Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Basket League Part 2

Χτες είδαμε τις πρώτες 7 ομάδες του πρωταθλήματος και σήμερα έχουμε τις άλλες 7 στις οποίες βρίσκονται και οι ομάδες που τερμάτισαν στην 4αδα την προηγούμενη χρονιά (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Πανιώνιος και Ρέθυμνο). Για να τις δούμε λοιπόν και αυτές αλλά και τις υπόλοιπες 3 πως ξεκινάνε τη χρονιά.


Ολυμπιακός
Παρόλο που η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να κάνει το back-to-back στην Ευρώπη κατακτώντας για 2η σερί χρονιά το τρόπαιο της Euroleague, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα αφού έχασε απ΄τον Παναθηναϊκό στους περσινούς Τελικούς, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας τερματίζοντας 1η στην κανονική διάρκεια. Αρκετές απώλειες παιχτών αυτό το καλοκαίρι για τους Ερυθρόλευκους με σημαντικότερες αυτές των Kyle Hines (Cska) και Κώστα Παπανικολάου (Barcelona). Αντί αυτών των παιχτών που φύγαν ο Ολυμπιακός απέκτησε τους:
  • Bryan Dunston: Ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ έχει συστηθεί στο ελληνικό κοινό απ΄την σεζόν 10/11 όταν και αγωνίστηκε στον Άρη, όπου όμως δεν έπαιξε πολύ αφού δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Τώρα επιστρέφει στην Ελλάδα ως αντι-Hines και η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν πολύ σαν παίχτες. Πέρσι ο Dunston αγωνίστηκε στην ιταλική Cimberio Varese κάνοντας πολύ καλή χρονιά, έχοντας 14.2 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 2.1 μπλοκ και 2.1 κλεψίματα, απόδοση που οδήγησε στην επιλογή του στην καλύτερη 5αδα της χρονιάς.
  • Mirza Begic: Ο Σλοβένος πανύψηλος σέντερ (2.17) αγωνιζόταν πέρσι με την Real Madrid και είχε βρεθεί και αντιμέτωπος του Ολυμπιακού στον τελικό της Euroleague. Με την ισπανική ομάδα ο 28χρονος είχε μια μέτρια χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα, αφού είχε μόλις 5.7 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.
  • Matt Lojeski: Ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ολυμπιακό, αφού ο 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ δεν έχει παίξει αλλού στην Ευρώπη πέραν του-πολύ χαμηλού επιπέδου-βελγικού πρωταθλήματος. Τα 4 τελευταία χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα της Telenet Oostende, παίρνοντας 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Πέρσι στο βελγικό πρωτάθλημα ο Lojeski είχε 17.1 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα.
  • Cedric Simmons: Άλλος ένας παλιός γνώριμος στο ελληνικό κοινό, θα φορέσει την φανέλα των Ερυθρόλευκων. Ο 27χρονος φόργουορντ/σέντερ έχει φορέσει τη φανέλα της Καβάλας τη χρονιά 11/12, έχοντας πολύ καλή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα (12 πόντοι-10 ριμπάουντ-1.8 μπλοκ ανά αγώνα). Πέρσι ο Αμερικάνος αγωνιζόταν στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Enel Brindisi, έχοντας 9.4 πόντους, 6.6 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.
  • Brent Petway: Αν και ο περισσότερος κόσμος τον ξέρει για την ερμηνεία του στο τραγούδι "Φωτιά με φωτιά" του Κιάμου, κατά τη διάρκεια του περσινού All-Star Game, ο-επί 2 χρόνια-παίχτης του Ρεθύμνου τράβηξε τα βλέμματα και με τα μπασκετικά του χαρίσματα. Πέρσι με τους Κρητικούς έκανε μια πολύ καλή χρονιά φτάνοντας την ομάδα του ως την 4αδα του πρωταθλήματος. Ο 28χρονος φόργουορντ είχε πέρσι στο πρωτάθλημα 13.3 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 2.4 μπλοκ ανά αγώνα
  • Γιάννης Παπαπέτρου: Ένα απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ και απ΄τους καλύτερους παίχτες της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ Νέων, πέρσι το καλοκαίρι. Ο 19χρονος φόργουορντ ήταν "μήλο της έριδος" για τους 2 αιωνίους όλο το καλοκαίρι, αλλά κανείς δεν κατάφερνε να τον αποκτήσει και όλα έδειχναν ότι θα επέστρεφε στην ομάδα του πανεπιστημίου του Texas. Τελικά ο Ολυμπιακός κατάφερε να τον αποκτήσει και ουσιαστικά να καλύψει επαρκώς το κενό του Παπανικολάου. Πέρσι ο Παπαπέτρου με το Texas είχε 8.3 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Δημήτρης Αγραβάνης: Άλλη μια επένδυση στο μέλλον για τους Ερυθρόλευκους. Ο 19χρονος φόργουορντ είχε και αυτός αρκετά καλή παρουσία στο Ευρωμπάσκετ Νέων του καλοκαιριού. Πέρσι ο Αγραβάνης αγωνιζόταν στον Πανιώνιο, όπου όμως δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής (6.2 λεπτά) με αποτέλεσμα να έχει μόλις 1.1 πόντους και 1.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Μπορεί να φύγαν αρκετοί παίχτες, αλλά μείναν αρκετά απ΄τα βασικά στελέχη του περσινού φιναλίστ. Σημαντικότεροι αυτών είναι οι:
  • Βασίλης Σπανούλης: Μέλος της καλύτερης 5αδας πέρσι ο 31χρονος γκαρντ έκανε άλλη μια πολύ καλή χρονιά. Στην κανονική διάρκεια είχε 10.9 πόντους, 5.7 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στα Playoffs ήταν ακόμα καλύτερος με 12.9 πόντους, 5.8 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ.
  • Acie Law: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν για άλλη μια χρονιά πολύ καλός, αλλά και άτυχος αφού τραυματίστηκε στα Playoffs και η απουσία του ήταν κομβική, στο να μην καταφέρει να κοντράρει η ομάδα του τον Παναθηναϊκό. Πέρσι ο Law είχε μ.ο. 7.6 πόντους, 2.6 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και 6.8 πόντους, 1.6 ασίστ, 1.2 ριμπάουντ αλλά και 1.6 κλεψίματα στα Playoffs.
  • Γιώργος Πρίντεζης: Ο 28χρονος φόργουορντ ήταν εξαιρετικός όλη τη χρονιά πέρσι, έχοντας 13.7 πόντους και 5.3 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο, ενώ στα Playoffs είχε 10.1 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.
Παναθηναϊκός
33o πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό πέρσι, σε μια σειρά Τελικών που κατέληξε να είναι πολύ εύκολη υπόθεση για τους Πρωταθλητές Ελλάδας, Οι Πράσινοι επικράτησαν με 3-0 του Ολυμπιακού κάνοντας 2 break στο ΣΕΦ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Χωρίς απουσίες σε σχέση με πέρσι το ρόστερ του Παναθηναϊκού, αφού η μόνη απώλεια είναι του Κώστα Τσαρτσαρή που αποφάσισε να αποσυρθεί, μετά από μια πολύ μεγάλη και σημαντική καριέρα. Στον αντίποδα οι Πράσινοι ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο αποκτώντας τους:
  • Νίκος Παππάς: Μετά από μια εκπληκτική χρονιά με τον Πανιώνιο τον οποίο οδήγησε στην 3η θέση του περσινού πρωταθλήματος, ο 23χρονος γκαρντ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και φέτος θα αγωνιστεί για 1η φορά στην Euroleague. Πέρσι ο Παππάς είχε στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος 17.6 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ στα Playoffs είχε 14.8 πόντους (46% στα τρίποντα), 4.1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα. Λογικό επακόλουθο αυτού ήταν να  επιλεχθεί στην καλύτερη 5αδα του πρωταθλήματος.
  • Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς: Ήρθε πακέτο με τον Παππά απ΄τον Πανιώνιο και ήταν και αυτός μέλος της καλύτερης 5αδας του περσινού πρωταθλήματος, ενώ πήρε και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίχτη. Ο 23χρονος φόργουορντ είχε μέσο όρο 12.7 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ ανά αγώνα, ενώ στα Playoffs είχε αντίστοιχα 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.
  • Αντώνης Φώτσης: Όλο φεύγει και όλο γυρνάει στους Πράσινους ο 32χρονος φόργουορντ. Απ΄το 1997 ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος βρισκόταν στον Παναθηναϊκό. Αποχώρησε τη χρονιά 01/02 για να δοκιμάσει στο ΝΒΑ με τους Memphis Grizzlies (τότε Vancouver Grizzlies). Επέστρεψε την επόμενη χρονιά και το 2003 πήγε στη Real Madrid, όπου αγωνίστηκε για 2 χρόνια, μετά πήγε στην Dynamo Moscow που αγωνίστηκε 3 χρόνια και το 2008 γύρισε πάλι στον Παναθηναϊκό. Έπαιξε 3 χρόνια πριν ξαναφύγει για την Ιταλία και την Armani Milano που αγωνίστηκε τα 2 τελευταία χρόνια, πριν επιστρέψει (για τελευταία φορά φαντάζομαι) στον Παναθηναϊκό. Η περσινή πάντως ήταν μια μέτρια χρονιά για τον Έλληνα παίχτη αφού με τη φανέλα της Armani Milano είχε 6.7 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στο ιταλικό πρωτάθλημα.
  • Λουκάς Μαυροκεφαλίδης: Μετά από 2 χρονιές σε Ρωσία (Spartak St.Peterspurg) και Ισπανία (Barcelona), ο 29χρονος σέντερ επιστρέφει στην Ελλάδα για να φορέσει αυτή τη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αφού ως τώρα είχε παίξει με τον ΠΑΟΚ, το Μαρούσι και τον Ολυμπιακό στην καριέρα του. Πέρσι η χρονιά του μοιράστηκε σε Spartak και Barcelona. Με τη ρώσικη ομάδα είχε 11.5 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ στο πρωτάθλημα και 6.5 πόντους-3.3 ριμπάουντ στην VTB League. Με την Barcelona ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε μόνο στο πρωτάθλημα έχοντας 6.5 πόντους, 3.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Mike Batiste: Ο 36χρονος σέντερ αγωνιζόταν επί 9 χρόνια στους Πράσινους, στους οποίους επιστρέφει φέτος μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου που αγωνίστηκε στην Fenerbahce. Με την τούρκικη ομάδα είχε μια πολύ μέτρια χρονιά, έχοντας μ.ο. μόλις 3.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
Όσο καλές και αν είναι οι μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός, το σημαντικότερο είναι ότι κράτησε τον περσινό κορμό που πήρε το πρωτάθλημα. Αυτόν τον αποτελούν οι:
  • Δημήτρης Διαμαντίδης: O αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν για άλλη μια χρονιά εκπληκτικός, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί και στην καλύτερη 5αδα του πρωταθλήματος. Ο 33χρονος γκαρντ είχε 10.5 πόντους, 5.3 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα ανά αγώνα στην κανονική περίοδο και 9.4 πόντους, 4.4 ασίστ, 4.8 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα στα Playoffs.
  • Stephane Lasme: ΜVP, μέλος της καλύτερης 5αδας και καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος. Τι παραπάνω να ζητήσει ο Παναθηναϊκός απ΄τον 31χρονο Γκαμπονέζο σέντερ που ήταν μακράν η καλύτερη μεταγραφή πέρσι. Στην κανονική περίοδο ο Lasme είχε μέσο όρο 10 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1 μπλοκ, ενώ στα Playoffs είχε 9.4 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ (ενώ είχε και 1.5 ασίστ).
  • Roko-Leni Ukic: O 29χρονος Κροάτης γκαρντ είναι ο μεγάλος άτυχος του Παναθηναϊκού αφού στο Ευρωμπάσκετ του καλοκαιριού τραυματίστηκε σοβαρά και θα είναι εκτός δράσης για 2 μήνες περίπου. Το πόσο μεγάλη απώλεια είναι για την ομάδα, φαίνεται απ΄τα περσινά στατιστικά του (και όχι μόνο). Ο Ukic είχε πέρσι στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος 8 πόντους, 2.2 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, με την απόδοσή του να ανεβαίνει στα Playoffs όπου είχε 8.6 πόντους (52% στα τρίποντα), 2.3 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • James Gist: Ήρθε στα μισά της χρονιάς ως ανταλλαγή για τον Andy Panko που πήγε στην Unicaja Malaga και ανέβασε επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Ο 27χρονος φόργουορντ είχε πέρσι στην κανονική διάρκεια 8.8 πόντους και 5.3 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ ήταν εξίσου καλός και στα Playoffs μετρώντας 7 πόντους και 5.1 ριμπάουντ.
  • Jonas Maciulis: O 28χρονος Λιθουανός φόργουορντ ήταν σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του Παναθηναϊκού, κάνοντας τα πάντα σε άμυνα και επίθεση. Στην κανονική περίοδο είχε μέσο όρο 9.2 πόντους και 4.7 ριμπάουντ, ενώ στα Playoffs είχε 6.9 πόντους και 4 ριμπάουντ.
  • Mike Bramos: O-κατά τη γνώμη μου-κορυφαίος σουτέρ του πρωταθλήματος. Ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ ήταν πέρσι εκπληκτικός απ΄την γραμμή των 6.75. Στην κανονική περίοδο ο Bramos είχε 8.2 πόντους (3.1 ριμπάουντ-2.3 ασίστ) σουτάροντας με 63% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα, ενώ στα Playoffs είχε 6.5 πόντους (3 ριμπάουντ-2.3 ασίστ) σουτάροντας με 48% στα τρίποντα (στα δίποντα δεν ήταν τόσο καλός).
  • Ramel Curry: Λίγο πριν τα Playoffs o Πεδουλάκης έψαχνε για έναν ακόμη γκαρντ για να ενισχύσει την ομάδα του και ζήτησε την απόκτηση του 33χρονου Αμερικάνου απ΄το ουκρανικό πρωτάθλημα. Παρόλο που πολλοί ήταν αρνητικοί με αυτήν την επιλογή, ο Curry φρόντισε να τους κλείσει τα στόματα. Στα 2 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί στη κανονική περίοδο έδωσε ένα πρώτο δείγμα για του τι θα επακολουθήσει, έχοντας 18.5 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 3 κλεψίματα ανά αγώνα. Στα Playoffs συνέχισε τις καλές εμφανίσεις σκοράροντας 9.5 πόντους με 52% στα τρίποντα, ενώ είχε επίσης 3.9 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά αγώνα.
Πανελευσινιακός
Η ομάδα της Ελευσίνας θα συμμετάσχει για 2η σερί χρονιά στο πρωτάθλημα αφού πέρσι κατάφερε έστω και στο τέλος και μετά από τριπλή ισοβαθμία με Ηλυσιακό και Περιστέρι να παραμείνει στην κατηγορία. Φέτος έχοντας σκοπό να μην έχουν τις περσινές περιπέτειες οι διοικούντες έκαναν αρκετές μεταγραφές απ΄τις οποίες ξεχωρίζουν οι:
  • Mouhammad Faye: O 28χρονος Σενεγαλέζος φόργουορντ έκανε μια πολύ καλή χρονιά πέρσι με την φανέλα του Ίκαρου Καλλιθέας, με τον οποίο είχε 10 πόντους, 7.8 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ.
  • Larry Terner: Άλλη μια δοκιμασμένη λύση γαι την ομάδα της Ελευσίνας. Ο 31χρονος Αμερικάνος σέντερ αγωνιζόταν πέρσι στον Απόλλωνα Πάτρας και είχε 4 πόντους και 6.5 ριμπάουντ ανά αγώνα. 
  • Brandis Raley-Ross: Ο 26χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν πέρσι στην Εσθονία με τη φανέλα της Tarvas και είχε 15 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά αγώνα στο πρωτάθλημα, ενώ στην Βαλτική Λίγκα είχε 14.2 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 4 ασίστ.
  • Rob Jones: 24χρονος Αμερικάνος φόργουορντ που μοίρασε τη περασμένη χρονιά σε 2 ομάδες του πολωνικού πρωταθλήματος. Με την Zielona Gora είχε 6.9 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην Stelmet Koszalin είχε 6.7 πόντους και 4.2 ριμπάουντ.
  • Μανώλης Παπαμακάριος: Last but not least ο έμπειρος γκάρντ, που επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 2 χρόνια, στα οποία αγωνιζόταν στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Lagun Aro. Πέρσι ο 33χρονος παίχτης μέτρησε στην ACB 4.7 πόντους και 1.7 ριμπάουντ.
Απ΄την περσινή ομάδα άξιος αναφοράς είναι ο Σπύρος Μαγκούνης. Ο 28χρονος φόργουορντ έκανε την καλύτερή του χρονιά στο πρωτάθλημα, έχοντας 10 πόντους και 4.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Πανιώνιος
Για 2η συνεχόμενη χρονιά η ομάδα της Νέας Σμύρνης κατέκτησε την 3η θέση στην Ελλάδα. Οι Κυανέρυθροι τερμάτισαν στην 3η θέση και στην κανονική περίοδο και αφού απέκλεισαν τον Άρη στους "8" με 2-1 νίκες, αντιμετώπισαν τον 2ο Παναθηναϊκό απ΄τον οποίον αποκλείστηκαν χωρίς να κάνουν νίκη (0-3). Στην σειρά των Τελικών για την 3η θέση αντιμετώπισαν το Ρέθυμνο το οποίο κατάφεραν και κέρδισαν με 3-1 νίκες. Φέτος ο Πανιώνιος δεν θα έχει τους 2 καλύτερους τους παίχτες, Παππά και Γιάνκοβιτς, που μεταπήδησαν στον Παναθηναϊκό αλλά η διοίκηση έκανε κάποιες πολύ καλές μεταγραφές, παίρνοντας ουσιαστικά παίχτες που ξεχώρισαν απ΄τις ομάδες τους στη περσινή Basket League. Για να τους δούμε:
  • Eric McCollum: O 26χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν ο καλύτερος παίχτης του Απόλλωνα Πάτρας πέρσι, έχοντας 15.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.6 κλεψίματα ανά αγώνα.
  • Guy-Marc Michel: Ο 25χρονος Αμερικάνος σέντερ αγωνιζόταν τα τελευταία 2 χρόνια στον ΚΑΟΔ, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Ειδικά πέρσι ήταν πολύ καλός έχοντας 8.3 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ ανά αγώνα, με αποτέλεσμα να κάνει το βήμα παραπάνω με τη μεταγραφή του στον Πανιώνιο.
  • Kevin Langford: Αρκετά καλή χρονιά για τον 28χρονο Αμερικάνο φόργουορντ με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου. Συγκεκριμένα ο Langford είχε πέρσι 9 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Marc Carter: Παίχτης που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Πανιώνιο πέρσι στα Playoffs, με τη φανέλα του Ρεθύμνου. Ο 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του, έχοντας 11.8 πόντους και 3.4 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο, ενώ στα Playoffs είχε αντίστοιχα 9.4 πόντους και 4.1 ριμπάουντ.
  • Uros Duvnjak: Άλλος ένας παίχτης που φορούσε τη φανέλα του Ρεθύμνου πέρσι και μάλιστα ο Πανιώνιος είναι η 3η διαφορετική ομάδα του σε 3 χρόνια αφού πρόπερσι αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ. O 27χρονος Σέρβος γκαρντ ήταν και αυτός πολύ καλός πέρσι, αφού είχε μέσο όρο στην κανονική περίοδο 11.1 πόντους και 2.5 ριμπάουντ, ενώ στα Playoffs μέτρησε 10 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Βασίλης Σίμτσακ: Πολύπειρος παίχτης που αγωνίζεται πάρα πολλά χρόνια στην κατηγορία φορώντας τη φανέλα 6 διαφορετικών ομάδων. Πέρσι ο 32χρονος σέντερ αγωνιζόταν στον Ίκαρο Καλλιθέας και είχε 5.8 και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Απ΄την περσινή χρονιά 2 παίχτες ξεχωρίζουν:
  • Landon Milbourne: O 26χρονος φόργουορντ είναι ο μόνος απ΄τους Αμερικάνους που αγωνίστηκαν πέρσι στην ομάδα που αγωνίζεται και φέτος και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Πέρσι άλλωστε έκανε μια πολύ καλή χρονιά έχοντας μ.ο. στην κανονική περίοδο 10.8 πόντους και 4.2 ριμπάουντ, αν και βέβαια στα Playoffs δεν ήταν τόσο καλός, αφού είχε αντίστοιχα 6.2 πόντους και 2.8 ριμπάουντ.
  • Βασίλης Καββαδάς: Η αλήθεια είναι ότι πέρσι δεν έκανε καμιά φοβερή χρονιά με τη φανέλα του Πανιώνιου, αφού είχε μόλις 4 πόντους και 1.5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο και 2.1 πόντους και 2.2 ριμπάουντ στα Playoffs. Όμως ο 22χρονος σέντερ θεωρείται από όλους ένας απ΄τους ανερχόμενους σέντερ του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα αυτό το καλοκαίρι αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ με τη φανέλα της Εθνικής.
ΠΑΟΚ
Για τον ΠΑΟΚ ισχύει ό,τι και για την άλλη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ομάδα με μεγάλη ιστορία και πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους, αλλά απ΄την τελευταία κατάκτηση τίτλου έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία (1999 Κύπελλο Ελλάδας). Ο Δικέφαλος παλεύει και αυτός με οικονομικά προβλήματα, που τον οδηγούν και φέτος να στηριχτεί σε πολλούς νέους και Έλληνες παίχτες. Πέρσι τερμάτισε 4ος στην κανονική διάρκεια, αλλά στο 1ο γύρο των Playoffs το Ρέθυμνο του έσπασε το πλεονέκτημα έδρας και νικώντας στην Πυλαία, αλλά και στη Κρήτη, πήρε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Μεγάλες απώλειες φέτος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που αποσύρθηκε και ο οποίος ήταν η κολόνα της ομάδας πέρσι,ο Donnie McGrath (αν και αυτός είχε αποχωρήσει νωρίτερα απ΄τα τέλη της σεζόν) καθώς και ο Δημήτρης Χαριτόπουλος που πήγε φέτος στην ομάδα των Τρικάλων. Στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ απέκτησε τους:
  • D.J. Cooper:  O 23χρονος Αμερικάνος γκαρντ είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Ohio όπου έκανε πολύ καλές χρονιές, ενώ πέρσι στην τελευταία του χρονιά είχε μέσο όρο 14.1 πόντους, 7.1 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.
  • Goran Vucicevic: O 23χρονος Σέρβος γκαρντ αγωνιζόταν πέρσι στην 2η κατηγορία του σερβικού πρωταθλήματος φορώντας την φανέλα της Mladost Cacak. Εκεί ο Vucicevic τελείωσε τη χρονιά έχοντας 14.4 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.
  • Mark Payne: Ο 25χρονος Αμερικάνος φόργουορντ ήρθε φέτος απ΄τον Πανιώνιο με τον οποίον είχε πέρσι μια μέτρια χρονιά. Συγκεκριμένα είχε 4.9 πόντους (52% στα τρίποντα) και 2.4 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ενώ η απόδοσή του στα Playoffs κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα έχοντας 5.7 πόντους (44% στα τρίποντα) και 2.9 ριμπάουντ.
  • Απόλλων Τσόχλας: 30χρονος γκαρντ  που αγωνίστηκε πέρσι στο Ρέθυμνο. Με την κρητική ομάδα ο Τσόχλας είχε 7 πόντους και 2.7 ασίστ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο και 3.3 πόντους και 1 ασίστ στα Playoffs.
  • Γιώργος Μπόγρης: Ο 24χρονος σέντερ πέρσι αγωνιζόταν στον Πανιώνιο, έχοντας 5.9 πόντους και 2.6 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και 5.2 πόντους και 2.2 ριμπάουντ ανά αγώνα στα Playoffs.
Απ΄την περσινή ομάδα αυτοί που παρέμειναν και προβλέπεται να ξεχωρίσουν και φέτος είναι οι:
  • Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης: 2η χρονιά στον ΠΑΟΚ για τον, πολύ έμπειρο στο ελληνικλο πρωτάθλημα, 37χρονο γκαρντ που πέρσι είχε μέσο όρο 14 πόντους, 3 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο.
  • Μιχάλης Τσαϊρέλης: Ο 25χρονος φόργουορντ που ήρθε πέρσι απ΄τον Άρη είναι κάθε χρόνο και καλύτερος. Πέρσι έκανε την καλύτερη χρονιά του στο πρωτάθλημα, έχοντας μέσο όρο 8.6 πόντους και 4.6 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο.
  • Βαγγέλης Μαργαρίτης: Ο 31χρονος φόργουορντ μπορεί να άργησε να πάρει ευκαιρίες στην καριέρα του, αλλά έχει αρπάξει απ΄τα μαλλιά αυτήν που του έδωσε ο ΠΑΟΚ από πέρσι. Τη χρονιά που μας πέρασε λοιπόν ο Μαργαρίτης είχε μ.ο. 6.6 πόντους και 4.6 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο.
  • Γιώργος Δέδας: Ο 33χρονος φόργουορντ μπορεί να μην είναι κάτι το εξαιρετικό σαν σύνολο, αλλά πρόκειται για έναν δεινό εκτελεστή 3 πόντων που στην μέρα του μπορεί να σκοτώσει την αντίπαλη ομάδα. Πέρσι ο Δέδας είχε με την φανέλα του ΠΑΟΚ 6.3 πόντους με 44% στα τρίποντα και 1.9 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο.
Ρέθυμνο
Οι Κρητικοί ανεβαίνουν κάθε χρόνο αφού συμμετείχαν πέρσι για 2η φορά στα Playoffs και έφτασαν μάλιστα και μέχρι τους 4 του πρωταθλήματος. Αν και τερμάτισαν στην 5η θέση κατάφεραν να σπάσουν στη συνέχεια το πλεονέκτημα έδρας του 3ου ΠΑΟΚ και να παίξουν στα ημιτελικά με τον Ολυμπιακό. Εκεί πάλεψαν όσο μπορούσαν, αλλά αποκλείστηκαν απ΄τους Ερυθρόλευκους με 0-3. Φέτος για άλλη μια φορά ο στόχος είναι τα Playoffs και τα ημιτελικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαν πολλές απώλειες βασικών παιχτών όπως ο Petway (Ολυμπιακός), οι Duvnjak-Carter (Πανιώνιος) και ο Κόμματος (Τρίκαλα). Στη θέση τους ήρθαν οι:
  • Justin Hurtt: O 25χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνίστηκε πέρσι στην NBDL με τη φανέλα των Iowa Energy, έχοντας 12.3 πόντους και 2.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Kenny Gabriel: H περσινή χρονιά ήταν γεμάτη ταξίδια για τον 24χρονο Αμερικάνο φόργουορντ/σέντερ. Ξεκίνησε τη χρονιά στο Ισραήλ και την Maccabi Ashod, όπου είχε 8.4 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 2 μπλοκ ανά αγώνα (5 συμμετοχές). Στη συνέχεια πήγε στην Κύπρο και την ΑΕΛ όπου σε 5 συμμετοχές είχε 10.6 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 2.2 μπλοκ ανά αγώνα. Τελευταίος του σταθμός η Νέα Ζηλανδία όπου με τη φανέλα των Taranaki Mountainairs είχε 15.9 πόντους, 9.1 ριμπάουντ και 2.1 μπλοκ ανά αγώνα.
  • Kwame Alexander: Ο "Kenneth Faried των φτωχών" όπως τον ονόμασε ένας δημοσιογράφος, ορμώμενος απ΄τα εκπληκτικά φυσικά προσόντα του απόφοιτου του πανεπιστημίου της California. O 23χρονος Αμερικάνος φόργουορντ στην τελευταία του χρονιά πέρσι είχε 16.7 πόντους και 8.8 ριμπάουντ ανά αγώνα και ήταν όπως είναι φυσικό ο 1ος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας του.
  • Γιάννης Καλαμπόκης: Ένας πολύ έμπειρος παίχτης με πολλές χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στη Euroleague (με τη φανέλα του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Πανιωνίου). Πέρσι αγωνιζόταν στον Κολοσσό Ρόδου όπου μέτρησε 11.1 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ ανά αγώνα.
  • Gregor Arbet: Ο 30χρονος Εσθονός γκαρντ ήταν απ΄τους λίγους παίχτες της Καβάλας που ξεχώρισαν πέρσι αφού είχε μέσο όρο 10.7 πόντους και 3.4 ριμπάουντ.
  • Ανδρέας Κανονίδης: Ένα απ΄τα νέα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Ο 22χρονος φόργουορντ κατάφερε να ξεχωρίσει πέρσι με τη φανέλα του Περιστερίου, αφού είχε 8.7 πόντους και 5.5 ριμπάουντ ανά αγώνα, χωρίς όμως να καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα του να παραμείνει στην κατηγορία.
  • Φάνης Κουμπούρας: Άλλος ένας έμπειρος παίχτης που έχει φάει τη κατηγορία με το κουτάλι. Ο 30χρονος γκαρντ που θα αγωνιστεί  φέτος με 5η διαφορετική ομάδα τα 6 τελευταία χρόνια, έπαιζε πέρσι στον Κολοσσό Ρόδου με τον οποίον είχε μ.ο. 5.8 πόντους και 2 ριμπάουντ.
Απ'την περσινή ομάδα αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Gabe Pruitt. Ο 27χρονος Αμερικάνος γκαρντ που έχει περάσει απ΄τους Boston Celtics τη χρονιά που πήραν το πρωτάθλημα, ήρθε τελευταία στιγμή στο Ρέθυμνο αλλά με τις εμφανίσεις του, ανάγκασε την διοίκηση να τον κρατήσει και φέτος. Πέρσι ο Pruitt είχε 6.5 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.8 κλεψίματα ανά αγώνα στην κανονική περίοδο (4 συμμετοχές) και 7.4 πόντους, 2.2 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα στα Playoffs.

Τρίκαλα
Παρθενική συμμετοχή για την ομάδα των Τρικάλων η οποία ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι πριν 6 χρόνια αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλίας. Κατάφερε όμως μέσα σε αυτά τα χρόνια να κάνει την υπέρβαση και να βρίσκεται σήμερα στα σαλόνια της Basket League. Φέτος έχει σκοπό την παραμονή και γι'αυτό έκανε αρκετές μεταγραφές νέων παιχτών, με τις σημαντικότερες προσθήκες να είναι οι:

  • Khalid Mutakabbir: Ο 22χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν στο NCAA τα τελευταία χρόνια με τη φανέλα των Presbyterian San Hose και κάθε χρόνο ήταν και καλύτερος, με κορυφαία χρονιά του την περσινή που είχε 15.7 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά αγώνα.
  • Patrick Ewing Jr: Πρόκειται για τον γιο ενός απ΄τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο 29χρονος Τζαμαϊκανός φόργουορντ/σέντερ δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αφού έπαιξε μόλις λίγα παιχνίδια με τους Hornets. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην NBDL και πέρσι ήρθε στην Ευρώπη, όπου έπαιξε σε Γερμανία (Baskets Bonn) και Ισπανία (CB Valladolid). Με την Bonn είχε 11.5 πόντους και 6.1 ριμπάουντ ανά αγώνα στο πρωτάθλημα, ενώ αγωνίστηκε και στο Eurochallenge έχοντας αντίστοιχα 7.8 πόντους και 5.2 ριμπάουντ. Στην Valladolid έπαιξε μόλις 9 αγώνες και είχε 4.3 πόντους και 1.3 ριμπάουντ ανά αγώνα (με μέσο όρο 9.7 λεπτά συμμετοχής).
  • Chris Evans: O 22χρονος φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στο NCAA με το κολέγιο του Kent State, έχοντας 16.2 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ.
  • Jeremy Granger: Ο 23χρονος γκαρντ αγωνιζόταν για 4 χρόνια στο NCAA με τη φανέλα του Eastern Illinois, όπου και ήταν ο πρώτος σκόρερ όλες τις χρονιές. Πέρσι μεταπήδησε στην Ευρώπη και την Τουρκία όπου αγωνίστηκε στη 2η κατηγορία με την φανέλα της Selcuk University (την οποία οδήγησε στην άνοδο στην 1η κατηγορία), έχοντας μέσο όρο 15.1 πόντους (44% στα τρίποντα), 3.8 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ.
  • Stefan Perunicic: Άλλος ένα παίχτης που αγωνιζόταν στο NCAA για 4 χρόνια. Ο 22χρονος Σέρβος φόργουορντ αγωνιζόταν στο κολέγιο St. Francis μέχρι πρόπερσι και πέρσι αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της χώρας του με τη φανέλα της Tamis έχοντας 14.7 πόντους ανά αγώνα.
  • Uros Petrovic: 23χρονος Σέρβος φόργουορντ ο οποίος αγωνιζόταν πέρσι στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Balkan όπου είχε 11.1 πόντους και 3.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Νέστορας Κόμματος: Απ΄τους παλιότερους παίχτες στην κατηγορία ο 36χρονος φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στην Basket League με τη φανέλα του Ρεθύμνου. Εκεί είχε 9.4 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην κανονική περίοδο, ενώ στα Playoffs είχε αντίστοιχα 5.6 πόντους και 4.4 ριμπάουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου