Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ατάκες απ΄τον ελληνικό κινηματογράφο

  Απ΄τον καιρό που έγραψα το αφιέρωμα στις ατάκες που μείναν στην ιστορία του κινηματογράφου, ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα και στις αντίστοιχες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ατάκες που κατά κύριο λόγο έχουν προκαλέσει γέλιο στους θεατές, ενώ υπάρχουν και κάποιες δραματικές. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις χρησιμοποιούμε στην σημερινή εποχή σε διάφορες περιπτώσεις. Αλλά ας τις δούμε μια προς μια.

Στάσου μύγδαλα

Μια και την έβαλα στην φωτογραφία, είπα να ξεκινήσω με αυτήν. Απ΄τις πιο γνωστές ατάκες απ΄την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο", όπου ο Βόγλης στο ρόλο του βοσκού, κυνηγάει την Anne Loonberg που υποδύεται μια αγγλίδα τουρίστρια, για να της δώσει αμύγδαλα. Αυτή όμως τρέχει πανικόβλητη νομίζοντας ότι θέλει να της δώσει "κάτι" άλλο.

Όχι άλλο κάρβουνο

Ο Νίκος Κούρκουλος σε έναν μονόλογο (δεν τον έβαλα όλον γιατί είναι 2 λεπτά), περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν σε ένα ναυτικό ατύχημα στην ταινία "Ορατότης μηδέν". Η κατάληξη του μονολόγου ήταν η ατάκα αυτή, την οποία φωνάζει με σπαρακτικό τόνο. Η φράση αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον ως σήμερα, όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο με μια κατάσταση.

Πολλά τα λεφτά Άρη

Λέγοντας για ατάκες που χρησιμοποιούνται πολύ μέχρι σήμερα, αυτή η ατάκα του Σπύρου Καλογήρου προς τον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία "Λόλα", είναι μια απ'τις πιο χαρακτηριστικές του είδους. Αν και όσοι την λένε στη σημερινή εποχή βάζουν και το "είναι", η ουσία παραμένει η ίδια. Ότι μπροστά στο χρήμα, όλα τα άλλα (φίλοι,οικογένεια,ηθική) πάνε περίπατο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι στα άρθρα τους επιλέγουν αυτήν την ατάκα για τίτλο.

Δε ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...είμαστε

Ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία "Ο Ατσίδας". Όπως και οι 2 παραπάνω έχει ειπωθεί πολλάκις μέχρι και σήμερα, έχοντας μια ειρωνική χροιά στις περισσότερες περιπτώσεις (συνήθως κομμένη σε "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα).

Ξέρεις από βέσπα;

Ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος σε μια απ΄τις καλύτερες ταινίες του, το "Τρελός, Παλαβός και Βέγγος", ρωτάει απεγνωσμένος έναν οδηγό αυτοκινήτου αν ξέρει από βέσπα για να τον βοηθήσει, μια και αυτός δε ξέρει. Το αποτέλεσμα;;;Τρελό γέλιο!

Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα

Σαπφώ Νοταρά στην ταινία "Αχ αυτή η γυναίκα μου". Γενικά σ'αυτήν την ταινία η Νοταρά κλέβει την παράσταση με τις ατάκες της, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη με διαφορά.

Ποιός είναι αυτός ο ΙΚΑΣ;

Ίσως η κορυφαία κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου ("Της Κακομοίρας") με τον κορυφαίο ρόλο του Χατζηχρήστου ("Ζήκος") και αυτή είναι κατεμέ η κορυφαία ατάκα του. Αυτός ο ΙΚΑΣ μας έχει φάει την ζωή όντως....

Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

΄Άλλος ένας εξαιρετικός κωμικός, ο Κώστας Βουτσάς, λέει μια απ΄τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες της καριέρας του, στην ταινία "Κορίτσια για φίλημα". Μπορώ να πω ότι και αυτή χρησιμοποιείται καμμιά φορά, συνήθως παραλλαγμένη.

Βαγγέλη!!!

Ο Χρόνης Εξαρχάκος, ένας απ΄τους ηθοποιούς που μας άφησαν νωρίς, πρωταγωνιστεί σε μια απ΄τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές της ταινίας "Μια Ελληνίδα στο χαρέμι". Φωνάζει "Βαγγέλη" και η πόρτα κλείνει. Κορυφαίο σκηνικό όταν το λέει σιγά και η πόρτα μετακινείται λίγο, ενώ όταν το φωνάζει κλείνει με δύναμη.

Χούφτωστην!!

Δίδυμο που σκοτώνει (Κωσταντάρας-Παπαγιαννόπουλος)  στην ταινία "Κάτι κουρασμένα παλικάρια", με τον Παπαγιαννόπουλο να λέει επική ατάκα απευθυνόμενος στον Κωσταντάρα (και με αυτό το θεϊκό ύφος που έχει). "Χούφτωστην! Θα το μετανιώσεις..."

Κούλα μ'ακούς;Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος

Στάθης Ψάλτης στο "Βασικά καλησπέρα σας" (που και αυτό είναι ατάκα της ταινίας) να κράζει απ΄τα ερτζιανά τον γκόμενο της Καίτης Φίνου. Απλά respect! Πολύ γέλιο έχουν και οι διαφημίσεις που ακούγονται στο βίντεο.

Κλασσική περίπτωση βλάβης

Ατάκα που είναι και ο τίτλος της αντίστοιχης ταινίας με τον Κώστα Τσάκωνα. Ίσως η καλύτερη ταινία του Τσάκωνα, η οποία έχει και πολύ γέλιο. Κλασσική περίπτωση ταινίας που βάζουν όλοι σε παντομίμα...
Τα κίτρινα γάντια

Αυτό το βίντεο το βάζω χωρίς τίτλο ατάκας αλλά με τον τίτλο της ταινίας, γιατί είναι όλο μια απόλαυση και έχει απανωτές ατάκες. Ίσως να μπορούσα να βάλω το "Πορτοκαλάδα θέλετε; Από πορτοκάλια;" που είναι το πιο κλασσικό αλλά θεωρώ ότι είναι όλο κορυφή. Σταυρίδης-Γκιωνάκης σε εκπληκτικούς διαλόγους.

1 σχόλιο: