Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αξιολόγηση Superleague part 1

Έχοντας διανύσει το 1/5 του πρωταθλήματος και με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, αποφάσισα να κάνω μια αξιολόγηση του τι έχουμε δει ως τώρα απ΄την κάθε ομάδα. Σήμερα λοιπόν θα γράψω τις μισές ομάδες και αύριο τις άλλες μισές.
Για να αποφύγω υστερίες, θα γράψω ανάλογα με την βαθμολογική θέση της κάθε ομάδας (την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ), προσπαθώντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Ξεκίνημα λοιπόν με τον Ολυμπιακό.

1. Ολυμπιακός
Το έλεγα πέρσι και εκτέθηκα (και άλλοι πολλοί μαζί με μένα), αλλά φέτος πραγματικά οι Ερυθρόλευκοι προβλέπεται να κλειδώσουν τον τίτλο από νωρίς και με μεγάλη διαφορά απ΄τον 2ο. Η διαφορά επιπέδου της ομάδας του Πειραιά απ΄τις υπόλοιπες ομάδες είναι απλά χαώδης και έχει φανεί στις 6 πρώτες αγωνιστικές. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν τελειώσει το πρωτάθλημα κάνοντας μόνο νίκες (εκτός και αν χρειάζονται λεφτά για μεταγραφές...). Μέχρι στιγμής λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει 6/6 νίκες (3 εντός, 3 εκτός) περνώντας αλώβητος από 2 δυνατές έδρες, του Ατρομήτου και του ΠΑΣ Γιάννενα. Επίσης έχει την καλύτερη άμυνα με 3 γκολ παθητικό και την καλύτερη επίθεση με 14. Μπορεί να είναι 2ος στις τελικές προσπάθειες (74) αλλά είναι η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος αφού σκοράρει 1 γκολ ανά 5.3 τελικές, ενώ αντίστοιχα έχει δεχτεί 47 τελικές (3ος στο πρωτάθλημα) και δέχεται 1 γκολ ανά 15.7 τελικές (2ος στο πρωτάθλημα) . Τέλος έχει τον 1ο σκόρερ (Djebbur με 6 γκολ) και τους 2 πρώτους σε ασίστ (Abdun-Ibagazza με 3 έκαστος).

2. Πανιώνιος
Η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος ως τώρα. Μια ομάδα που ήταν, πριν την έναρξη της Superleague, φαβορί για υποβιβασμό, μετά από 6 αγωνιστικές φιγουράρει στην 2η θέση με 5 νίκες και μόλις 1 ήττα. Μια ομάδα με πάρα πολλούς νεαρούς και άπειρους παίχτες (3η νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος με 23.2 μέσο όρο ηλικίας) και με έναν προπονητή (Δημήτρης Ελευθερόπουλος) που κάθεται για 1η φορά σε πάγκο ομάδας. Όμως με σφιχτή άμυνα, ευστοχία στην επίθεση και μπόλικη τύχη, έχει καταφέρει να εκπλήξει τους πάντες. Έχουν πετύχει μόλις 7 γκολ αλλά έχουν δεχτεί και μόλις 5 γκολ, νικώντας πάντα στο γκολ. Αν δούμε μάλιστα ότι τα 3 απ'αυτά τα δέχτηκε στην μια ήττα της ομάδας απ΄τον Λεβαδειακό, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει δεχτεί  2 γκολ σε 5 αγώνες! Απόδειξη ότι οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, αφού η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει δεχτεί 76 τελικές, όντας η 2η στο πρωτάθλημα στην κατηγορία αυτή, ενώ είναι 2η και σε αποκρούσεις με τον Περιστερίδη να έχει κάνει 34. Να αναφέρω όμως ότι ο Πανιώνιος είχε και την εύνοια της διαιτησίας στα Γιάννενα, όπου ενώ έχανε 1-0 και η ομάδα του ΠΑΣ ήταν πολύ καλύτερη, ο διαιτητής έδωσε πέναλτι σε βουτιά του Καμπάνταη και ισοφάρισαν απ΄το πουθενά 1-1, ενώ στη συνέχεια σκόραραν και 2η φορά και πήραν την νίκη. Πρώτος σκόρερ ως τώρα για τον Πανιώνιο, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος με 2 γκολ. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η ρέντα της ομάδας, αλλά θα εξασφαλίσει άνετα την παραμονή και αυτό και μόνο είναι κέρδος.

3. ΠΑΟΚ
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι απ΄τις πολύ λίγες ομάδες που έχουν "κανονικό" ρόστερ, με αρκετούς παίκτες που θα έπαιζαν και άλλες χρονιές άνετα στην 11αδα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα παλέψει με τον Ατρόμητο για την 2η θέση. Ως τώρα η σαλονικιώτικη ομάδα έχει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Έχει την 2η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 11 γκολ και την 2η καλύτερη άμυνα (μαζί με άλλες 4 ομάδες όμως) με 4. Είναι επίσης η 2η πιο εύστοχη ομάδα στο πρωτάθλημα, αφού σκοράρει ανά 5.6 τελικές. Μπροστάρης στην επίθεση είναι ένας απ΄τους καλύτερους Έλληνες επιθετικούς, ο Στέφανος Αθανασιάδης, που έχει σκοράρει 4 γκολ, ο οποίος είναι και 2ος σκορερ του πρωταθλήματος. Βασικό πρόβλημα της ομάδας για την συνέχεια είναι οι πολλοί τραυματισμοί και (παρόλο που δεν φαίνεται απ΄τους αριθμούς) οι μέτριες επιλογές που έχει ο Δώνης για την άμυνα. Όμως το αισιόδοξο ότι η άφιξη του Ιβάν Σαββίδη, δίνει ελπίδα για μια νέα εποχή στον ΠΑΟΚ και προβλέπεται να γίνουν μεταγραφές επιπέδου τον Ιανουάριο.

4. Πλατανιάς
Απ΄τις πιο συμπαθείς ομάδες, όπως και όλες οι επαρχιακές ομάδες και απ΄τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Αποτελούμενη από Έλληνες παίχτες, με αρκετούς αγώνες στην κατηγορία (Αναστασάκος, Κηπουρός, Δέντσας, Κανακούδης) αλλά και καλούς ξένους (Kalajdzic, Doe, Udoji, Aguilera, Ukar), έχει δημιουργήσει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πάντα διατηρούσα τις αμφιβολίες μου για το πόσο "καθαρή" είναι μια ομάδα που ανεβαίνει μια κατηγορία κάθε χρόνο, αλλά προκειμένου να παίζουν άλλες και άλλες ομάδες στην Superleague, προτιμώ τον Πλατανιά. Με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα λοιπόν, η ομάδα των Χανίων βρίσκεται στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Ο Πλατανιάς έχει την 3η επίθεση του πρωταθλήματος με 8 και έχει δεχτεί μόλις 4 γκολ. Επίσης είναι η 3η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος, έχοντας 1 γκολ ανά 8 τελικές. Πρώτοι σκόρερ για την ομάδα είναι οι Lawrence Doe και Shikoze Udoji με 2 γκολ. Θεωρώ ότι το τέλος της χρονιάς θα βρει την κρητική ομάδα μες στην 10αδα του πρωταθλήματος.

5. Αστέρας Τρίπολης
Η ομάδα της Τρίπολης που φέτος έπαιξε στην Ευρώπη (λόγω της τιμωρίας της ΑΕΚ) και έφτασε ως τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League (αποκλείστηκε με 2 ισοπαλίες απ΄την Maritimo) είναι απ΄τις ομάδες που όπως είπα και παραπάνω έχουν "κανονικό" ρόστερ. Έτσι έχει την ευκαιρία να είναι στα Playoffs φέτος και να συμμετέχει και του χρόνου στην Ευρώπη. Βρίσκεται λοιπόν 5ος έχοντας βγάλει δύσκολα παιχνίδια με ΠΑΟΚ στην Τούμπα και Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, οι οποίες είναι και οι μόνες ήττες που έχει, έχοντας 3 νίκες και 1 ισοπαλία στους υπόλοιπους αγώνες. Και αυτός έχει όπλο την άμυνα, έχοντας δεχτείς μόλις 4 γκολ (μέχρι και ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε, βάζοντας μόνο 1 γκολ και αυτό από φάουλ), ενώ έχει σκοράρει 7 γκολ. Είναι η 3η ομάδα σε τελικές με 68 (αν και δεν είναι πολύ εύστοχος, έχοντας 1 γκολ ανά 9.7 τελικές), ενώ είναι η ομάδα που δέχεται πιο δύσκολα γκολ, αφού δέχεται 1 γκολ ανά 15.8 τελικές. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Emmanuel Perrone με 3 γκολ (3ος, μαζί με άλλους, στο πρωτάθλημα). Ο Αστέρας μαζί με ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Παναθηναϊκό είναι τα φαβορί για τα Playoffs.

6. Ατρόμητος
Η ομάδα που κατά τη γνώμη μου έχει το καλύτερο υλικό (μετά τον Ολυμπιακό) δεν τα πάει τόσο καλά ως τώρα, πληρώνοντας την έλλειψη καλού επιθετικού, μια και οι Brito, Bjelic και (κυρίως) Kuqi δεν έχουν σκοράρει ακόμα. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε και αυτός απ΄τον 2ο γύρου του Europa League, απ΄την Newcastle, με την διαιτησία να τον αδικεί κατάφορα στον επαναληπτικό της Αγγλίας (1ος αγώνας 1-1) και να μην δίνει στο 0-0 καταφανέστατο πέναλτι και κόκκινη υπέρ τους. Στο πρωτάθλημα ο Ατρόμητος έχει 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα (απ'τον Ολυμπιακό), σκοράροντας 6 γκολ και δεχόμενος 4 (είναι και αυτός στην λίστα των ομάδων με την 2η καλύτερη άμυνα). 1ος σκόρερ δεν υπάρχει, μια και 5 παίχτες έχουν σκοράρει από 1 γκολ (Iglesias-Chumbinho, Φυτανίδης, Καραμάνος, Λαζαρίδης) και το 6ο είναι αυτογκόλ (Γεωργέας-Βέροια). Εγώ θα επιμείνω και θα πω ότι με Bajevic στον πάγκο και το υλικό που έχει (και με μια-δυο καλές μεταγραφές μπροστά τον Γενάρη), βγαίνει 2ος στο πρωτάθλημα (κανονική περίοδο για αρχή και μετά και στα Playoffs).

7. Βέροια
΄Έχοντας τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα (27.4) και με πολλούς έμπειρους Έλληνες (Καφές, Γεωργέας, Δασκαλάκης, Ιωάννου) και ξένους (Thomas, Cali, Sznaucer, Jonathan Lopez, Ze Vitor), η ομάδα της Ημαθίας έχει καταφέρει να είναι 7η ως τώρα. Έχοντας απόλυτη ισορροπία σε νίκες, ήττες και ισοπαλίες (2-2-2), έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι για όλους ως τώρα. Ισορροπία έχει και στα γκολ, έχοντας βάλει και δεχθεί 5 γκολ, παρόλο που είναι η 2η ομάδα σε δεχόμενες τελικές με 75. Όπως και ο Ατρόμητος, έτσι και η Βέροια δεν έχει πρώτο σκόρερ, με 5 διαφορετικούς παίχτες (Olaitan, Bargan, Καλτσάς, Καφές, Ιωάννου)να μοιράζονται την πρωτιά. Δεν θεωρώ ότι η Βέροια θα αντέξει για πολύ ακόμα στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κινδυνέψει κιόλας.

8. Παναθηναϊκός
Κλείνω το αφιέρωμα με τον 8ο της βαθμολογίας.... Αν στην αρχή της χρονιάς κάποιος μου έλεγε ότι μετά από 6 αγωνιστικές οι Πράσινοι θα ήταν σε αυτήν την θέση, κάνοντας μόλις 2 νίκες (και την 2η στην 6η αγωνιστική), το πιο πιθανό να τον έλεγα άμπαλο ή να θεωρούσα ότι κάνει πλάκα. Βέβαια σημαντικό είναι ότι ξεκίνησαν με τιμωρία αφαίρεσης 2 βαθμών, λόγω των περσινών επεισοδίων στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, αλλιώς τώρα θα συγκατοικούσαν στην 6η θέση (όχι και πολύ τιμητική θέση και αυτή). Προφανώς και το υλικό δεν είναι για πρωταθλητισμό, αλλά είναι απ΄τα καλύτερα και πολύ καλύτερο απ΄τις μισές ομάδες που βρίσκονται παραπάνω απ'αυτόν στην βαθμολογία. Παρόλο όμως που στην άμυνα έχει δεχτεί μόλις 4 γκολ, δεχόμενος 1 γκολ ανά 15.3 τελικές (3ος στο πρωτάθλημα), στην επίθεση έχει σκοράρει μόλις 5 γκολ. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με 2 γκολ (και τα 2 στην τελευταία νίκη, κόντρα στην Ξάνθη). Ως τώρα οι Πράσινοι έχουν 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα στο πρωτάθλημα, με την τελευταία νίκη όπως είπα και παραπάνω να είναι την 6η αγωνιστική απέναντι στην Ξάνθη. Το αρνητικό όμως για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ως τώρα είχε ένα σχετικά βατό πρόγραμμα και δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει όταν παίξει δύσκολους αγώνες (κυρίως εκτός έδρας). Πάντως θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει τον δρόμο του και (με μια μεταγραφή στην επίθεση τον Γενάρη) θα είναι μέσα στην 4αδα των Playoffs στο τέλος της χρονιάς. Το τι θα κάνει εκεί είναι νωρίς να πούμε (αλλά δεν θα ήμουν και πολύ αισιόδοξος αν ήμουν οπαδός των Πρασίνων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου