Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ανάλυση μεταγραφών χειμώνα στη Superleague Part 1

Μια απ΄τις αγαπημένες μου περιόδους, η μεταγραφική περίοδος, μόλις τελείωσε χτες το βράδυ. Όλες οι ελληνικές ομάδες ενισχύθηκαν λιγότερο ή περισσότερο η καθεμία σε θέσεις που χρειάζονταν ή δεν χρειάζονταν.
Υπήρχαν ας πούμε περιπτώσεις ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, που χρειάζεται επιθετικό και πήρε οτιδήποτε άλλο παρά αυτό. Σήμερα θα δούμε τις μεταγραφές της κάθε ομάδας ξεχωριστά. Θα σπάσω το αφιέρωμα σε 2 κομμάτια για να μην γίνει περισσότερο κουραστικό απ'όσο μπορεί να είναι. Η σειρά των ομάδων θα είναι βαθμολογική. Οπότε σήμερα θα δούμε τις πρώτες 9 και αύριο τις άλλες 9.

Ολυμπιακός
Μία μόλις μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που άλλωστε δεν έχει και ιδιαίτερες τρύπες να μπαλώσει (εκτός του Τοροσίδη κατά τη γνώμη μου...)

Juan Pablo Pino: O Κολομβιανός μεσοεπιθετικός είχε ξεκινήσει απ΄τον Νοέμβρη (αν δεν κάνω λάθος) τις προπονήσεις με τον Ολυμπιακό ως ελεύθερος και με την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, έγινε και επίσημα μέλος του Ολυμπιακού. Παίχτης που πέρσι αγωνιζόταν στην Al Nasr της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας 13 συμμετοχές, 5 γκολ και 1 ασίστ. Στα 2 πρώτα  του παιχνίδια πρωταθλήματος (συνολικά 3 συμμετοχές) εντυπωσίασε δίνοντας 3 ασίστ, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να κερδίσει και στα 2 αυτά ματς.

Αστέρας Τρίπολης
5 μεταγραφές για την ομάδα της Τρίπολης, που ενίσχυσε κυρίως το κέντρο της και πήρε και το "εργαλείο" Κοντοέ που παίζει σε όλες τις θέσεις της άμυνας (εν ανάγκει και αμυντικό χαφ) για την άμυνα, όπως και έναν Ούγγρο επιθετικό

Fransico Pol Hurtado: Μετά από 3 χρόνια με τη φανέλα της Παναχαϊκής, 25χρονος μέσος απ΄την Βενεζουέλα, έκανε το μεγάλο βήμα και θα αγωνίζεται στην Superleague με τη φανέλα του Αστέρα. Φέτος στην Football League o Hurtado, είχε 10 συμμετοχές, με 2 γκολ και 1 ασίστ, ενώ πέρσι σε 34 συμμετοχές, είχε 8 γκολ και 2 ασίστ. Ο Hurtado ήρθε ως ελεύθερος.

Juan Pablo Caffa: Ιταλοαργεντίνος μέσος που αγωνιζόταν στην Arsenal Sarandi, απ'όπου και έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην ομάδα  της Τρίπολης. Φέτος ως τώρα με την αργεντίνικη ομάδα ο Caffa είχε 14 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ πέρσι σε 27 παρουσίες είχε 2 γκολ και 2 ασίστ.

Sebastian Setti: Άλλος ένας Αργεντίνος μέσος που ήρθε ως ελεύθερος απ΄τον Απόλλωνα Λεμεσού. Με την κυπριακή ομάδα φέτος είχε 13 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ, ενώ την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας με τη φανέλα της Chornomorets Odessa, έχοντας 19 συμμετοχές.

Laszlo Lencse: Ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός, ήρθε με τη μορφή δανεισμού απ΄την Videoton, με αυτόν να είναι ο 2ος δανεισμός του παίχτη για φέτος, αφού το 1ο μισό της χρονιάς αγωνίστηκε με τη φανέλα της ισραηλινής Hapoel Irony Kiryat Shmona, έχοντας 10 συμμετοχές και 2 γκολ. Πέρσι αγωνίστηκε πάλι ως δανεικός στο πρωτάθλημα της χώρας του, με την φανέλα της Kecskemeti, έχοντας 21 συμμετοχές, 15 γκολ και 6 ασίστ.

Γιάννης Κοντοές: Μετά από 1μιση χρόνο στην ΑΕΚ, ο 26χρονος αμυντικός κατέθεσε προσφυγή και έμεινε ελεύθερος. Παρόλο που όλοι περίμεναν να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, ο Κοντοές ο Αστέρας ήταν αυτός που απέσπασε την υπογραφή του. Έγραψε 15 συμμετοχές φέτος και 28 πέρσι με τους Κιτρινόμαυρους.

ΠΑΟΚ
Με μεταγραφικό ντεμαράζ τη τελευταία ημέρα (4 μεταγραφές) και ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να γκρινιάζουν οι Σαλονικείς απέκτησαν 6 παίχτες στη χειμερινή περίοδο και δυνάμωσαν πολύ για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και με το μάτι στη 2η θέση και τα προκριματικά  του Champions League.

Κώστας Κατσουράνης: Η 1η μεταγραφή του ΠΑΟΚ σ'αυτή τη μεταγραφική περίοδο, με τον 33χρονο διεθνή μέσο να μένει ελεύθερος απ΄τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο αγωνίστηκε φέτος σε μόλις 1 αγώνα πρωταθλήματος. Με τον ΠΑΟΚ έχει προλάβει να αγωνιστεί κιόλας σε 6 επίσημα ματς (4 πρωτάθλημα-2 κύπελλο), έχοντας 1 γκολ (κύπελλο) και 1 ασίστ (πρωτάθλημα). Πέρσι με τους Πράσινους αγωνίστηκε σε 27 αγώνες πρωταθλήματος και είχε 4 γκολ και 3 ασίστ.

Gordon Schildenfeld: Ο Κροάτης έμπειρος διεθνής αμυντικός, ήρθε να καλύψει τα κενά στο κέντρο της άμυνας. Έμεινε ελεύθερος απ΄την Dinamo Moscow (παρόλο που πλήρωσε 2 εκατομμύρια το καλοκαίρι για να τον αποκτήσει απ΄την Eintracht Frankfurt), με την οποία φέτος αγωνίστηκε σε 10 επίσημα ματς, ενώ πέρσι είχε 33 συμμετοχές στη Bundelsiga, σκοράροντας 1 γκολ και δίνοντας 2 ασίστ με τη φανέλα της Eintracht. Έχει πάρει ήδη το βάπτισμα του πυρός με την ασπρόμαυρη φανέλα, κόντρα στην Ξάνθη (όχι και το καλύτερο ντεμπούτο).

Zvonimir Vukic: Ο 33χρονος Μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός έμεινε ελεύθερος απ΄την Partizan με την οποία φέτος είχε μόνο 2 συμμετοχές στα προκριματικά του Champions League. Πέρσι πάντως ήταν εξαιρετικός με τους Παρτιζάνους, αφού σε 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις είχε 17 γκολ και 5 ασίστ. Τα 13 απ'αυτά τα γκολ τα σκόραρε στο πρωτάθλημα, επίδοση που ήταν η 2η καλύτερη πίσω απ΄τα 19 του Darko Spalevic της Radnicki.

Charles Itandje: Εξαιρετική μεταγραφή του ΠΑΟΚ, που έδωσε 200 χιλιάδες ευρώ στον Ατρόμητο και απέκτησε ένα απ΄τους 3 καλύτερους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος. Ως τώρα στο πρωτάθλημα ο 30χρονος Γάλλος είχε 19 συμμετοχές, δεχόμενος 14 γκολ και κρατώντας απαραβίαστη την εστία του σε 10 αγώνες, ενώ πέρσι σε 31 αγώνες πρωταθλήματος, δέχτηκε 28 γκολ και δε δέχτηκε γκολ σε 12 αγώνες.

Sekou Oliseh: Διεθνής Λιβεριανός μεσοεπιθετικός που ήρθε ως δανεικός απ΄την Cska Moscow, με την οποία φέτος είχε 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ στα 3 χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα έχει αγωνιστεί σε 90 επίσημα ματς, έχοντας 5 γκολ και 12 ασίστ.

Abdoul Camara: Ο 22χρονος διεθνής (με την Γουινέα) μεσοεπιθετικός ήρθε και αυτός δανεικός απ΄την Sochaux, με την οποία αγωνίστηκε φέτος σε 15 αγώνες, ενώ πέρσι μοιράστηκε τη χρονιά σε Renne και Sochaux, έχοντας 2 συμμετοχές με τη 1η και 21 (1 γκολ) με τη 2η στη Ligue 1.

Ατρόμητος
Ο Ατρόμητος απ΄την αρχή της χρονιάς είχε πρόβλημα στο σκοράρισμα γι'αυτό σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο απέκτησε 4 επιθετικούς, με την 5η μεταγραφή να είναι ο αντικαταστάτης του Itandje.

Βαγγέλης Μάντζιος: Ο 29χρονος Έλληνας επιθετικός, έμεινε ελεύθερος απ΄την FK Baku, με την οποία είχε σε 8 συμμετοχές στο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν 2 γκολ και επέστρεψε στη Superleague για χάρη του Ατρομήτου. Πέρσι με τη φανέλα του ΟΦΗ, είχε 7 γκολ και 2 ασίστ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Παρόλο που κοντεύει μήνας όμως που έχει υπογράψει κάποια προβλήματα με τη μπλε κάρτα του, δεν τον έχουν αφήσει να κάνει ακόμα ντεμπούτο και πιθανό είναι να γίνει αυτό με τον Ολυμπιακό τη Κυριακή.

Fabio: Ο 24χρονος Πορτογάλος επιθετικός, έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο 1ο μισό της χρονιάς με την Αναγέννηση Γιαννιτσών (12 συμμετοχές, 2 γκολ στην Football League) και αποκτήθηκε ως ελεύθερος, κάνοντας το ντεμπούτο του (αν και μόλις 7 λεπτών) με την Κέρκυρα στις αρχές Γενάρη.

Manuel Reina: Ο 29χρονος Ισπανός τερματοφύλακας έμεινε ελεύθερος απ΄την ΑΕΠ Πάφου και αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Itandje που ανηφόρισε προς Σαλονίκη. Φέτος συμμετείχε σε 15 αγώνες της κυπριακής ομάδας, δεχόμενος 22  γκολ και έχοντας ανέπαφη την εστία του σε 4 μόλις αγώνες, ενώ πέρσι αγωνιζόταν στην Segunda Division, με τη φανέλα της Cartagena μετρώντας 26 συμμετοχές, εκ των οποίων στις 10 δεν δέχτηκε γκολ, ενώ δέχτηκε συνολικά 32 γκολ.

Shikoze Udoji: Μια διαφωνία με τον πάντα ιδιόρρυθμο Άγγελο Αναστασιάδη, οδήγησε τον 26χρονο Νιγηριανό επιθετικό εκτός Πλατανιά, με τον Ατρόμητο να κινείται γρήγορα και να τον αποκτάει. Φέτος ο Udoji είχε 4 γκολ και 2 ασίστ σε 18 συμμετοχές στην Superleague. Πέρσι είχε αγωνιστεί στο ρουμάνικο πρωτάθλημα με τις φανέλες των Astra Giurgiu και Brasov, έχοντας συνολικά 14 συμμετοχές και 1 ασίστ.

Stefano Napoleoni: Η πιο πρόσφατη μεταγραφή της ομάδας. Ο 26χρονος Ιταλός επιθετικός, μετά από 4μιση χρόνια στην Λιβαδειά, έμεινε ελεύθερος και η ομάδα του Περιστερίου τον πρόλαβε πριν από άλλες ομάδες. Φέτος με τον Λεβαδειακό είχε 10 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ, ενώ πέρσι σε 18 αγώνες με τους Βοιωτούς, είχε 8 γκολ και 3 ασίστ.

Λεβαδειακός
3 μόνο μεταγραφές για την ομάδα της Λιβαδειάς, αποκτώντας έναν μέσο και έναν αμυντικό.

Olivier Boumale: O 23χρονος Καμερουνέζος μεσοεπιθετικός, μετά από 2μιση χρόνια στον Παναιτωλικό, όπου είχε 51 συμμετοχές, 3 γκολ και 1 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, αποχώρησε τον Σεπτέμβρη για την Καβάλα, όπου κόπηκε στα εργομετρικά. Τελικά κατέληξε να υπογράψει στον Λεβαδειακό.

Juan Miguel Callejon: Αδελφός του παίχτη της Real, ο 25χρονος μεσοεπιθετικός ανακοινώθηκε σήμερα  απ΄την ομάδα της Λιβαδειάς. Από πέρσι αγωνιζόταν στην Hercules στην Segunda Division (14 συμμετοχές-1 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα), ενώ φέτος συμμετείχε σε 10 αγώνες (7 ως αλλαγή) της ισπανικής ομάδας, πριν αφεθεί ελεύθερος τον Γενάρη και τον αποκτήσει ο Λεβαδειακός

Νικόλαος Σκέμπης: Ελπιδοφόρος δεξιός μπακ (20 χρονών), που αποκτήθηκε ως ελεύθερος απ΄την Αναγέννηση Γιαννιτσών, όπου έχει φέτος 15 συμμετοχές. Ο Σκέμπης προβλέπεται να παραμείνει στην ομάδα της Μακεδονίας ως το τέλος της περιόδου και να ενταχθεί το καλοκαίρι στους Βοιωτούς.

ΠΑΣ Γιάννενα
Η ομάδα των Ιωαννίνων λόγω κυρίως οικονομικών προβλημάτων δεν απέκτησε κανέναν παίχτη,παρόλο που ακούστηκαν σενάρια δανεισμού παιχτών απ΄τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της μεταγραφή του De Vicenti στους Ερυθρόλευκους.

Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλούς παίχτες σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο, με τους περισσότερους να φεύγουν ελεύθεροι και να αφήνουν κενά σε άμυνα και επίθεση. Παρόλο που οι μεταγραφές κινήθηκαν στην κατεύθυνση να καλυφτούν αυτά τα κενά, ακόμα δεν υπήρξε μεταγραφή επιθετικού περιοχής, με την περίπτωση του Σκωτσέζου Kris Boyd, να παραμένει ανοιχτή.

Yohei Kajiyama: Η 1η χρονικά μεταγραφή των Πρασίνων, ήταν ο 27χρονος Γιαπωνέζος μέσος, ο οποίος ήρθε ως ελεύθερος απ΄την FC Tokyo με την οποία είχε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 4 γκολ και δίνοντας 5 ασίστ. Ήδη φόρεσε και την πράσινη φανέλα στον προηγούμενο νικηφόρο αγώνα με τον Ατρόμητο.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Πιτσιρικάς (20 χρονών) δεξιός μπακ που έκανε το ντεμπούτο του φέτος με τον Πανιώνιο στο πρωτάθλημα όπου αγωνίστηκε σε 15 αγώνες (βασικός και αναντικατάστατος) και είχε 2 ασίστ, βοηθώντας την ομάδα της Νέας Σμύρνης να κάνει έναν φοβερό 1ο γύρο. 40.000 ευρώ μόλις έδωσαν οι Πράσινοι για να τον αποκτήσουν.

Θανάσης Ντίνας: 23χρονος μεσοεπιθετικός, που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στα 2 ματς κυπέλλου της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό (όπου αποκλείστηκε η Παναχαϊκή άδικα...αλλά δεν είναι της παρούσης), ενώ στο πρωτάθλημα της Football League είχε φέτος 16 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ. Πέρσι με την ομάδα της Πάτρας είχε 34 συμμετοχές, 8 γκολ και 7 ασίστ στη Football League, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα να πάρει την άνοδο. Και για αυτόν ο Παναθηναϊκός έδωσε 40.000 ευρώ.

Nicky Kuiper: Οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι λένε ότι ο 23χρονος συμπατριώτης τους, ήταν ένα απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων ετών και ένας παίχτης που πίστευαν ότι θα ήταν το βασικό αριστερό μπακ της εθνικής τους. Πολλαπλοί τραυματισμοί όμως, του ανέκοψαν την εξέλιξη με αποτέλεσμα όπως λένε, να μην παίρνει ευκαιρίες στην 11αδα της Twente, ούτε όταν δεν υπήρχε άλλος "καθαρός" αριστερός μπακ εύκαιρος. Αποτέλεσμα ήταν η ολλανδική ομάδα να τον δώσει δανεικό στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ελπίζει ότι θα τον αναστήσει. Φέτος είχε μόνο 4 συμμετοχές (2+2) σε κύπελλο και Europa League, ενώ πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 6 αγώνες πρωταθλήματος (3 ως αλλαγή).

Jokin Esparza: Προσωπική επιλογή του προπονητή του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον πιστεύει πάρα πολύ. Πρόκειται για έναν 24χρονο Ισπανό μέσο, ο οποίος φέτος με την Huesca είχε 16 συμμετοχές (12 ως αλλαγή) στην Segunda Division και σκόραρε 1 γκολ, ενώ πέρσι είχε 25 συμμετοχές (15 ως αλλαγή) και 2 γκολ με την ίδια ομάδα. Αρκετά φυσιολογικά η ισπανική ομάδα τον άφησε ελεύθερο.

Πανιώνιος
Όντας μια ομάδα χωρίς οικονομική άνεση, η ομάδα της Νέας Σμύρνης επέλεξε να αποκτήσει ελεύθερους και νεαρούς παίχτες, χωρίς πολλές παρουσίες στην Superleague.

Δημήτρης Ασλανίδης: 23χρονος μέσος που έμεινε ελεύθερος απ΄τον Άρη, με τον οποίον είχε 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ πέρσι αγωνίστηκε στην Football League με την φανέλα της Αναγέννησης Επανομής, έχοντας 22 συμμετοχές.

Μιχάλης Τσαμουρλίδης: Ο 20χρονος αριστερός μπακ αφού είδε ότι δε πρόκειται να πάρει ευκαιρίες στην ΑΕΚ, ζήτησε να μείνει ελεύθερος και υπέγραψε στον Πανιώνιο. Πέρσι αγωνιζόταν στην Football League 2 με την ομάδα του ΑΟ Γλυφάδας, έχοντας 6 συμμετοχές πριν πάθει κάταγμα κόπωσης και χάσει όλη τη χρονιά.

Νίκος Παντίδος: Ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός, ζήτησε ξαφνικά τη περασμένη βδομάδα να μείνει ελεύθερος από τον Άρη και στη συνέχεια υπέγραψε στην ομάδα της Πλατείας. 11 συμμετοχές φέτος με τον Άρη, ενώ πέρσι αγωνίστηκε στη Football League, με τη φανέλα του Εθνικού Αστέρα, έχοντας 16 συμμετοχές.

Κωνσταντίνος Γανωτής: Ο νεαρός μέσος μετακόμισε το καλοκαίρι απ΄τον Ηρακλή Ψαχνών (21 συμμετοχές πέρσι στην Football League) στον ΠΑΣ Γιάννενα, αλλά δε κατάφερε να αγωνιστεί σε κανέναν αγώνα και έμεινε ελεύθερος, με τον επόμενο σταθμό του να είναι ο Πανιώνιος.

Χρήστος Καρτσαμπάς: Απ΄τον Βατανιακό και την Football League 2, ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός πήρε μεταγραφή στον Πιερικό το καλοκαίρι, με τον οποίον είχε 13 συμμετοχές στην Football League. Παρόλο που είχε θέση βασικού στην ομάδα της Κατερίνης, έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στις αρχές του μήνα με τον Πανιώνιο με τον οποίον έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, την προηγούμενη αγωνιστική.

Δημήτριος Τόσκας: Απ΄την ΠΑΕΕΚ της Κύπρου, όπου δεν αγωνίστηκε καθόλου φέτος, ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός κατέληξε ως ελεύθερος στον Πανιώνιο, με τον οποίο μετράει ήδη 4 συμμετοχές (όλες ως βασικός και αναντικατάστατος) απ΄την αρχή του Γενάρη. Πέρσι ο Τόσκας φόρεσε τη φανέλα του Πιερικού, αγωνιζόμενος σε 11 αγώνες στην Football League.

Κωνσταντίνος Παναγιωτούδης: Ένα απ΄τα πολλά ταλέντα που βγάζουν οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ο 18χρονος μέσος δόθηκε δανεικός στην Πλατεία ως το καλοκαίρι. Φέτος έχει 3 συμμετοχές με την ομάδα της Θεσσαλονίκης (1 πρωτάθλημα-2 κύπελλο), ενώ έχει αγωνιστεί και 4 φορές (όλες ως αλλαγή) με την ομάδα του Πανιωνίου αυτόν τον μήνα. Πέρσι είχε 3 συμμετοχές και 1 γκολ στο πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ.

ΟΦΗ
Πολλά τα οικονομικά προβλήματα στην ομάδα της Κρήτης, με αποτέλεσμα να γίνουν μόλις 2 μεταγραφές.

Γιώργος Μακρής: Ο 28χρονος αμυντικός μέσος έμεινε ελεύθερος απ΄τον Ατρόμητο, όπου δεν πήρε ούτε μια συμμετοχή φέτος. Πέρσι η χρονιά μοιράστηκε σε Ατρόμητο (7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα) και Ανόρθωση (7 συμμετοχές και 1 ασίστ-δανεικός από Ατρόμητο).

Θανάσης Κανούλας: Ο 20χρονος επιθετικός έμεινε ελεύθερος απ΄τον Άρη (6 συμμετοχές-1 γκολ φέτος).

Γρηγόρης Κυζιρίδης: Ο 22χρονος μέσος μετά την καλή φετινή του παρουσία με την Αναγέννηση Επανομής (12 συμμετοχές), έκανε το άλμα για την Superleague και τον ΟΦΗ. Πέρσι αγωνίστηκε στην Football League με την φανέλα της Αναγέννησης Γιαννιτσών, έχοντας 19 συμμετοχές και 3 γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου