Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Euroleague Α' Όμιλος

Χαρές και ευαγγέλια για τους απανταχού μπασκετόφιλους αφού την Πέμπτη 11/10 ανοίγει την αυλαία της το μπασκετικό Champions League! 5 μήνες μετά τον τελικό της 13ης Μαΐου όπου ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, η διοργάνωση ξεκινάει απ΄την αρχή με τις 24 ομάδες να είναι έτοιμες για τον πρώτο τους αγώνα. Τις μέρες που μεσολαβούν ως το ξεκίνημα των αγώνων, θα κάνω κάθε μέρα ένα αφιέρωμα στον κάθε όμιλο της διοργάνωσης.
Ξεκινάμε με τον Α' Όμιλο, τον όμιλο του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις Fenerbache Ulker, BC Khimki Moscow, Real Madrid, Mapooro Cantu και Union Olimpija Ljubljana. Αλλά ας δούμε τις ομάδες μια προς μια, ξεκινώντας απ΄τον Παναθηναϊκό (ο οποίος σήμερα αναδείχτηκε απ΄το επίσημο site της Euroleague ως η κορυφαία ομάδα του 21ου αιώνα).

Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός είδε φέτος το καλοκαίρι να φεύγει ο αρχιτέκτονας των τίτλων του Παναθηναϊκού για 13 χρόνια, Zeljco Obradovic και να έρχεται στη θέση του ο Αργύρης Πεδουλάκης. Εκτός όμως του Obradovic, φέτος το καλοκαίρι έφυγαν σημαντικές μονάδες απ΄την ομάδα, με σημαντικότερη απώλεια τον Mike Batiste, ο οποίος έπαιζε 9 χρόνια στην ομάδα παίρνοντας 17 τίτλους (3 κατακτήσεις Euroleague) και πολλές προσωπικές διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Απ΄τους υπόλοιπους που φύγαν αυτοί που θεωρούνται σημαντικές απουσίες είναι ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Καϊμακόγλου και ο Ίαν Βουγιούκας, μια και ο Romain Sato δεν βοήθησε καθόλου πέρσι σε Ελλάδα και Ευρώπη (δεδομένου και του ακριβού συμβολαίου που είχε) και ο Περπέρογλου ήταν συνεχώς τραυματίας και όταν επέστρεψε, δεν πρόσφερε καθόλου. Συνολικά 12 παίχτες έφυγαν απ΄τους Πράσινους που αναγκάστηκα να φτιαχτούν απ΄την αρχή, παίρνοντας 11 καινούργιους παίχτες και έχοντας ένα πολύ μικρότερο μπάτζετ απ΄τα προηγούμενα χρόνια. Το θετικό είναι ότι έμειναν στην ομάδα οι:

  • Δημήτρης Διαμαντίδης: Παίχτης με δεκάδες διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων και ο κορυφαίος γκαρντ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφερε πέρσι να δώσει κάτι παραπάνω στην ομάδα απ΄το κύπελλο Ελλάδας. Πέρσι με τους Πράσινους, έκανε άλλη μια πολύ καλή χρονιά, έχοντας στην Α1, 10.2 πόντους, 4.4 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ (όντας στην καλύτερη πεντάδα) ενώ ήταν ακόμα καλύτερος στην Euroleague, μετρώντας 11.5 πόντους, 4.8 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ.
  • Κώστας Τσαρτσαρής: Μπορεί όσο μεγαλώνει να πέφτει η απόδοση και ο χρόνος συμμετοχής, αλλά ο Έλληνας φόργουορντ έχει την ποιότητα να δίνει βοήθειες όταν χρειάζεται. Πέρσι είχε στην Α1, 4.6 πόντους και 2.2 πόντους, ενώ στην Euroleague, 4.2 πόντους και 2.7 ριμπάουντ.
Μεταξύ των 11 νέων παιχτών που ήρθαν τώρα, υπάρχουν γνωστοί παίχτες αλλά και "στοιχήματα".
Οι γνωστοί είναι οι: 
  • Μάικ Μπράμος: ο ομογενής που πέρσι έκανε καλή χρονιά με την Gran Canaria έχοντας 9.3 πόντους και 2.7 ριμπάουντ στην ACB και 6 πόντους και 2.5 ριμπάουντ στο Eurocup
  • Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: ο "Baby Shaq" όπως είναι το ψευδώνυμό του, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 2 χρόνια στην Maccabi Tel Aviv, για να παίξει στον Παναθηναϊκό αυτή τη φορά (έπαιζε για 5 χρόνια στον Ολυμπιακό) και όλοι οι φίλαθλοι αναμένουν την συνεργασία του με τον Διαμαντίδη. Πέρσι ο Έλληνας σέντερ είχε 9.1 ποντους και 4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και 8.7 πόντους και 3 ριμπάουντ στην Euroleague.
  • Roko Ukic: O Κροάτης γκαρντ είναι απ΄τους παίχτες που θα ήταν μεγάλη μεταγραφή και τα παλιότερα χρόνια, μια και είναι παίχτης με παρουσία σε καλές ευρωπαϊκές ομάδες (Barcelona, Tau, Lottomatica Roma) αλλά και NBA (Toronto Raptors, Milwaukee Bucks). Πέρσι αγωνίστηκε στην Τουρκία με την φανέλα της Fenerbache και είχε 11.9 πόντους, 4 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 11.1 πόντους, 2.1 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ.
  • Andy Panko: Μπορεί εγώ να μην τον ήξερα (το παραδέχομαι και ντροπή μου), αλλά παίχτης που βγήκε πέρσι MVP και 1ος σκόρερ στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (ACB) δεν τον λες "στοίχημα". Ο Panko είχε πέρσι με την Lagun Aro (συμπαίχτης με τον Παπαμακάριο) 18.6 πόντους και 5.1 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Jonas Maciulis: Καλός παίχτης και "εργαλείο", ο διεθνής, με την Λιθουανία, φόργουορντ είναι απ΄τις έξυπνες μεταγραφές του Παναθηναϊκού. Πέρσι μοίρασε τη χρονιά του στη λιθουανική Baltai (19.6 πόντους-6.8 ριμπάουντ) και Siena (7.3 πόντους). Στη Euroleague δεν έπαιξε αλλά σε 80 συμμετοχές στη διοργάνωση με Zalgiris Kaunas και Armani Milano έχει 10.4 πόντους και 3.7 ριμπάουντ.
Τα "στοιχήματα" είναι:
  • Stephane Lasme: Αν και ακούγονται τα καλύτερα γι'αυτόν (κυρίως ότι αν δε τραυματιζόταν, θα έκανε καριέρα στο NBA) δεν ξέρει κανείς πως θα δέσει με την ομάδα, αφού έχει να αγωνιστεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας 3 χρόνια (2009/10 με Maccabi Tel Aviv). Πέρσι αγωνίστηκε στην ACB με τη φανέλα της Obradoiro και είχε 10.9 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.9 μπλοκ (1ος στην κατηγορία).
  • Hilton Armstrong: Aπ΄τα μεγάλα "στοιχήματα" μια και είναι παίχτης άγνωστος σχετικά, με μέτρια (προς αδιάφορη) παρουσία στο NBA. Πέρσι αγωνίστηκε για 1η φόρα στην Ευρώπη με τη φανέλα της Villeurbane και είχε στο γαλλικό πρωτάθλημα 11.1 πόντους και 7.2 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup είχε 10.2 πόντους και 5.5 ριμπάουντ.
  • Derwin Kitchen: Άλλο ένα μεγάλο "στοίχημα" και σε θέση (γκαρντ) που ο Παναθηναϊκός "πονάει" και είναι επιτακτική ανάγκη να του "βγει" ο παίχτης. Παίχτης που ήρθε πέρσι απ΄το κολλεγιακό πρωτάθλημα της Αμερικής και αγωνίστηκε στην Maccabi Rishon Le Zion όπου είχε 14.9 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ στο πρωτάθλημα του Ισραήλ.
  • Βασίλης Ξανθόπουλος-Χρήστος Γιαννόπουλος: 2 παίχτες που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στην Ελλάδα (ο Ξανθόπουλος είναι και διεθνής) αλλά μπορεί να τους λυγίσει το βάρος της φανέλας γι'αυτό τους θεωρώ "στοιχήματα". Ο Ξανθόπουλος που επιστρέφει στους Πράσινους μετά από 8 χρόνια, πιο έμπειρος και πιο έτοιμος, είχε πέρσι με τον Πανιώνιο 6.8 πόντους, 4.6 ασίστ (3ος στην κατηγορία)  και 2.2 ριμπάουντ, ενώ ο Γιαννόπουλος ήταν ο ηγέτης του Περιστερίου πέρσι (χωρίς να καταφέρει να το κρατήσει στην κατηγορία όμως) με 12.4 πόντους και 5.3 ριμπάουντ.

Fenerbache Ulker
Για άλλη μια χρονιά οι τούρκικες ομάδες δαπάνησαν τα περισσότερα λεφτά με το βλέμμα στο Final 4 και την ευρωπαϊκή κούπα (πέρσι πάντως καμία τους δε τα κατάφερε και ενώ το Final 4 γινόταν στην Κωνσταντινούπολη). Προσωπικά θεωρώ ότι τις καλύτερες μεταγραφές τις έκανε η Fenerbache, η οποία μάλιστα αντικατέστησε στον πάγκο, τον Neven Spahjia με τον Simone Pianigiani. Ο Ιταλός προπονητής (και της Εθνικής Ιταλίας τα τελευταία 3 χρόνια) στα 7 χρόνια του με τη Siena, την οδήγησε σε 6 σερί πρωταθλήματα (2007-2012), 4 σερί κύπελλα (2009-2012) και σε 2 Final 4 (2008,2011).  Επειδή όμως ένας καλός προπονητής χρειάζεται και τους αντίστοιχους παίχτες, οι διοικούντες της ομάδας "ξηλώθηκαν" και του έφεραν κάποιους απ'τους καλύτερους παίχτες στην Ευρώπη.
Αυτοί είναι οι:
  • Bo McCalebb: Ο Αμερικάνος γκαρντ είναι τα τελευταία χρόνια μες στους 3 καλύτερους στη θέση του (1ος είναι ο Διαμαντίδης). Πέρσι με την Siena ήταν ο MVP του Ιταλικού πρωταθλήματος (το οποίο κατέκτησε η ομάδα του) έχοντας 14.2 πόντους, 3.4 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ. Δε πήγε πίσω όμως και στην Euroleague όπου είχε 16.9 πόντους (1ος σκόρερ στη διοργάνωση), 2.6 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ. Επίσης είχε 52.6% στα 3ποντα (1ος στη διοργάνωση) και ήταν στην 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.
  • Mike Batiste: Ο καλύτερος Αμερικάνος παίχτης της τελευταίας 10ετίας στην Ευρώπη, άφησε όπως είπα και παραπάνω τον Παναθηναϊκό και ευελπιστεί να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης με την νέα του ομάδα. Παρόλο που τον Νοέμβριο κλείνει τα 35 δείχνει ότι παραμένει σε υψηλό επίπεδο και λίγοι μπορούν να συγκριθούν μαζί του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρσι με τους Πράσινους είχε 8.7 πόντους και 3.4 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα (μέλος της καλύτερης πεντάδας της Α1) ενώ στη Euroleague είχε 9.7 ριμπάουντ και 4.6 ριμπάουντ. Και αυτός βρισκόταν στην 2η καλύτερη πεντάδα της περσινής διοργάνωσης.
  • David Andersen: Παίχτης με μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη με Siena, Barcelona, Cska Moscow και Virtus Bologna (όταν ήταν απ΄τις καλύτερες στην Ευρώπη) και με πέρασμα απ΄το NBA (Houston Rockets, New Orleans Hornets, Toronto Raptors). Πέρσι ήταν μέλος της Siena που πήρε το πρωτάθλημα, με τον Δανό σέντερ να έχει 13.9 πόντους και 5.1 ριμπάουντ. Εξίσου καλά στατιστικά είχε και στην Euroleague σκοράροντας 11.7 πόντους και παίρνοντας 6.2 ριμπάουντ.
  • Romain Sato: Όχι δεν κάνω "κωλοτούμπα". Πέρσι δεν ήταν καθόλου καλός με τον Παναθηναϊκό, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Αφρικανός είναι ένας καλός παίχτης. Άλλωστε είναι παίχτης με 10.1 πόντους και 4.5 ριμπάουντ  σε 103 αγώνες Euroleague. Πέρσι στο Ελληνικό πρωτάθλημα είχε 5.7 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 7.1 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
  • J.R. Bremer: Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής (χτες ανακοινώθηκε). Ο 32χρονος γκαρντ έπαιξε πέρσι σε Ιταλία και Euroleague με τη φανέλα της Armani Milano. Στο πρωτάθλημα είχε 8.4 πόντους και 2.4 ασίστ ενώ στην Euroleague ήταν καλύτερος με 10.7 πόντους και 2.3 ασίστ.
Επίσης η Fener κράτησε και κάποιους καλούς περσινούς παίχτες, όπως ο Bojan Bogdanovic (13 πόντους-2.2 ριμπάουντ στην περσινή διοργάνωση), o Oguz Savas (7.7 πόντους-3.4 ριμπάουντ στη περσινή διοργάνωση) και Emir Preldzic (6.7 πόντους-3.3 ριμπάουντ-3.1 ασίστ στην περσινή διοργάνωση).

BC Khimki Moscow
Η περσινή νικήτρια του Eurocup η οποία επιστρέφει μετά από 1 χρόνο στη Euroleague, κράτησε τους περισσότερους απ΄τους περσινούς παίχτες. Οι μόνες σοβαρές απώλειες ήταν ο Chris Quinn (Utah Jazz), o Mickael Gelabale (Cedevita) και ο Tomas Kelati (Valencia). Στον αντίποδα απέκτησαν τους:
  • James Augustine: Αμερικάνος φόργουορντ που τα τελευταία 4 χρόνια έχει καλή παρουσία στην Ισπανία με διάφορες ομάδες. Πέρσι αγωνίστηκε στην Murcia έχοντας 12.7 πόντους και 8.3 ριμπάουντ (1ος στην κατηγορία) στην ACB.
  • Paul Davis: Ίδια περίπτωση με τον Augustin. Αμερικάνος (σέντερ) με καλή παρουσία στην ACB, που πέρσι με την Seville είχε 14.1 πόντους και 7.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Kelvin Rivers: Αμερικάνος φόργουορντ που πέρσι έκανε καλή χρονιά με την Lokomotiv Kuban σε Ρωσία και Ευρώπη (Eurocup). Στο πρωτάθλημα είχε 11.4 πόντους και 4.3 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup σκόραρε 9.5 πόντους και μάζεψε 4.1 ριμπάουντ.
  • Petteri Koponen: Κλασσικός Φινλανδός γκαρντ (λίγα πράγματα από μπάσκετ αλλά καλό σουτ). Πέρσι έπαιξε στην Virtus Bologne και είχε 14.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ.
Αυτοί που θα οδηγήσουν την Khimki όμως και φέτος είναι οι παλιοί:
  • Zoran Planinic: MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας του περσινού Eurocup, o Κροάτης γκαρντ θα είναι και φέτος ο ηγέτης της ομάδας. Παίχτης με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη με Cibona-Tau και Cska Moscow και μια αξιοπρεπή 3ετια στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με τους New Jersey Nets. Πέρσι είχε 11.1 πόντους, 4.9 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα Ρωσίας και 11.1 πόντους, 3.1 ασίστ και 4.2 ριμπάουντ στο Eurocup.
  • Vitaly Fridzon: Ο πιο παλιός παίχτης της ομάδας (απ΄το 2005) κάθε χρόνο είναι και καλύτερος και πιο "φονικός" στην επίθεση. Πέρσι στο πρωτάθλημα είχε 14.7 πόντους και 3.1 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 12.4 πόντους και 3.4 ριμπάουντ.
  • Kresimir Loncar: Κροάτης που έχει γίνει...Ρώσος πια, αφού αγωνίζεται εκεί εδώ και 6 χρόνια, αλλάζοντας μόνο ομάδες. Πέρσι ο Loncar είχε 10.8 πόντους και 3.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurocup ανέβαζε την απόδοση του έχοντας 12.8 πόντους και 4.4 ριμπάουντ.
  • Sergey Monya: Μια ζωή στη χώρα του παίζει ο Ρώσος διεθνής φόργουορντ (με διάλειμμα τη χρονιά 2005/06 που έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Portland Trail Blazers και τους Sacramento Kings). Πέρσι στο πρωτάθλημα της Ρωσίας είχε 8.5 πόντους και 5.5 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 8.1 πόντους και 5 ριμπάουντ.
Real Madrid
Η Κυπελλούχος Ισπανίας ελπίζει φέτος να καταφέρει να κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ισπανίας (τελευταία κατάκτηση το 2007) και την Euroleague (1995 τελευταία φορά που το κατάκτησε). Πέρσι έφτασε στο Top 16 όπου και αποκλείστηκε. Για τον λόγο αυτό έφερε πάλι στην Μαδρίτη τον "πολύ" Rudy Fernandez ο οποίος έπαιξε πέρσι με τη Real ως τη λήξη του lockout (Δεκέμβρης του 2011) που υπήρχε στο NBA και μετά γύρισε στο Denver και τους Nuggets. Φέτος όμως θα παίξει όλη τη σεζόν ανεβάζοντας επίπεδο τους Μαδριλένους.
Ο Ισπανός γκαρντ είχε πέρσι σε 9 αγώνες πρωταθλήματος, 16.1 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 2.4 κλεψίματα αποδεικνύοντας ότι είναι παίχτης που κάνει τα πάντα στο παρκέ. Στη Euroleague είχε σε 8 αγώνες, 11.5 πόντους, 3.1 ριμπάουντ., 2.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. Στο NBA με τη φανέλα των Nuggets είχε 8.6 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα. Μαζί με αυτόν η Real Madrid πήρε και τους:
  • Dontaye Draper: Παίχτης που έχει 2 καλές χρονιές στο Eurocup με την Κροάτικη Cedevita, έχοντας βγει και MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης το 2011. Μπορεί πέρσι να μην κατάφερε το repeat σε καμία απ΄τις 2 διακρίσεις αλλά ήταν πάλι πολύ καλός. Στο πρωτάθλημα είχε 11.9 πόντους, 3 ασίστ, 2.7 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα (2ος στην κατηγορία), ενώ ήταν εξίσου καλός και στην Ευρώπη έχοντας 13.8 πόντους, 2.6 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα.
  • Marcus Slaughter: Εκ των αποκαλύψεων της Euroleague την περσινή χρονιά με τη φανέλα της Brose Bamberg (με την οποία πήρε πέρσι το double στην Γερμανία). Ο Αμερικάνος φόργουορντ είχε στη διοργάνωση 11.8 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ, ενώ στο πρωτάθλημα της Γερμανίας παραδόξως δεν ήταν τόσο καλός, έχοντας 8.4 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1 μπλοκ
Αυτοί θα πλαισιώσουν την "παλιά φρουρά" της Real, στην οποία ξεχωρίζουν οι:
  • Jaycee Caroll: O μόνιμος σκόρερ πέρσι της ομάδας (ειδικά απ΄τη στιγμή που αποχώρησε ο Rudy), έχοντας στο πρωτάθλημα 11.6 πόντους και 2.5 ριμπάουντ και στην Euroleague 14.2 πόντους και 2.5 ριμπάουντ.
  • Nikola Mirotic: Απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ o Μαυροβούνιος (έχει πάρει την Ισπανική υπηκοότητα) φόργουορντ. Απόδειξη αυτού, ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει πάρει τον τίτλο του κορυφαίου νέου παίχτη στη Euroleague (Euroleague Rising Star). Απόδειξη επίσης είναι και οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Real. Πέρσι είχε 9.1 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στην ACB, ενώ στην Euroleague ανέβασε ρυθμούς μετρώντας 12.5 πόντους και 4.5 ριμπάουντ.
  • Sergio Rodriguez: Ο Ισπανός γκαρντ αφού έπαιξε για 4 χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τη φανέλα των Blazers (κυρίως), των Kings και των Knicks, έχοντας αρκετά καλή παρουσία, τα τελευταία 2 χρόνια επέστρεψε και αγωνίζεται με τους Μαδριλένους. Πέρσι για το πρωτάθλημα είχε 6.8 πόντους και 3.8 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη είχε 7.4 πόντους και 5.4 ασίστ.
  • Sergio Llul: Ο δεύτερος παλιότερος παίχτης της ομάδας (ο παλιότερος είναι ο Felipe Reyes), ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ αξιόπιστο γκαρντ τα τελευταία χρόνια και για την Real αλλά και την Εθνική Ισπανίας. Πέρσι ο διεθνής Ισπανός, είχε 10.3 πόντους, 3.9 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 7.4 πόντους, 3.2 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ.

Mapooro Cantu
Η Cantu ήταν η ομάδα που πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την φετινή διοργάνωση, αφού έδωσε προκριματικά μαζί με τις Ulm (Γερμανία), Le Mans (Γαλλία), Uniks Kazan (Ρωσία), Donetsk (Ουκρανία), Nymburk (Τσεχία), Ostende (Βέλγιο) και Academic (Βουλγαρία). Στον τελικό αντιμετώπισε την Le Mans, η οποία έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας την Uniks Kazan των Chuck Eidson, Terell Lyday, Marco Banic, Καϊμακόγλου, Βουγιούκα και άλλων καλών παικτών. Έτσι βρέθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους της Euroleague, απ΄τους οποίους πέρσι είχε προκριθεί φτάνοντας στο Top 16, όπου και αποκλείστηκε. Η Cantu δεν θα έχει φέτος στη σύνθεση της τους Gheorghe Shermandini (Maccabi Tel Aviv), Vladimir Micov (Cska Moscow) και Gianluca Basile (Armani Milano). Έκανε όμως αρκετές μεταγραφές με πιο σημαντικές προσθήκες, αυτές των:
  • Jerry Smith: O Αμερικάνος γκαρντ έρχεται κατευθείαν απ΄την Αμερική και την D-League (Development League, είναι ουσιαστικά σαν μικρότερη κατηγορία του NBA στην οποία πολλές ομάδες του NBA στέλνουν παίχτες και αν είναι καλοί τους δίνουν ευκαιρία στο ρόστερ), ενώ είχε και λίγες συμμετοχές με τους New Jersey Nets (πλέον ονομάζονται Brooklyn Nets...). Στη D-League με τους Springfield Armor είχε 18.8 πόντους, 4 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ενώ στις μόλις 5 συμμετοχές με τους Nets είχε 1.4 πόντους, 1ασίστ και 1.5 ριμπάουντ (απορείτε γιατί μπήκα στο κόπο να το γράψω αυτό...και εγώ βασικά).
  • Jeff Brooks: Ο Αμερικάνος φόργουορντ ήρθε πέρσι στην Ευρώπη απ΄το κολλεγιακό πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στην 2η Κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της PBA Jesi. Εκεί είχε 17 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Pietro Aradori: Αν και μόλις 24 χρονών, ο Ιταλός γκαρντ είναι αρκετά έμπειρος αγωνιζόμενος φέτος για 4η φορά στη διοργάνωση. Αποκτήθηκε απ΄την Siena, με την οποία πήρε το double τις 2 χρονιές που αγωνίστηκε εκεί. Πέρσι στο πρωτάθλημα ο Aradori είχε 8.5 πόντους και 2.7 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 4.8 πόντους και 2 ριμπάουντ.
  • Alexander Tyus-Cecchini: O Αμερικανό-Ισραηλινός ήρθε και αυτός απ΄το κολλεγιακό πρωτάθλημα στην Ευρώπη και αγωνίστηκε στην Maccabi Ashdod του Ισραήλ. Εκεί είχε 12.6 πόντους και 8.5 ριμπάουντ (3ος στην κατηγορία).
Απ΄τους παλιούς της Cantu αξίζει να αναφέρω τους:
  • Manuchar Markoishvili: O Γεωργιανός ήταν απ΄τους καλύτερους παίκτες της ομάδας τη περσινή χρονιά, έχοντας στο πρωτάθλημα 10.7 πόντους και 3.2 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 9.1 πόντους και 2.7 ριμπάουντ.
  • Maarten Leunen: Αμερικανός που αγωνίζεται όμως για 4η χρονιά στην Cantu. Ο Leunen είχε πέρσι στη Serie A, 9.5 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ και στην Euroleague, 8.1 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.
  • Nicolas Mazzarino: Ο παλιότερος και πιο έμπειρος παίχτης της ομάδας, ο Ιταλός γκαρντ είχε πέρσι στο πρωτάθλημα 10.1 πόντους και 2.1 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη είχε 6.2 πόντους και 1.4 ασίστ.
Union Olimpija Ljubljana
10 παίχτες έφυγαν, 9 ήρθαν στην Olimpija σε ένα χτίσιμο απ΄τη αρχή της ομάδας, απόρροια του περσινού 1-9 στους ομίλους της διοργάνωσης (χειρότερο περσινό ρεκόρ νικών-ηττών μαζί με την Prokom) και του γεγονότος ότι για 3η σερί χρονιά δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα Σλοβενίας (τελευταία κατάκτηση το 2009) παρά μόνο το Κύπελλο. Οι καινούργιοι παίχτες που ήρθαν, είναι οι:
  • Dominic Waters: Ο Αμερικάνος γκαρντ πέρσι αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του Βελγίου, με την φανέλα της Belgacom Liege, μετρώντας 12.3 πόντους, 4.1 ασίστ (1ος στο πρωτάθλημα) και 2.8 ριμπάουντ.
  • Dylan Page: O Αμερικάνος φόργουορντ (πέρασε απ΄την Μεντ και τον Πανελλήνιο) αγωνιζόταν 3 χρόνια τώρα στη Γαλλία και την Roanne, έχοντας πολύ καλή παρουσία. Πέρσι ο Page είχε στο πρωτάθλημα 14.5 πόντους και 5.6 ριμπάουντ.
  • Aaron Baynes: Παίχτης που πέρσι βρισκόταν στα μέρη μας, αγωνιζόμενος με την φανέλα του Ίκαρου Καλλιθέας. Πέρσι ο Αυστραλός σέντερ είχε στην Α1, 13.6 πόντους και 8.6 ριμπάουντ (1ος στην κατηγορία) βοηθώντας την ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία.
  • Teemo Ranniko: Ένας ακόμα "τίμιος" Φινλανδός γκαρντ (ακόμα θυμάμαι τον Aivar Kuusmaa του Παναθηναϊκού, με το φαρμακερό 3ποντο του). Παίχτης με εμπειρία στην Ευρώπη, έχοντας παίξει σε Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία και Σλοβενία (είχε ξαναπαίξει με την Olimpija τη διετία 2005-2007). Πέρσι (και πρόπερσι) αγωνιζόταν στην Varese, έχοντας 7.4 πόντους και 3 ασίστ στη Serie A.
  • Luka Rupnik: Απ'τα νέα ταλέντα της Σλοβενίας, ο 19χρονος γκαρντ. Πέρσι αγωνίστηκε με τη φανέλα της Slovan Ljubljana, έχοντας 13.3 πόντους, 5.4 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Klemen Prepelic: Άλλος ένας νεαρός Σλοβένος (20 χρονών) γκαρντ. Ο Prepelic αγωνίστηκε πέρσι με την Helios Domzale στο πρωτάθλημα της Σλοβενίας και είχε 15.4 πόντους, 3.5 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ.
  • Drazen Bubnic: Σλοβένος φόργουορντ, που και αυτός αγωνίστηκε πέρσι με τη φανέλα της Helios Domzale, έχοντας 11.5 πόντους και 4.6 ριμπάουντ.
Απ΄τους λίγους που παρέμειναν απ΄την περσινή ομάδα, άξιοι αναφοράς είναι οι:
  • Jaka Blazic: 22χρονος Σλοβένος γκαρντ που πέρσι με την φανέλα της Olimpija είχε 10.7 πόντους και 4 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη μέτρησε μόλις 3.6 πόντους και 2.4 ριμπάουντ, μην έχοντας όμως πολύ χρόνο συμμετοχής.
  • Sasu Salin: Άλλος ένας Φινλανδός, φόργουορντ όμως αυτή τη φορά. Ο Sasu (μόλις 20 χρονών και αυτός) αγωνίζεται 2 χρόνια τώρα στην ομάδα και πέρσι είχε 10.5 πόντους και 2.7 ριμπάουντ  στο πρωτάθλημα και 4.4 πόντους και 2 ριμπάουντ στην Euroleague.
Προσωπική εκτίμηση για τον όμιλο είναι ότι η Fener θα τερματίσει 1η, ο Παναθηναϊκός 2ος, η Real 3η , η Khmiki 4η, η Cantu 5η και η Olimpija 6η (και καταϊδρωμένη). Αν κάποιος διαφωνεί μπορεί να γράψει την δική του κατάταξη στα σχόλια.

Υ.Γ. Για τους κολλημένους μπασκετόφιλους υπάρχει το Euroleague Fantasy Challenge. Όποιος ενδιαφέρεται να παίξει ας πατήσει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου