Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Euroleague Β' Όμιλος

Συνέχεια του αφιερώματος στους ομίλους της Euroleague με τον Β' Όμιλο, στον οποίον τα μεγάλα ονόματα είναι η Maccabi Tel Aviv, η Montepaschi Siena και η Unicaja Malaga, ενώ τον όμιλο συμπληρώνουν οι Alba Berlin (Γερμανία), Asseco Prokom (Πολωνία) και Elan Chalon (Γαλλία).


Maccabi Tel Aviv
Πολλές αποχωρήσεις αλλά και αρκετές αφίξεις για την νταμπλούχο Ισραήλ (κατέκτησε και την Αδριατική Λίγκα), με το βλέμμα στο Final 4 της διοργάνωσης, εκεί που πέρσι δεν πήγε λόγω Παναθηναϊκού (ο οποίος της στέρησε και την κούπα την προηγούμενη χρονιά). Οι σημαντικότερες απώλειες είναι του Keith Langford-Richard Hendrix (Armani Milano), του Σχορτσιανίτη (Παναθηναϊκός) και η απόσυρση των David Blu (γύρισε στην Αμερική για να τελειώσει το σχολείο!) και του Tal Burnstein (καλά αυτός έπαιζε όταν πήγαινα ακόμα σχολείο). Στη θέση αυτών η Maccabi απέκτησε τους:
  • Ricky Hickman; O Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν τα τελευταία 2 χρόνια στην Ιταλία, σε Casale (MVP της Lega Due το 2011) και Scavolini Pesaro. Πέρσι με την φανέλα της Scavolini, είχε στη Serie A 16 πόντους, 2.9 ασίστ, 2.9 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα.
  • Nik Caner-Medley: Μετά από 5 χρόνια στην Ισπανία ο Αμερικάνος, αποχώρησε για το Ισραήλ. Πέρσι ήταν απ΄τους βασικούς πρωταγωνιστές της Valencia στον δρόμο για τον τελικό του Eurocup (όπου έχασε το τρόπαιο απ΄την Khmiki του Zoran Planinic) έχοντας 13.5 πόντους και 6.4  ριμπάουντ στη διοργάνωση (ήταν στην καλύτερη πεντάδα του Eurocup). Εξίσου καλός ήταν και στην ACB, όπου είχε 12.6 πόντους και 6.7 ριμπάουντ.
  • Giorgi Shermadini: Ποιός θα το περίμενε, ότι ο πανύψηλος 19χρονος Γεωργιανός, που ήρθε το 2008 στον Παναθηναϊκό, θα εξελισσόταν σε έναν απ΄τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Είχε δείξει καλά στοιχεία η αλήθεια είναι στους Πράσινους, αλλά δύσκολα θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής εκείνη την εποχή (πήρε βέβαια το treble το 2009) και γι'αυτό αφέθηκε ελεύθερος το 2010. Σε καλό του βγήκε πάντως, αφού το 2011 με την Olimpija Ljubljana και (κυρίως) πέρσι με την Cantu, πήρε χρόνο και ανέβηκε επίπεδο. Πέρσι με την Ιταλική ομάδα είχε 9 πόντους και 5.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ πολύ καλύτερος στην Euroleague μετρώντας 10.9 πόντους και 5.5 ριμπάουντ.
  • David Logan: O Αμερικάνος γκαρντ ενώ είχε δείξει καλά δείγματα με Caja Laboral και Prokom, δεν βοήθησε καθόλου τον Παναθηναϊκό πέρσι και θεωρήθηκε ως η χειρότερη μεταγραφή του (ο Steven Smith κάτι έκανε). Στην Α1 είχε 9 πόντους και 1.3 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη είχε μόλις 6.5 πόντους και 1 ασίστ.
  • Malcolm Thomas: Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Αμερικάνος φόργουορντ έπαιξε πέρσι σε 5 διαφορετικές ομάδες. 3 της D-League (Los Angeles D-Fenders, Austin Toros, Rio Grande Vipers), 1 του NBA (San Antonio Spurs) και 1 της Κορέας (Moebis Phoebus). Απ΄την Κορέα στατιστικά δε βρήκα. Στους Spurs έβαλε 1 πόντο σε 3 ματς (πήρε και 3 ριμπάουντ). Στην D-League, με τις 3 ομάδες που έπαιξε, είχε 13.5 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 2.3 μπλοκ στην κανονική περίοδο και 17.9 πόντους και 12.3 ριμπάουντ στα Playoffs (με τους L.A. D-Fenders). Τραγική ειρωνεία είναι ότι έφτασε με τους D-Fenders ως τον τελικό όπου έχασαν απ΄τους Austin Toros (στην οποία αγωνίστηκε νωρίτερα μες στη χρονιά).
  • Sylven Landesberg: 20χρονος Αμερικανο-Ισραηλινός φόργουορντ, που "έβγαλε μάτια" πέρσι στο πρωτάθλημα της χώρας με τη φανέλα της Maccabi Haifa, έχοντας 20.7 πόντους (3ος στο πρωτάθλημα) και 5.4 ριμπάουντ.
  • Moran Roth: Έμπειρος και αξιόπιστος γκαρντ (αν και δεν έχει παίξει Ευρώπη ποτέ), που πέρσι είχε με τη φανέλα της Hapoel Holon, 11.9 πόντους και 7.3 ασίστ (1ος στη διοργάνωση) στο πρωτάθλημα.
Οι παραπάνω θα έρθουν να προστεθούν στους περσινούς παίχτες της Maccabi, απ΄τους οποίους ξεχωρίζουν οι:
  • Devin Smith: Γνωστός και απ΄το πέρασμα του απ΄τον Πανελλήνιο πριν 3 χρόνια, ο Αμερικάνος γκαρντ έμεινε και φέτος στην ομάδα αφού ο Blatt έμεινε ικανοποιημένος απ΄την περσινή του παρουσία. Ο Smith είχε πέρσι στο πρωτάθλημα, 9 πόντους και 3.4 ασίστ, ενώ ήταν καλός και στην Euroleague έχοντας 8.3 πόντους και 4.8 ριμπάουντ.
  • Lior Eliyahu: Παίχτης που αναμένεται να κάνει κάποια στιγμή και το άλμα στο NBA. Ο Ισραηλινός φόργουορντ είχε πέρσι στο πρωτάθλημα 13 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη είχε 8.5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ.
  • Yogev Ohayon: Στην 1η του χρονιά στην Maccabi (και στην Euroleague) άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Δεν ήταν τυχαίο ότι ήταν απ΄τους πιο περιζήτητους γκαρντ αυτό το καλοκαίρι (ακούστηκε και για τον Παναθηναϊκό) αλλά τελικά έμεινε στο Ισραήλ. Πέρσι ο Ohayon είχε 8.8 πόντους, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα στο πρωτάθλημα, ενώ στην Euroleague είχε 5.6 πόντους, 2.6 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα.
Montepaschi Siena
Άλλη μια ομάδα που άλλαξε ριζικά (τι διάολο, επιδημία έπεσε;), με πρώτη και βασικότερη αλλαγή αυτή του προπονητή. Ο Simone Pianigiani των 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα τα τελευταία 7 χρόνια με την ομάδα, αποχώρησε για την Τουρκία και την Fenerbache και τη θέση του πήρε ο Luca Banchi, βοηθός του Pianigiani στην Σιένα και στην Εθνική Ιταλίας. Ο Pianigiani πήρε μαζί του στην Τουρκία, τον ηγέτη της ομάδας τα 2 τελευταία χρόνια, ΜcCalebb και τον David Andersen. Από'κει και πέρα Νίκος Ζήσης (Bilbao), Ksistof Lavrinovic-Rimantas Kaukenas (Zalgiris Kaunas), Jonas Maciulis (Παναθηναϊκός), και Shaun Stonerook (αποσύρθηκε απ΄την ενεργό δράση) άφησαν τεράστια κενά σε όλες τις θέσεις. Για να τις καλύψουν οι διοικούντες προχώρησαν σε 9 μεταγραφές, οι οποίες είναι οι:
  • Daniel Hackett: Ιταλο-Αμερικάνος γκαρντ που πέρσι αγωνίστηκε στην Scavolini Pesaro και ήταν ο MVP του Ιταλικού All-Star Game. Στην Serie A πέρσι είχε 11.2 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 2.4 κλεψίματα, δείχνοντας ότι είναι παίχτης-εργαλείο που κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ.
  • Bobby Brown: O αντι-McCalebb της Siena, μας είναι γνωστός απ΄το πέρασμα του απ΄τον Άρη πριν 2 χρόνια. Έχει να επιδείξει μια διετία (2008-2010) αξιοπρεπής παρουσίας στο NBA, με τις φανέλες των Sacramento Kings-Minessota Timberwolves την 1η χρονιά και New Orlean Hornets-Los Angeles Clippers την 2η χρονιά. Πέρσι αγωνίστηκε στην Γερμανία με την Oldenburg και είχε 16.9 πόντους (1ος σκόρερ στη διοργάνωση), 4.7 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Benjamin Eze: Δεν τον λες και "νέο" παίχτη, μια αγωνίζεται στη Siena απ΄το 2004. Απλά έκανε ένα διάλειμμα αγωνιζόμενος σε Khimki και Olimpia Milano και φέτος επέστρεψε. Πέρσι με την Olimpia Milano είχε 6 πόντους και 3.7 ριμπάουντ στη Serie A.
  • Viktor Sanikidze: Μετά από 3 χρονιές με τη φανέλα της Virtus Bologna, ο Γεωργιανός διεθνής φόργουορντ μεταγράφηκε στη Siena. Πέρσι στη καλύτερη του χρονιά στο Ιταλικό πρωτάθλημα, είχε 11.7 πόντους και 11 ριμπάουντ (1ος στην κατηγορία).
  • Mario Kasun: Απ'τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης, ο 32χρονος Κροάτης μετά από 2 χρονιές στη χώρα του με την KK Zagreb, ξενιτεύτηκε πάλι, για την Ιταλία και την Siena. Παίχτης που έχει αγωνιστεί 2 χρονιές στο NBA με τους Orlando Magic και από 2 χρόνια σε Barcelona και Efes Pilsen. Πέρσι με την KK Zagreb ήταν εξαιρετικός και στο πρωτάθλημα και στην Euroleague, έχοντας 17.9 πόντους-8,2 ριμπάουντ και 12.2 πόντους-6.5 ριμπάουντ αντίστοιχα.
  • Matt Janning: O Αμερικάνος γκαρντ έρχεται απ΄την Novipiu Casale την οποία δεν κατάφερε να κρατήσει στην Serie A, αφού τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη. Ο Janning το πάλεψε πάντως, έχοντας 12.6 πόντους και 3.6 ριμπάουντ.
  • Marcelus Kemp: Καμία σχέση με τον Shawn Kemp που μεγαλούργησε με τη φανέλα των Seattle Supersonics (άκυρο σχόλιο αλλά ήθελα να το πω). O Αμερικάνος γκαρντ σάρωσε τους τίτλους πέρσι με την Besiktas, αφού πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο (κόντρα σε Anatolu Efes και Banvit αντίστοιχα) στην Τουρκία και το FIBA Eurochallenge (νικώντας στον τελικό την αντίπαλό του στον όμιλο φέτος Chalon). Στο πρωτάθλημα ο Kemp είχε 9.6 πόντους και 2 ριμπάουντ, ενώ στο Eurochallenge είχε 13.3 πόντους και 3.7 ριμπάουντ.
  • Aleksandar Rasic: Σέρβος "γυρολόγος" γκαρντ, με εμπειρία στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πέρσι αγωνίστηκε με την Lietuvos Rytas και είχε 6.9 πόντους, 2.7 ασίστ και 2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurocup είχε 7.1 πόντους, 2.6 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ.
  • Kristjan Kangur: Εσθονός φόργουορντ που αγωνιζόταν στην Ιταλία τα 2 τελευταία χρόνια με τη φανέλα της Varese, έχοντας πέρσι στο πρωτάθλημα 10.9 πόντους και 5.2 ριμπάουντ.
Aπ΄τους μόλις 4 παλιούς παίχτες της Siena, ο μόνος που ξεχωρίζει είναι ο David Moss. O Αμερικάνος φόργουορντ αγωνίζεται για 3η σερί χρονιά στην ομάδα. Πέρσι είχε 7.5 πόντους και 2.8 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρώπη είχε 8.2 πόντους και 2.5 ριμπάουντ.

Unicaja Malaga
Όπως και σε άλλες ομάδες και εδώ είχαμε ανακατατάξεις στην ομάδα, απόρροια της 9ης θέσης στην ACB και της πλήρης αποτυχίας στο Top16 (6/6 ήττες). Πρώτος που πλήρωσε την κακή χρονιά ήταν ο επί 2 χρόνια προπονητής της ομάδας, Chus Mateo, με τον Κροάτη Jasmin Repesa να παίρνει τη θέση του (ο οποίος πήρε το πρωτάθλημα Κροατίας πέρσι με την Cibona). Επίσης φύγαν 8 παίχτες, με σημαντικότερους τους Jorge Garbajosa (αποσύρθηκε), Nedzad Sinanovic (Valladolid) Berni Rodriguez (Murcia) και Joel Freeland (Portland Trail Blazers). Στον αντίποδα ήρθαν 8 παίχτες. Ας τους δούμε έναν προς έναν:
  • Earl Calloway: 3 χρόνια με την Cajasol ο Αμερικάνος γκαρντ και τώρα στην Malaga. Πέρσι είχε 7.6 πόντους, 3.1 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Marcus Williams: Βλέποντας την καριέρα του Αμερικάνου γκαρντ, πιστεύω ότι μπορεί να εξελιχτεί στις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Ο Williams μετά από 4 καλά χρόνια στο NBA με New Jersey Nets (μέλος της NBA All-Rookie 2nd Team), Golden State Warriors και Memphis Grizzlies, πέρασε τα σύνορα το 2011 για να παίξει στη Ρωσία και την Enisey, ενώ πέρσι αγωνίστηκε στην Κίνα με τους Dragons Nanjing. Εκεί είχε 11.1 πόντους, 3.8 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ.
  • Krunoslav Simon: Χρειάστηκε η περσινή πολύ καλή του παρουσία στην Euroleague, για να φύγει απ΄την KK Zagreb στην οποία αγωνίζεται όλη του τη καριέρα (ξεκίνησε απ΄τους μικρούς της ομάδας και έπαιξε 9 χρόνια) και να πάρει μεταγραφή στην Malaga. Στο πρωτάθλημα είχε 18.3 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 13.4 πόντους και 4.6 ριμπάουντ.
  • James Gist: O Αμερικάνος φόργουορντ δεν ήταν τόσο καλός πέρσι με τη φανέλα της Fenerbache, αφού είχε 9.1 πόντους και 5.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 7.4 πόντους και 4.5 ριμπάουντ. Αποτέλεσμα να τον αφήσει ελεύθερο η τουρκική ομάδα και να τον αποκτήσει η Malaga, ελπίζοντας να κάνει τις εμφανίσεις που έκανε με τη Partizan πριν 2 χρόνια.
  • Fran Vazquez: Επιστροφή μετά από από 8 χρόνια, στην ομάδα που τον ανέδειξε για τον Ισπανό σέντερ. Αγωνίστηκε εκεί τη χρονιά 2004/2005 σε ηλικία 21 χρονών και όντας πολύ καλός έγινε draft απ΄το Orlando την επόμενη χρονιά (11η επιλογή παρακαλώ), αλλά δεν έπαιξε ποτέ στο NBA. Έτσι επέστρεψε στην Ισπανία (έπαιξε στη Girona) και έμεινε εκεί, αφού μετά την Girona, αγωνίστηκε στην Barcelona 6 χρόνια (παίρνοντας και μια Ευρωλίγκα). Πέρσι με τους "Μπλαουγκράνα" πήρε για 2η σερί χρόνια το πρωτάθλημα, στο οποίο ο Vazquez είχε 5,8 πόντους και 4.2 ριμπαόυντ, ενώ στην Ευρώπη είχε  4.4 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.
  • Kosta Perovic: Και αυτός ήρθε απ΄την Barcelona, όπου αγωνιζόταν 3 χρόνια. Πέρσι στο πρωτάθλημα (που πήρε η ομάδα του όπως είπαμε) είχε 5.3 πόντους και 2.6 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη ήταν εξίσου κακός με 4.5 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.
  • Sergi Vidal: Έμπειρος γκαρντ με θητεία σε Real και Tau. Πέρσι αγωνίστηκε στην Lagun Arο και είχε στην ΑCB, 11.6 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.
  • Txemi Urtasun: Άλλος ένας Ισπανός γκαρντ που πέρσι αγωνίστηκε με την Cajasol και είχε 10.6 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
  • Zoran Dragic: Γνωστός και ως "όχι ο καλός" Dragic (εννοώντας ότι ο καλός είναι ο Goran, ο αδελφός του που παίζει στο NBA τα τελευταία χρόνια), κάτι που είναι άδικο για τον 23χρονο Σλοβένο γκαρντ αφού είναι αρκετά αξιόλογος παίχτης. Πέρσι με τη φανέλα της Novo Mesto (με την οποία πήρε 2 σερί χρονιές το πρωτάθλημα Σλοβενίας) είχε 13 πόντους και 5.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurocup είχε 11.3 πόντους και 4.8 ριμπάουντ.
Ο μόνος που επέζησε απ΄την φετινή "σκούπα" είναι ο Luca Zoric.O Κροάτης σέντερ έκανε καλή χρονιά πέρσι και στην ACB και στην Euroleague. Στο πρωτάθλημα είχε 10.7 πόντους και 4.5 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη ήταν καλύτερος, έχοντας 11.7 πόντους και 6.1 ριμπάουντ.

Alba Berlin
Επιστροφή στην Euroleague, μετά από 4 χρόνια για την ιστορική γερμανική ομάδα. Με νέο προπονητή (στη θέση του Gordon Herbert) τον Sasa Obradovic (παλιό διεθνή Σέρβο γκαρντ για τους παλιότερους) και 6 νέες μεταγραφές, στη θέση αυτών που έφυγαν (Torin Francis, Marco Simonovic, Derrick Allen, Kyle Weaver και Bryce Taylor). Οι νέοι παίχτες που ήρθαν είναι οι:
  • Zach Morley: Αμερικάνος φόργουορντ που τα 2 τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, με τη φανέλα της Budivelnyk Kyiv. Πέρσι είχε 11.8 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ στο πρωτάθλημα.
  • Deon Thompson: Άλλος ένας "δικός" μας παίχτης, αφού πρόπερσι αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τον Ίκαρο Καλλιθέας. Πέρσι έπαιξε με τη φανέλα της Olimpija Ljubljana και ήταν απ΄τους λίγους που ξεχώρισε. Στο πρωτάθλημα είχε 11.9 πόντους και 5.2 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 8.8 πόντους και 4.1 ριμπάουντ.
  • Vule Avdalovic: Παίχτης που έφερε μαζί του ο Obradovic φεύγοντας απ΄την BC Donetsk, αφού μαζί πήραν το πρωτάθλημα Ουκρανίας και έφτασαν στους 8 του Eurocup. Στο πρωτάθλημα Ουκρανίας ο Avdalovic είχε 11.4 πόντους, 4.2 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 11.4 πόντους, 3.6 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ.
  • Brian Randle: Με τον Nathan Peavey να τραυματίζεται σοβαρά και να χάνει όλη τη σεζόν, η Alba απέκτησε τον Αμερικάνο φόργουορντ, ο οποίος πέρσι στο Eurocup με τη φανέλα της Hapoel Jerusalem είχε σε 6 ματς, 13 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ.
  • Albert Miralles: Ο Ισπανός σέντερ, πέρσι αγωνιζόταν στην Ιταλία με τη φανέλα της Biela, μετρώντας στο πρωτάθλημα 10.8 πόντους και 6.9 ριμπάουντ.
  • Nihad Djedjovic: Πιτσιρικάς (21 χρονών), που έκανε πέρσι πολύ καλές εμφανίσεις με Roma στην Ιταλία και Galatasaray στην Τουρκία. Ο Βόσνιος γκαρντ είχε 11.4 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ στο τουρκικό πρωτάθλημα και 11.6 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στο ιταλικό.
Aπ'τους "παλιούς" ξεχωρίζουν οι:
  • Dashaun Wood: O ηγέτης πέρσι της ομάδας σε Γερμανία και Eurocup, παρέμεινε στην ομάδα και θα είναι και πάλι αυτός που θα παίρνει τη μπάλα στα χέρια του, στις δύσκολες στιγμές. Πέρσι ο Wood είχε στο πρωτάθλημα 15 πόντους, 4.7 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup είχε 14.2 πόντους, 5.4 ασίστ (1ος στη διοργάνωση) και 3.2 ριμπάουντ.
  • Heiko Scaggartzik: Γερμανός γκαρντ με αρκετές παραστάσεις σε ευρωπαϊκά κύπελλα, ο οποίος έκανε καλή χρονιά πέρσι. Στο πρωτάθλημα είχε 9.3 πόντους, 2.6 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup είχε 8.5 πόντους, 2.2 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ.
  • Yassin Idbihi: Γερμανός σέντερ που αγωνίζεται για 3η χρονιά στην ομάδα. Πέρσι είχε 8.8 πόντους και 4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 9.6 πόντους και 3.2 ριμπάουντ στο Eurocup.
Asseco Prokom
Παραδοσιακή ομάδα Euroleague, συμμετέχει για 9η συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση, αφού παίρνει κάθε χρονιά το πρωτάθλημα στην Πολωνία (αν και η καλύτερη στιγμή της αυτά τα χρόνια είναι η μια και μοναδική συμμετοχή στους "8", τη χρονιά 2005/06, όταν και αποκλείστηκε με 1-3 απ΄τον Ολυμπιακό). Και αυτή άλλαξε προπονητή, αλλάζοντας τον επί 4 χρόνια προπονητή της, Tomas Pacesas, με τον  Kestutis Kezmura. Έκανε 8 μεταγραφές, αλλά της φύγαν αρκετοί καλοί παίκτες: Donatas Matejunas (Houston Rockets), Olivier Lafayette (Anatolu Efes στα μισά της περασμένης χρονιάς-φέτος παίζει στην Zalgiris Kaunas), Alonzo Gee (Cleveland Cavaliers) και Devin Brown (Erie Bay Hawks). Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζουν οι:
  • Frank Robinson: O Αμερικάνος φόργουορντ, έπαιξε πέρσι στο Ισραήλ, με τη φανέλα της Habikaa, ενώ έχει εμπειρία από Euroleague αφού έπαιξε τη σεζόν 2008/09 με τη φανέλα της Olimpija Ljubljana. Πέρσι στο πρωτάθλημα ο Robinson, είχε 12.6 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ.
  • Julian Khazzouh: Αυστραλός σέντερ με καλές χρονιές στο πρωτάθλημα της χώρας του, όπου ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες. Πέρσι με τη φανέλα των Sydney Kings είχε 16.4 πόντους και 10.8 ριμπάουντ.
  • Drew Viney: Η πρώτη φορά που αγωνίζεται στην Ευρώπη ο Αμερικάνος φόργουορντ, αφού μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στο NCAA  με το Loyola Marimount University. Εκεί είχε πέρσι 15 πόντους και 5.4 ριμπάουντ.
  • Lukasz Koszarek: O Πολωνός γκαρντ αγωνίστηκε πέρσι στην χώρα του με τη φανέλα της Trefl Sopot, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Πολωνίας. Στο πρωτάθλημα ο Koszarek είχε 15.5 πόντους, 5.4 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ.
Απ'τους παλιούς παίκτες οι μόνοι άξιοι αναφοράς είναι οι:
  •  Jerel Blassingame: Ο Αμερικάνος ήταν MVP του πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε η ομάδα του, έχοντας 15.6 πόντους, 6.6 ασίστ (2ος στη κατηγορία) και 3.5 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 5.4 πόντους, 4.5 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ (κάτι που εξηγείται απ΄το γεγονός ότι οργάνωνε περισσότερο παρά εκτελούσε, με τον Matejunas-κυρίως- και τον Lafayette να αναλαμβάνουν το σκοράρισμα).
  • Adam Hrycaniuk: O Πολωνός σέντερ είχε μια καλή χρονιά πέρσι, έχοντας 9.5 πόντους και 8.2 ριμπάουντ (3ος στη κατηγορία) στο πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρώπη είχε 6 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
Elan Chalon
Η πρωτάρα στη διοργάνωση και μεγάλη έκπληξη της περασμένης χρονιάς στην Γαλλία, αφού ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πήρε το double (1o πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου και μόλις 2ο κύπελλο). Ο Gregor Beugnot (προπονητής της ομάδας απ΄το 2003), έκανε μόλις 3 μεταγραφές, έχοντας εμπιστοσύνη στο υπάρχον υλικό που αποτελείται από αρκετούς νεαρούς παίχτες. Η Chalon έχασε όμως και μερικούς καλούς παίκτες της, όπως ο Νιγηριανός (απ΄τους καλύτερους της Νιγηρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες) Alade Aminu (Karsiyaka) και ο σκόρερ Malcolm Delaney (Budivelnyk). Αυτοί που ήρθαν είναι οι:
  • Marcus Denmon: Τα καλύτερα ακούγονται γι'αυτόν τον πιτσιρικά, που αν ήταν ψηλότερος (μόλις  1.85) και πιο γυμνασμένος θα είχε βρει μια θέση στο ρόστερ των San Antonio Spurs οι οποίοι τον επέλεξαν στο draft του 2012. Πέρσι στο NCAA με τη φανέλα των Missouri Tigers, o Denmon είχε 17.7 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ. Όμως ο Denmon τραυματίστηκε πριν λίγες μέρες (υπολογίζεται θα γυρίσει σε 1μιση μήνα), γι'αυτό η Chalon απέκτησε τον...
  • Brion Rush: Ο Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν τα τελευταία 2 χρόνια στην Ρωσία, με τη φανέλα της Krylia Samara. Πέρσι στο ρωσικό πρωτάθλημα, ο Rush είχε 16.9 πόντους (2ος στη κατηγορία), 3.7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ.
  • Shelden Williams: O Αμερικάνος σέντερ αγωνιζόταν τα τελευταία 6 χρόνια στο NBA, αλλάζοντας συνεχώς ομάδες. Τελευταία ομάδα του ήταν οι New Jersey Nets, με τους οποίους είχε 4.6 πόντους και 6 ριμπάουντ.
Απ΄τους παλιούς παίχτες, σημαντικότεροι είναι οι:
  • Blake Schilb: Αμερικάνος φόργουορντ που αγωνίζεται για 3η χρονιά στην ομάδα. Πέρσι στο πρωτάθλημα είχε 16.6 πόντους, 4.8 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ.
  • Ilian Evtimov: Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα είναι γιατί είναι ο αδελφός του Vasco Evtimov που πέρασε από Μαρούσι (πήρε το Saporta), Πανιώνιο και Δάφνη. Τα τελευταία 2 χρόνια αγωνίζεται στην Chalon και πέρσι είχε 9.9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ στο πρωτάθλημα.
  • Steed Tchicamboud: Έμπειρος Γάλλος γκαρντ που έχει αγωνιστεί άλλη μια χρονιά στη Euroleague (2008/09) με την Nancy. Φέτος θα αγωνιστεί για 3η χρονιά με την ομάδα της Chalon. Πέρσι είχε 8.7 πόντους, 4.6 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ.
Να κάνω και εδώ την πρόβλεψή μου. 1η Maccabi Tel Aviv, 2η Unicaja Malaga, 3η Siena, 4η Chalon, 5η Alba Berlin, 6η Asseco Prokom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου