Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Euroleague Όμιλος Δ'

Τελείωμα σήμερα στο 4ήμερο αφιέρωμα στη κορυφαία διοργάνωση με τον όμιλο του Παναθηναϊκού. Πέραν των Πρασίνων στον όμιλο βρίσκουμε την σέρβικη Crvena Zvezda, την ισπανική Laboral Kutxa Vitoria, την λιθουανική Lietuvos Rytas, τη ρώσικη Lokomotiv Kuban και τέλος την Maccabi Tel Aviv.
Ξεκίνημα απ΄τον Παναθηναϊκός όπως είναι λογικό.

Παναθηναϊκός
Αν και η ομάδα ερχόταν από ένα καλοκαίρι πλήρης αναδόμησης του ρόστερ με πολλούς παίχτες να φεύγουν και 10 καινούργιους να έρχονται (ουσιαστικά μόνο ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής έμειναν απ΄την ομάδα του 11/12), καθώς επίσης και με την φυγή του Zelico Obradovic του μεγάλου αυτού προπονητή, οι Πράσινοι κατάφεραν να κλείσουν τη χρονιά με θετικό πρόσημο. Πορεία μέχρι τα Playoffs της Euroleague (όπου λίγο η διαιτησία, λίγο η ανωτερότητα της Barcelona είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν) και double στην Ελλάδα με 2πλο σπάσιμο της έδρας του Ολυμπιακού (δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Α1) στους Τελικούς (3-0). Φέτος ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε λίγες και ουσιαστικές μεταγραφικές κινήσεις, ενώ πέραν του Τσαρτσαρή που αποσύρθηκε απ΄την ενεργό δράση δεν είχε σημαντικές απώλειες παιχτών (ο Σχορτσιανίτης δεν έδεσε ποτέ με την ομάδα) και στόχο έχει φυσικά το 7ο αστέρι και το treble! Για να δούμε όμως τους καινούργιους παίχτες;
  • Νίκος Παππάς: Μετά από μια εκπληκτική χρονιά με τον Πανιώνιο τον οποίο οδήγησε στην 3η θέση του περσινού πρωταθλήματος, ο 23χρονος γκαρντ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και φέτος θα αγωνιστεί για 1η φορά στην Euroleague. Πέρσι ο Παππάς είχε στο πρωτάθλημα 16.8 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.9 κλεψίματα και λογικά επιλέχθηκε στην καλύτερη 5αδα. Εξίσου καλή απόδοση είχε και στο Eurocup, όπου είχε 19.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 2.7 κλεψίματα.
  • Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς: Ήρθε πακέτο με τον Παππά απ΄τον Πανιώνιο και ήταν και αυτός μέλος της καλύτερης 5αδας του περσινού πρωταθλήματος, ενώ πήρε και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίχτη. Ο 23χρονος φόργουορντ είχε 12.2 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ στην Basket League (πρώην Α1), ενώ στο Eurocup δεν ήταν τόσο καλός έχοντας 7.2 πόντους και 3.8 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα.
  • Αντώνης Φώτσης: Όλο φεύγει και όλο γυρνάει στους Πράσινους ο 32χρονος φόργουορντ. Απ΄το 1997 ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος βρισκόταν στον Παναθηναϊκό. Αποχώρησε τη χρονιά 01/02 για να δοκιμάσει στο ΝΒΑ με τους Memphis Grizzlies (τότε Vancouver Grizzlies). Επέστρεψε την επόμενη χρονιά και το 2003 πήγε στη Real Madrid, όπου αγωνίστηκε για 2 χρόνια, μετά πήγε στην Dynamo Moscow που αγωνίστηκε 3 χρόνια και το 2008 γύρισε πάλι στον Παναθηναϊκό. Έπαιξε 3 χρόνια πριν ξαναφύγει για την Ιταλία και την Armani Milano που αγωνίστηκε τα 2 τελευταία χρόνια, πριν επιστρέψει (για τελευταία φορά φαντάζομαι) στον Παναθηναϊκό. Η φετινή είναι η 9η συμμετοχή στην διοργάνωση, στην οποία μετράει 3 κατακτήσεις, όλες με τον Παναθηναϊκό. Η περσινή πάντως ήταν μια μέτρια χρονιά για τον Έλληνα παίχτη αφού με τη φανέλα της Armani Milano είχε 7.5 πόντους και 4.2 ριμπάουντ στην Euroleague και 6.7 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Λουκάς Μαυροκεφαλίδης: Μετά από 2 χρονιές σε Ρωσία (Spartak St.Peterspurg) και Ισπανία (Barcelona), ο 29χρονος σέντερ επιστρέφει στην Ελλάδα για να φορέσει αυτή τη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αφού ως τώρα είχε παίξει με τον ΠΑΟΚ, το Μαρούσι και τον Ολυμπιακό στην καριέρα του. Με τον Ολυμπιακό μάλιστα έχει και 3 παρουσίες στην Euroleague, ενώ την 1η του εμφάνιση στη διοργάνωση την έκανε με τη φανέλα της Lottomatica Roma τη σεζόν 06/07. Πέρσι η χρονιά του μοιράστηκε σε Spartak και Barcelona. Με τη ρώσικη ομάδα είχε 14.5 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ στο Eurocup, όπου και επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης, ενώ είχε 11.5 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ στο πρωτάθλημα και 6.5 πόντους-3.3 ριμπάουντ στην VTB League. Με τους Καταλανούς ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε μόνο στο πρωτάθλημα έχοντας 6.5 πόντους και 3.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο Έλληνας σέντερ έχει επιλεχθεί στο ντραφτ του 2006 απ΄τους Minnesota Timberwolves στη θέση 57 του Β' Γύρου, αλλά δεν πήγε ποτέ να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.
  • Mike Batiste: Ο 36χρονος σέντερ αγωνιζόταν επί 9 χρόνια στους Πράσινους, στους οποίους επιστρέφει φέτος μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου που αγωνίστηκε στην Fenerbahce. Με την τούρκικη ομάδα είχε μια πολύ μέτρια χρονιά, έχοντας μ.ο. 5.4 πόντους και 2.7 ριμπάουντ στην διοργάνωση, ενώ είχε αντίστοιχα μόλις 3.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Shang Ping: Ο 1ος Κινέζος που αγωνίζεται στην διοργάνωση είναι γεγονός. Οι Πράσινοι πήραν τον 29χρονο Κινέζο φόργουορντ περισσότερο για λόγους μάρκετινγκ, με σκοπό να ανοιχτούν στην αγορά της Κίνας και φαίνεται να το πετυχαίνουν αν υπολογίσει κανείς τον ντόρο που έχει κάνει στην ασιατική χώρα. Σαν παίχτης δεν έχει δείξει και πολλά πράγματα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν είναι καν διεθνής. Πέρσι αγωνίστηκε στη χώρα του με τους Qingdao Eagles και είχε 0.7 πόντους (18.2% δίποντα-16.7% βολές) και 1.4 ριμπάουντ σε 7 αγώνες (6.7 λεπτά συμμετοχής).
Όσο καλές και αν είναι οι φετινές μεταγραφές υπάρχουν κάποιοι απ΄το περσινό ρόστερ που προβλέπεται και φέτος να ξεχωρίσουν:
  • Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο κορυφαίος (κατά τη γνώμη μου) παίχτης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ήταν και πέρσι εκπληκτικός. O 33χρονος γκαρντ ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης για άλλη μια φορά έχοντας 8.1 πόντους, 5.8 ασίστ (2ος στη διοργάνωση), 3.4 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά αγώνα. Ενώ ήταν καταλυτικός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας με μ.ο. 10.5 πόντους, 5.1 ασίστ, 3.3 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα. Γι'αυτό και ήταν άλλωστε μέλος της καλύτερης πεντάδας και εκεί.
  • Stephane Lasme: Βραβείο Καλύτερου αμυντικού για τον 31χρονο Γκαμπονέζο σέντερ πέρσι στην διοργάνωση και όχι άδικα αφού ο Lasme ήταν πραγματικό τείχος στη ρακέτα, έχοντας σχεδόν 2 (1.9 για την ακρίβεια) μπλοκ ανά αγώνα (2ος στη διοργάνωση), ενώ παράλληλα σκόραρε 10 πόντους και μάζευε 6.1 ριμπάουντ. Εξίσου καλός ήταν και στο πρωτάθλημα όπου πήρε το βραβείο του καλύτερου παίχτη, ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας, ενώ και πήρε και σε εκεί το βραβείο του καλύτερου αμυντικού. Συγκεκριμένα ο Lasme είχε στο πρωτάθλημα 9.8 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ.
  • Jonas Maciulis: Ο 28χρονος Λιθουανός φόργουορντ εξελίχτηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο στο παρκέ, αφού έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση, μετρώντας κατά μ.ο. στη διοργάνωση 10.1 πόντους και 4.1 ριμπάουντ. Αντίστοιχα καλός ήταν και στο πρωτάθλημα που είχε 8.6 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Roko-Leni Ukic: Μπορεί να άργησε να πάρει μπρος ο 29χρονος Κροάτης γκαρντ αλλά όταν πήρε ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Euroleague ο Ukic είχε 8.9 πόντους, 2.8 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.1 πόντους, 2.3 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ.
  • James Gist: Ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ φόρεσε τη φανέλα των Πρασίνων απ΄το Top16 και μετά αφού έγινε ανταλλαγή με τον Andy Panko που πήγε στην Malaga (πρώην ομάδα του). Με την ισπανική ομάδα ο Gist είχε μ.ο. 8.6 πόντους και 4.8 ριμπάουντ σε 10 ματς της φάσης των ομίλων, ενώ στο ισπανικό πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 4.9 πόντους και 3.1 ριμπάουντ. Στον Παναθηναϊκό ο Αμερικάνος είχε μ.ο. 7.8 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στη διοργάνωση, ενώ ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες στο πρωτάθλημα έχοντας 8.2 πόντους και 5.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο Gist είναι άλλος ένας παίχτης που παρόλο που επιλέχθηκε στο ντραφτ (2008, θέση 57 του Β' Γύρου απ΄τους San Antonio Spurs) δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ.
  • Mike Bramos: Παίχτης ειδικών αποστολών ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ αφού κάθε φορά που θα μπει θα είναι για να "σβήσει" κάποιον αντίπαλο ή να "σκοτώσει" με τα σουτ του την αντίπαλη ομάδα. Πέρσι στη διοργάνωση είχε 8.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 7.8 πόντους και 3 ριμπάουντ.
Crvena Zvezda
Αν η ονομασία σας μπερδεύει, πρόκειται για τον γνωστό σε όλους Ερυθρό Αστέρα μια απ΄τις πιο ιστορικές ομάδες της Σερβίας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Αυτή είναι η παρθενική συμμετοχή στην Euroleague για τους Σέρβους που κάναν μερικές πολύ καλές μεταγραφές:
  • Charles Jenkins: O 24χρονος Αμερικάνος αγωνιζόταν τα τελευταία 2 χρόνια στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Golden State Warriors και Philadelphia 76ers έχοντας 3.7 πόντους και 1.9 ασίστ. Πέρσι μοίρασε τη χρονιά σε Warrios και 76ers, χωρίς να έχει καλά στατιστικά αφού μέτρησε μόλις 1.9 πόντους και 0.7 ασίστ και στις 2 ομάδες μαζί.
  • Boban Marjanovic: O πανύψηλος (2.21) Σέρβος σέντερ επιστρέφει στην Euroleague μετά τη σεζόν 10/11 που είχε αγωνιστεί με τις φανέλες των Cska Moscow και Zalgiris Kaunas χωρίς να θέλξει με την παρουσία του (4.6 πόντοι-3.5 ριμπάουντ). Πέρσι ο 25χρονος σέντερ αγωνίστηκε στην σέρβικη Mega Vizura και ανακηρύχτηκε MVP του πρωταθλήματος έχοντας 16.9 πόντους, 11.7 ριμπάουντ και 1.7 μπλοκ ανά αγώνα.
  • Jaka Blazic: Ένας απ΄τους καλύτερους Σλοβένους νέους παίχτες και προσωπική αδυναμία μου. Ο 23χρονος γκαρντ αγωνιζόταν τα τελευταία 2 χρόνια στην Olimpija Ljubljana με την οποία αγωνίστηκε και στην Euroleague. Πέρσι μάλιστα ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του στην διοργάνωση, έχοντας 12.4 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ. Στο πρωτάθλημα της χώρας του είχε 15 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, ενώ στην Αδριατική Λίγκα είχε 13.7 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.
  • Blake Schilb: Ο Αμερικάνος φόργουορντ έβγαλε μάτια πέρσι με την Elan Chalon (στην οποία αγωνιζόταν για 4 χρόνια, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Γαλλίας) στην (παρθενική του συμμετοχή στην) διοργάνωση έχοντας 15.5 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. Ο 30χρονος παίχτης ήταν εξίσου καλός και στο πρωτάθλημα έχοντας 15.4 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα.
  • Ivan Radenovic: O 29χρονος Σέρβος σέντερ που έχει παίξει και στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Πανελλήνιο (08/09) αγωνίζεται για 2η χρονιά στην διοργάνωση (Cska Moscow το 09/10 η 1η) και πέρσι φορούσε τη φανέλα της ουκρανικής BC Donetsk. Με την Donetsk είχε μ.ο. 7.2 πόντους-4.8 ριμπάουντ στο Eurocup, 8.6 πόντους-4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 8 πόντους-5 ριμπάουντ στην VTB League.
Απ΄το περσινό ρόστερ 2 είναι οι παίχτες που ξεχωρίζουν:
  • Rasko Katic: O 33χρονος Σέρβος σέντερ μετά από 2 χρονιές στην Partizan (με αντίστοιχες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα) πήρε πέρσι μεταγραφή στην μεγάλη αντίπαλο. Με την σέρβικη ομάδα είχε πέρσι 11.1 πόντους και 3.7 ριμπάουντ ανά αγώνα στο Eurocup, ενώ είχε αντίστοιχα 13 πόντους και 4.8 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 10 πόντους και 3.3 ριμπάουντ στην Αδριατική Λίγκα.
  • DeMarcus Nelson: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ έχει γυρίσει την Ευρώπη εδώ και 5 χρόνια, αφού απ΄τη σεζόν 08/09 (χρονιά που έπαιξε και στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Warriors και Bulls) έχει αγωνιστεί σε Κροατία (KK Split), Ιταλία (Avellino), Γαλλία (Cholet), Ουκρανία (BC Donetsk) και Σερβία όπου από πέρσι αγωνίζεται στην Crvena Zvezda. Πέρσι ο Nelson είχε κατά μ.ο. στο Eurocup 9.2 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. Στο πρωτάθλημα Σερβίας είχε μ.ο. 11.4 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.8 κλεψίματα, ενώ στην Αδριατική Λίγκα είχε 8.6 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα.
Laboral Kutxa Vitoria
Άλλη μια διαφορετική ονομασία για την ισπανική ομάδα που την ξέραμε Taugres, έγινε Tau Ceramica και μετά Caja Laboral πριν πάρει τη σημερινή ονομασία της. Πέρσι οι Βάσκοι παρόλο που δεν ξεκίνησαν καλά, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα Playoffs όπου παραδόθηκαν αμαχητί στην Cska Moscow. Αντίστοιχα και στα ισπανικά Playoffs αποκλείστηκαν στα προημιτελικά απ΄την Gran Canaria. Φέτος με τις νέες μεταγραφές και τον Sergio Scariolo στον πάγκο ελπίζουν να τα πάνε καλύτερα. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι καινούργιοι παίχτες:
  • Walter Hodge: Διακαής πόθος του Αργύρη Πεδουλάκη όλη την περσινή χρονιά με την (πρώην πια ομάδα του) Zielona Gora όμως να μην τον αφήνει να φύγει. Τελικά η Laboral κατάφερε να τον αποκτήσει φέτος, μετά από μια εκπληκτική χρονιά του 27χρονου Πορτορικανού γκαρντ σε Πολωνία και Ευρώπη. Στο πρωτάθλημα οδήγησε την ομάδα του στην κούπα, έχοντας 17.8 πόντους, 4.5 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα, ενώ στο Eurocup ήταν ακόμα καλύτερος έχοντας 21.1 πόντους (1ος σκόρερ), 5.6 ασίστ, 1.8 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα, απόδοση που οδήγησε στο να επιλεχθεί στην 2η καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης.
  • Lamont Hamilton: Άλλος ένα μέλος της 2ης καλύτερης 5αδας του Eurocup την περασμένη χρονιά. Ο 29χρονος Αμερικάνος σέντερ, έβγαλε μάτια πέρσι με την Bilbao και ήταν απ΄τους βασικούς λόγους που η ισπανική ομάδα έφτασε στον τελικό του Eurocup. Στο Eurocup ο Hamilton μέτρησε 13.2 πόντους και 5.2 ριμπάουντ, ενώ αντίστοιχα στο πρωτάθλημα είχε 13.1 πόντους και 5.6 ριμπάουντ.
  • Adam Hanga: Ο 24χρονος Ούγγρος γκαρντ θεωρείται απ΄τους καλύτερους παίχτες στην ηλικία του (ήδη έχει γίνει draft το 2011 απ΄τους San Antonio Spurs στη θέση 59 του Β' Γύρου) και οι Βάσκοι ποντάρουν πολλά πάνω του. Τα τελευταία 2 χρόνια αγωνιζόταν στην ACB με την φανέλα της Manresa και πέρσι είχε 11.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. Ο Ούγγρος θα χάσει τα πρώτα ματς στη διοργάνωση λόγω τραυματισμού.
  • Tomas Kelati: Ο 31χρονος Αμερικάνος φόργουορντ θα αγωνιστεί για 3η χρονιά με 3η διαφορετική ομάδα (Unicaja και Khimki οι άλλες 2) στη διοργάνωση. Πέρσι φορούσε τη φανέλα της Valencia, με την οποία αγωνίστηκε και στο Eurocup (έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά) όπου μέτρησε 9.8 πόντους (44% στα τρίποντα) και 2.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Εξίσου καλά ήταν τα στατιστικά του και στην ACB έχοντας 10.6 πόντους και 2.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. O Kelati υπέγραψε συμβόλαιο 2 μηνών για να καλύψει το κενό του Hanga που είναι τραυματίας.
  • Leo Mainoldi: Ο 28χρονος Αργεντίνος φόργουορντ αγωνίζεται πάνω από 10 χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα, έχοντας αλλάξει πολλές διαφορετικές ομάδες. Τα τελευταία 5 χρόνια αγωνιζόταν στην Fuenlabrada, όπου τη περσινή χρονιά είχε 10 πόντους και 5.7 ριμπάουντ ανά αγώνα στο πρωτάθλημα.
  • Daniel Clark: O 25χρονος Άγλλος σέντερ ξεκίνησε την καριέρα του απ΄τις ακαδημίες της Estudiantes και αγωνιζόταν εκεί μέχρι πέρσι, όταν και είχε μ.ο. 6.5 πόντους και 3.3 ριμπάουντ.
Για να δούμε όμως και κάποιους απ΄τους καλύτερους περσινούς παίχτες της ομάδας:
  • Fernando San Emeterio: Ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας, τα τελευταία 5 χρόνια που αγωνίζεται σε αυτήν, πέρσι είχε μια μέτρια (για τα δικά του στάνταρ) χρονιά στη διοργάνωση. Ο 29χρονος Ισπανός γκαρντ είχε 9 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά αγώνα στη Euroleague, ενώ στο πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 11.2 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ.
  • Andreas Nocioni: Παίχτης που έχει συνδέσει τη καριέρα του με την ομάδα αφού φέτος θα αγωνιστεί για 8η χρονιά σε αυτήν (5η στη διοργάνωση), όντας εξαιρετικός όλες τις προηγούμενες χρονιές. Άλλωστε οι εμφανίσεις του με την ισπανική ομάδα ήταν αυτές που του έδωσαν το "εισιτήριο" για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ το 2004, όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Chicago Bulls (κατά κύριο λόγο), Sacramento Kings και Philadelphia 76ers, έχοντας πολύ καλή παρουσία. Τον Μάρτη του '12 άφησε την Philadelphia και επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα. Πέρσι ο 34χρονος Αργεντίνος φόργουορντ ήταν πάλι απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας στη διοργάνωση, έχοντας μ.ο. 10.9 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τους αντίστοιχους αριθμούς στην ACB να είναι καλύτεροι αφού είχε 13.3 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Thomas Heurtel: O 24χρονος Γάλλος γκαρντ στη 2η χρονιά του (και γενικά και στη Euroleague) πέρσι με την ισπανική ομάδα ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του σε σχέση με τη 1η χρονιά, έχοντας μ.ο. 7.2 πόντους με 44% ευστοχία στα τρίποντα (3.3 πόντοι με 23% αντίστοιχα τη 1η χρονιά), 4.5 ασίστ (μόλις 1 ανά αγώνα αντίστοιχα) και 2.1 ριμπάουντ (0.8 στη 1η χρονιά). Το ίδιο συνέβη (σε μικρότερη κλίμακα βέβαια) και στην ισπανική λίγκα αφού πέρσι είχε 5.4 πόντους (42% στα τρίποντα), 3.5 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ, τη στιγμή που πρόπερσι είχε 3.9 πόντους (30% στα τρίποντα), 1.8 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Tibor Pleiss: Αρκετά αξιοπρεπής η εμφάνιση του πανύψηλου (2.13) Γερμανού σέντερ (που θεωρείται απ'τους καλύτερους Γερμανούς νέους παίχτες) πέρσι στην Euroleague (στην οποία έχει συμμετάσχει και 2 φορές με την Bamberg) με την ισπανική ομάδα. Ο 24χρονος μέτρησε κατά μέσο όρο 5 πόντους και 3.9 ριμπάουντ στην διοργάνωση (αγωνίστηκε μόλις 14 λεπτά μέσο όρο), ενώ στο πρωτάθλημα είχε 6.2 πόντους και 5 ριμπάουντ. Το ταλέντο του νεαρού Γερμανού είχε εντοπιστεί και απ'τα "λαγωνικά" του ΝΒΑ και συγκεκριμένα απ΄τους New Jersey Nets που το 2010 τον επέλεξαν στη θέση 31 του Β' Γύρου των ντραφτ. Στη συνέχεια όμως οι Nets αντάλλαξαν τα δικαιώματά του με τους Atlanta Hawks που με τη σειρά του τα πούλησαν στους Oklahoma City Thunder.
Lietuvos Rytas
Έστω και αν χρειάστηκε τα προκριματικά για να το καταφέρει, η λιθουανική ομάδα είναι για 2η χρονιά πιστή στο ραντεβού της με την Euroleague. Στη διαδικασία των προκριματικών μεταξύ των ομάδων: Cimberio Varese, EWE Oldenburg, Lietuvos Rytas, VEF Riga, CEZ Nymburk, Banvit, Khimki Moscow και Τelenet Ostend, η Lietuvos κέρδισε κατά σειρά τις VEF Riga, EWE Oldenburg και Telenet Ostend και πήρε αυτή το "εισιτήριο" για την διοργάνωση. Αρκετές μεταγραφές για τους Λιθουανούς καθώς και καινούργιος προπονητής με τον Dirk Bauermann να αντικαθιστά τον Darius Maskoliunas, με σκοπό να τα πάνε καλύτερα από πέρσι που είχαν 2 μόλις νίκες και 8 ήττες στη φάση των ομίλων. Οι καινούργιες προσθήκες λοιπόν είναι οι:
  • Omar Cook: O 31χρονος Αμερικάνος γκαρντ είναι ίσως ο πιο έμπειρος παίχτης της ομάδας, αφού πέραν του ότι αγωνίζεται για 6η σερί χρονιά στη διοργάνωση (Malaga,Valencia,Armani Milan και Caja Laboral οι προηγούμενες), έχει αγωνιστεί και σε πολλά διαφορετικά πρωταθλήματα (Βέλγιο,Ρωσία,Γαλλία,Σερβία,Ισπανία και Ιταλία), ενώ έχει συμμετοχές και στο ΝΒΑ με τους Raptors και τους Blazers. Πέρσι ο Cook μοίρασε τη χρονιά σε Armani Milan και Caja Laboral. Με την ιταλική ομάδα αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων και είχε μ.ο. 7.3 πόντους, 5 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 7.1 πόντους (46% στα τρίποντα), 4.1 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ. Με την Caja αγωνίστηκε στο Τop16 και τα Playoffs και είχε 3.1 πόντους και 3.5 ασίστ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 2.9 πόντους και 2.7 ασίστ. Στα προκριματικά της φετινής διοργάνωσης ο Cook είχε μ.ο. σε 3 αγώνες,  9.3 πόντους, 5 ασίστ, 2.7 κλεψίματα και 2 ριμπάουντ.
  • Jose Palacios: O 28χρονος Κολομβιανός φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στην JSF Nanterre την οποία και βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα έχοντας 7.4 πόντους και 4.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στα 3 παιχνίδια των προκριματικών ο Palacios είχε μ.ο. 10.3 πόντους, 8.5 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1 μπλοκ.
  • Martinas Gecevicius: Μετά από 2 χρονιές και 2 κατακτήσεις της Euroleague με τον Ολυμπιακό ο 25χρονος Λιθουανός γκαρντ επέστρεψε στην προηγούμενη ομάδα του. Αυτή είναι 6η χρονιά του με την λιθουανική ομάδα και η 6η του στη διοργάνωση. Πέρσι ο "Γκετσε" δεν αγωνίστηκε πολύ στην Euroleague αφού αγωνιζόταν μέσο όρο 6 λεπτά, με αποτέλεσμα να έχει συνολικά μόλις 15 πόντους και 12 ριμπάουντ σε 15 αγώνες. Στο πρωτάθλημα έπαιξε περισσότερο και γι'αυτό οι μέσοι όροι του ήταν 6.9 πόντοι και 1.5 ριμπάουντ. Στα προκριματικά ο Λιθουανός ήταν εκπληκτικός όμως και με 21.3 πόντους (61% στα τρίποντα), 5.3 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ ανά αγώνα (σε 3 συμμετοχές) ήταν ο ηγέτης της ομάδας.
  • Milenko Tepic: Ένας άλλο παλιός γνώριμος των Ελλήνων φιλάθλων. Ο 26χρονος Σέρβος γκαρντ αγωνιζόταν για 2 χρόνια (2009-2011) στον Παναθηναϊκό (τον οποίον θα αντιμετωπίσει στην 1η αγωνιστική) με τον οποίον κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό το 2011. Τα τελευταία 2 χρόνια ο Tepic αγωνιζόταν στην Sevilla, όπου πέρσι στο Eurocup είχε 3.2 πόντους και 1.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην ACB είχε 3.9 πόντους και 2 ριμπάουντ αντίστοιχα. Στα προκριματικά ο Tepic είχε μ.ο. 3.7 πόντους και 2.67 ασίστ.
  • Ανδρέας Γλυνιαδάκης: Θα γίνω κακός αλλά ο 32χρονος σέντερ είναι απ΄τους πιο τυχερούς παίχτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει αγωνιστεί στις 3 μεγάλες ομάδες της Ελλάδας (ΑΕΚ,ΠΑΟ,Ολυμπιακό), με τις οποίες έχει πάρει 4 πρωταθλήματα Ελλάδας, 2 κύπελλα Ελλάδας και 2 ευρωπαϊκά. χωρίς να έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτά. Με ΑΕΚ και Ολυμπιακό έχει αγωνιστεί συνολικά 5 χρονιές στη Euroleague. Πέρσι αγωνίστηκε στο Καζακστάν όπου πήρε το πρωτάθλημα με την BC Astana, έχοντας 7.1 πόντους και 3.9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στα προκριματικά φέτος είχε 6.7 πόντους και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Gediminas Orelik: 23χρονος Λιθουανός φόργουορντ που αγωνιζόταν πέρσι στο Eurocup με τη φανέλα της BC Prienai, έχοντας μ.ο. 11.3 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 16.8 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ. Στα προκριματικά της Ευρωλίγκας είχε 1.5 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα (σε 2 συμμετοχές).
  • Stevan Jelovac: O 24χρονος Σέρβος φόργουορντ που θα κάνει φέτος την παρθενική του συμμετοχή (όπως και ο Orelik) στη διοργάνωση, αγωνιζόταν πέρσι στην Ιταλία με τη φανέλα της Juve Caserta και ήταν αρκετά καλός. Συγκεκριμένα μέτρησε κατά μέσο όρο 13.7 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ φέτος στα προκριματικά της διοργάνωσης είχε μ.ο. 5 πόντους και 2.3 ριμπάουντ.
  • Darius Songaila: Παρόλο που είναι μεταγραφή της τελευταίας στιγμής για τους Λιθουανούς, μόνο τυχαίο δεν τον λες τον 35χρονο Λιθουανό φόργουορντ. Πρόκειται για παίχτη με 8 συνεχόμενες χρονιές στο ΝΒΑ (Sacramento Kings, Chicago Bulls, Washington Wizards, New Orleans Hornets και Philadelphia 76ers), έχοντας πολύ καλή παρουσία. Επίσης ήταν βασικό στέλεχος της Λιθουανίας που πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2003, το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2007 και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του 2000. Πέρσι ο Songaila αγωνιζόταν στην Ουκρανία με την BC Donetsk, με την οποία είχε μ.ο. 13.8 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, στο πρωτάθλημα είχε 15.9 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ, ενώ τέλος στην VTB  είχε 16.7 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Στα προκριματικά δεν έπαιξε γιατί αποκτήθηκε μόλις πριν μια βδομάδα, ενώ αυτή θα είναι η 3η του μόλις συμμετοχή στη διοργάνωση αφού έχει αγωνιστεί με Cska και Galatasaray στο παρελθόν.
  • Tautvydas Lideka: Ο 30χρονος Λιθουανός σέντερ έχει αποκτηθεί από πέρσι αλλά δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην διοργάνωση (φέτος είναι η 1η του χρονιά), αφού ξεκίνησε τη χρονιά στην ρώσικη Samara όπου είχε 2 πόντους και 1 ριμπάουντ ανά αγώνα (σε 4 συμμετοχές). Το Φλεβάρη του '13 τον απέκτησε η λιθουανική ομάδα με την οποία είχε 8.8 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα στο πρωτάθλημα. Στα προκριματικά φέτος είχε 5.3 πόντους και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. 
Απ'αυτούς που αγωνίστηκαν και πέρσι με την ομάδα στη διοργάνωση, αξίζει να αναφέρουμε τους:
  • Renaldas Seibutis: O 28χρονος Λιθουανός γκαρντ ήταν μέλος της Λιθουανίας που πήρε τη 2η θέση στο Ευρωμπάσκετ το καλοκαίρι. Είναι η 4η συμμετοχή του στη διοργάνωση αφού εκτός απ΄την περσινή με την Lietuvos Rytas έχει αγωνιστεί και 2 χρονιές με τον Ολυμπιακό. Πέρσι στη διοργάνωση ο Seibutis είχε 12.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 15.1 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 1.5 κλεψίματα. Φέτος στα προκριματικά της Ευρωλίγκας είχε 13.7 πόντους (43% στα τρίποντα), 3 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Steponas Babrauskas: O 29χρονος Λιθουανός γκαρντ είχε πέρσι με την ομάδα μ.ο. 5.7 πόντους και 3.2 ριμπάουντ στη διοργάνωση και 4.6 πόντους και 2.9 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα. Στα προκριματικά είχε 4.3 πόντους και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Lokomotiv Kuban
Η κάτοχος του περσινού Eurocup κέρδισε μέσω της κατάκτησης αυτής, το εισιτήριο για την παρθενική της συμμετοχή στην διοργάνωση. Μεγάλη απώλεια για την ρώσικη ομάδα η μεταγραφή του Νικ Καλάθη στο ΝΒΑ (Memphis Grizzlies) καθώς ήταν ο περσινός MVP του Eurocup. Έκανε πάντως αρκετά καλές μεταγραφές, αφού απέκτησε τους:
  • Marcus Williams: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες πέρσι στην διοργάνωση (προσωπική δικαίωση αφού ήταν απ΄τους παίχτες που είχα γράψει ότι προβλέπεται να είναι εκ των εκπλήξεων της περσινής χρονιάς). Για του λόγου το αληθές ο Williams είχε κατά μέσο όρο στη διοργάνωση 10.5 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ, κάνοντας ειδικά στο Top16 εκπληκτικές εμφανίσεις (μια εξ'αυτών κόντρα στον Παναθηναϊκό). Αντίστοιχα στο πρωτάθλημα είχε 8.8 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ.
  • Krunoslav Simon: Ο Κροάτης γκαρντ είχε δώσει τα δείγματά του στο πρωτάθλημα της χώρας του, όντας για πολλά χρόνια εκ των πρώτων σκόρερ με την ομάδα της KK Zagreb. Το ίδιο συνεπής στο σκοράρισμα είναι και τις 2 χρονιές αυτές που συμμετέχει στην Euroleague. Και πρόπερσι με την KK Zagreb στην παρθενική του συμμετοχή στην διοργάνωση αλλά και πέρσι με την Unicaja Malaga ήταν πολύ καλός. Πέρσι ο 28χρονος γκαρντ είχε 10 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.5 ριμπάουντ στη διοργάνωση, ενώ στην ACB είχε 9.5 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
  • Alexey Zhukanenko: O 27χρονος Ρώσος σέντερ αγωνιζόταν πέρσι στην Khimki, με την οποία είχε 3.7 πόντους-1.5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Euroleague, 6.8 πόντους-2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 5.8 πόντους-2.6 ριμπάουντ στην VTB League.
Η ομάδα κράτησε τους περισσότερους απ΄την περσινή ομάδα που κατέκτησε το Eurocup και απ'αυτούς ξεχωρίζουν οι:
  • Derrick Brown: Μετά από 3 χρονιές στο ΝΒΑ με τους Charlotte Bobcats και τους New York Knicks ο 26χρονος Αμερικάνος φόργουορντ πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί στην ρώσικη ομάδα. Ο Brown ήταν εκπληκτικός πέρσι στο Eurocup και έχοντας μ.ο. 15.7 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.7 κλεψίματα επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα είχε μ.ο. 10.9 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα, ενώ αντίστοιχα στην VTB είχε 11.8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ ανά αγώνα.
  • Aleks Maric: Γνωστός απ΄τη θητεία του στον Παναθηναϊκό (με τον οποίον κατέκτησε το Ευρωπαϊκό το 2011) αλλά και την Partizan, ο 29χρονος Αυστραλό-Σέρβος σέντερ αγωνίζεται φέτος για 4η χρονιά στη διοργάνωση. Πέρσι είχε μια πολύ καλή χρονιά με τη ρώσικη ομάδα αφού είχε στο Eurocup 11.4 πόντους, 7.4 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα, στο πρωτάθλημα 11.5 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ στην VTB League είχε 8.4 πόντους και 6.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Richard Hendrix: Μετά από 2 καλές χρονιές στη διοργάνωση με τη Maccabi ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ πήρε μεταγραφή για την Armani Milan. Εκεί όμως ήταν απογοητευτικός πέρσι, έχοντας 3.7 πόντους και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Euroleague, ενώ στο πρωτάθλημα ήταν εξίσου μέτριος έχοντας 5.7 ριμπάουντ και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φύγει τον Γενάρη του '13 και να τον αποκτήσει η ρώσικη ομάδα. Με την Kuban αγωνίστηκε στο Eurocup και ήταν απ΄τους πιο κομβικούς παίχτες στην κατάκτηση του τροπαίου, όντας μάλιστα και MVP του τελικού, έχοντας μ.ο. 10.4 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ. Στο ρώσικο πρωτάθλημα είχε μ.ο. 10.4 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ, ενώ στην VTB είχε μ.ο. 7.5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.
  • Mantas Kalnietis: H μεγάλη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ του καλοκαιριού, ακόμα και για όσους τον ξέραμε από πριν. Ο 27χρονος Λιθουανός γκαρντ εξελίχτηκε σε ηγέτη για την ομάδα της Λιθουανίας και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι ο κύριος λόγος που έφτασε ως τον τελικό. Πέρσι ο Λιθουανός αγωνίστηκε με την ρώσικη ομάδα μετά από 7 χρονιές (με αντίστοιχες συμμετοχές στην Euroleague) με την Zalgiris Kaunas και ήταν εξαιρετικός στο Eurocup αφού είχε κατά μέσο όρο 13.4 πόντους, 4.9 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ. Στο πρωτάθλημα ο Λιθουανός είχε μ.ο. 9.9 πόντους, 3.7 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ, ενώ είχε αντίστοιχα 12.4 πόντους, 4.5 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ στην VTB League.
  • Simas Jasaitis: Ο 2ος Λιθουανός της ρώσικης ομάδας αγωνίζεται φέτος για 6η χρονιά στη διοργάνωση (Lietuvos Rytas, Maccabi Tel Aviv, Tau Ceramica και Badalona) και όλοι ελπίζουν να είναι τόσο καλός όσο πέρσι που είχε 12.2 πόντους-4.9 ριμπάουντ στο Eurocup, 6 πόντους-2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 7.5 πόντους-3.4 ριμπάουντ στην VTB.
Maccabi Tel Aviv
Παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ που όμως τα τελευταία 2 χρόνια φτάνει ως τα Playoffs και αποκλείεται. Φέτος όμως οι διοικούντες ελπίζουν ότι με τους παίχτες που απέκτησαν, θα κάνουν το βήμα παραπάνω:
  • Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Μετά από διάλειμμα 1 χρόνου παίζοντας στον Παναθηναϊκό, ο 28χρονος σέντερ επέστρεψε στην ομάδα του Ισραήλ όπου αγωνίστηκε τη διετία 2010-2012, πηγαίνοντας την και σε έναν (χαμένο) τελικό Euroleague το 2011, χρονιά που επιλέχτηκε και στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης. Πέρσι έκανε μια σχετικά καλή χρονιά με τους Πράσινους, με τους οποίους έφτασε ως τα Playoffs της διοργάνωσης έχοντας 8.1 πόντους και 2.4 ριμπάουντ. Στο πρωτάθλημα ο "Σόφο" είχε 8.1 πόντους και 2.3 ριμπάουντ, συνεισφέροντας στο να πάρει η ομάδα του το τρόπαιο (κατέκτησε επίσης και το κύπελλο Ελλάδας). O Σόφο είχε τη δυνατότητα να παίξει στο ΝΒΑ το 2006 (μετά από τις τρομερές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο και ειδικά στην νίκη επί των ΗΠΑ) όταν οι Clippers τον επέλεξαν στη θέση 34 του Β' Γύρου του ντραφτ. Όμως δεσμευόταν με συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να φύγει. Όταν το 2010 το συμβόλαιο λύθηκε, ο Σχορτσιανίτης πήγε στο NBA Summer League αλλά τότε δεν είχε καμία σχέση με τον Σχορτσιανίτη του 2006 (αν ήταν δεν θα τον άφηνε να φύγει ο Ολυμπιακός) και οι Clippers δεν πείστηκαν να του κάνουν συμβόλαιο. Όχι μόνο αυτό αλλά το καλοκαίρι του 2012 παραχώρησαν τα δικαιώματά του στους Atlanta Hawks, στα πλαίσια της μεταγραφής του Willie Green.
  • Tyrese Rice:Άλλος ένας Αμερικάνος που έχει περάσει απ΄τα μέρη μας (Πανιώνιος 09/10), έχοντας δείξει καλά δείγματα. Αυτή είναι η 2η χρονιά που θα αγωνιστεί στην Euroleague ο 26χρονος γκαρντ, αφού είχε αγωνιστεί με την Lietuvos Rytas την σεζόν 11/12. Πέρσι ο Rice φόρεσε τη φανέλα της Bayern Munchen, έχοντας 15.8 πόντους και 4.4 ασίστ στο πρωτάθλημα.
  • Alex Tyus-Cecchini: Ο 25χρονος Αμερικάνος σέντερ έκανε μια αρκετά καλή χρονιά πέρσι στην παρθενική του συμμετοχή στην διοργάνωση, με την φανέλα της Cantu, έχοντας 8.1 πόντους και 3.7 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα της Ιταλίας είχε 9.4 πόντους και 6.3 ριμπάουντ. Τον παίχτη τον είχε στα υπ'όψιν και ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση που έφευγε ο Stephan Lasme.
  • Jake Cohen: Πρόκειται για έναν Ισραηλο-Αμερικάνο σέντερ 23 χρονών που θεωρείται απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας και έρχεται στην Maccabi απ΄το Davidson College στην ομάδα του οποίου αγωνιζόταν για 4 χρόνια, έχοντας πολλές διακρίσεις και ρεκόρ. Την περσινή σεζόν ο Cohen είχε 15.1 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ.
  • Joe Ingles: Μετά από 3 χρονιές με την Barcelona, με ισάριθμες συμμετοχές στην Euroleague, ο 26χρονος Αυστραλός φόργουορντ θα φοράει τη φανέλα της Maccabi, αν και ήταν για καιρό απ΄τις πρώτες επιλογές του Ολυμπιακού για αντι-Παπανικολάου. Πέρσι με την ισπανική ομάδα, ο Ingles είχε 6 πόντους και 2.1 ριμπάουντ στην Euroleague και 6.3 πόντους και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Yuval Naimy: O 28χρονος Ισραηλινός γκαρντ αγωνιζόταν πέρσι στην ρώσικη Triumph με τη οποία αγωνίστηκε και στο Eurocup. Εκεί ο Naimy είχε μ.ο. 10.1 πόντους (47% στα τρίποντα) και 2.1 ασίστ στην Ευρώπη, 8 πόντους και 2.1 ασίστ στο πρωτάθλημα και 9.2 πόντους και 3 ασίστ στην VTB.
Απ΄την περσινή ομάδα αυτοί που προβλέπεται να ξεχωρίσουν και φέτος είναι οι:
  • Shawn James: H εξέλιξη του 30χρονου Αμερικάνου σέντερ την περσινή χρονιά ήταν εκπληκτική! Τη χρονιά 11/12 (παρθενική του στη διοργάνωση) ο James είχε με την Maccabi Tel Aviv μ.ο. 2.6 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 0.8 μπλοκ ανά παιχνίδι. Πέρσι οι αντίστοιχοι αριθμοί του Αμερικάνου ήταν 11.5 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ (3ος στη διοργάνωση) και 1.9 μπλοκ (1ος στην διοργάνωση), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιλεχθεί στη 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα ήταν εξίσου καλός έχοντας μ.ο. 10.3 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 3 (!!!) μπλοκ. 
  • Ricky Hickman: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν πολύ καλός στη παρθενική του συμμετοχή στην διοργάνωση πέρσι, έχοντας 13.5 πόντους, 3.1 ασίστ, 2.7 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ και στο πρωτάθλημα δεν πήγε πίσω μετρώντας 11.8 πόντους, 2.9 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο.
  • Devin Smith: Ο 30χρονος Αμερικάνος γκαρντ (με πέρασμα απ΄τον Πανελλήνιο τη χρονιά 09/10) θα αγωνιστεί φέτος για 3η χρονιά στη διοργάνωση (4η συνολικά γιατί έχει μια χρονιά και με τη Fener) με τη φανέλα της Maccabi. Πέρσι ο Smith είχε κατά μέσο όρο στη διοργάνωση 11.5 πόντους και 4 ριμπάουντ και στο πρωτάθλημα 13.4 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα ανά αγώνα.
Η πρόβλεψή μου για τον όμιλο αυτό είναι: 1. Παναθηναϊκός, 2. Lokomotiv Kuban, 3. Laboral Kutxa, 4. Maccabi Tel Aviv, 5. Lietuvos Rytas και 6. Crvena Zvezda (με ένα δίλημμα για τις θέσεις 2-3).

Εδώ τελείωσε το αφιέρωμα για τη Euroleague που ξεκινάει αύριο. Εγώ να σας θυμίσω (ή να σας ενημερώσω) ότι υπάρχει και Fantasy Challenge που μπορείτε να φτιάξετε την ομάδα σας. Για να το δείτε πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου