ante Tomic: O Κροάτης αγωνιζόταν στην "μισητή" Real Madrid τα τελευταία 2μιση χρόνια, έχοντας καλή παρουσία. Πέρσι είχε 8 πόντους και 4.9 ριμπάουντ στην ACB και 6.7 πόντους και 3.7 ριμπάουντ στην Euroleague.
Μπορεί να φύγαν καλοί παίχτες, αλλά και μερικοί που έμειναν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αυτοί είναι οι:
  • Juan Carlos Navarro: Σταθερά σε υψηλό επίπεδο κάθε χρονιά, ο "La bomba" παίζει μια ολόκληρη ζωή στην Βαρκελώνη. Έχει δεκάδες διακρίσεις με την ομάδα του και την Εθνική Ισπανίας, ενώ αγωνίστηκε και μια χρονιά στο NBA με τη φανέλα των Memphis Grizzlies (2007/08), έχοντας πολύ καλή παρουσία. Πέρσι είχε στην Euroleague 13.6 πόντους και 3.2 ασίστ, ενώ ήταν ο καλύτερος της παίχτης και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας 13 πόντους και 2.8 ασίστ.
  • Erazem Lorbek: Ο Σλοβένος σέντερ θα αγωνιστεί για 4η σερί χρονιά στην ομάδα και κάθε χρονιά είναι και καλύτερος. Ειδικά στην Euroleague ήταν εκπληκτικός, έχοντας 13 πόντους και 4.6 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 11.8 πόντους και 4.3 ριμπάουντ.
  • Pete Mickeal: Γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους απ΄το πέρασμά του απ΄τον Μακεδονικό και το Περιστέρι, ο Αμερικάνος φόργουορντ θα αγωνιστεί και αυτός για 4η σερί χρονιά στην Barcelona. Πέρσι πάντως δεν έθελξε με την απόδοση του (σε σχέση με τις άλλες χρονιές), έχοντας στην ACB, 8.8 πόντους και 4 ριμπάουντ και στην Euroleague, 9.2 πόντους και 4.1 ριμπάουντ.
  • Marcelinho Huertas: Μεγάλη μου αδυναμία ο Βραζιλιάνος γκαρντ, που τον παρακολουθώ απ΄την  1η του χρονιά στην Caja Laboral. Εκεί έπαιζε 2 χρόνια, πριν έρθει πέρσι το καλοκαίρι στην Barcelona. Πέρσι είχε μια αρκετά καλή χρονιά σε Ισπανία και Ευρώπη, μετρώντας 8.3 πόντους, 3.2 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ στην ACB, ενώ στην Euroleague είχε 8.5 πόντους, 4.4 ασίστ και 2 ριμπάουντ.
Besiktas
Η Besiktas έρχεται με φόρα απ΄την περασμένη χρονιά, έχοντας κατακτήσει το double στην Τουρκία, αλλά και το Eurochallenge και ελπίζει να κάνει καλή πορεία στην διοργάνωση. Και εδώ είχαμε αλλαγή προπονητή, με τον Erman Kunter να παίρνει τη θέση του Burak Biyiktay. Απ΄την περσινή ομάδα αποχώρησαν οι: Zoran Erceg (Cska Moscow), Pops Mensah-Bonsu (ελεύθερος), Marcelus Kemp (Siena) και Adam Morrison (Portland Trail Blazers) και ήρθαν οι:
  • Curtis Jerrells: O Αμερικάνος γκαρντ έρχεται από μια μέτρια χρονιά με την Fenerbache, έχοντας  στην Euroleague, 8.6 πόντους, 1.7 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 6.4 πόντους, 2 ασίστ και 1,6 ριμπάουντ. Αναμφίβολα όμως έχει την ποιότητα να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, όπως έδειξε πρόπερσι με την Partizan.
  • Patrick Christopher: Άλλος ένας Αμερικάνος γκαρντ, ο οποίος αγωνιζόταν πέρσι στη Γαλλία με την Cholet. Εκεί είχε 12.8 πόντους και 2.4 ριμπάουντ, ενώ αγωνίστηκε και σε 1 αγώνα στο Eurocup σκοράροντας 17 πόντους και μαζεύοντας 3 ριμπάουντ.
  • Randal Falker: Ήρθε πακέτο με τον Christopher απ΄την Cholet. Ο Αμερικάνος φόργουορντ είχε στο πρωτάθλημα Γαλλίας, 6.2 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.5 μπλοκ (2ος στη κατηγορία), ενώ στο Eurocup, είχε 6.6 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.
  • Gasper Vidmar: 2μιση χρόνια έπαιξε στην Fenerbache o Σλοβένος σέντερ πριν έρθει φέτος στην Besiktas. Πέρσι είχε μια κακή χρονιά πάντως, μετρώντας στην Euroleague μόλις 4.1 πόντους και 2.5 ριμπάουντ, ενώ δεν ήταν καλύτερος στο πρωτάθλημα, όπου είχε 3.7 πόντους και 2.4 ριμπάουντ.
  • Vladimir Dasic: O Μαυροβούνιος φόργουορντ, μοίρασε πέρσι τη χρονιά σε Armani Milano και Olimpija Ljubljana, έχοντας στην Serie A, 11 πόντους και 5.6 ριμπάουντ, ενώ στη Σλοβενία είχε 9.3 πόντους και 4.5 ριμπάουντ.
  • Damir Markota: Ο Κροάτης σέντερ μοίρασε και αυτός τη περσινή χρονιά σε Olimpija Ljubljana και KK Zagreb, αλλά στην Euroleague αγωνίστηκε μόνο με τους Σλοβένους. Εκεί είχε 4.7 πόντους και 6 ριμπάουντ και στο πρωτάθλημα, 11.1 πόντους και 4.9 ριμπάουντ. Με την KK Zagreb, είχε 17.6 πόντους 7.5 ριμπάουντ.
  • Muatcan Guler: Τούρκος γκαρντ που έρχεται και φεύγει τα τελευταία 14 χρόνια στην ομάδα, αλλά παραμένει πάντα εντός Τουρκίας. Πέρσι αγωνιζόταν στην Turk Telecom, με την οποία είχε 7.8 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ στο πρωτάθλημα.
  • Tutku Acik: Άλλος ένας Τούρκος γκαρντ, ο οποίος έχει περάσει από Fenerbache και Galatasaray στο παρελθόν. Με την τελευταία αγωνιζόταν πέρσι έχοντας 5.4 πόντους, 3.3 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 3.6 πόντους, 1.9 ασίστ και 1 ριμπάουντ.
  • Cevher Ozer: Δεν θεωρείται ακριβώς νέα μεταγραφή ο Τούρκος φόργουορντ, αφού αγωνιζόταν τα 5 απ΄τα 6 τελευταία χρόνια στην ομάδα και μόνο πέρσι αγωνίστηκε αλλού (στην Galatasaray). Στην Galata είχε 5 πόντους και 2 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 3.5 πόντους και 1.5 ριμπάουντ.
Brose Bamberg
Ούτε πέρσι κατάφερε να προκριθεί στο Top16 η Bamberg, αφού αποκλείστηκε με 3-7 νίκες. Αρκετοί καλοί παίχτες αποχώρησαν το καλοκαίρι απ΄την ομάδα, όπως o P.J. Tucker (Phoenix Suns), o Marcus Slaughter (Real Madrid), o Predrag Suput (Cedevita), o Julius Jenkins (Oldenburg) και ο Tibor Pleiss (Caja Laboral), με την Bamberg να κάνει 6 μεταγραφές για να καλύψει τα κενά. Για να τους δούμε:
  • Sergerio Gibson: O Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν τα τελευταία 3 χρόνια στην Pau-Orthez έχοντας πολύ καλή παρουσία στο γαλλικό πρωτάθλημα. Πέρσι ο Gibson είχε 17.1 πόντους, 4.5 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ.
  • Sharrod Ford: Παίχτης με καλές χρονιές σε Ιταλία, Ρωσία και Γερμανία. Πέρσι ο Αμερικάνος φόργουορντ αγωνίστηκε στην D-League με την φανέλα των Erie Bay Hawks, έχοντας σε 6 συμμετοχές,  9 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 1.8 μπλοκ.
  • Bostjan Nachbar: Ο Σλοβένος φόργουορντ είναι ένας πολύ έμπειρος παίχτης, έχοντας αγωνιστεί σε Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία, όπως επίσης και 6 χρονιές στο NBA (Houston Rockets, New Orleans Hornets, New Jersey Nets). Αυτή είναι η 6η χρονιά που θα αγωνιστεί στην Euroleague, που πέρσι συμμετείχε με την φανέλα της Uniks Kazan. H περσινή χρονιά λόγω τραυματισμών όμως δεν ήταν καθόλου καλή, αφού είχε 3.1 πόντους και 3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 4 πόντους και 2.4 ριμπάουντ.
  • Latavious Williams: Ο Αμερικάνος φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στην ACB με την φανέλα της Badalona και μέτρησε 9.6 πόντους και 7.1 ριμπάουντ.
  • Andrew James Ogilvy: Ο Αυστραλός φόργουορντ είχε δύο πρόσωπα πέρσι, αγωνιζόμενος με την Valencia. Ένα καλό παίζοντας στο Eurocup, όπου είχε 9.5 πόντους και 3.2 ριμπάουντ και ένα κακό στην ACB όπου είχε μόλις 4.8 πόντους και 2.2 ριμπάουντ.
  • Maik Zirbes: Νεαρός Γερμανός σέντερ που πέρσι αγωνιζόταν στην Trier, έχοντας 10.6 πόντους και 7 ριμπάουντ.
Απ΄αυτούς που παρέμειναν άξιοι αναφοράς είναι οι:
  • Casey Jacobsen: O έμπειρος γκαρντ αγωνίζεται για 4η χρονιά στην Bamberg. Πέρσι έκανε μια καλή χρονιά, εντός και εκτός Γερμανίας, έχοντας 10.6 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 9.1 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ.
  • Anton Gavel: O Σλοβάκος γκαρντ ήταν αρκετά καλός (ειδικά στα ματς με τον Παναθηναϊκό) πέρσι στην Ευρώπη, έχοντας 8.5 πόντους, 2.1 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 10.7 πόντους, 3.7 ασίστ και 2 ριμπάουντ.
Partizan
Απ΄τις παραδοσιακές ομάδες της Euroleague, που συμμετέχουν όλα τα χρόνια μια και είναι η απόλυτη κυρίαρχος στη Σερβία εκεί που πέρσι κατέκτησε το double. Στην Ευρώπη δεν τα πήγε όμως τόσο καλά αφού αποκλείστηκε απ΄τη φάση των ομίλων με 4-6 νίκες. Φέτος όμως επέστρεψε στη θέση του Vlado Jovanovic, o Dusko Vujosevic με τον οποίο έφτασε στο Final 4 το 2010 (τελευταία χρονιά στον πάγκο της ομάδας). Ο Vujosevic κατά τη συνήθη τακτική του θα στηριχθεί σε νεαρούς Σέρβους, φτιάχνοντας μια ομάδα με παίχτες "κομάντο". Γι'αυτό και έκανε μόνο 3 απ΄τις 5 μεταγραφές δεν είναι ξένοι. Αυτοί είναι οι:
  • Torey Thomas: Για άλλη μια φορά η Partizan φέρνει άγνωστους Αμερικανούς γκαρντ, ελπίζοντας να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχει τα τελευταία χρόνια, με τους Curtis Jerrells, Bo McCalebb και Acie Law. Ο Αμερικάνος γκαρντ αγωνίστηκε πέρσι στην Ρωσία με τη φανέλα της Spartak Primorje Vladivostok και είχε 15.3 πόντους, 4.5 ασίστ και 4.8 ριμπάουντ.
  • Drew Gordon: Ο Αμερικάνος φόργουορντ έρχεται κατευθείαν απ΄το NCAA και το New Mexico University. Εκεί είχε 14 πόντους, 11.2 ριμπάουντ και 1 μπλοκ.
  • Leo Westermann: Γάλλος γκαρντ με καλή παρουσία πέρσι με την Villerbaune στο γαλλικό πρωτάθλημα αλλά και στο Eurocup. Στο πρωτάθλημα είχε 8.4 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 6 πόντους, 3.6 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ.
Οι άλλοι 2 είναι οι νεαροί:
  • Dejan Musli: O πανύψηλος (2.13) Σέρβος σέντερ, αγωνίστηκε πέρσι στο πρωτάθλημα της χώρας του με την Mega Vizura, έχοντας 9.1 πόντους και 6.4 ριμπάουντ.
  • Djordje Gagic: Άλλος ένας Σέρβος σέντερ, που πέρσι αγωνιζόμενος με την Hemofarm στο πρωτάθλημα της Σερβίας, είχε 8.3 πόντους και 6 ριμπάουντ.
Απ΄τους άλλους Σέρβους που προϋπήρχαν στο ρόστερ, άξιοι ξεχωρίζουν οι:
  • Dragan Milosavljevic: Πολύ καλός Σέρβος φόργουορντ, που πέρσι έκανε πολύ καλή χρονιά με την ομάδα, έχοντας στο πρωτάθλημα, 10 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, ενώ στην Euroleague ο 23χρονος παίχτης, είχε 8.2 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.
  • Vladimir Lucic: Άλλος ένας νεαρός (23 και αυτός) Σέρβος φόργουορντ, με αρκετά καλή χρονιά κυρίως στο πρωτάθλημα. Εκεί είχε 11.2 πόντους και 4.7 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 5.8 πόντους και 2.4 ριμπάουντ.

Lietuvos Rytas
Επιστροφή στην Euroleague μετά από ένα χρόνο για την ομάδα απ΄την Λιθουανία. Πέρσι αγωνίστηκε στο Eurocup όπου πήρε την 3η θέση, νικώντας στον μικρό τελικό την Spartak St Petersburg. Διατήρησε στον πάγκο της τον Aleksandar Dzikic, αλλά έχασε τους Jonas Valanciunas (Toronto Raptors), Tyrese Rice-Lawrence Roberts (Bayern Muenchen) και Aleksandar Rasic (Siena). Στη θέση τους ήρθαν οι:
  • Janis Blums: O Λετονός γκαρντ μετά από 4 χρόνια στην ACB και την Bilbao, πήρε μεταγραφή για τους Λιθουανούς και θα αγωνιστεί για 2η σερί χρονιά (και συνολικά) στην Euroleague. Πέρσι είχε μέτρια χρονιά, μια και είχε 6 πόντους και 1 ασίστ (μέσο όρο πάντα) στην Ευρώπη, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 5.7 πόντους και 1.2 ριμπάουντ.
  • Leon Radosevic; Κροάτης σέντερ, που πέρσι δεν δικαίωσε την Armani Milano για την μεταγραφή του, αφού είχε 4.1 πόντους και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 3.5 πόντους και 1.3 ριμπάουντ στην Euroleague.
  • Dejan Ivanov: Αξιόλογος φόργουορντ ο 26χρονος Βούλγαρος, που τα τελευταία 3μιση χρόνια αγωνιζόταν στην Ιταλία με τη φανέλα της Montegranaro, έχοντας 13.1 πόντους και 8.2 ριμπάουντ στην Serie A.
  • Nemanja Nedovic: O Σέρβος γκαρντ αγωνιζόταν πέρσι στην χώρα του με την φανέλα της Crvena Zvezda (Ερυθρός Αστέρας). Εκεί είχε 5.9 πόντους και 1.2 ριμπάουντ.
  • Deividas Dulkys: Λιθουανός γκαρντ που τα τελευταία 4 χρόνια αγωνιζόταν στο NCAA με τη φανέλα του Florida State University. Πέρσι τελείωσε τη χρονιά, έχοντας 7 πόντους, 2.6 ριμπάουντ.
  • Eimantas Bendzius: Λιθουανός φόργουορντ, που πέρσι αγωνιζόταν Pieno Zvaig, ομάδα της χώρας του και είχε 10.9 πόντους και 4 ριμπάουντ.
Απ΄τους περσινούς παίχτες άξιοι αναφοράς είναι οι:
  • Renaldas Seibutis: O πάλαι ποτέ παίχτης του Ολυμπιακού (που ποτέ δεν τον πίστεψε) και του Μαρουσίου (έκανε καλή χρονιά εκεί), μετά από 2ετες πέρασμα απ΄την Bilbao και 1 χρονιά στην Τουρκία με την Edirne, γύρισε στη χώρα του και έγινε το πρώτο βιολί στην επίθεση. Στο πρωτάθλημα είχε 13.5 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα, ενώ στο Eurocup είχε 14.8 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, κερδίζοντας μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.
  • Mindaugas Katelynas: Λιθουανός φόργουορντ που αγωνίζεται και αυτός από πέρσι στην ομάδα και μέτρησε 10.6 πόντους και 5.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα ενώ στο Eurocup είχε 8.9 πόντους και 4.2 ριμπάουντ.
  • Steponas Babrauskas: O Λιθουανός γκαρντ αγωνίζεται φέτος για 5η χρονιά στην ομάδα. Πέρσι είχε 8.3 πόντους και 2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρώπη είχε 8.3 πόντους και 2 ριμπάουντ.
Να πω την πρόβλεψή μου και για αυτόν τον όμιλο λοιπόν. 1η φυσικά η Cska, 2η η Barcelona, 3η η Partizan, 4η η Besiktas , 5η η Bamberg και 6η η Lietuvos Rytas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου