Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Euroleague Όμιλος Α'

Καλή και η Basket League που ξεκινάει σήμερα αλλά σαν την Euroleague δεν είναι. Για άλλη μια χρονιά οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης θα βρεθούν αντιμέτωπες και θα προσπαθήσουν να κάνουν την υπέρβαση. Για άλλους αυτή η υπέρβαση είναι μια καλή πρώτη χρονιά στη διοργάνωση, για άλλους μια πρόκριση στους 16 ή στα Playoffs και για άλλους είναι το Final 4 και το βαρύτιμο τρόπαιο.
Στην τελευταία κατηγορία φυσικά είναι και οι 2 μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ, με τον Ολυμπιακό να στοχεύει στο three-peat, επίτευγμα που το έχουν πετύχει μόνο η ASK Riga (58,59,60) και η Yugoplastika (89,90,91), και τον Παναθηναϊκό να θέλει να επιστρέψει στις κούπες, 3 χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 2011 στην Ισπανία κόντρα στην Maccabi. Ξεκινώντας από σήμερα και για τις υπόλοιπες μέρες θα σας παρουσιάσω τον κάθε όμιλο και τις ομάδες, κάνοντας και μια προσωπική εκτίμηση για το τι προβλέπεται να κάνουν στην διοργάνωση. Ξεκίνημα σήμερα με τον Όμιλο Α' στον οποίον βρίσκουμε τις: Cska Moscow, Barcelona, Fenerbahce Ulker, Partizan, JSF Nanterre και Budivelnik.

Cska Moscow
Για άλλη μια χρονιά οι Μοσχοβίτες δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που τους δίναν να είναι το 1ο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα αυτή τη φορά δεν πέρασαν καν στον τελικό, αφού ο Ολυμπιακός για άλλη μια φορά (μετά την νίκη στον τελικό του 2012) αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο και τους απέκλεισε στον ημιτελικό (κατακτώντας βεβαίως και το τρόπαιο στη συνέχεια). Έτσι έγιναν 5 τα χρόνια (2008) απ΄την τελευταία κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου. Μόνη παρηγοριά της και φέτος η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ρωσίας και της VTB League. Φέτος ξεκινάει πάλι ως φαβορί αφού (και φέτος) σάρωσε το μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας παίχτες εγνωσμένης αξίας. Ως τώρα πάντως δείχνει πάρα πολύ δυνατή, αφού πριν λίγες μέρες στα πλαίσια του US Tour που κάνει η ομάδα, κέρδισε τους Minessota Timberwolves σε φιλικό, ενώ οι San Antonio Spurs (περσινοί φιναλίστ στους Τελικούς του ΝΒΑ) χρειάστηκαν την παράταση και ένα τρίποντο στο τέλος για να λυγίσουν την αντίσταση των Ρώσων. Για να ρίξουμε μια ματιά όμως σε νέους και παλιούς παίχτες ξεκινώντας απ΄τα νέα αποκτήματα:
  • Kyle Hines: Μετά από 2 χρονιές στον Ολυμπιακό, με τον οποίον κατέκτησε 2 σερί Ευρωλίγκες και 1 πρωτάθλημα Ελλάδας ο 27χρονος Αμερικάνος επέλεξε να κοιτάξει να εξοικονομήσει ένα παχυλό συμβόλαιο και αυτό του το παρείχαν οι Ρώσοι της Cska. Πέρσι ο Αμερικάνος σέντερ ήταν απ'τους βασικούς συντελεστές στο repeat των Ερυθρολεύκων έχοντας 9.4 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ στη διοργάνωση (στο F4 οι αριθμοί του ήταν 12.5 πόντοι, 7.5 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ). Όμως η απόδοσή του δεν ήταν εξίσου καλή και στο πρωτάθλημα, μετρώντας 7.5 πόντους και 4.8 ριμπάουντ, κάτι που έπαιξε το ρόλο του για να μη καταφέρει να κάνει η ομάδα του το repeat και εκεί.
  • Jeremy Pargo: Ο 27χρονος γκαρντ είχε ακουστεί και για τους 2 αιώνιους από πέρσι αλλά τελικά ήταν η ρώσικη ομάδα που τον απέκτησε. Πρόκειται για πολύ καλό παίχτη που στη 1η του (και μοναδική) χρονιά στην Euroleague, οδήγησε την Maccabi Tel Aviv στον τελικό της διοργάνωσης το 2011 (όπου και έχασε απ΄τον Παναθηναϊκό). Την χρονιά εκείνη ο Pargo μέτρησε στη διοργάνωση 13. πόντους, 4.3 ασίστ και  3.5 ριμπάουντ. Τα τελευταία 2 χρόνια αγωνίζεται στο ΝΒΑ φορώντας τις φανέλες των Memphis Grizzlies, Cleveland Cavaliers και Philadelphia 76ers. Στις 2 τελευταίες μοίρασε την περασμένη του χρονιά, έχοντας μ.ο. 6.8 πόντους και 2.4 ασίστ και στις 2 μαζί.
  • Vitaly Fridzon:  O Ρώσος γκαρντ αποχώρησε απ΄την Khimki Moscow μετά από 9 σερί χρονιές, στοχεύοντας σε μια κατάκτηση Euroleague. Συμμετείχε ενεργά και αυτός στην κατάκτηση του Eurocup απ΄την Khimki το 2011, καθώς και στα υπόλοιπα τρόπαια που πήρε αυτά τα χρόνια η πρώην ομάδα του (Κύπελλο Ρωσίας και VTB League). Πέρσι ο 28χρονος μπομπέρ είχε 11.4 πόντους (43.2% στα τρίποντα), 2.5 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ στην Euroleague, ενώ αντίστοιχα είχε 15.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ στο πρωτάθλημα και 11.8 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ στην VTB League.
  • Grigori Shukhovtsov: 30χρονος Ρώσος σέντερ που λόγω εγχείρισης στους χιαστούς, αγωνίστηκε πέρσι σε 3 μόλις ματς της Lokomotiv Kuban (και αυτά στην VTB League) έχοντας μόλις 3 πόντους και 0 ριμπάουντ-ασίστ-μπλοκ.
Απ΄τις "παλιοσειρές" της ομάδας ξεχωρίζουν οι:
  • Victor Khryapa: Πιστός στρατιώτη της ρωσικής ομάδας (9η χρονιά συνολικά και 7η συνεχόμενη) ο 31χρονος Ρώσος φόργουορντ που είναι απ΄τους παλιότερους και καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης. Ένας παίχτης-ορχήστρα όπως έχω ξαναπεί σε παλιότερο άρθρο αφού κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε άμυνα και επίθεση και είναι κάθε χρονιά μες στους κορυφαίους σε κάθε στατιστική κατηγορία. Πέρσι ήταν πάλι εξαιρετικός (μέλος της 2ης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης), έχοντας στην Euroleague μ.ο. 10.3 πόντους (45% στα τρίποντα), 7.3 ριμπάουντ (1ος ριμπάουντερ στην διοργάνωση), 3.7 ασίστ και 1.7 κλεψίματα (3ος στην διοργάνωση). Στο πρωτάθλημα Ρωσίας ο Khryapa μέτρησε 8.1 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 1.4 κλεψίματα, ενώ στην VTB League είχε 8.7 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά αγώνα.
  • Nenad Krstic: Ο 30χρονος Σέρβος σέντερ αγωνίζεται για 3η χρονιά με την ομάδα, όντας απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας αλλά και της διοργάνωσης (πέρσι επιλέχτηκε στην καλύτερη πεντάδα). Πέρσι στην Euroleague ο Krstic είχε 13 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ σε πρωτάθλημα και VTB League είχε αντίστοιχα 12.6 πόντους-4 ριμπάουντ και 10.8 πόντους-4.6 ριμπάουντ.
  • Milos Teodosic: Παίχτης που όπως έχει ειπωθεί πολλάκις μπορεί να "σκοτώσει" την αντίπαλη ομάδα στην καλή του μέρα αλλά αντίστοιχα να "κρεμάσει" την δικιά του στην κακή του μέρα. Συνολικά στην διοργάνωση πέρσι πάντως ήταν πολύ καλός (μέλος και αυτός της 2ης καλύτερης πεντάδας), έχοντας 12.7 πόντους, 4.9 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο ρώσικο πρωτάθλημα μέτρησε 12.2 πόντους, 4.5 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην VTB είχε 10.2 πόντους, 3.7 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ αντίστοιχα.
  • Sonny Weems: Ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ πρόκειται για σπουδαίο σκόρερ και το έχει αποδείξει τα τελευταία 2 χρόνια με τις φανέλες της Zalgiris και της Cska. Πέρσι με τους Ρώσους ο Weems είχε μέσο όρο στην διοργάνωση 13.7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ. Στο πρωτάθλημα είχε 11.3 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ και στην VTB 11 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ ανά αγώνα.
  • Sasha Kaun: Ο θηριώδης (2.13-115 κιλά) 28χρονος Ρώσος σέντερ μπορεί να μη γεμίζει το μάτι αλλά πρόκειται για τους πιο σταθερούς παίχτες της ρώσικης ομάδας στην οποία αγωνίζεται για 6η συνεχόμενη χρονιά. Πέρσι ήταν ο πιο εύστοχος παίχτης της διοργάνωσης στα δίποντα έχοντας 71.6% και σκοράροντας 8.1 πόντους ανά αγώνα, ενώ είχε μ.ο. 4 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ (3ος στην διοργάνωση). Στο πρωτάθλημα ο Kaun μέτρησε 10.2 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά αγώνα, με αντίστοιχα στη VTB είχε 7.5 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Ο Kaun έχει γίνει ντραφτ το 2008 και επιλέχθηκε στον Β' Γύρο και το νούμερο 56 απ΄τους (τότε) Seattle Supersonics (όντας μάλιστα η τελευταία επιλογή της ομάδας με αυτό το όνομα) οι οποίοι όμως παραχώρησαν τα δικαιώματά του στους Cleveland Cavaliers.
Barcelona
Άλλο ένα απ΄τα περσινά φαβορί που δεν κατάφεραν να αγωνιστούν καν στον τελικό της διοργάνωσης, αφού η Real της έκοψε το δρόμο στον ημιτελικό. Μάλιστα οι Μαδριλένοι τους στέρησαν και το πρωτάθλημα Ισπανίας πέρσι, με τους Καταλανούς να τελειώνουν τη χρονιά με μόνο τρόπαιο το Κύπελλο Ισπανίας. Έτσι η διοίκηση αποφάσισε να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη και να φέρει μερικούς απ΄τους παίχτες που ξεχώρισαν στην περσινή διοργάνωση. Για να τους δούμε:
  • Maciej Lampe: Ο Πολωνός σέντερ, με 3ετη εμπειρία από ΝΒΑ, ήταν πέρσι απολαυστικός με τη φανέλα της Caja Laboral, αφού ήταν ο λόγος που οι Ισπανοί βρέθηκαν στα Playoffs της περασμένης Euroleague (εκεί βέβαια αντιμετώπισαν την Cska Moscow με μειονέκτημα έδρας και τελείωσε το ταξίδι). Ο 28χρονος σέντερ είχε στη διοργάνωση πέρσι 13.9 πόντους και 6.1 ριμπάουντ, ενώ στην ACB είχε αντίστοιχα 12.9 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
  • Bostjan Nachbar: Ο Σλοβένος φόργουορντ είναι ένας φοβερός σκόρερ και ένας παίχτης με εμπειρία αφού έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση 6 χρονιές. Πέρσι με την Bamberg έκανε εξαιρετική χρονιά στην Euroleague, έχοντας 16.1 πόντους (2ος σκόρερ στη διοργάνωση) και 3.4 ριμπάουντ, ενώ στο γερμανικό πρωτάθλημα (στου οποίου την κατάκτηση οδήγησε την ομάδα του), είχε 13.4 πόντους και 3.6 ριμπάουντ.
  • Κώστας Παπανικολάου: Ο καλύτερος νέος παίχτης της περσινής Euroleague, αφού κατέκτησε 2 συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια (και 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Ελλάδας) με τον Ολυμπιακό, μετακόμισε στην Βαρκελώνη και την ομώνυμη ομάδα.  Στον Ολυμπιακό ο 23χρονος φόργουορντ αγωνίστηκε 4 χρόνια και κάθε χρονιά ήταν και καλύτερος με κορυφαία τη περσινή που είχε 8.7 πόντους (52.1% στα τρίποντα-1ος στην διοργάνωση) και 4.4 ριμπάουντ στην Euroleague και 9.2 πόντους και 4.1 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα (επιλέχθηκε στην καλύτερη 5αδα της χρονιάς). Ο Έλληνας παίχτης έχει επιλεχθεί απ΄τους New York Knicks στο νούμερο 48 του Β' Γύρου των ντραφτ του 2012 και στη συνέχεια δώσαν τα δικαιώματα στους Portland Trail Blazers, οι οποίοι αυτό το καλοκαίρι τα παραχωρήσαν στους Houston Rockets ως μέρος της συμφωνίας για την απόκτηση του Thomas Robinson.
  • Joey Dorsey: Άλλος ένας πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό (το 2012) που προσθέτει στο δυναμικό της η ισπανική ομάδα. Πέρσι ο 30χρονος Αμερικάνος σέντερ ξεκίνησε τη χρονιά με τους Ερυθρόλευκους παίζοντας σε 2 αγώνες πρωταθλήματος (3.5 πόντοι-6 ριμπάουντ) και 3 αγώνες Euroleague (3.3 πόντοι-4.3 ριμπάουντ) πριν απομακρυνθεί απ΄την ομάδα και πάει στην Τουρκία και την Gaziantep. Στο πρωτάθλημα της Τουρκίας ο Dorsey αναγεννήθηκε, έχοντας 15.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1 μπλοκ ανά αγώνα.
  • Jacob Pullen: O 24χρονος Αμερικάνος γκαρντ έχει εμπειρία από Ευρώπη αφού τα τελευταία 2 χρόνια αγωνίστηκε Ιταλία (Biella και Virtus Bologna) και Ισραήλ (Hapoel Jerusalem). Πέρσι ξεκίνησε τη χρονιά στην Hapoel με την οποία είχε μ.ο. 12.6 πόντους και 4 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ αγωνίστηκε και στο Eurocup  έχοντας 13 πόντους, 2.8 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1.8 κλεψίματα ανά αγώνα. Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία και αγωνίστηκε σε 9 ματς με τη φανέλα της Virtus μετρώντας 22.4 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.6 κλεψίματα ανά αγώνα.
  • Brad Oleson: O 30χρονος Αμερικάνος (αν και πια έχει γίνει Ισπανός) γκαρντ αγωνιζόταν τα τελευταία 4 χρόνια στην Caja Laboral, συμμετέχοντας μαζί της κάθε χρόνο στην Euroleague. Πέρσι στα μισά  της χρονιάς έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του με τη μεταγραφή στη Barcelona, με την οποία όμως είχε δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Με την Caja πέρσι ο Oleson είχε στη διοργάνωση 8.6 πόντους (50% στα τρίποντα) και 1.5 ασίστ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 10.2 πόντους και 2.2 ασίστ. Με την Barcelona πέρσι αγωνίστηκε σε 25 αγώνες στο πρωτάθλημα και μέτρησε 9.2 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ. Πριν 3 μέρες η Barcelona ανακοίνωσε ότι ο Oleson θα είναι εκτός δράσης λόγω τραυματισμού για 8 βδομάδες, με αποτέλεσμα να μην τον έχει σε πάνω απ΄τα μισά ματς του ομίλου.
  • Emir Sulejmanovic: Επένδυση στο μέλλον ο 18χρονος Βόσνιος φόργουορντ, που πέρσι έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση με την Olimpija Ljubljana, αγωνιζόμενος σε 1 αγώνα (2 πόντοι-2 ριμπάουντ). Στο πρωτάθλημα Σλοβενίας είχε 2.2 πόντους και 2.2 ριμπάουντ σε 11 αγώνες, ενώ στην Adriatic League είχε  2.4 πόντους και 1 ριμπάουντ σε 6 αγώνες.
Απ'αυτούς που παρέμειναν από πέρσι, αξίζει να αναφέρουμε τους:
  • Ante Tomic: O 26χρονος σέντερ είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα) μες στους 3 καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης και το απέδειξε και πέρσι όταν και επιλέχτηκε στην καλύτερη πεντάδα. 11.7 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ (2ος στην διοργάνωση), 1,7 ασίστ και 1.1 μπλοκ ανά αγώνα πέρσι στην Euroleague, ενώ ήταν αντίστοιχα καλός και στην ACB όπου είχε μ.ο. 11.4 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1 μπλοκ ανά αγώνα. Το μέλλον του είναι στο ΝΒΑ, εκεί που τα δικαιώματά του τα έχουν οι Utah Jazz που τον επέλεξαν το 2008 στο νούμερο 44 του Β' Γύρου των ντραφτ.
  • Juan Carlos Navarro: Τι και αν έχουν περάσει τα χρόνια και έχει ταλαιπωρηθεί πολλάκις από τραυματισμούς, ο 33χρονος Ισπανός γκαρντ εξακολουθεί να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τη περασμένη σεζόν ο αρχηγός της ομάδας (16η χρονιά στην ομάδα), σκόραρε 13.2 πόντους και έδινε 2.2 ασίστ ανά αγώνα στην Euroleague (επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης), με αντίστοιχα νούμερα στο πρωτάθλημα να είναι 12.1 πόντοι και 2.4 ασίστ.
  • Marcelinho Huertas: Ο 30χρονος Βραζιλιάνος γκαρντ είναι μια απ΄τις αδυναμίες μου αφού μπορεί να συνδυάσει ουσία και θέαμα στο παιχνίδι του. 3η χρονιά του στην ομάδα της Βαρκελώνης για τον Huertas, που πέρσι είχε στην Euroleague 8 πόντους, 3.4 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.8 πόντους, 3.4 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ.
  • Erazem Lorbek: Αρκετά καλή χρονιά για τον 29χρονο Σλοβένο σέντερ η περσινή, αφού στην Euroleague είχε μ.ο. 8.9 πόντους (με 42% στα τρίποντα μάλιστα) και 3.4 ριμπάουντ, ενώ στην ACB είχε 9.9 πόντους και 3.3 ριμπάουντ. O Lorbek είχε επιλεχθεί απ΄τους Indiana Pacers στο νούμερο 46 του Β' Γύρου των ντραφτ του 2005, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ και το 2011 οι Pacers έδωσαν τα δικαιώματα του στους Spurs ως μέρος της ανταλλαγής του George Hill.
Fenerbahce Ulker
Η τούρκικη ομάδα για άλλη μια χρονιά δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά στην διοργάνωση, παρόλο που ήρθαν πέρσι μεγάλα ονόματα και ένας πολύ καλός προπονητής και το μόνο που κατάφεραν ήταν να φτάσουν ως το Top16 όπου ήταν τραγικοί (2 νίκες-12 ήττες). Οι διοικούντες λοιπόν κατάλαβαν ότι δεν φτάνει να έχεις έναν καλό προπονητή, γι'αυτό και έκλεισαν τον καλύτερο προπονητή των τελευταίων 20 χρόνων στην Ευρώπη, τον Zelico Obradovic. Αφού λοιπόν έκλεισαν το θέμα του προπονητή, στη συνέχεια έκαναν και κάποιες πολύ ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ οι οποίες είναι οι:
  • Linas Kleiza: Ο Λιθουανός σούπερ-σταρ επιστρέφει στην Euroleague μετά από 4 χρόνια όταν έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην διοργάνωση με την φανέλα του Ολυμπιακού. Τη χρονιά εκείνη μάλιστα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης και πήρε και το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Τα τελευταία 3 χρόνια ο 28χρονος Kleiza αγωνιζόταν στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Toronto Raptors, έχοντας μια πολύ καλή παρουσία. Τα τελευταία 2 χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ με τραυματισμούς και γι'αυτό είχε μόλις 7.4 πόντους και 2.6 ριμπάουντ σε 15.8 λεπτά συμμετοχής.
  • Luca Zoric: 3η σερί χρονιά (και 5η συνολικά) που συμμετέχει στην διοργάνωση ο Κροάτης σέντερ, με τις 2 τελευταίες να είναι με τη φανέλα της Unicaja Malaga. Πέρσι ήταν ένας απ΄τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης έχοντας 12.4 πόντους και 5.3 ριμπάουντ, οδηγώντας την Malaga ως το Top16. Αντίστοιχα καλός ήταν και στην ACB που μέτρησε 11.5 πόντους και 4.6 ριμπάουντ.
  • Nemanja Bjelica: Ένας απ'τους καλύτερους παίχτες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, o 25χρονος Σέρβος φόργουορντ άφησε την Caja Laboral, όπου αγωνίστηκε επί 3 χρονιές (με αντίστοιχες παρουσίες και στην Euroleague) και μεταγράφηκε στην τούρκικη ομάδα. Στη διοργάνωση πέρσι είχε 9.9 πόντους και 4.8 ριμπάουντ, ενώ στην ACB είχε 9.8 πόντους και 5.7 ριμπάουντ. Ο Σέρβος έχει γίνει ντραφτ απ΄τους Washington Wizards που τον επέλεξαν το 2010 στη θέση 35 του Β' Γύρου και στη πορεία δώσαν τα δικαιώματά του στους Minnesota Timberwolves.
  • Melih Mahmutoglu: Ο 23χρονος Τούρκος γκαρντ ξεχώρισε πέρσι στο τουρκικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Erdemirspor, αφού μέτρησε κατά μέσο όρο 11.9 πόντους και 2 ριμπάουντ. Να σημειώσω ότι ο Mahmutoglu αγωνίζεται επαγγελματικά απ΄τα 17 του.
  • Izzet Turkyilmaz: Μετά από 3 χρόνια στην Banvit o 23χρονος Τούρκος σέντερ αποκτήθηκε φέτος απ΄την Fenerbahce για να δυναμώσει την ρακέτα της. Σε αυτά τα 3 χρόνια ο Turkyilmaz αγωνίστηκε ισάριθμες φορές και στο Eurocup, όπου πέρσι είχε 2.8 πόντους και 1.3 ριμπάουντ. Στο πρωτάθλημα αντίστοιχα οι μέσοι όροι του την περσινή χρονιά ήταν 4.6 πόντοι και 2.8 ριμπάουντ. O Τούρκος σέντερ έχει γίνει ντραφτ το 2010 (ν. 50 στο Β' Γύρο) απ΄τους Denver Nuggets.
Απ΄την περσινή ομάδα αυτοί που αναμένεται να προσφέρουν και φέτος είναι οι:
  • Bojan Bogdanovic: Ο καλύτερος-μακράν του 2ου-παίχτης της Fener στην προηγούμενη διοργάνωση και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτόν η τούρκικη ομάδα δεν θα είχε περάσει στο Top16. Ο 24χρονος Κροάτης φόργουορντ με τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας προσέλκυσε τα βλέμματα των ομάδων του ΝΒΑ και δεν αποκλείεται αυτή να είναι η τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη. Άλλωστε έχει γίνει ήδη ντραφτ απ΄το 2011 (31 θέση στον Β' Γύρο) που τον επέλεξαν οι Miami Heat. Οι Heat έδωσαν τα δικαιώματα στους Timberwolves οι οποίοι με τη σειρά τους τα δώσαν στους Brooklyn Nets. Μάλιστα οι Nets προσπάθησαν να τον αποκτήσουν το καλοκαίρι αλλά το buy-out που είχε στο συμβόλαιό του με την τούρκικη ομάδα ήταν πολύ υψηλό. Πέρσι στην Euroleague ο Bogdanovic είχε 15.9 πόντους (2ος σκόρερ στην διοργάνωση) και 2.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ αντίστοιχα καλός ήταν και στο πρωτάθλημα έχοντας 13 πόντους και 2.6 ριμπάουντ.
  • Bo McCalebb: Ο 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ ήταν πολύ καλός πέρσι και ήταν απ΄τους λίγους που διασώθηκαν απ΄το ναυάγιο της ομάδας του στην διοργάνωση. Συγκεκριμένα ο McCalebb είχε 13 πόντους, 2.7 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.9 κλεψίματα ανά αγώνα στην Euroleague, ενώ στο πρωτάθλημα Τουρκίας μέτρησε 13.3 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.6 κλεψίματα.
  • Emir Preldzic: Ο 26χρονος Σλοβένος (αγωνίζεται όμως με την Τουρκία) φόργουορντ είχε μια αρκετά καλή χρονιά σε Τουρκία και Ευρώπη. Στην Euroleague είχε 8.1 πόντους, 3.5 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 7.8 πόντους, 4.5 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ. Ο Preldzic έχει γίνει ντραφτ το 2009 (ν.59 στον Β' Γύρο) απ΄τους Phoenix Suns που δώσαν τα δικαιώματά του στους Cleveland Cavaliers και αυτοί με τη σειρά του τα δώσαν στους Washington Wizards το 2010 στο πλαίσιο της απόκτησης του Antawn Jamison.
  • David Andersen: Με το κουτάλι έχει φάει την διοργάνωση ο 33χρονος Δανός σέντερ αφού αυτή είναι η 12η χρονιά που συμμετέχει. Πέρσι με την Fener είχε μ.ο. 7.3 πόντους και 4 ριμπάουντ στην διοργάνωση, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.1 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.
Partizan
Παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μόνιμη θαμώνας της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει πάνω από 10 χρόνια. Πέρσι ήταν άτυχη αφού έχασε την πρόκριση στο Top16 κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο, με την Besiktas να την κερδίζει 92-90 μέσα στην Hala Pionir και να περνάει αυτή στην θέση της. Για άλλη μια χρονιά δεν έκανε ηχηρές και πολυδάπανες μεταγραφές και θα στηριχτεί σε νεαρούς (κυρίως Σέρβους) παίχτες. Για να δούμε ποιοι θα εμφανιστούν φέτος για πρώτη φορά με τη φανέλα της ομάδας στην διοργάνωση:
  • Tarence Kinsey: O 29χρονος Αμερικάνος φόργουορντ έχει αρκετή εμπειρία στην διοργάνωση αφού έχει αγωνιστεί άλλες 4 χρονιές με τις φανέλες των Fener και Efes. Πέρσι ο Kinsey μοίρασε τη χρονιά σε Scavolini και Unicaja Malaga. Με την πρώτη είχε 12.4 πόντους, 6.6 ριμπάουντ και 2.1 κλεψίματα ανά αγώνα στο ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ με την δεύτερη σε 5 μόλις συμμετοχές στο πρωτάθλημα είχε 2.2 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα.
  • Joffrey Lauvergne: Ο 22χρονος Γάλλος που συμμετείχε το καλοκαίρι με τη χώρα του στο Ευρωμπάσκετ παίρνοντας το χρυσό, ανήκει από πέρσι στο δυναμικό της ομάδας αλλά δεν αγωνίστηκε μαζί της στην διοργάνωση. Συμμετείχε βέβαια με τη φανέλα της Elan Chalon έχοντας σε 7 συμμετοχές, 6.6 πόντους και 3.6 ριμπάουντ, ενώ στο γαλλικό πρωτάθλημα (πάλι σε 7 συμμετοχές) είχε 5.9 πόντους και 4.1 ριμπάουντ. Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της Valencia με την οποία αγωνίστηκε στο Eurocup όπου σε 2 αγώνες είχε 22 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε μέσο όρο 5.8 πόντους και 2 ριμπάουντ. Τέλος κατέληξε στην σημερινή του ομάδα όπου είχε 11 πόντους και 6.8 ριμπάουντ ανά αγώνα στο πρωτάθλημα και 5.2 πόντους και 3.4 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Αδριατική Λίγκα. Ο Γάλλος παίχτης έχει επιλεχτεί το 2012 στη διαδικασία του NBA Draft απ΄τους Memphis Grizzlies (ν. 55 στον Β' Γύρο) αλλά τα δικαιώματά του δόθηκαν αυτό το καλοκαίρι στους Denver Nuggets ως μέρος της ανταλλαγής με τον Κώστα Κουφό.
  • Nemanja Bezbradica: O 20χρονος Σέρβος φόργουορντ αγωνιζόταν πέρσι στην Radnicki Beograd και είχε μ.ο. 9.3 πόντους και 4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα Σερβίας.
  • Boris Dallo: 19χρονος Γάλλος γκαρντ και ένα απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας του, έχοντας παίξει μάλιστα σε όλες τις μικρές Εθνικές. Πέρσι αγωνιζόταν στην Union Poitiers έχοντας 2.5 πόντους, 3.3 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Doko Salic: Ο 18χρονος Βόσνιος σέντερ θεωρείται τεράστιο ταλέντο στη χώρα του, όπου αγωνιζόταν πέρσι με τη μικρή ομάδα της Spars Sarajevo, της οποίας ηγήθηκε στο τουρνουά τζούνιορ της Εuroleague, έχοντας 19.3 πόντους και 13.7 ριμπάουντ (πρώτος και στις 2 κατηγορίες).
4 απ΄τους περσινούς παίχτες είναι αυτοί που πιστεύω ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ομάδα τους και αυτή τη χρονιά:
  • Dejan Musli: O πανύψηλος (2.13) 22χρονος Σέρβος σέντερ τα πήγε πολύ καλά στην 1η του χρονιά ως βασικός στην διοργάνωση (είχε αγωνιστεί 2 λεπτά το 2010-2011 με τη φανέλα της Caja Laboral), μετρώντας κατά μέσο όρο 9.5 πόντους και 4.9 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 7.5 πόντους και 4.5 ριμπάουντ. Τέλος στην Αδριατική Λίγκα οι μέσοι όροι του ήταν 6.1 πόντοι και 4.4 ριμπάουντ.
  • Dragan Milosavljevic: Κάθε χρόνο και καλύτερος ο 24χρονος Σέρβος φόργουορντ που αν συνεχίσει έτσι, βλέπω σύντομα να παίρνει μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Πέρσι στην Euroleague o Σέρβος είχε 9.9 πόντους και 2.8 ριμπάουντ. Στο πρωτάθλημα Σερβίας είχε 9.9 πόντους και 3.6 ριμπάουντ ανά αγώνα ενώ αντίστοιχα στην Αδριατική λίγκα είχε 6.8 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.
  • Leo Westermann: Ένας απ΄τους λίγους μη-Σέρβους της ομάδας, ο 21χρονος γκαρντ έπεισε τον Vujosevic και έμεινε για 2η χρονιά στην ομάδα. Αναμενόμενο βέβαια αφού ο Γάλλος ήταν πέρσι απ΄τους καλύτερους παίχτες στην διοργάνωση, έχοντας 9.6 πόντους, 4.1 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο πρωτάθλημα ο Westermann μέτρησε 6.3 πόντους, 3.6 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στην Αδριατική Λίγκα είχε 6.9 πόντους, 2.2 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ.
  • Djordje Gagic: Άλλος ένας απ΄την νέα γενιά των Σέρβων παιχτών που αναμένεται να ξεχωρίσει στα επόμενα χρόνια. Ο 23χρονος σέντερ ήταν αρκετά καλός στην παρθενική του συμμετοχή πέρσι στην Euroleague όπου είχε 5.7 πόντους και 3.3 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ σε πρωτάθλημα και Αδριατική Λίγκα είχε αντίστοιχα 6.2 πόντους-3.6 ριμπάουντ και 7 πόντους-3.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
JSF Nanterre
 Παρθενική συμμετοχή στην διοργάνωση για την γαλλική ομάδα η οποία πέρσι έκανε πράγματα και θαύματα στη χώρα της. Αν και ήταν η μόλις 2η χρονιά της στη μεγάλη κατηγορία και τερμάτισε 8η στη κανονική περίοδο (η τελευταία θέση που έδινε το εισιτήριο για τα Playoffs), κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γαλλίας αποκλείοντας την Elan Chalon (πρωταθλήτρια του 11/12) στα ημιτελικά με 2-0 και κερδίζοντας με 3-1 στους Τελικούς την Strasbourg. Οι Γάλλοι κάναν αρκετές και καλές μεταγραφές ώστε να έχουν μια καλή πορεία στην διοργάνωση. Για να τις δούμε:

  • Kevin Lisch: O 27χρονος γκαρντ έρχεται στην γαλλική ομάδα μετά από μια χρονιά που αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Αυστραλίας και Πουέρτο Ρίκο. Στην Αυστραλία με τη φανέλα των Perth Wildcats (με τους οποίους αγωνίζονταν απ΄το 2009 μέχρι πέρσι) είχε 17.3 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ και επιλέχθηκε στην καλύτερη 5αδα του πρωταθλήματος (για 2η σερί χρονιά ενώ το 2012 ήταν και ο MVP). Στο Πουέρτο Ρίκο φόρεσε τη φανέλα των Piratas de Quebradillas και είχε 16.3 πόντους, 5 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ, οδηγώντας την ομάδα του στο πρωτάθλημα με τον ίδιο να είναι MVP και μέλος της καλύτερης 5αδας. Ο Αμερικάνος γκαρντ τραυματίστηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη και θα απουσιάσει για περίπου 1 μήνα απ΄τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.
  • Mouhammadou Jaiteh: Ο πανύψηλος (2.11) 18χρονος Γάλλος σέντερ είναι ένας απ΄τους πιο ελπιδοφόρους παίχτες της χώρας του. Ξεκίνησε απ΄τις ακαδημίες της Nanterre και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Boulogne, ομάδα Β' Κατηγορίας, με την οποία αναδείχτηκε MVP του πρωταθλήματος (ο νεότερος παίχτης που το καταφέρνει) έχοντας 16 πόντους και 9.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Βέβαια στο συμβόλαιο του παίχτη υπάρχει οψιόν αποδέσμευσής του σε περίπτωση που ενδιαφερθεί ομάδα απ΄το ΝΒΑ.
  • Will Daniels: Παλιός γνώριμος στην Ελλάδα ο 27χρονος φόργουορντ, αφού έχει αγωνιστεί στα νιάτα του σε Καβάλα (08/09) και Περιστέρι (09/10), ενώ επιστρέφει στην Nanterre (αγωνιζόταν απ΄το 2010 έως το 2012) μετά από διάλειμμα ενός έτους που αγωνίστηκε στην Λετονία με την VEF Riga. Με την Riga αγωνίστηκε πέρσι σε πρωτάθλημα, VTB League και Eurocup. Στο πρωτάθλημα οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση, έχοντας 13.1 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ είχε 11.2 πόντους και 3.3 ριμπάουντ στην VTB League και 8 πόντους και 2.2 ριμπάουντ στο Eurocup.
  • Jekel Foster: Τον 30χρονο Αμερικάνο γκαρντ τον γνωρίσαμε από πέρσι, αφού με τη φανέλα της Alba Berlin αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο Top16. Στην περσινή διοργάνωση με τη γερμανική ομάδα o Foster είχε 7.4 πόντους και 2.2 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 7.4 πόντους και 2.8 ριμπάουντ. Στις αρχές τις περσινής χρονιάς αγωνίστηκε και 8 αγώνες στο βελγικό πρωτάθλημα με την Spirou Charleroi έχοντας μ.ο. 11.3 πόντους και 3 ριμπάουντ.
  • DeShaun Thomas: O 21χρονος Αμερικάνος φόργουορντ αγωνιζόταν τα τελευταία 3 χρόνια στο Ohio State University, όπου πέρσι είχε 19.8 πόντους και 5.9 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ επιλέχθηκε στην θέση 58 του Β' Γύρου των φετινών Draft Picks απ΄τους San Antonio Spurs.
  • Sergiy Gladyr: Ένας απ΄τους παίχτες που έλαμψαν το καλοκαίρι με την Εθνική Ουκρανίας, οδηγώντας την στην 6η θέση του Ευρωμπάσκετ. Ο 25χρονος γκαρντ, που αυτή θα είναι η παρθενική του συμμετοχή στην διοργάνωση, αγωνιζόταν τα τελευταία 4 χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα (3 στην Manresa και 1 στην Fuenlabrada). Με την Fuenlabrada πέρσι ο Gladyr μέτρησε 9.4 πόντους και 2.7 ριμπάουντ ανά αγώνα. O Gladyr έχει γίνει ντραφτ απ΄το 2009, όταν και επιλέχθηκε στη θέση 49 του Β' Γύρου απ΄τους Atlanta Hawks. Παρόλο όμως που έχει συμμετάσχει 2 φορές σε Summer League της ομάδας (2010 και 2013), δεν κατάφερε να πείσει το προπονητικό team. 
  • Ali Traore: Ο 28χρονος Γάλλος σέντερ είναι ο πιο έμπειρος παίχτης της ομάδας αυτή τη στιγμή, αφού θα αγωνιστεί για 5η χρονιά στην Euroleague στην οποία πέρσι συμμετείχε με τη φανέλα της Alba Berlin. Αγωνίστηκε σε 6 αγώνες της διοργάνωσης στο Top16 και είχε κατά μέσο όρο 9.3 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, ενώ σε 10 αγώνες στο γερμανικό πρωτάθλημα είχε αντίστοιχα 10.4 πόντους και 4.9 ριμπάουντ (ενώ είχε και 1.4 μπλοκ). Ο Traore ήταν μέλος της ομάδας της Γαλλίας που το καλοκαίρι κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.
Αυτός που ξεχωρίζει απ΄την περσινή ομάδα της Nanterre είναι ο 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ, Trenton Meacham που είχε πέρσι στο πρωτάθλημα 12.8 πόντους, 3.1 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα.

Budivelnik
Άλλη μια "πρωτάρα", που είναι μάλιστα και η πρώτη ουκρανική ομάδα που συμμετέχει στην Euroleague. Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας έχει μεγάλη ιστορία σαν ομάδα, αφού τη φανέλα της την έχουν φορέσει μεγάλοι αθλητές όπως ο "γίγαντας" (2.20) Vladimir Tkachenko και ο-γνωστός απ΄τη θητεία του σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό-Alexander (Sasha) Volkov. Αν και είναι η πρώτη της χρονιά στη διοργάνωση μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι, κάτι που το απέδειξε και πέρσι στο Eurocup όπου έφτασε στους "4" όπου και αποκλείστηκε απ'την Bilbao. Οι Ουκρανοί κάναν πολλές μεταγραφές φέτος αποκτώντας τους:
  • DaJuan Summers: 25χρονος Αμερικάνος φόργουορντ ο οποίος είχε περάσει για πολύ λίγο απ΄την Siena (2011/2012) με την οποία έκανε την 1 συμμετοχή του στην Euroleague ως τώρα. Πέρσι μοίρασε τη χρονιά του σε NBDL και NBA. Στο NBDL με τη φανέλα των Maine Red Claws ήταν πολύ καλός έχοντας 18 πόντους, 7.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, απόδοση που τον έστειλε στο ΝΒΑ και στους Clippers τον Μάρτη του 2013. Εκεί βέβαια έπαιξε μόλις σε 2 αγώνες μετρώντας μόλις 2 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 7 λεπτά. Συνολικά έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ 4 χρονιές με τις φανέλες των Pistons, Hornets και (πέρσι) Clippers, έχοντας βέβαια πολύ μέτρια στατιστικά.
  • Ricky Minard: Αμερικάνος γκαρντ με εμπειρία 2 χρόνων στην Euroleague (με Lottomatica Roma το 09/10 και με Besiktas πέρσι). Πέρσι μοίρασε τη χρονιά σε Virtus Bologna και Besiktas. Με την ιταλική ομάδα είχε 10.4 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ, ενώ τον Φλεβάρη του '13 πήγε στην τούρκικη ομάδα για να τη βοηθήσει στο Top16 (δεν τα κατάφερε, αφού η ομάδα τερμάτισε τελευταία στον όμιλο-μαζί με Fener- έχοντας 2 νίκες-12 ήττες). Με την Besiktas ο 31χρονος γκαρντ είχε 11.5 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.8 κλεψίματα στην Euroleague, ενώ στο πρωτάθλημα Τουρκίας είχε 7.9 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα. Ο Minard είχε επιλεχθεί πριν 10 χρόνια (2004) απ΄τους Sacramento Kings στην θέση 48 του Β' Γύρου αλλά ποτέ δε κατάφερε να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
  • Micah Downs: O 26χρονος φόργουορντ είναι μια αρκετά καλή περίπτωση παίχτη. Τη σεζόν 11/12 αγωνιζόμενος στην ισπανική Manresa πήρε το βραβείο καλύτερου νέου παίχτη της χρονιάς, κάνοντας μια πολύ καλή χρονιά με 13.4 πόντους και 4 ριμπάουντ ανά αγώνα. Πέρσι αγωνίστηκε στο NBDL με τη φανέλα των Maine Red Claws, έχοντας 16 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ, ενώ στη συνέχεια πήγε στο πρωτάθλημα της Βενεζουέλας όπου σε 10 αγώνες με τους Bucaneros de La Guaira είχε 14 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
  • Blake Ahearn: Πρόκειται για έναν γυρολόγο του NBDL αφού έχει αγωνιστεί σε 5 διαφορετικές ομάδες (είχε αναδειχτεί 1ος σκόρερ τη χρονιά 11/12), ενώ έχει λίγες συμμετοχές στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Heat,Spurs και Jazz. Πέρσι ο 29χρονος Αμερικάνος γκαρντ αγωνιζόταν στην Κίνα με τη φανέλα της DongGuan New Century Leopards και είχε 23 πόντους και 3.4 ασίστ ανά αγώνα.
  • Darjus Lavrinovic: Πολύ έμπειρος παίχτης ο 34χρονος Λιθουανός σέντερ αφού αγωνίζεται 8η χρονιά στην διοργάνωση με την 5η διαφορετική ομάδα (Zalgiris, Fener, Real Madrid και Cska οι άλλες). Πέρσι με την Zalgiris o Lavrinovic είχε 8.9 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Επίσης είχε μ.ο. 11.1 πόντους-3.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 8.4 πόντους-3.4 ριμπάουντ στην VTB League.
  • Janis Strelnieks: O 24χρονος Λετονός γκαρντ αγωνίζεται για πρώτη φορά στην διοργάνωση, αλλά έχει εμπειρία από Ευρώπη αφού έχει αγωνιστεί 4 χρονιές στο Eurocup. Εκεί πέρσι με τη φανέλα της Spartak St. Petersburg, βρέθηκε αντίπαλος στα προημιτελικά με την τωρινή του ομάδα απ΄την οποία αποκλείστηκε. Πέρσι ο Strelnieks είχε 5.9 πόντους και 3.4 ασίστ ανά αγώνα στο Eurocup, ενώ σε πρωτάθλημα Ρωσία και VTB League είχε αντίστοιχα 6.1 πόντους-1.8 ασίστ και 7.2 πόντους-3.2 ασίστ ανά αγώνα.
  • Alexandr Nerush: 30χρονος Ουκρανός γκαρντ που πέρσι αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της χώρας με τη φανέλα της Cherkasy Monkeys, έχοντας 3.3 πόντους και 1.1 ριμπάουντ.
  • Andriy Lebedintsev: 22χρονος Ουκρανός γκαρντ που πέρσι αγωνίστηκε με την ουκρανική Ferro-ZTNU με την οποία πήρε και το Κύπελλο Ουκρανίας. Με την Ferro ο νεαρός γκαρντ είχε 1.9 πόντους και 1.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.
  • Leonid Yailo: Ο 39χρονος φόργουορντ είχε αποσυρθεί πέρσι αλλά επέστρεψε στην ενεργό δράση για να δώσει εμπειρία στην ομάδα. Τελευταία ομάδα που είχε αγωνιστεί ήταν η MBC Mikolaiv (σεζόν 11/12) έχοντας 6.1 πόντους και 4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα Ουκρανίας.
Αν και αποχώρησαν αρκετοί παίχτες απ΄την περσινή ομάδα, υπάρχουν 2 παίχτες που παρέμειναν και αναμένεται να βοηθήσουν πολύ. Αυτοί είναι οι:
  • Artur Drozdov: O 33χρονος Ουκρανός γκαρντ αν και δεν είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό έχει αρκετή εμπειρία από Euroleague αφού έχει αγωνιστεί 5 χρονιές (01/02 έως 05/06), έχοντας πολύ καλή παρουσία. Πέρσι με τη φανέλα της Budivelnik αγωνίστηκε στο Eurocup και ήταν απ΄τους καλύτεορυς παίχτες, αφού είχε 11.1 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ αντίστοιχα στο πρωτάθλημα είχε 10.7 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα.
  • Michailis Anisimov: 29χρονος Λιθουανός σέντερ (2.16) αγωνίζεται εδώ και 5 χρόνια στην ουκρανική ομάδα, ενώ έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση άλλη μια φορά τη σεζόν 07/08 με την Lietuvos Rytas. Ήταν και αυτός απ΄τους βασικούς παίχτες στην πορεία της ομάδας στα ημιτελικά του Eurocup έχοντας μ.ο. 9.9 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ. Στο πρωτάθλημα ήταν εξίσου καλός αφού μέτρησε κατά μέσο όρο 10.3 πόντους και 4.2 ριμπάουντ.
Προσωπικά πιστεύω ότι η κατάταξη θα είναι: 1. Cska, 2. Barcelona, 3.Fener, 4.Budivelnik, 5. Partizan και 6. JSF Nanterre.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου