Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πληροφορίες σχετικά με τα Όσκαρ

Τη Κυριακή είναι η 85η απονομή Όσκαρ και ως φανατικός σινεφιλ δε θα μπορούσα να μη γράψω ένα άρθρο σχετικό με αυτά τα βραβεία. Αν και η αλήθεια είναι ότι έχω διαφωνήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις με τα 6000 μέλη της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου (τα οποία και ψηφίζουν για την ανάδειξη των νικητών), δε μπορώ να μην ασχοληθώ με τα βραβεία αυτά.
Σήμερα λοιπόν θα σας αναφέρω κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα Όσκαρ, τις οποίες βρήκα κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Ίντερνετ. Σε αυτά που θα αναφέρω παρακάτω, δε περιλαμβάνονται οι ταινίες που έχουν πάρει τα περισσότερα Όσκαρ, μιας και έχω γράψει ήδη άρθρο για αυτές το οποίο και μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ. Τέλος να αναφέρω ότι θα ξεκινήσω από πιο γενικές πληροφορίες και διάφορα ρεκόρ και θα κλείσω με πληροφορίες σχετικά με τα φετινά Όσκαρ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

  • To Όσκαρ είναι επιχρυσωμένο αγαλματίδιο που έχει ύψος 34 εκ. και βάρος περίπου 4 κιλά. Απεικονίζει έναν Ιππότη που καρφώνει το σπαθί του σε μια κινηματογραφική μπομπίνα που έχει 5 ακτίνες, με τις ακτίνες να αντιπροσωπεύουν τους 5 αρχικούς κλάδους της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί και συγγραφείς). Η αρχική ονομασία του βραβείου ήταν "Academy Award of Merit" (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Βραβείο Αξίας από την Ακαδημία). Δεν έχει εξακριβωθεί πως πήρε την ονομασία "Όσκαρ" αλλά ο μύθος λέει ότι "νονά" του ήταν η Margaret Herrik, βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, η οποία βλέποντας το βραβείο είπε ότι της θυμίζει τον θείο της που τον λέγαν Oscar Pierce.
  • Η πρώτη απονομή του βραβείου έγινε τον Μάιο του 1929 στο Hollywood και στο ξενοδοχείο "Roosevelt", ενώ η πρώτη τηλεοπτική προβολή τους έγινε τον Μάρτη του 1953.
  • Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία ηθοποιού που κέρδισε ήταν της Greer Garson, που δεχόμενη το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της στην ταινία "Mrs.Miniver", μιλούσε για περίπου 7 λεπτά.
  • Το νεότερο άτομο που κέρδισε Όσκαρ είναι η Tatum O' Neal που σε ηλικία 10 χρονών, πήρε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου στην ταινία "Paper Moon", ενώ το γηραιότερο είναι ο Christopher Plummer που στα 82 του χρόνια κέρδισε το Όσκαρ B' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του γκέι πατέρα στην ταινία "Beginners". Αντίστοιχα νεότερος άντρας νικητής είναι ο Timothy Hutton, που σε ηλικία 20 χρονών πήρε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία "Ordinary People" και γηραιότερη ηθοποιός η Jessica Tandy που στα 80 της πήρε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην ταινία "Driving Miss Daisy".
  • Η ηθοποιός με τα περισσότερα κερδισμένα Όσκαρ είναι η Katharine Hepburn με 4 (όλα Α' Γυναικείου Ρόλου) για τις ταινίες "Morning Glory","Guess Who's Coming To Dinner","The Lion In Winter","On Golden Pond". Στους άνδρες τη πρωτιά μοιράζονται ηθοποιοί που έχουν κερδίσει από 3 φορές το αγαλματάκι. Αυτοί είναι οι:  Walter Brennan για τις ταινίες "Come And Get It","Kentucky" και "Westerner" (όλα Β' Ανδρικού Ρόλου) και Jack Nicholson για τις ταινίες "One Flew Over The Cuckoo's Nest" (Α' Ανδρικού Ρόλου), "Terms of Endearment" (Β' Ανδρικού Ρόλου) και "As Good as It Gets" (Α' Ανδρικού Ρόλου).
  • Ο Nicholson είναι επίσης και ο ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ με 12, ενώ την πρωτιά στις γυναίκες ηθοποιούς έχει η Meryl Streep με 17. Η Streep έχει κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι 3 φορές για τις ταινίες "Kramer vs. Kramer" (Β' Γυναικείου Ρόλου), "Sophie's Choice" (Α' Γυναικείου Ρόλου) και "The Iron Lady" (Α' Γυναικείου Ρόλου). Η περίπτωση της Meryl Streep είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μιας και κέρδισε τα 2 πρώτα Όσκαρ της στις πρώτες 4 υποψηφιότητες που είχε και με διαφορά 3 χρόνων μεταξύ τους, με το 3ο όμως να έρχεται μόλις πέρσι περίπου 30 χρόνια (και μετά από 12 αποτυχημένες προσπάθειες) απ΄το 2ο, κάτι που είχε εξελιχθεί ως το ανέκδοτο των βραβείων (η Meryl Streep που είναι πάντα υποψήφια και ποτέ νικήτρια).
  • Μιλώντας για αποτυχίες, ας δούμε ποιος και ποια ηθοποιός είχαν τις περισσότερες υποψηφιότητες αλλά δεν τα κατάφεραν ποτέ. Στους άντρες τη πρωτιά έχει ο Peter O' Toole με 8 αποτυχημένες προσπάθειες (όλες για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου), ενώ στις γυναίκες την πρωτιά μοιράζονται 3 ηθοποιοί με 6 αποτυχημένες προσπάθειες, οι: Deborah Kerr (όλες Α' Γυναικείου Ρόλου), Thelma Ritter (όλες Β' Γυναικείου Ρόλου) και Glenn Close (3 Α' και 3 Β' Γυναικείου Ρόλου). Αντίστοιχα 
  • Στις ταινίες τώρα, αυτές που είχαν τις περισσότερες υποψηφιότητες χωρίς να καταφέρουν να κερδίσουν το αγαλματάκι είναι τα: "The Turning Point" και "The Color Purple" με 11 υποψηφιότητες, ενώ 5 ταινίες είχαν το απόλυτο, παίρνοντας το Όσκαρ σε όποια κατηγορία προτάθηκαν. Αυτές είναι το "Lord of the Rings:The Return of the King" με 11/11, τα "Gigi" και "Last Emperor" με 9/9, το "It Happened One Night" με 5/5 και "The Matrix" με 4/4.
  • Η Beatrice Straight είναι το άτομο που κέρδισε το Όσκαρ παίζοντας τα λιγότερα λεπτά σε μια ταινία, αφού πήρε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τα 5 λεπτά και 40 δεύτερα που έπαιξε στην ταινία "Network". Αντίστοιχα άτομο που πήρε Όσκαρ ως πρωταγωνιστής, παίζοντας τα λιγότερα λεπτά είναι ο David Niven, που πήρε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία "Separate Tables", συμμετέχοντας στην ταινία για μόλις 15 λεπτά και 38 δεύτερα. Τέλος η Hermione Baddeley συμμετείχε μόλις 2 λεπτά και 32 δεύτερα στην ταινία "Room at the Top" και ήταν υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (η μόνη υποψηφιότητα στην καριέρα της) κάτι που είναι ρεκόρ φυσικά.
  • Η ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και έκανε τις λιγότερες εισπράξεις είναι το "Hurt Locker" με εισπράξεις λιγότερο από 50.000.000 δολάρια. Η ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν το "Gone with the Wind", με διάρκεια 3 ώρες και 58 λεπτά, ενώ η ταινία με τη μεγαλύτερη διάρκεια που κέρδισε οποιοδήποτε Όσκαρ ήταν το "Voyna i Mir" (Πόλεμος και Ειρήνη) που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και είχε διάρκεια 7 ώρες και 7 λεπτά. Η ταινία που κέρδισε Όσκαρ και είχε τη μικρότερη διάρκεια ήταν το "Marty", που με διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
  • Όσον αφορά τους σκηνοθέτες τώρα...Αυτός που έχει κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι πιο πολλές φορές είναι ο John Ford με 4 (σε 5 υποψηφιότητες) για τις ταινίες "The Informer","The Grapes of Wrath","How Green Was My Valley" και "The Quiet Man". Ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες υποψηφιότητες είναι ο William Wyler με 12, έχοντας κερδίσει 3 φορές (Mrs Miniver,The Best Years of Our Lives και Ben Hur). O γηραιότερος σκηνοθέτης νικητής Όσκαρ είναι ο Clint Eastwood που σε ηλικία 74 χρονών, κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τη ταινία "Million Dollar Baby", ενώ ο νεότερος είναι ο Norman Taurog που 32 ετών όντας πήρε το Όσκαρ για την ταινία "Skippy". Αντίστοιχα ο γηραιότερος υποψήφιος σκηνοθέτης ήταν ο John Houston που σε ηλικία 79 ετών ήταν υποψήφιος για το "Prizzi's Honor", με τον John Singleton να είναι ο νεότερος υποψήφιος, όταν στα 23 του και στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ήταν υποψήφιος για την ταινία "Boyz n the Hood".
Για να δούμε τώρα μερικές πληροφορίες για τα φετινά Oscar
  • 4 ηθοποιοί είναι πρωτάρηδες στα Oscar: o Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), o Hugh Jackman (Les Miserables), Emmanuel Riva (Amour) και Quvenzhane Wallis (Beasts of the Soythern Wild), όλοι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες που συμμετέχουν. Οι 2 τελευταίες μάλιστα είναι αντίστοιχα η γηραιότερη και η νεότερη υποψήφιες  πρωταγωνίστριες όλων των εποχών. Η Emmanuel Riva σε ηλικία 85 ετών και η Quvenzhane Wallis σε ηλικία 9 ετών (γενικά το νεότερο άτομο που ήταν υποψήφιο ήταν ο Justin Henry που στα 8 του ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινίας "Kramer vs Kramer").
  • Απ΄τους 20 υποψήφιους ηθοποιούς, οι 9 έχουν κερδίσει τουλάχιστον μια φορά το χρυσό αγαλματάκι και αυτοί είναι οι: Daniel Day Lewis (2 Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στις ταινίες "My Left Foot:The Story of Christy Brown" και "There Will Be Blood"), Denzel Washington (Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Training Day" και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Glory"), Robert De Niro (Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Raging Bull" και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Godfather:Part II"), Philip Seymour Hoffman (Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Truman Capote"), Tommy Lee Jones (Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "The Fugitive"), Christoph Waltz (Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Inglourious Basterds"), Alan Arkin (Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Little Miss Sunshine"), Helen Hunt (Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία "As Good as It Gets") και Sally Field (2 Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες "Norma Rae" και "Places in the Heart".
  • O Daniel Day Lewis είναι ο δεύτερος ηθοποιός που είναι υποψήφιος για τον ρόλο του Lincoln, με τον Raymond Massey να είναι ο πρώτος στην ταινία του 1940 "Abe Lincoln in Illinois".
  • Το τραγούδι της Adele "Skyfall" που ακούγεται στην ομώνυμη ταινία και είναι υποψήφιο για 4 Όσκαρ (Καλύτερης Μουσική, Καλύτερου Τραγουδιού, Καλύτερου Ήχου και Καλύτερου Μοντάζ Ηχητικού Μοντάζ) είναι το πρώτο τραγούδι τα τελευταία 10 χρόνια που έχει υπάρξει παράλληλα μέσα στο τοπ-10 του Billboard Hot 100.
  • Αν ο Hugh Jackman κερδίσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το "Les Miserables" θα είναι ο δεύτερος που το καταφέρνει για μιούζικαλ, μετά τον Rex Harrison που το πήρε για την ταινία "My Fair Lady", ενώ για την ίδια ταινία η Anne Hathaway θα είναι (αν κερδίσει πάντα) η δεύτερη μετά την Jennifer Hudson (Β' Γυναικείου Ρόλου για το "Dreamgirls) που παίρνει το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου σε μιούζικαλ.
  • Τέλος η αυστριακή ταινία "Amour" θα είναι η 5η ταινία στην ιστορία των Όσκαρ, που θα είναι ταυτόχρονα υποψήφια στις κατηγορίες "Καλύτερη Ταινία" και "Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία". Οι προηγούμενες 4 είναι οι ταινίες: "Z"(κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας), "Utvandrarna", "La Vita e Bella" (κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας) και "Wo hu cang long" (κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας).

1 σχόλιο: