Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Κι αν σου κάτσει;

  Στις μεταγραφές οι ομάδες πολλές φορές ρισκάρουν. Είτε δίνοντας μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν έναν παίκτη που πιστεύουν ότι θα τους αλλάξει επίπεδο, είτε παίρνοντας παίκτες (ελεύθερους ή με μεταγραφή) που η καριέρα τους εκείνη τη χρονική περίοδο δεν είναι στα καλύτερα της. Έτσι πολλές φορές λέμε αντίστοιχα ότι "βγάλαν τα λεφτά τους" ή "αναστήθηκαν", όταν αυτοί οι παίχτες δικαιώνουν πλήρως την ομάδα για την απόκτηση τους.
Αυτό λοιπόν είναι και το θέμα του άρθρου. Παίχτες που πιστεύω ότι θα "βγουν" στην ομάδα που τους απέκτησε. Αφήνω έξω Βραζιλιάνους και Αργεντίνους τύπου Oscar (Chelsea), Mario Fernandes (Cska Moscow), Lucas Moura (Paris Saint Germain) και ούτω κάθεξης που προέρχονται από πρωταθλημάτα της Λατινικής Αμερικής γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη τους (υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις παιχτών που ήρθαν με διθυράμβους και απογοήτευσαν). Ας τους δούμε λοιπόν έναν προς έναν.

Michael Essien-Real Madrid
Πολλοί θα λέτε αυτή τη στιγμή "μπράβο μεγάλε, κάτι μας είπες", αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο 29χρονος αμυντικός μέσος μετά από 7 χρόνια στην Chelsea, θεωρήθηκε ότι δεν είναι πλέον χρήσιμος για την ομάδα και δόθηκε δανεικός στην Real. Βασικός λόγος γι'αυτό ήταν οι πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί του Γκανέζου τα τελευταία χρόνια, με σοβαρότερο την ρήξη χιαστού που τον άφησε πέρσι 6 μήνες μακριά απ΄τα γήπεδα. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά μια και είχε ξαναπάθει το ίδιο τη σεζόν 2008/2009. Προφανώς αυτό δεν πτόησε τον Jose Mourinho, o οποίος γνωρίζει τι μπορεί να κάνει ο υγιής Essien, αφού τον είχε παίχτη στην Chelsea (ήταν μάλιστα αυτός που εισηγήθηκε την απόκτηση του απ΄την Lyon). Ρισκάροντας λοιπόν να εκτεθώ σε περίπτωση που ξανατραυματιστεί, θεωρώ ότι ο Γκανέζος μπορεί να γίνει ο νέος Makelele της Real Madrid, στο δρόμο για το 10ο τρόπαιο του Champions League.

Giampaolo Pazzini-AC Milan
7 εκατομμύρια ευρώ και τον Antonio Cassano (Το συνολικό κόστος αξιολογείται στα 11 εκατομμύρια ευρώ). Αυτή την συμφωνία έκανε η Milan με την Inter, για την απόκτηση του Ιταλού διεθνή επιθετικού, ο οποίος προορίζεται να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε στην επίθεση ο Zlatan Ibrahimovic, φεύγοντας για το Παρίσι. Πολλοί παρομοίασαν την μεταγραφή αυτή με την μεταγραφή του Ibrahimovic απ΄την Inter στην Barcelona (όταν οι Ισπανοί έδωσαν 45 εκατομμύρια και τον Samuel Eto'o στους Ιταλούς, με τα...γνωστά αποτελέσματα), θεωρώντας ότι ο Cassano είναι καλύτερος του Pazzini, δεδομένης και της περσινής πολύ κακής χρονιάς του Pazzo (33 αγώνες, 5 γκολ). Μέχρι στιγμής όμως οι Μιλανέζοι δικαιώνονται, με τον 29χρονο Ιταλό να πετυχαίνει χατ-τρικ στον πρώτο αγώνα του ως βασικός. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πετύχει 15-20 γκολ φέτος.

Nuri Sahin-Liverpool FC
H περίπτωση του Τούρκου μέσου, μου θυμίζει νοοτροπία Ελλήνων νεαρών παικτών που πάνε στον Ολυμπιακό. Παίχτες που ξέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα γυαλίζουν τον πάγκο των Ερυθρολεύκων, αγνοούν τις υπόλοιπες προτάσεις και υπογράφουν στον Ολυμπιακό. Έτσι και ο Sahin. Μετά από 3 εξαιρετικές χρονιές με την Borussia Dortmund (την τελευταία χρονιά την οδήγησε και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Γερμανίας), θεώρησε ότι είναι ώρα να ανοίξει τα φτερά του. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, προσπάθησαν να τον αποκτήσουν αλλά αυτός επέλεξε την Real. Μια Real η οποία είχε (και έχει) στο ρόστερ της παίχτες όπως οι Xabi Alonso, Mesut Ozil, Sami Khedira, Angel Di Maria και πάει λέγοντας. Αποτέλεσμα ήταν ο Sahin να μετρήσει μόλις 10 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Αντιλαμβανόμενος ότι και την νέα χρονιά θα έβλεπε την 11αδα με το κυάλι, δέχτηκε να πάει στην Liverpool ως δανεικός. Εκεί έχει την δυνατότητα να συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο στο κέντρο με τον Gerrard και να αποδείξει ότι η περσινή χρονιά ήταν μια κακή παρένθεση στην καριέρα του. Στην πρώτη του συμμετοχή στην ήττα της ομάδας του απ΄την Arsenal (0-2) δεν έδειξε πολλά πράγματα, αλλά μόλις βρει τα πατήματά του, θεωρώ ότι θα ανεβάσει αρκετά το επίπεδο της Αγγλικής ομάδας.

Luuk de Jong-Borrusia Monchengladbach
Η Γερμανική ομάδα έχασε το παιδί-θαύμα της, Marco Reus, τον οποίο πούλησε στην πρωταθλήτρια Dortmund έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ (για τον οποίον έγραψα στο άρθρο μου για τις 10 καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού) και χρησιμοποίησε τα λεφτά της μεταγραφής για να φέρει ένα άλλο παιδί-θαύμα. Τον (διεθνή εδώ και 1 χρόνο) Ολλάνδο Luuk de Jong. O 22χρονος επιθετικός ήταν εξαιρετικός με την φανέλα της Twente με την οποία πέτυχε 59 γκολ σε 120 συμμετοχές σε Ολλανδία και Ευρώπη. Μάλιστα πέρσι αναδείχτηκε 2ος σκόρερ στην Eredivisie σκοράροντας 25 γκολ (είχε και 9 ασίστ) σε 31 συμμετοχές. Αν συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό και στην Bundesliga, τότε τα 11 εκατομμύρια που πλήρωσαν οι Γερμανοί θα αποδειχτούν λίγα. Είναι άλλωστε ένα πρωτάθλημα που έχει αποδειχτεί ότι ταιριάζει στους Ολλανδούς (με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Huntelaar).

Bas Dost-VFL Wolfsburg
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ολλανδό πρώην παίκτη της Heerenveen. Μετά από μια εξαιρετική χρονιά στην Eredivisie στην οποία σκόραρε 32 γκολ (1ος σκόρερ) και έδωσε 8 ασίστ, οι "Λύκοι" αποφάσισαν να δώσουν τα μισά περίπου απ΄τα 12 εκατομμύρια της μεταγραφής του Mario Mandzukic στην Bayern Munich, για να αποκτήσουν τον 23χρονο επιθετικό. Ήδη ο Ολλανδός έχει ξεκινήσει καλά, έχοντας σε 3 επίσημους αγώνες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, 2 γκολ και 1 ασίστ. Δεν θα αργήσει μάλιστα να έρθει και το κάλεσμα στην Εθνική Ολλανδίας.

Mario Mandzukic-Bayern Munich
Μια και ανέφερα τον Κροάτη επιθετικό, συνιστά και αυτός ένα "στοίχημα" κυρίως λόγω των χρημάτων που ξοδεύτηκαν (12 εκατομμύρια όπως είπα και παραπάνω) για την απόκτησή του. Οι Βαυαροί εκτιμώντας την αρκετά καλή χρονιά που έκανε με την Wolfsburg πέρσι στο πρωτάθλημα (12 γκολ-10 ασίστ σε 32 συμμετοχές) και την πολύ καλή παρουσία του στο Euro με την φανέλα της Κροατίας (3 γκολ σε 3 συμμετοχές), αποφάσισαν να προβούν στην απόκτηση του. Δεδομένου και του τραυματισμού του Mario Gomez ο 26χρονος παίκτης μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να γίνει βασικός. Ήδη πάντως σε 4 επίσημους αγώνες, έχει 5 γκολ (το 1 απ'αυτά στην νίκη-κατάκτηση του Super Cup Γερμανίας, με 2-1 απέναντι στη Dortmund) και 2 ασίστ.

Lacina Traore-Anzhi Makhachkala
Αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά σε Ρωσία και Ευρώπη η Anzhi τα τελευταία 3 χρόνια βγάζει μεγάλα ποσά για μεταγραφές. Η υπέρβαση για φέτος έγινε για τα μάτια του Ιβοριανού δίμετρου (2,03) επιθετικού. Ο Traore είχε ξεχωρίσει πέρσι με τη φανέλα της Kuban Krasnodar σκοράροντας 18 γκολ και δίνοντας 5 ασίστ σε 39 επίσημους αγώνες και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Νικήτρια βγήκε η Anzhi, δημιουργώντας ένα φονικό δίδυμο στην επίθεση με Eto'o-Traore. Ήδη η Alkmaar πήρε μια γεύση, αφού αποκλείστηκε με 2 ήττες στα Playoff του Europa League (0-1 στη Ρωσία με γκολ Traore και 0-5 στην Ολλανδία με γκολ και ασίστ του Ιβοριανού επιθετικού). Συνολικά ο Traore σε 9 επίσημους αγώνες έχει 6 γκολ και 3 ασίστ, δείχνοντας ότι η χρονιά θα είναι δική του.

Milos Krasic-Fenerbache
"Νέος Nedved"! Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που δόθηκε στον Σέρβο μέσο όταν μεταγράφηκε πριν 2 χρόνια στην Juventus. Λίγο το παρουσιαστικό, λίγο η θέση και λίγο τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του που θύμιζαν τον Τσέχο πρώην παίκτη των Ιταλών, οδήγησαν σε αυτήν την παρομοίωση. Οι 5 πολύ καλές χρονιές με την Cska Moscow και οι ηγετικές εμφανίσεις με την Σερβία, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόκτηση του έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η σεζόν 2010/2011 με την "Μεγάλη Κυρία" ήταν αντάξια του ονόματός του (41 συμμετοχές 9 γκολ-9 ασίστ). Την περσινή χρονιά όμως απανωτοί τραυματισμοί δεν τον άφησαν να αγωνιστεί όσο ήθελε ο ίδιος και η ομάδα του, με αποτέλεσμα να έχει μόνο 9 συμμετοχές (τις 4 ως αλλαγή). Έτσι το καλοκαίρι η Juve έψαχνε ομάδα να τον πουλήσει και να μειώσει τη χασούρα των 15 εκατομμυρίων. Η Fener πίστεψε στον Σέρβο και δίνοντας 7 εκατομμύρια ευρώ τον έκανε δικό της. Παρόλο που το ξεκίνημα του προκαλεί απαισιοδοξία, έχοντας 5 συμμετοχές και χωρίς να μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να μπει στους ομίλους του Champions League (συν τοις άλλοις τραυματίστηκε και θα επιστρέψει τον Οκτώβρη), είναι θέμα χρόνου κατά τη γνώμη μου να βρει τα πατήματα του και να θυμίσει τον Krasic που θαυμάσαμε στην Cska.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου