Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού

  Μετά από μεγάλο διάστημα επιστρέφω στο αγαπημένο μου θέμα συζήτησης, τα αθλητικά και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο. Τι καλύτερο σαν θέμα από τις μεταγραφές; Την μεγάλη καψούρα του μέσου ποδοσφαιρόφιλου. Όλοι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου ζουν και αναπνέουν για τις μεταγραφές (κατά κύριο λόγο του καλοκαιριού, μια και αυτές είναι 9/10 φορές οι πιο εντυπωσιακές) της ομάδας τους.
Παρ'όλη την οικονομική κρίση και αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα "θερμό" από θέμα μεταγραφών. Εγώ επέλεξα τις κατά τη γνώμη μου 10 κορυφαίες μεταγραφές παικτών (όχι απαραίτητα από θέμα κόστους αλλά από αξίας ποδοσφαιριστή). Για να τις δούμε λοιπόν μια προς μια.

1,Zlatan Ibrahimovic-Paris Saint Germain
Ο Σουηδός μετακόμισε φέτος στο Παρίσι και την PSG μετά από 2 χρόνια στην Ιταλία και την Milan. Με τους Ιταλούς κέρδισε ένα πρωτάθλημα το 2011 σκοράροντας 14 γκολ και μοιράζοντας 13 ασίστ, ενώ έφτασε πολύ κοντά να κάνει το repeat πέρσι, σε μια χρονιά που ήταν εξαιρετικός σκοράροντας 28 γκολ (1ος σκόρερ της Serie A, με διαφορά 4 γκολ απ΄τον 2ο Diego Milito) και έχοντας και 10 ασίστ. Η μεταγραφή του κόστισε 21 εκατομμύρια ευρώ στους Γάλλους (μόλις 11η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού), πολύ λίγα χρήματα για έναν παίχτη που ανεβάζει επίπεδο την εκάστοτε ομάδα που αγωνίζεται. Ήδη ο 30χρονος επιθετικός αρχίζει να κάνει απόσβεση της μεταγραφής έχοντας 4 γκολ σε 3 αγώνες στη Ligue 1.

2. Robin Van Persie-Manchester United
Η αλήθεια είναι ότι ταλαντεύτηκα πολύ για το αν θα βάλω τον Ολλανδό ή τον Ibra στην 1η θέση, αλλά λόγω μεγάλης αδυναμίας στον Σουηδό, έβαλα τον Robbie 2ο. Ο 29χρονος επιθετικός λοιπόν μετά  από 8 χρόνια, 267 αγώνες, 127 γκολ και 57 ασίστ με την Arsenal, πήρε την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στο Μαντσεστερ και τους "Κόκκινους Διάβολους", κουρασμένος και απ΄την αδυναμία των Λονδρέζων τα τελευταία χρόνια να κάνουν πρωταθλητισμό. H United λοιπόν με περίπου 31 εκατομμύρια (8η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού) απέκτησε τον περσινό 1ο σκόρερ (30 γκολ, με 2ο τον, συμπαίχτη του πλέον, Wayne Rooney) και κορυφαίο επιθετικό στη Premier League, κάτι που αυτόματα την κάνει φαβορί για τον τίτλο στην Αγγλία (και εκ των φαβορί για την κατάκτηση του Champions League). Όπως και ο Ibrahimovic, ο Van Persie έχει ξεκινήσει ζεστός στο Αγγλικό Πρωτάθλημα έχοντας 4 γκολ σε 3 αγώνες (τα 3 τα πέτυχε μάλιστα στον αγώνα της United με την Southampton, βοηθώντας την ομάδα του να κάνει την ανατροπή από 2-1 σε 2-3 και να πάρει την νίκη).

3. Eden Hazard-Chelsea
Ίσως το πιο "καυτό" όνομα του καλοκαιριού, μια και ήταν γνωστό από μήνες ότι το καλοκαίρι θα έπαιρνε μεταγραφή απ΄την Lille με την οποία έκανε μια εξαιρετική χρονιά στο Γαλλικό Πρωτάθλημα, σκοράροντας 20 φορές και μοιράζοντας 22 ασίστ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι θύμισε λίγο την περίπτωση του Lebron James όταν αυτός αποφάσισε να φύγει απ΄τους Cleveland Cavaliers (επιλέγοντας τους Miami Heat), μια και όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης τον πολιόρκησαν και αυτός δήλωσε ότι θα ενημέρωνε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ποια θα ήταν η επόμενη ομάδα του. Τελικά νικήτρια αναδείχτηκε η Chelsea, η οποία δίνοντας 40 εκατομμύρια ευρώ (3η ακριβότερη μεταγραφή) απέκτησε τον 21χρονο Βέλγο "μάγο". Αν μάλιστα ο Hazard συνεχίσει τη χρονιά όπως την ξεκίνησε (3 αγώνες 1 γκολ-6 ασίστ), οι Λονδρέζοι έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να επιστρέψουν στην κορυφή της Premier μετά από 3 χρόνια.

4. Thiago Silva-Paris Saint Germain
Κατά πολλούς (είμαι ένας απ'αυτούς) ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός στο κόσμο. Ο Βραζιλιάνος μετά από 3 χρόνια στην Milan πήγε πακέτο με τον Ibrahimovic στην PSG με το κόστος της δικής του μεταγραφής να αγγίζει τα 42 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα δεν έχει παίξει σε επίσημο αγώνα των Γάλλων γιατί είναι ανέτοιμος, αλλά προβλέπεται να πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού. Μεγάλη προσθήκη για την PSG και μεγάλο πλήγμα για την Milan.

5. Hulk-Zenit St. Petersburg
Οι Ρώσοι (και οι Άραβες) είναι οι μόνοι που πλέον δίνουν τρελά λεφτά για μεταγραφές και αρκετές φορές χωρίς να τα αξίζει ο παίχτης. Αν και ποτέ δε ξέρεις (έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις) η μεταγραφή του Hulk στην Zenit δεν προβλέπεται να είναι πεταμένα λεφτά. 3 μέρες πριν τελειώσει η μεταγραφική περίοδος στη Ρωσία, οι διοικούντες της Zenit κατάφεραν ότι δεν κατάφεραν αρκετές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Να αποσπάσει το ΝΑΙ του προέδρου της Porto, Jorge Nuno Pinto da Costa, για την απόκτηση του Βραζιλιάνου επιθετικού που σε 99 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας είχε 54 γκολ και 43 ασίστ. Για να αποσπάσει όμως αυτό το ΝΑΙ η Zenit έπρεπε να καταβάλει στην Porto 55 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που συνιστά την ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού και ταυτόχρονα την 7η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, ισοφαρίζοντας την μεταγραφή του Crespo απ΄την Parma στη Lazio και βγάζοντας τον Falcao εκτός της 10αδας των ακριβότερων μεταγραφών.

6. Marco Reus-Borussia Dortmund
Το πιο πιθανό είναι πολλοί να διαφωνήσετε με αυτήν την επιλογή, αλλά εγώ πιστεύω πολύ σ'αυτόν τον παίχτη. Ο νεαρός Γερμανός που πριν ένα χρόνο ντεμπουτάρισε με την Εθνική Γερμανίας (11 συμμετοχές ως σήμερα), πήρε απ΄το χεράκι την Monchengladbach και την οδήγησε στην 4η θέση και τα playoffs του Champions League (αποκλείστηκε απ΄την Dynamo Kiyv), σκοράροντας 18 γκολ (4ος σκόρερ στο πρωτάθλημα) και δίνοντας 12 ασίστ. Η πρωταθλήτρια Dortmund τον έκλεισε από νωρίς πληρώνοντας 15 εκατομμύρια ευρώ καλύπτοντας σε αρκετά μεγάλο ποσοστό το κενό που άφησαν φεύγοντας οι Shinji Kagawa (Manchester United) και Lucas Barrios (Guangzhou Evergrade). Μέχρι στιγμής σε 4 επίσημα ματς ο Reus έχει σκοράρει 2 γκολ, δείχνοντας ότι θα αποτελέσει ένα φονικό δίδυμο μαζί με τον "παλιό" Robert Lewandowski.

7. Jordi Alba-Barcelona
Στην 11αδα της Barcelona δύσκολα θα βρεις θέση, στην οποία η Ισπανική ομάδα να υστερεί. Αυτό όμως ίσχυε τα τελευταία χρόνια για την θέση του αριστερού μπακ. O Guardiola αναγκαζόταν λόγω του προβλήματος υγείας του Abidal (καλός αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο), να κάνει για αρκετούς αγώνες τον Puyol αριστερό μπακ ή να κάνει τον Adriano μπακ-χαφ (ενώ στη Sevilla είχε ξεχωρίσει σαν εξτρεμ) ή να βάζει τον (πολύ μέτριο) Maxwell. Δεδομένου μάλιστα ότι η φημισμένη ακαδημία της που έβγαλε τόσα αστέρια, τα οποία στελεχώνουν χρόνια τώρα την βασική ομάδα της, δεν της πρόσφερε έναν αριστερό μπακ της προκοπής, αναγκάστηκε να βγάλει απ΄τα ταμεία της 14 εκατομμύρια ευρώ και να τα δώσει στην Valencia για να αποκτήσει τον Alba. O 23χρονος Ισπανός, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έχει 110 συμμετοχές σε Ισπανία και Ευρώπη με την Valencia και έχει πάρει τη φανέλα του βασικού αριστερού μπακ της Ισπανίας σπίτι του (ήταν βασικός και στα 6 ματς της Εθνικής του στη πορεία ως την κατάκτηση του EURO). Ως τώρα έχει αγωνιστεί και στα 3 ματς πρωταθλήματος των "Μπλαουγκράνα" και έχει δώσει 1 ασίστ.

8. Lucio-Juventus
Θεωρώ απίστευτα παράδοξο, πως η Inter έχασε χωρίς να πάρει λεφτά αυτόν τον παίκτη. Όπως και να έχει πρόκειται για μια τεράστια μεταγραφή για την Juventus, η οποία απέκτησε χωρίς να δώσει ευρώ έναν απ΄τους κορυφαίους αμυντικούς τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για έναν παίκτη με 332 συμμετοχές σε Bundesliga (με Bayern Munchen και Bayer Leverkusen) και Serie A (Inter Milan), 97 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα και 105 συμμετοχές με την Βραζιλία.

9, Gregory van der Wiel-Paris Saint Germain
Ήταν η πιο φτηνή μεταγραφή της Γαλλικής ομάδας, σε ένα καλοκαίρι που οι Άραβες ιδιοκτήτες της ξόδεψαν το εξωφρενικό ποσό των 130 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ολλανδός που στα 24 του έχει ήδη 35 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του (μια εκ των οποίων ήταν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010) και 191 συμμετοχές με τον Ajax μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας έναντι 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Προσωπικά μου κάνει τεράστια εντύπωση πως δεν ενδιαφέρθηκε κάποια μεγάλη ομάδα να τον αγοράσει, μια και είναι ένας απ΄τους καλύτερους δεξιούς μπακ της Ευρώπης (αν όχι του κόσμου).

10. Maicon-Manchester City
Απ΄το καλοκαίρι του 2010, χρονιά που η Inter κατέκτησε το Champions League με τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ να είναι ασταμάτητος, το όνομα του έπαιζε κατά κόρον για μεταγραφή με πιο πιθανό προορισμό του την Real Madrid. Ειδικά απ΄τη στιγμή που ο προπονητής του στην Inter, Jose Mourinho ανέλαβε την "Βασίλισσα" εκείνο το καλοκαίρι, πολλοί θεώρησαν ότι θα τον έπαιρνε μαζί του. Τελικά δεν ευοδώθηκε το "φλερτ" μεταξύ τους και ο Βραζιλιάνος έμεινε στο Μιλάνο μέχρι φέτος το καλοκαίρι, όπου ένας άλλος πρώην προπονητής του στην Inter, ο Roberto Mancini, τον έφερε στην Manchester City. Αναμφίβολα μια προσθήκη που ανεβάζει επίπεδο την City, στην προσπάθεια που θα κάνει φέτος να διατηρήσει τα σκήπτρα της Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου