Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Euroleague Όμιλος Β'

Συνεχίζουμε σήμερα με τον δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει την, περσινή φιναλίστ του Final 4, Real Madrid, την Anadolu Efes, την Bamberg, την Armani Milan, την Strasbourg και την Zalgiris Kaunas.Όπως είναι προφανές το μεγάλο φαβορί του ομίλου είναι η Real αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες είναι αρκετά επικίνδυνες.
Για να τις δούμε όμως αναλυτικά:

Real Madrid
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε και αυτό το τήρησε η ισπανική ομάδα φέτος αφού κράτησε σχεδόν όλη τη περσινή ομάδα που πήγε στον τελικό της Ευρωλίγκας και πήρε το ισπανικό πρωτάθλημα. Οι Ισπανοί κατάφεραν πέρσι να επιστρέψουν σε τελικό Ευρωλίγκας μετά από 18 χρόνια (όταν και κατέκτησαν για τελευταία φορά το τρόπαιο) και μάλιστα απέναντι στον Ολυμπιακό, ομάδα που είχε αντιμετωπίσει και τότε. Η κατάληξη όμως δεν ήταν η ίδια με το 1995 και ο Ολυμπιακός αν και βρέθηκε να χάνει στο 1ο δεκάλεπτο έκανε την ανατροπή και πήρε το τρόπαιο. Οι μόνες προσθήκες της Real για φέτος είναι οι:
  • Γιάννης Μπουρούσης: Μετά από 2 χρονιές στην Ιταλία και την Armani Milano(ομάδα που θα αντιμετωπίσει στον όμιλο), ο 30χρονος σέντερ έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει την νέα του ομάδα να κατακτήσει τίτλους (και δη τον ευρωπαϊκό). Πέρσι με την ιταλική ομάδα ο Μπουρούσης είχε 14 πόντους και 8.3 ριμπάουντ στη Euroleague, ενώ στο ιταλικό πρωτάθλημα είχε 11.5 πόντους και 6.8 ριμπάουντ.
  • Salah Mejri: O πανύψηλος (2.17) Τυνήσιος σέντερ έκανε πέρσι πολύ καλή χρονιά με την Obradoiro στο ισπανικό πρωτάθλημα, βοηθώντας την ομάδα του να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα Playoffs. Ο 27χρονος παίχτης είχε 9.4 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ στο πρωτάθλημα και πήρε το βραβείο του καλύτερου ανερχόμενου παίχτη της ACB.
  • Daniel Diez: O 20χρονος Ισπανός φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στο πρωτάθλημα της χώρας του και συγκεκριμένα στην Lagun Aro, έχοντας 3.8 πόντους και 1.6 ριμπάουντ.
  • Tremmel Darden: Δεν είναι καινούργια μεταγραφή αφού αποκτήθηκε τον Μάρτη του '13 αλλά στην Euroleague θα αγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά με την ισπανική ομάδα. Πέρσι 32χρονος Αμερικάνος φόργουορντ είχε ξεκινήσει τη χρονιά με την φανέλα της Zalgiris και είχε στη διοργάνωση 9.9 πόντους και 3.9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο πρωτάθλημα Λιθουανίας είχε 3.9 πόντους και 3.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην VTB League μέτρησε 8.7 πόντους και 3.9 ριμπάουντ. Παρόλο που δεν αγωνίστηκε με την Real στην Euroleague, ο Darden αγωνίστηκε σε 20 αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος, έχοντας 4.7 πόντους και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Όπως είπα και παραπάνω ο προπονητής και η διοίκηση ήταν πολύ ευχαριστημένοι απ΄το υπάρχον υλικό γι'αυτό και κράτησαν τους περισσότερους. Αυτοί όμως που κάναν την διαφορά ήταν οι:
  • Rudy Fernandez: Μπορεί να είναι απ'τους πιο αντιπαθητικούς Ευρωπαίους παίχτες αλλά δε παύει να είναι ένας παίχτης πολύ υψηλού επιπέδου και το αποδεικνύει κάθε χρόνο. Πέρσι επιλέχτηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης αφού είχε 13.7 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1.5 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα Ισπανίας έχοντας κατά μέσο όρο 11.7 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα.
  • Nicola Mirotic: Ισχύει και γι'αυτόν το ίδιο με τον Tomic της Barcelona. Πρόκειται για έναν απ΄τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα περάσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια και ήδη έχει γίνει ντραφτ (2011 ν.23 στον 1ο γύρο) απ΄τους Chicago Bulls. Μέλος της 2ης καλύτερης πεντάδας πέρσι ο 22χρονος Μαυροβούνιος (με υπηκοότητα όμως ισπανική) σέντερ μετρώντας 11.4 πόντους και 5.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Εξίσου καλός ήταν και στο ισπανικό πρωτάθλημα με τους μέσους όρους του να είναι 12.2 πόντοι και 5.4 ριμπάουντ.
  • Jaycee Carroll: Απ΄τους πιο δολοφονικούς σουτέρ στην Ευρώπη, μπορεί στη μέρα του να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα και να πάρει το παιχνίδι μόνος του. Αυτή είναι η 3η χρονιά με την φανέλα της Real για τον 30χρονο Αμερικάνο γκαρντ, ο οποίος πέρσι είχε μ.ο. 11.9 πόντους (42.5% στα τρίποντα) και 2.9 ριμπάουντ στη Euroleague, ενώ αντίστοιχα είχε 10.4 πόντους και 1.9 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Sergio Llul: O 26χρονος Ισπανός γκαρντ αγωνίζεται για 8η σερί χρονιά στη Real και 7η στην Euroleague. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό "γρανάζι" στην "μηχανή" της ισπανικής ομάδας και το απέδειξε και πέρσι τόσο στην Ευρώπη που είχε 10.4 πόντους, 3.2 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα, αλλά και στο πρωτάθλημα που είχε 11.7 πόντους, 3 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ. Ο Llul είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, όταν το 2009 έγινε ντραφτ στη θέση 34 του Β' Γύρου απ΄τους Denver Nuggets, με τους Houston Rockets όμως να αγοράζουν τα δικαιώματα του δίνοντας 2.25 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας τον τον ακριβότερο παίχτη που επιλέχθηκε στον Β' Γύρο.
  • Felipe Reyes: Απ΄τους παλιότερους παίχτες της Real (10η χρονιά φέτος) και της διοργάνωσης (επίσης 10η χρονιά). Ο 33χρονος φόργουορντ έκανε μια καλή χρονιά πέρσι στον λίγο χρόνο (18 λεπτά μέσο όρο) που αγωνίστηκε, μετρώντας κατά μέσο όρο στην διοργάνωση 7.6 πόντους και 5.1 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 9.9 πόντους και 5.5 ριμπάουντ.
Anadolu Efes
Όπως και οι υπόλοιπες τούρκικες ομάδες που συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στην διοργάνωση, η Efes έχει ξοδέψει πολλά λεφτά για να καταφέρει να κάνει την υπέρβαση στην Euroleague αλλά δεν καταφέρνει τίποτε. Πέρσι πάντως έφτασε πολύ κοντά στο F4 του Λονδίνου, αλλά στα Playoffs αποκλείστηκε απ΄τον Ολυμπιακό με 2-3 στις νίκες. Για άλλη μια χρονιά φέτος η διοίκηση ακολούθησε το ίδιο πλάνο βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη και έφερε στην ομάδα τους:
  • Zoran Planinic: O 30χρονος γκαρντ ήταν το τελευταίο απόκτημα των Τούρκων και σίγουρα το πιο σημαντικό. Ο Κροάτης που θα αγωνιστεί φέτος για 10η χρονιά στην Euroleague είναι απ΄τους πιο έμπειρους παίχτες της διοργάνωσης και ένας απ΄τους καλύτερους στη θέση του. Τα τελευταία 3 χρόνια αγωνιζόταν στην ρωσική Khimki, την οποία οδήγησε σε κατάκτηση της VTB League το 2011 και κυρίως στην κατάκτηση του Eurocup το 2012 στο οποίο αναδείχτηκε και MVP. Πέρσι ο Planinic είχε 12.4 πόντους, 6.3 ασίστ (2ος στη διοργάνωση), 3.9 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα στην Euroleague, 12.5 πόντους, 4.8 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 12.4 πόντους, 6.3 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ στην VTB League.
  • Κώστας Βασιλειάδης: Ο Έλληνας διεθνής αποχώρησε απ΄την Bilbao μετά από 3 καλές χρονιές και έρχεται να δυναμώσει την τούρκικη ομάδα στην περιφέρεια. Πέρσι αγωνίστηκε με τους Ισπανούς στο Eurocup, όπου έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης και έχασαν απ΄την Lokomotiv Kuban του Νικ Καλάθη. Πέρσι στο Eurocup ο 29χρονος γκαρντ μέτρησε 14.5 πόντους, 3.3 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα Ισπανίας είχε 13.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1 κλέψιμο.
  • Scotty Hopson: Μερικοί ίσως να θυμάστε τον 24χρονο Αμερικάνο απ΄το πέρασμα του απ΄την Α1 και τον Κολοσσό Ρόδου, πρόπερσι όταν και ο Κολοσσός με αυτόν στην σύνθεσή του έφτασε ως τους ημιτελικούς (εκεί αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό και τέλος...). Πέρσι ο Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν στο Ισραήλ με την Hapoel Eilat την οποία και οδήγησε στην 3η θέση, έχοντας 18.6 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ.
  • Deniz Kilicli: O 23χρονος Τούρκος φόργουορντ τα τελευταία 4 χρόνια αγωνιζόταν στο κολέγιο της West Virginia, όπου είχε μια καλή παρουσία. Πέρσι στην τελευταία του χρονιά είχε 8.9 πόντους και 4.3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Απ΄την περσινή ομάδα έχουν φύγει αρκετοί καλοί παίχτες όπως ο Farmar, o Vujacic και ο Shipp αλλά έμειναν και κάποιοι που έκαναν καλή χρονιά πέρσι. Ας τους δούμε:
  • Jamon Gordon: Παίχτης-πολυεργαλείο που έχουμε δει και στην Ελλάδα με τις φανέλες του Μαρουσίου και του Ολυμπιακού. Ο29χρονος Αμερικάνος γκαρντ θα αγωνιστεί για 2η χρονιά με την φανέλα της τούρκικης ομάδας, αφού οι διοικούντες μείναν ικανοποιημένοι απ΄την περσινή απόδοσή του στην διοργάνωση. Πέρσι λοιπόν ο Gordon είχε στη Euroleague 9 πόντους, 4 ασίστ, 3.9 ριμπάουντ και 1.8 κλεψίματα (2ος στη διοργάνωση) ανά αγώνα. Στο τουρκικό πρωτάθλημα μέτρησε 7.5 πόντους, 3.9 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα.
  • Semih Erden: O 27χρονος Τούρκος σέντερ έκανε μια καλή χρονιά πέρσι στην διοργάνωση αφού είχε 9.2 πόντους και 5.6 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 9.4 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
  • Dusko Savanovic: O 30χρονος Σέρβος φόργουορντ αγωνίζεται για 3η χρονιά με τη τούρκικη ομάδα, με την οποία πέρσι είχε 9.4 πόντους και 3.7 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Euroleague και 11.1 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
Bamberg
Λίγα πράγματα πέρσι στην διοργάνωση απ΄την πρωταθλήτρια Γερμανίας, αφού παρόλο που κατάφερε να περάσει στο Τop16 έγινε σάκος του μποξ για τις υπόλοιπες ομάδες μετρώντας 14 ήττες και καμία νίκη. Φέτος πάντως γίναν κάποιες καλές προσθήκες απ΄την γερμανική ομάδα και ευελπιστούν ότι θα κάνουν το βήμα παραπάνω. Για να τους δούμε:
  • Zach Wright: Άλλος ένας γνωστός μας απ΄τη θητεία του στην Α1. Ο 28χρονος Αμερικάνος είχε βγάλει μάτια τη χρονιά 10/11 με τη φανέλα του Ρεθύμνου, τους οποίους όμως παράτησε στα μισά της χρονιάς και πήγε στην Cibona. Πέρσι αγωνίστηκε στην ρώσικη Spartak St. Petersburg και είχε στο Eurocup 11.4 πόντους, 5.5 ασίστ, 3.6 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα. Στο πρωτάθλημα είχε 8.1 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ, ενώ στην VTB League είχε 9.5 πόντους, 3 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα.
  • Jamar Smith: Ο 26χρονος γκαρντ αγωνιζόταν πέρσι στην ισραηλινή Galil Gilboa με την οποία κατέκτησε την Balkan League. Στο πρωτάθλημα του Ισραήλ ο Smith είχε 14.4 πόντους, 3.4 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα. 
  • Rakim Sanders: O 24χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν και αυτός στην Galil Gilboa όπως ο Smith και είχε στο πρωτάθλημα μ.ο. 12.7 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.3 κλεψίματα.
  • Novica Velickovic: Τεράστιο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ (είχε κερδίσει και το βραβείο του καλύτερου νέου παίχτη της Euroleague τη χρονιά 08/09) που όμως ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς και κόπηκε η εξέλιξή του. Πέρσι ο 27χρονος Σέρβος φόργουορντ αγωνιζόταν στην πατρίδα του με τη φανέλα της Mega Vizura και είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα σε 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ακόμα πάντως δεν είναι πλήρως καλά και προβλέπεται να χάσει τα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης.
  • Damir Markota: Αν και είναι η τελευταία χρονικά μεταγραφή της ομάδας, πρόκειται για μια εξαιρετική προσθήκη. Ο 27χρονος Κροάτης φόργουορντ, ήρθε να καλύψει το κενό του Velickovic που όπως είπα και παραπάνω θα απουσιάσει για κάποιες εβδομάδες. Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο παίχτη που θα αγωνιστεί στην Euroleague για 9η χρονιά, ενώ πέρσι αγωνιζόταν με τη φανέλα της Besiktas. Με την τούρκικη ομάδα είχε 8.7 πόντους και 5.1 ριμπάουντ στην διοργάνωση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.3 πόντους και 5.7 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Robert Zinn-Dino Dizdarevic: Δύο 18χρονοι επενδύσεις στο μέλλον. Ο Zinn αγωνιζόταν πέρσι στις γερμανικές Neckar L'Burg και Kircheim έχοντας 1.3 πόντους και 1 ριμπάουντ μ.ο. και στις 2 (11 λεπτά έπαιξε συνολικά) και ο Dizdarevic στην TSV Troester έχοντας 4.5 πόντους και 1.5 ριμπάουντ.
Απ΄τους παίχτες που αγωνίζονται και φέτος στην ομάδα, 4 είναι αυτοί που ξεχώρισαν απ΄το περσινό ναυάγιο. Αυτοί είναι οι:
  • Anton Gavel: O 29χρονος Σλοβάκος γκαρντ ήταν πολύ καλός πέρσι στη διοργάνωση, έχοντας μ.ο. 12.3 πόντους, 3 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ, ενώ ήταν ακόμα καλύτερος στο πρωτάθλημα που μέτρησε 14.8 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ.
  • Casey Jacobsen: Αμερικάνος που κοντεύει να γίνει Γερμανός, αφού ο 32χρονος γκαρντ αγωνίζεται φέτος για 6η χρονιά στην ομάδα. Πέρσι ο Jacobsen είχε στη διοργάνωση 9.3 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ, έχοντας αντίστοιχα 11.7 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ στο πρωτάθλημα.
  • Maik Zirbes: Ο 23χρονος σέντερ είναι απ΄τα μεγάλα ταλέντα του γερμανικού μπάσκετ και κάθε χρόνο είναι και καλύτερος. Πέρσι στην παρθενική του συμμετοχή στην Euroleague είχε 8.2 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.9 πόντους και 5.1 ριμπάουντ.
  • Sharrod Ford: Ο 31χρονος Αμερικάνος φόργουορντ παρόλο που έχει αγωνιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες (κυρίως Ιταλία και Γερμανία, με ένα πέρασμα από Ρωσία) αγωνίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Καλή παρουσία σε γενικές γραμμές για τον Ford, αφού μέτρησε 8 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά αγώνα, με τα αντίστοιχα νούμερα του στο πρωτάθλημα Γερμανίας να είναι 12.3 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ.
Armani Milan
Ολική αναδόμηση για την ομάδα του γνωστού Ιταλού μόδιστρου, αφού η περσινή χρονιά ήταν τραγική με την ομάδα να αποκλείεται απ΄τη φάση των ομίλων στην Euroleague με 3 νίκες και 7 ήττες, ενώ και στο πρωτάθλημα αποκλείστηκαν απ'τα προημιτελικά. Αρκετοί λοιπόν νέοι παίχτες για την Armani, όπως επίσης και νέος προπονητής με τον Luca Banchi (πέρσι ήταν προπονητής της Siena) να αντικαθιστά τον Sergio Scariolo. Αλλά για να δούμε τις νέες προσθήκες:
  • Samardo Samuels: Ο Τζαμαϊκανός σέντερ αγωνιζόταν για 2μιση χρόνια στο ΝΒΑ και τους Cleveland Cavaliers έχοντας καλή παρουσία (5.9 πόντοι-3.4 ριμπάουντ σε 15.8 λεπτά). Πέρσι αγωνίστηκε στους Cavaliers ως τον Γενάρη του '13 έχοντας 3.4 πόντους και 1.6 ριμπάουντ, πριν πάει στο NBDL όπου αγωνίστηκε πρώτα στους Reno Bighorns, έχοντας  σε 32 αγώνες 19.8 πόντους, 10.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα και μετά στους Canton Charge, έχοντας σε 2 αγώνες  20.5 πόντους, 10.5 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ. Τέλος τον Απρίλη του '13 κατέληξε στην Hapoel Migdal Jerusalem, όπου σε 13 αγώνες είχε 12.2 πόντους και 4 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • David Moss: Για μεγάλο διάστημα φαινόταν ότι θα κλείσει στον Ολυμπιακό, που ήταν η 1η επιλογή για την αντικατάσταση του Κώστα Παπανικολάου, αλλά εν τέλει ήταν η Armani αυτή που  κατάφερε να τον κλείσει πρώτη. Μετά από 3 χρονιές με την Siena, όπου και τα κατέκτησε όλα (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας), ο 30χρονος Αμερικάνος φόργουορντ μετακομίζει σε μια άλλη ιταλική ομάδα. Πέρσι με την Siena o Moss είχε 9.8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ στην Euroleague, ενώ στο πρωτάθλημα Ιταλίας είχε 11.5 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.
  • Angelo Gigli: Ο 30χρονος φόργουορντ έχει εμπειρία από Euroleague, αφού έχει αγωνιστεί 4 χρονιές με τις Benetton Treviso (1) και Lottomatica Roma (3). Τα τελευταία 2 χρόνια αγωνίστηκε στην Ιταλία με την φανέλα της Virtus Bologna, με την οποία πέρσι είχε 10.1 πόντους και 6.8 ριμπάουντ.
  • Curtis Jerrels: O 26χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνίζεται για 4η σερί χρονιά στη διοργάνωση με 4 διαφορετική ομάδα αφού έχει φορέσει στο παρελθόν τις φανέλες των Partizan, Fener και Besiktas. Με την τελευταία είχε πέρσι στη Euroleague 14.2 πόντους, 2.9 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 12.1 πόντους, 3 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Τον Μάρτη έφυγε απ΄την τούρκικη ομάδα και αγωνίστηκε 12 ματς στην NBDL με τη φανέλα των Maine Red Claws, έχοντας 14.9 πόντους, 5.4 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Kristjan Kangur: O 31χρονος Εσθονός φόργουορντ αγωνίζεται εδώ και 5 χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα (Virtus, Varese, Siena) αλλά πέρσι έκανε μόλις τη 2η συμμετοχή του στη διοργάνωση (η 1η ήταν το 09/10 με την Asvel). Με τη Siena πέρσι είχε μ.ο. 8.6 πόντους (42% στα τρίποντα) και 3.5 ριμπάουντ στην Euroleague ενώ στο πρωτάθλημα βοήθησε την πρώην ομάδα του να πάρει το πρωτάθλημα έχοντας 7.4 πόντους και 3.7 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Marquez Haynes: O 27χρονος Αμερικάνος γκαρντ πέρασε τη προηγούμενη χρονιά αγωνιζόμενος στη Γερμανία φορώντας τη φανέλα των Artland Dragons. Με την γερμανική ομάδα είχε 8.5 πόντους, 2.5 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ στο Eurocup και 12.2 πόντους, 3.2 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • C.J. Wallace: Μέτρια χρονιά πέρσι για τον 31χρονο Αμερικάνο φόργουορντ με την Barcelona αφού είχε μ.ο. 4.1 πόντους και 3.9 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα και 5.5 πόντους και 3.9 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Bruno Cerella: 27χρονος Ιταλο-αργεντίνος φόργουορντ που αγωνιζόταν τη περασμένη χρονιά στην Cimberio Varese έχοντας 2 πόντους και 1.3 ριμπάουντ μέσο όρο.
  • Mohamed Toure: 21χρονος Ιταλός (και καλά...) γκαρντ που αγωνιζόταν πέρσι στη Omegna (ομάδα μικρών κατηγοριών της Ιταλίας) και είχε 7.1 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Μόλις 2 απ΄τους περσινούς παίχτες είναι άξιοι αναφοράς και αυτοί είναι οι:
  • Keith Langford: Πολύ καλός παίχτης και σκόρερ ο 30χρονος Αμερικάνος γκαρντ που έχει καλές παρουσίες τα 4 χρόνια που έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση με τις φανέλες των Khimki, Maccabi Tel Aviv και την τωρινή του ομάδα. Πέρσι λοιπόν πρόσθεσε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά στην διοργάνωση αφού μέτρησε κατά μέσο όρο 17 πόντους (41% στα τρίποντα), 2.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ, ενώ ήταν εξίσου καλός και στο πρωτάθλημα Ιταλίας που είχε 14.8 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ.
  • Alessandro Gentile: O γιος του,γνωστού απ΄την θητεία του στον Παναθηναϊκό, Nando Gentile θεωρείται ο κορυφαίος νέος Ιταλός παίχτης. Πέρσι βέβαια ο 21χρονος γκανρτ είχε μια μέτρια χρονιά στην διοργάνωση έχοντας μ.ο. 6.3 πόντους και 1.4 ριμπάουντ (με μ.ο. 12 λεπτά συμμετοχής) αλλά κάθε χρόνο βελτιώνεται και περισσότερο. Μια πρώτη γεύση για τη νέα χρονιά πήραμε στο Ευρωμπάσκετ του καλοκαιριού που ο Gentile ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της Εθνικής Ιταλίας. Στο πρωτάθλημα Ιταλίας ο Ιταλός γκαρντ είχε 11.9 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ.
Strasbourg
Η περσινή φιναλίστ του γαλλικού πρωταθλήματος επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση (05/06), ευελπιστώντας φέτος να τα πάει πολύ καλύτερα από τότε που δεν πέρασε τη φάση των ομίλων αφού είχε 11 ήττες και μόλις 3 νίκες. Λίγες μεταγραφές για την γαλλική ομάδα που προτίμησε κυρίως Γάλλους παίχτες:
  • Antoine Diot: Ο 24χρονος Γάλλος γκαρντ έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση άλλες 2 χρονιές με τη φανέλα της Le Mans, ενώ πέρσι φόρεσε τη φανέλα της Paris-Levallois έχοντας 13.1 πόντους. 3.9 ασίστ, 3.1 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurochallenge είχε 9.9 πόντους, 3.9 ασίστ, 2.9 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα. Το καλοκαίρι ο Diot αγωνίστηκε με τη χώρα του στο Ευρωμπάσκετ και ήταν απ'τους πρωταγωνιστές στην πορεία για το χρυσό.
  • Kevin Murphy: 23χρονος γκαρντ απ΄την Ουγκάντα, έγινε ντραφτ πέρσι απ΄τους Utah Jazz (ν.47 στον Β' Γύρο) αλλά έπαιξε μόλις 17 ματς με τη φανέλα τους έχοντας συνολικά 15 πόντους και 4 ριμπάουντ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην NBDL με τη φανέλα των Reno Bighorns όπου είχε μ.ο. 13.2 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.
  • Jeremy Leloup: Και αυτός αγωνίστηκε με την Le Mans στην Euroleague τις χρονιές 07/08 και 08/09 και ήταν συμπαίχτης του Diot. Τα τελευταία 3 χρόνια ο 26χρονος Γάλλος φόργουορντ αγωνιζόταν στην Dijon, με την οποία είχε πέρσι 13.3 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 1.9 κλεψίματα, ενώ στο Eurochallenge μέτρησε 7.5 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.7 κλεψίματα.
  • Paul Lacombe: O 23χρονος Γάλλος γκαρντ αγωνιζόταν επί 5 χρόνια στην Villeurbanne, στην οποία ξεκίνησε απ΄τα τμήματα υποδομής της και τώρα αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω και να αγωνιστεί για 2η φορά στην Euroleague (είχε παίξει για λίγα δευτερόλεπτα τη χρονιά 09/10). Πέρσι ήταν πολύ κακός με την γαλλική ομάδα, αφού είχε 2.1 πόντους και 1.3 ριμπάουντ.
  • Tim Abromaitis: Άλλος ένας παίχτης που αγωνιζόταν πέρσι στην Villeurbanne. Ο 24χρονος Αμερικάνος φόργουορντ πήγε στην γαλλική ομάδα μετά από 4 χρόνια στο κολέγιο Notre Dame. Με τη Villeurbanne πέρσι είχε 8.3 πόντους και 3.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Για να ρίξουμε τώρα και μια ματιά στους "παλιούς" της ομάδας:
  • Alexis Ajinca: Ο θηριώδης (2.15) σέντερ ήταν ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες της Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και υπήρχαν στιγμές που έδειχνε ότι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Βέβαια ο 25χρονος Γάλλος δεν είναι άγνωστος αφού έχει περάσει και απ΄τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με τις φανέλες των Charlotte Bobcats, Dallas Mavericks και Toronto Raptors, έχοντας ικανοποιητική παρουσία. Εδώ και 1μιση χρόνο ανήκει στο δυναμικό της Strasbourg και είναι με διαφορά ο καλύτερος της παίχτης. Πέρσι στο πρωτάθλημα ο Ajinca είχε 15.3 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ ανά αγώνα. 
  • Louis Campbell: Ο 34χρονος Αμερικάνος γκαρντ είχε μια καλή παρουσία πέρσι στο γαλλικό πρωτάθλημα αφού μέτρησε κατά μέσο όρο 10.2 πόντους, 4.3 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα.
  • Ricardo Greer: O 36χρονος φόργουορντ απ΄την Δομινικανή Δημοκρατία είναι ο συνδετικός κρίκος με το 05/06 αφού είχε αγωνιστεί και τότε στην διοργάνωση με τη φανέλα της γαλλικής ομάδας, ενώ έχει αγωνιστεί και άλλες 2 χρονιές με τις φανέλες των Pau-Orthez και Nancy. Αυτή είναι η 6η χρονιά στην ομάδα για τον Greer ο οποίος πέρσι έκανε μια πολύ καλή χρονιά στο πρωτάθλημα έχοντας, 13.6 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ ανά αγώνα.
Zalgiris Kaunas
Οι πρωταθλητές Λιθουανίας έφτασαν πέρσι ως το Τop16-όπως κάνουν εδώ και 4 χρόνια-αλλά για άλλη μια χρονιά δεν κατάφεραν να περάσουν στα Playoffs της διοργάνωσης. Φέτος με τις μεταγραφές που κάναν αλλά και με τη πρόσληψη του Ηλία Ζούρου ευελπιστούν να έχουν καλύτερη παρουσία. Ο Έλληνας προπονητής έχει ξαναπεράσει απ΄τον πάγκο της ομάδας πριν 3 χρόνια όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα (με ρεκόρ 14-0 στην κανονική περίοδο και 8-1 στα Playoffs), το κύπελλο, αλλά και τη Βαλτική Λίγκα (με ρεκόρ 4-0). Βέβαια στην Euroleague εκείνης της χρονιάς δε τα πήγε πολύ καλά, αφού ανέλαβε την ομάδα στο Top16 και είχε ρεκόρ 1-5 (φυσικά δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο). Για να δούμε όμως τις προσθήκες παιχτών που έγιναν:
  • Sarunas Jasikevicius: Τι να πεις γι'αυτόν τον παίχτη. Ένας απ΄τους κορυφαίους παίχτες στην Ευρώπη τη τελευταία 10ετια, έχοντας κατακτήσει 4 φορές τη Euroleague (2003 Barcelona, 2004-2005 Maccabi Tel-Aviv και 2009 Παναθηναϊκός), ενώ έχει πάρει πρωταθλήματα και κύπελλα σε Ελλάδα, Ισπανία και Ισραήλ. Επίσης έχει κατακτήσει με τη Λιθουανία το Ευρωμπάσκετ το 2003 με αυτόν MVP, ενώ έχει και δυο χάλκινα μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ του 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.  Τέλος έχει αγωνιστεί απ΄το 2005 έως το 2007 στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Pacers και Warriors έχοντας αρκετά καλή παρουσία. Πέρσι ο 37χρονος Λιθουανός γκαρντ αγωνίστηκε με την Barcelona και ήταν καταλυτικός στην πορεία μέχρι το Final 4 (όντας εξαιρετικός όποτε χρειάστηκε στα Playoffs κόντρα στον Παναθηναϊκό). Ο "Saras" είχε 4.9 πόντους και 2 ασίστ ανά αγώνα (μ.ο. 14 λεπτά) στη διοργάνωση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 5.8 πόντους και 1.8 ασίστ.
  • Martynas Pocius: Επιστροφή στην Zalgiris μετά από 2 χρονιές στην Real Madrid για τον 27χρονο γκαρντ. Με την λιθουανική ομάδα ο Pocius έχει κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 2 Βαλτικές Λίγκες, ενώ πέρσι με τη Real Madrid κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας και έφτασε ως τον τελικό της Euroleague. Στο πρωτάθλημα ο Pocius είχε 5.5 πόντους και 1.7 ριμπάουντ ενώ αντίστοιχα στην Euroleague είχε 3.2 πόντους και 0.8 ριμπάουντ.
  • Justin Dentmon: Γεμάτη η χρονιά πέρσι για τον 28χρονο Αμερικάνο γκαρντ αφού αγωνίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σε 3 διαφορετικές ομάδες. Ο Dentmon ξεκίνησε τη χρονιά στην NBDL με τους Austin Toros (ομάδα που τη χρονιά 11/12 κατάκτησε το πρωτάθλημα με αυτόν MVP) όπου είχε 17.8 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ ανά αγώνα. Τον Γενάρη του '13 πήγε στους Texas Legends (επίσης NBDL) έχοντας 26.8 πόντους, 3.6 ασίστ, 3.3 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα, για να κλείσει τη χρονιά στο πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο με τη φανέλα των Capetanes de Arecibo όπου μέτρησε κατά μέσο όρο 14.8 πόντους, 4.7 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα.
  • Arturas Milaknis: Μια ζωή στην Zalgiris Kaunas, ο 27χρονος γκαρντ που εκτός του τελευταίου 1μιση χρόνου, αγωνίζεται με τη φανέλα της όλα τα χρόνια της καριέρας του. Έχει κατακτήσει με τη Zalgiris 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, καθώς και 3 Βαλτικές λίγκες, ενώ έχει αγωνιστεί 4 σεζόν στην Euroleague. Πέρσι αγωνιζόταν με την φανέλα της Rudupis Prienai με την οποία και κατέκτησε το κύπελλο Λιθουανίας. Ο Λιθουανός γκαρντ έγραψε πέρσι 13.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, 14 πόντους και 3.2 ριμπάουντ στην VTB League και 9 πόντους και 1.5 ριμπάουντ στο Eurocup.
  • Siim-Sander Vene: 23χρονος Εσθονός φόργουορντ που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με την Zalgiris και μάλιστα έχει πάρει συμμετοχές στην Euroleague, τη χρονιά 09/10. Τη χρονιά εκείνη κατέκτησε με τους Λιθουανούς και τη Βαλτική Λίγκα. Πέρσι ήταν συμπαίχτης του Milaknis στην Rudupis Prienai και συνέβαλε και αυτός στην κατάκτηση του κυπέλλου. O Vene είχε πέρσι με την Rudupis 11.9 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ στο πρωτάθλημα, 9.9 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ στην VTB League και 10.7 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ στο Eurocup.
Αν και απ΄το περσινό ρόστερ έχουν φύγει πολλοί (και πολύ) καλοί και βασικοί παίχτες, υπάρχουν 3 Λιθουανοί που προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος:
  • Ksistof Lavrinovic: O 34χρονος σέντερ αγωνίζεται για 2η χρονιά με τη Zalgiris (και 7η συνολικά) στην διοργάνωση. Πέρσι έκανε μια καλή χρονιά αφού είχε 8.5 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα, ενώ αντίστοιχα είχε 11.7 πόντους-4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 11.8 πόντους-4.8 ριμπάουντ στην VTB League.
  • Paulius Jankunas: 11η χρονιά που θα συμμετέχει ο 29χρονος στην διοργάνωση και οι 10 είναι με τη λιθουανική ομάδα. Πέρσι ο Jankunas πρόσθεσε άλλη μια καλή χρονιά στο ενεργητικό του, αφού είχε 8.2 πόντους και 4.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο πρωτάθλημα ο Λιθουανός φόργουορντ είχε 7.6 πόντους και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην VTB είχε αντίστοιχα 6.8 πόντους και 4.8 ριμπάουντ.
  • Robertas Javtokas: Πολύ άτυχος πέρσι 33χρονος σέντερ (που έχει περάσει και απ΄τον Παναθηναϊκό τη χρονιά 06/07) αφού πέρσι τραυματίστηκε στην αρχή της χρονιάς και έχασε σχεδόν όλη τη διοργάνωση. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 8 αγώνες του Top16, όπου όμως επηρεασμένος απ΄τον τραυματισμό του είχε μόλις 4 πόντους και 2.9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο πρωτάθλημα ήταν λίγο καλύτερος αφού είχε μ.ο. 8 πόντους και 4.5 ριμπάουντ, ενώ στην VTB είχε 4.3 πόντους και 3.1 ριμπάουντ. Κάτι που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ο Javtokas είχε γίνει ντραφτ το 2001 (όταν αγωνιζόταν στην Lietuvos Rytas) απ΄τους Spurs (ν.55 στον Β' Γύρο) αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ, με τους San Antonio Spurs πάντως να έχουν ακόμα τα δικαιώματά του.
Η πρόβλεψή μου γι'αυτόν τον όμιλο είναι ότι η Real θα τερματίσει άνετα πρώτη, δεύτερη η Anadolu Efes, τρίτη η Armani Milan, τέταρτη η Zalgiris Kaunas, πέμπτη η Bamberg και έκτη η Strasbourg .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου