Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Έφυγαν και γλυτώσανε....

  Με αφορμή την εξαιρετική παρουσία (για πολλοστή φορά με τη φανέλα της Shalke) του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο ματς με τον Ολυμπιακό, σκέφτηκα να γράψω και άλλες περιπτώσεις παιχτών που τα τελευταία χρόνια, έφυγαν ή τους έδιωξαν οι ελληνικές ομάδες ως αποτυχημένους ή μέτριους (χωρίς να τους δώσουν τις ευκαιρίες και την κατάλληλη εμπιστοσύνη), πήγαν στο εξωτερικό και βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν.
Η λίστα περιέχει επί το πλείστον ξένους μια και οι περισσότεροι Έλληνες έφυγαν σε μεγαλύτερη ηλικία για το εξωτερικό ή πήγαν σε ομάδες και δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν (πχ. Πλιάτσικας, Γιάννης Παπαδόπουλος). Για να τους θυμηθούμε λοιπόν αρχίζοντας απ΄τους 2 Έλληνες.

Παντελής Καπετάνος
Απ΄τους πιο αδικημένους Έλληνες παίκτες μια και στην Ελλάδα με την φανέλα της ΑΕΚ, έγινε αντικείμενο χλευασμού απ'όλους και περισσότερο απ΄τους κιτρινόμαυρους φιλάθλους. Το σύνθημα "βάλε ένα γκολ και ας πεθάνω, Καπέτανο" αντηχούσε σχεδόν σε κάθε αγώνα απ΄τις εξέδρες, μάλλον ξεχνώντας ότι με γκολ του Καπετάνου, η ΑΕΚ μπήκε για τελευταία φορά στους ομίλους του Champions League. Μετά λοιπόν από 2μιση χρόνια με την κιτρινόμαυρη φανέλα, με την οποία αγωνίστηκε μόλις 34 συμμετοχές (τις 22 ως αλλαγή) και πέτυχε 5 γκολ, έλυσε το συμβόλαιο του με τον Δικέφαλο. Επόμενος σταθμός του η Steaua Bukarest όπου πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του για 2μιση χρόνια. 82 συμμετοχές-32 γκολ (18 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις ο απολογισμός του με την Steaua. Ένας τσακωμός του όμως με τον Marius Lacatus, τον οδήγησε στον πάγκο και στη συνέχεια στην έξοδο απ΄την ομάδα. Κερδισμένη βγήκε η Cluj που πήρε ελεύθερο έναν πολύ καλό επιθετικό, ο οποίος πέρσι με 12 γκολ στο πρωτάθλημα ήταν καταλυτικός στο να πάρει η ομάδα την 1η θέση. Φέτος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε έχοντας 3 γκολ σε 6 αγώνες πρωταθλήματος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ήταν αυτός που με 2 γκολ και 1 ασίστ στα προκριματικά, οδήγησε τους Ρουμάνους στους ομίλους του Champions League. To γιατί και ο Otto (ούτε 1 συμμετοχή) και ο Santos (μόλις 3 συμμετοχές σε φιλικά και 30' ως αλλαγή στο Παγκόσμιο του 2010) τον αγνοούν επιδεικτικά στις επιλογές της Εθνικής είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Παναγιώτης Κονέ
Ίσως πολλοί να έχουν ενστάσεις λέγοντας ότι είναι Αλβανός, αλλά απ΄τη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο, τον λογίζω ως Έλληνα (αν πιάσουμε αυτή τη κουβέντα δεν τελειώνουμε...). Ο Κονέ αφού πρώτα δημιούργησε χαμό με την μεταγραφή του στην ΑΕΚ, μια και όλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο ταλέντο που έκλεψαν οι Κιτρινόμαυροι απ΄τον Ολυμπιακό (στις ακαδημίες του οποίου βρισκόταν), στη συνέχεια έκανε τα πάντα για να διαψεύσει τα καλά λόγια. Κανείς δε ξέρει αν φταίει ο ίδιος ο παίχτης ή η διαχείριση των προπονητών της ΑΕΚ, αλλά ο Κονέ τα 2 χρόνια στην ΑΕΚ έδειξε μόνο ψήγματα του ταλέντου. Χαρακτηριστικές οι 31 συμμετοχές του (3 γκολ) απ΄τις οποίες οι 25 ως αλλαγή. Ο Ηρακλής που τον πήρε ως ελεύθερο, πήρε έναν άλλον Κονέ. Έναν Κονέ που σε 2 χρόνια, αγωνίστηκε 51 φορές, σκόραρε 8 γκολ (2 ασίστ) και πήρε μεταγραφή στην Serie A και την Brescia. Εκεί πήρε φανέλα βασικού και αγωνίστηκε σε 31 αγώνες (1 γκολ-2 ασίστ) τη 1η χρονιά, δόθηκε δανεικός στην Bologna τη 2η χρονιά (31 συμμετοχές, 1 γκολ-1 ασίστ) και φέτος αγωνίζεται πάλι στην Bologna η οποία τον αγόρασε με κανονική μεταγραφή (1 εκατομμύριο ευρώ). Στην 1η του συμμετοχή μάλιστα απέναντι στην Roma (εκτός έδρας) πριν 4 μέρες, έδωσε 2 ασίστ και βοήθησε την ομάδα του να νικήσει με 3-2. Τις πολύ καλές χρονιές του έχει εκτιμήσει και ο Fernando Santos δίνοντας του ευκαιρίες σε φιλικά της Ελλάδος (8 συμμετοχές) αλλά και ως αλλαγή στα προκριματικά του Euro 2012 (2 συμμετοχές).

Perparim Hetemaj
Παρόμοια περίπτωση με τον Κονέ. Ο Φινλανδός διεθνής ήρθε με τη φήμη μεγάλου ταλέντου και ενός "σκυλιού" στη μεσαία γραμμή (λόγω του ότι είναι κατά το ήμισυ Κοσσοβάρος). Για καλή του τύχη όταν πήγε στην ΑΕΚ, προπονητής ήταν ο Ferrer που τον πίστεψε και τον χρησιμοποίησε αρκετά, κυρίως στο Champions League (4 συμμετοχές, 2 ως βασικός, 1 ασίστ), όπου και έβγαλε μάτια. Την επόμενη χρονιά δόθηκε στον Απόλλων Καλαμαριάς για να πάρει περισσότερα παιχνίδια ως βασικός και εκεί αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια (1 γκολ-1 ασίστ). Όταν γύρισε όμως στην ΑΕΚ, ο Ferrer είχε φύγει και Δώνης στην αρχή και Bajevic στη συνέχεια δεν τον πίστεψαν (14 συμμετοχές, 9 ως αλλαγή), την στιγμή που ήταν βασικότατος στην Ελπίδων της χώρας του και έπαιρνε και το βάπτισμα του πυρός με την Εθνική Ανδρών. Το "έγκλημα" ολοκληρώθηκε όταν ο Bajevic συμφώνησε σε ανταλλαγή του Φινλανδού με τον Yusuf Hersi της Twente. Στην Ολλανδία δεν αγωνίστηκε παρά μόνο σε 1 αγώνα κυπέλλου και έμεινε ελεύθερος στα μισά της χρονιάς. Η Brescia έχοντας δει τον παίχτη με τις Εθνικές της χώρας του, τον απέκτησε. Απ΄την νέα χρονιά ο Hetemaj πήρε φανέλα βασικού και αγωνίστηκε σε 30 αγώνες (2 γκολ-3 ασίστ) στην Serie A. Πέρσι το καλοκαίρι η Chievo Verona πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ να τον αποκτήσει. Εκεί παίζει ως σήμερα, έχοντας 37 συμμετοχές (2 ασίστ) επί το πλείστον ως βασικός. Φυσικά είναι πλέον σταθερό μέλος της 11αδας της χώρας του, έχοντας 14 συμμετοχές και 2 γκολ.

Goran Popov
Τελευταία περίπτωση παίχτη που έφυγε χωρίς να κερδίσει ούτε ευρώ η ΑΕΚ. Ο Σκοπιανός μπακ ήρθε στους Κιτρινόμαυρους 19 χρονών, σε μια εποχή που η ομάδα έψαχνε ένα αριστερό μπακ να διαδεχθεί τον Μιχάλη Κασάπη. Ο Dumitrescu τον έβαλε σε 8 αγώνες πρωταθλήματος, έκρινε ότι δε του κάνει και εισηγήθηκε τη λύση του συμβολαίου του μετά από 6 μήνες. Ταλαιπωρήθηκε 1 χρόνο σε Σερβία (Red Star) και Πολωνία (Wodra Wodzislaw) για να επιστρέψει στην Ελλάδα και το Αιγάλεω το καλοκαίρι του 2005. Εκεί άρχισε να παίρνει ευκαιρίες , αφού πρώτα με τον Βαζάκα και μετά με τον Χατζάρα (κυρίως με αυτόν) πήρε θέση βασικού στο αριστερό άκρο, έχοντας 45 συμμετοχές (1 γκολ-2 ασίστ) στα 2 χρόνια που παρέμεινε εκεί. Να τονίσω ότι σε εκείνη την χρονική περίοδο ο Popov ήταν και βασικό στέλεχος της Εθνικής Σκοπίων. Το καλοκαίρι του 2007 φεύγει ο Χατζάρας και ο επόμενος που αναλαμβάνει, τον στέλνει δανεικό στον Λεβαδειακό, όπου θα καταγράψει 20 συμμετοχές. Την επόμενη χρονιά αρχίζει η απογείωση του Popov, αφού μένει ελεύθερος και τον αποκτάει η Herenveen. Με την ολλανδική ομάδα θα αγωνιστεί για 2 χρόνια, θα πάρει τη φανέλα σπίτι του, θα αγωνιστεί σε 72 αγώνες σε Ολλανδία και Ευρώπη (5 γκολ-2 ασίστ) και θα "αναγκάσει" την Dynamo Kyiv να δώσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Βασικός και εκεί για 2 χρόνια (56 συμμετοχές, 2 γκολ-3 ασίστ) και φέτος το καλοκαίρι δόθηκε δανεικός στην West Bromwich Albion με την οποία δεν έχει ακόμα συμμετοχή στην Premier League. Με την Εθνική του ως τώρα έχει 42 συμμετοχές και 2 γκολ.

Dame N'Doye
Αν η ΑΕΚ έκανε λάθος εκτίμηση με τους παραπάνω, τι να πει και ο Παναθηναϊκός που είχε ένα αστεράκι και το άφησε να φύγει σχεδόν τσάμπα.Το καλοκαίρι του 2007 ο Peseiro, εισηγήθηκε την απόκτηση ενός 21χρονου Σενεγαλέζου που είχε κάνει καλή χρονιά με την Academica. Η 1η χρονιά του N'Doye στους Πράσινους ήταν αρκετά καλή με 30 συμμετοχές (14 ως αλλαγή) και 5 γκολ (2 εκ των οποίων στην Ευρώπη, δίνοντας τη νίκη και στα 2 ματς). Μάλιστα το 1 γκολ το πέτυχε κόντρα στην FC Copenhagen, τραβώντας το ενδιαφέρον των Δανών.Το καλοκαίρι του 2008 ο Henk Ten Cate που διαδέχτηκε τον Peseiro στον πάγκο, εισηγήθηκε την παραχώρηση του στον ΟΦΗ, παίρνοντας (αν δεν κάνω λάθος) μόνο ποσοστό μεταπώλησης. Με τους Κρητικούς ο Σενεγαλέζος βγάζει μάτια, σκοράρει 7 γκολ σε 15 αγώνες και 6 μήνες μετά ο ΟΦΗ τον πουλάει έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ στην FC Copenhagen. Εκεί ο N'Doye είναι εκπληκτικός, έχοντας σε 150 αγώνες σε Δανία (2 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα) και Ευρώπη, 82 γκολ και 34 ασίστ. Ειδικά στην Ευρώπη είχε 16 γκολ σε 36 αγώνες, κάνοντας πολλούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους να θέλουν να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Τελικά νικήτρια βγήκε η Lokomotiv Moscow, πληρώνοντας αυτό το καλοκαίρι 4.5 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Το ξεκίνημα του στη Ρωσία στο ίδιο τέμπο (3 συμμετοχές-2 γκολ). Φυσικά είναι και μέλος της Σενεγάλης με 15 συμμετοχές και 6 γκολ. Κάποιοι μάλλον τραβάνε τα μαλλιά τους στην Παιανία....

Ante Rukavina
Γενικά έχει ένα θέμα με τους επιθετικούς-ταλέντα ο ΠΑΟ. Ο Κροάτης ήρθε στους Πράσινους το καλοκαίρι του 2008 (2,5 εκατομμύρια ευρώ η μεταγραφή του), ως τεράστιο ταλέντο που με την U-21 είχε σκοράρει 7 γκολ (το 1 ήταν απέναντι στη δική μας U-21 και ήταν εκπληκτικό) σε 14 αγώνες. Ο Henk Ten Cate (πάλι!άμα έχει μάτι ο άλλος...) δεν τον εκτίμησε και τον έβαζε ως αλλαγή μετά το 70' συνήθως. Ούτε ο Νιόπλιας όμως που διαδέχτηκε τον Ολλανδό, του έδειξε παραπάνω εμπιστοσύνη. Αποτέλεσμα; Μετά από 55 συμμετοχές (36 ως αλλαγή), 11 γκολ και 4 ασίστ, να πουληθεί το καλοκαίρι του 2010, στην Dinamo Zagreb για το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ. Οι Κροάτες βγήκαν κερδισμένοι μια και ο Rukavina έχει κάνει πολύ καλές χρονιές, βοηθώντας με τα γκολ του και τις ασίστ του (17 γκολ,12 ασίστ σε 71 αγώνες) την ομάδα να πάρει 2 σερι πρωταθλήματα (πάει για 3ο φέτος). Την αξία του όμως την έδειξε φέτος, που με 3 δικά του γκολ, βοήθησε την Dinamo να μπει στους ομίλους του Champions League για 2η συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός, δεν έχει αξιόλογο επιθετικό να βάλει στην 11αδα και δεν σκοράρει ούτε κόντρα στη Maribor...

Derek Boateng
11 χρόνια πριν ο ΠΑΟ αποκτούσε απ΄την Καλαμάτα (εγγύηση εκείνη την εποχή σε Βραζιλιάνους και Αφρικάνους) ένα φέρελπι 18χρονο Γκανέζο έναντι 300 χιλιάδων ευρώ. Την πρώτη χρονιά ο Γκανέζος μέσος αγωνίστηκε σε 16 αγώνες (σκόραρε και 1 γκολ) δείχνοντας καλά στοιχεία, ενώ είχε αρχίσει να καλείται τακτικά στην ομάδα της χώρας του. Την επόμενη χρονιά πήγε δανεικός στον ΟΦΗ, για να πάρει παιχνίδια και εκεί αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια (επίσης 1 γκολ). Το καλοκαίρι του 2003 θεωρήθηκε απ΄τον Itzhak Shum ότι δεν χρειάζεται και έλυσε το συμβόλαιό του. Επόμενος σταθμός ήταν η AIK και το Σουηδικό πρωτάθλημα. Εκεί έμεινε 3 χρόνια έχοντας 55 συμμετοχές και 5 γκολ και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Beitar Jerusalem η οποία πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.Στα 2μιση χρόνια στο Ισραήλ κέρδισε 2 πρωταθλήματα, αγωνίστηκε σε 72 αγώνες και πέτυχε 8 γκολ. Τον Γενάρη του 2009 έκανε το "άλμα" στην Γερμανία και την FC Koln, αφού η Beitar βλέποντας πως δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του, το οποίο έληγε το καλοκαίρι, τον πούλησε έναντι 500 χιλιάδων ευρώ. Εκεί έμεινε μόλις 6 μήνες (παρόλο που υπέγραψε 4ετες συμβόλαιο) αφού η Getafe πλήρωσε 1 εκατομμύριο για να τον αποκτήσει. Στο Ισπανικό πρωτάθλημα ο Boateng έμεινε 2 χρόνια, έχοντας θέση βασικού στο κέντρο της Getafe, αγωνιζόμενος σε 77 αγώνες (2 γκολ-3 ασίστ). Πέρσι το καλοκαίρι είχε την "μοίρα" πολλών Αφρικανών παιχτών, με την Ουκρανική Dnipro να τον αγοράζει έναντι 4.5 εκατομμυρίων ευρώ.Με τους Ουκρανούς έχει μέχρι σήμερα 27 συμμετοχές και 2 γκολ, έχοντας πάντα θέση βασικού. Με την Γκάνα ο 29χρονος αμυντικός μέσος έχει 36 συμμετοχές (1 γκολ) και παρουσίες στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2006 (3 συμμετοχές) και του 2010 (σ'αυτό δεν πήρε ευκαιρίες).

David Braz
Άλλο ένα "θύμα" του Henk Ten Cate, μια και ο Βραζιλιάνος ήρθε το Γενάρη του 2009 ως ένας εξελίξιμος 18χρονος στόπερ αλλά έπαιξε μόνο 3 φορές, τις 2 ως αλλαγή. Μάλιστα το ίδιο καλοκαίρι πήγε δανεικός στην Flamengo, στην οποία ήταν τόσο καλός (βοηθώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος) που την επόμενη χρονιά τον αγόρασε για μόλις 300 χιλιάρικα. Στα 2 χρόνια στην "Fla" είχε 60 συμμετοχές, 3 γκολ και 1 ασίστ, κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον της Santos που τον απέκτησε. Με την Santos έχει ήδη 7 συμμετοχές και προβλέπεται να πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του.

Mikael Antonsson
Ήταν καλοκαίρι του 2006 όταν ο ΠΑΟ απέκτησε τον Σουηδό στόπερ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ απ΄την Austria Vienna, θέλοντας να βρει λύσεις για την άμυνα. Αφού είχε 8 (ολόκληρες) συμμετοχές με την ομάδα, ο Peseiro αποφάσισε ότι δε του κάνει και συμφώνησε στην πώληση του έναντι 800 χιλιάδων ευρώ στην Copenhagen. Στη Δανία αγωνίστηκε 4 χρόνια, είχε 125 συμμετοχές (3 γκολ-5 ασίστ) και πήρε 3 πρωταθλήματα. Πέρσι το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και τον απέκτησε η Bologna στην οποία πήρε φανέλα βασικού, αγωνιζόμενος σε 24 αγώνες. Φέτος συνεχίζει ως βασικός αγωνιζόμενος και στα 3 ματς πρωταθλήματος. χωρίς να χάσει λεπτό. Προφανώς ένας παίκτης μεσαίας ομάδας Serie A, δεν είχε χώρο σε άμυνα με Sarriegi, Kante, Βύντρα και λοιπούς...

Edu Dracena
Παραδόξως η μόνη περίπτωση παίκτη απ΄τον Ολυμπιακό είναι ο Βραζιλιάνος αμυντικός. Το γιατί πιστεύω ότι γίνεται αυτό δε θα το αναλύσω. Όποιος ασχολείται με το Ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο Dracena ήρθε δανεικός απ'την Guarany (με οψιόνα αγοράς) τον Γενάρη του 2002 στον Πειραιά, 21 χρονών τότε και με πολλές καλές κριτικές για το ταλέντο του. To πρώτο εξάμηνο δεν αγωνίστηκε καθόλου, αλλά την επομένη είχε 8 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 5 στους ομίλους του Champions League. Για κακή του τύχη, έπεσε σε μια απ΄τις χειρότερες χρονιές του Ολυμπιακού στους ομίλους με Manchester United, Leverkuzen (αν και αυτήν την κέρδισε 6-2 στο πρώτο ματς) και Maccabi Haifa (ακόμα βλέπουν εφιάλτες με τον Yakubu οι Ερυθρόλευκοι) να τον στέλνουν τελευταίο με 4 βαθμούς και 17 γκολ παθητικό. Έτσι θεωρήθηκε άχρηστος απ΄τη πλειάδα των φιλάθλων και των δημοσιογράφων και δεν υπήρξε διάθεση απόκτησής του. Έτσι το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στη Βραζιλία, όπου έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στη Cruzeiro. Στα 3 χρόνια που αγωνίστηκε εκεί (89 συμμετοχές-6 γκολ) κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Βραζιλίας και την τελευταία χρονιά, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το καλοκαίρι του 2006 η Fenerbache πλήρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην Fener αγωνίστηκε 3 χρόνια, έχοντας πολύ καλή παρουσία σε Τουρκία και Ευρώπη (μάλιστα το 2008 πήγε με την τούρκικη ομάδα ως τους "8" του Champions League, όπου αποκλείστηκαν οριακά απ΄την Chelsea). 114 συμμετοχές (1 μόλις ως αλλαγή) 6 γκολ και 3 ασίστ ο απολογισμός του με τους Τούρκους, που θα ήταν παραπάνω αν το 2009 δεν τραυματιζόταν σοβαρά για 6 μήνες. H Fener έλυσε το συμβόλαιο που είχε με τον Βραζιλιάνο, ο οποίος όμως δεν άργησε να βρει ομάδα και συγκεκριμένα τη Santos. Εκεί μόλις βρήκε ξανά ρυθμό, πήρε τη φανέλα του βασικού και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ως τον Ιούλιο που τραυματίστηκε πάλι σοβαρά (θα επιστρέψει το 2013) έχει 92 συμμετοχές με την Santos (7 γκολ-1 ασίστ). Σε αυτό το διάστημα έχει πάρει ένα κύπελλο Βραζιλίας και (κυρίως) το Coba Libertadores το 2011. Σίγουρα δεν εκτίμησαν σωστά τα προσόντα του εκεί στον Ρέντη...

Dorge Kouemaha
Τον Γενάρη του 2005, ο Άρης στην προσπάθεια να παραμείνει στην κατηγορία (δεν τα κατάφερε...), πήρε με ελεύθερη μεταγραφή 3 Καμερουνέζους και 1 Νιγηριανό. Κανείς τους δεν μπόρεσε να βοηθήσει και το καλοκαίρι οι 2 Καμερουνέζοι και ο 1 Νιγηριανός έμειναν ελεύθεροι. Για τον 3ο Καμερουνέζο ο Άρης πήρε και 200 χιλιάρικα. Αυτός ήταν ο Kouemaha, ο οποίος αφού στις 13 συμμετοχές του με τους Κίτρινους δεν κατάφερε να σκοράρει, δόθηκε στην Ουγγρική Tatabanya. Εκεί σε 2 χρόνια και 41 συμμετοχές είχε 16 γκολ και 16 ασίστ, με την Debreceni να πληρώνει το καλοκαίρι του 2007, 250 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει. Εκεί έμεινε μια χρονιά μόνο αφού τα 13 γκολ του (5 ασίστ) σε 29 συμμετοχές του έδωσαν το εισιτήριο για την 2η Κατηγορία της Γερμανίας και την Duisburg, η οποία πλήρωσε 500 χιλιάρικα στους Ούγγρους. Και εκεί έμεινε μόλις μια χρονιά, πετυχαίνοντας 16 γκολ (3 ασίστ) σε 37 αγώνες. Επόμενος σταθμός το Βέλγιο και η Club Brugge, με το κόστος της μεταγραφής να αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στο Βέλγιο αγωνίζεται 2 χρονιές έχοντας  83 συμμετοχές, 27 γκολ και 12 ασίστ. Πέρσι το καλοκαίρι πήγε δανεικός στην Kaiserslautern αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός που τον κράτησε 7 μήνες έξω, δεν του επέτρεψε να δείξει την αξία του. Με την "Lautern" είχε 20 συμμετοχές και 2 γκολ (3 ασίστ). Φέτος δόθηκε πάλι δανεικός στην Eintracht Frankfurt, η οποία τον αναμένει να αποθεραπευτεί απ΄τον τραυματισμό του.

David Lafata
Ο Τσέχος επιθετικός ήρθε στην Ξάνθη ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2005. Αγωνίστηκε επί Μαντζουράκη σε μόλις 9 αγώνες (5 ως αλλαγή) και διώχτηκε κακή κακώς ως αποτυχημένος.Η FK Jablonec τον απέκτησε και μέχρι σήμερα είναι στις τάξεις της, με ένα διάλειμμα 1μιση χρόνου(Γενάρης του 2007-Ιούλιος του 2008) που πήγε στην Austria Vienna (46 συμμετοχές, 7 γκολ-5 ασίστ). Σε αυτά τα 5μιση χρόνια ο 31χρονος διεθνής επιθετικός, έχει 137 συμμετοχές (1 μόνο ως αλλαγή), 77 γκολ και 16 ασίστ. Μάλιστα τα 44 απ'αυτά τα πέτυχε τα  τελευταία 2 χρόνια στο πρωτάθλημα, όντας 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος και τις 2 χρονιές. Φέτος πάλι συνεχίζει με φόρα από πέρσι, σκοράροντας 5 γκολ σε 7 ματς. Όπως είναι λογικό οι επιδόσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες απ΄τους εκλέκτορες της Τσεχίας και ο Lafata έχει γίνει διεθνής 19 φορές (3 γκολ), συμμετέχοντας μάλιστα και στο Euro το καλοκαίρι που μας πέρασε. Όχι και άσχημα για έναν "αποτυχημένο παίχτη" έτσι;

Ivan Moreno Fabianesi
Οι Ξανθιώτες έχουν κάνει παρόμοια γκάφα με τον Αργεντίνο μέσο. Τον απέκτησαν ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2009 και έχοντας πλούσιο βιογραφικό, με πολλές συμμετοχές στην 1η Κατηγορία της Αργεντινής και το Copa Libertadores. Wolf στην αρχή (1 συμμετοχή) και Μαντζουράκης στη συνέχεια (8 συμμετοχές, 4 ως αλλαγή) δεν τον εμπιστεύτηκαν και τον Γενάρη του 2010 λύθηκε το συμβόλαιο του. Η συνέχεια;;; Μεταγραφή στην Atletico Colon, όπου εκτός από βασικός και αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή ως και σήμερα, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. 100 συμμετοχές, 20 γκολ και 7 ασίστ οι αριθμοί του τα 2μιση αυτά χρόνια.

Ricardo Vaz Te
Ο Πορτογάλος έχοντας αρκετές συμμετοχές στην Premier League (χωρίς πολλά γκολ η αλήθεια είναι) ήρθε ως ελεύθερος στον Πανιώνιο.8 συμμετοχές (οι 3 ως αλλαγή) και 1 γκολ φάνηκαν λίγα στον Λεμονή, που εισηγήθηκε την λύση του συμβολαίου του 6 μήνες μετά. Τους 6 μήνες στην Hibernian δεν έδειξε πολλά (10 συμμετοχές-1 γκολ) και αφέθηκε πάλι ελεύθερος. Η περσινή χρονιά όμως στην Championship ήταν η χρονιά του. Πρώτα με την Barnsley (22 συμμετοχές-10 γκολ) και μετά με την West Ham (15 συμμετοχές-10 γκολ) η οποία τον αγόρασε έναντι 600 χιλιάδων ευρώ και την οποία ο Vaz Te οδήγησε στα σαλόνια της Premier League. Φέτος δεν έχει σκοράρει σε 4 ματς αλλά έχει δώσει 2 ασίστ σε ισάριθμες νίκες των "Σφυριών". Αυτή τη στιγμή κοστολογείται 2 εκατομμύρια ευρώ και είμαι σίγουρος ότι ευχαριστεί τον Sir Takis για την πορεία της καριέρας του.

Hamdi Salihi
Το γεγονός ότι τώρα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των Η.Π.Α. δεν αλλάζει ότι ο Πανιώνιος έκανε λάθος που άφησε τον Γενάρη του 2006, ελεύθερο τον 22χρονο τότε Αλβανό επιθετικό. Ο Salihi  αφού έπαιξε 1 χρόνο στην πατρίδα του, έχοντας 52 συμμετοχές και 42 γκολ, πήρε μεταγραφή για την Αυστρία και την SV Ried. Εκεί αγωνίστηκε  2μιση χρόνια, σκοράροντας 38 γκολ (7 ασίστ) σε 90 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2009 η Rapid Vienna έδωσε 700 χιλιάρικα και τον αγόρασε. Εκεί αγωνίστηκε ως τις αρχές του 2012 και πέτυχε 53 γκολ (10 ασίστ) σε 90 αγώνες. Τον Φλεβάρη του 2012, αποκτήθηκε έναντι 500 χιλιάδων ευρώ απ΄την D.C. United στην οποία ως τώρα έχει 6 γκολ σε 21 συμμετοχές. Επίσης ο Salihi είναι εκ των βασικών στελεχών της Αλβανίας, έχοντας 37 συμμετοχές και 9 γκολ.

Υ.Γ. Υπάρχει και άλλη μια περίπτωση παίκτη, του Sanharib Malki. Ο επιθετικός απ΄τη Συρία είχε έρθει δανεικός στον Πανθρακικό απ΄την Lokeren, τον Γενάρη του 2011, έπαιξε 13 αγώνες (1 γκολ) και γύρισε στο Βέλγιο. Η συνέχεια ήταν να πάει πέρσι ελεύθερος στην Roda και να βγει 2ος σκόρερ της Eredivisie με 25 γκολ σε 33 συμμετοχές (φέτος άρχισε με 2 γκολ σε 5 συμμετοχές). Τον βάζω με ερωτηματικό, γιατί δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορούσε να τον κρατήσει η ακριτική ομάδα ή όχι. Πάντως σε καλό του βγήκε, όπως και να έχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου