Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αθώες χειρονομίες που είναι δείγμα αγένειας στο εξωτερικό

Αν και στον τόπο μας μπορεί να είμαστε "τύπος και υπογραμμός", μία χειρονομία που στην χώρα μας μπορεί να περάσει απαρατήρητη, σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού μπορεί να παρεξηγηθεί ή ακόμα και να μας βάλει σε κίνδυνο. Παρακάτω θα ακολουθήσουν 10 χειρονομίες που μπορούν, ανάλογα με την χώρα, να παρεξηγηθούν.



1. Θέλεις να δείξεις ότι όλα είναι "ΟΚ". ΠΡΟΣΟΧΗ!! Μην χρησιμοποιήσεις αυτήν την χειρονομία. Στην Τουρκία και απ' ότι λένε και στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά χυδαία. Συγκεκριμένα απεικονίζει ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος με παρόμοιο σχήμα, που σε μία προέκταση του υποδηλώνει ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος. Σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως στο Κουβέιτ, το σήμα του ΟΚ συμβολίζει το "μάτι του κακού".



2. Είσαι στο Ιράν, κάνεις παζάρια γιατί θέλεις να αγοράσεις χαλί στην μισή τιμή; Αν συμφωνήσατε με τον Ιρανό έμπορο, προς Θεού μην σηκώσετε το μεγάλο δάκτυλο υποδεικνύοντας ότι όλα είναι καλά. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά του λες να βάλει την προσφορά του εκεί που ξέρει. Αν σηκώσουμε μόνο το μεσαίο δάκτυλο με την παλάμη προς τα εμάς, σχηματοποιούμε την πιο διαδεδομένη προσβλητική χειρονομία ειδικά στις χώρες της Δύσης. Πιθανολογείται ότι η ρίζα της προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες και έπειτα διαδόθηκε από τους Ρωμαίους. Παράλληλα, στις Φιλιππίνες η κίνηση του καλέσματος με τον δείκτη αναφέρεται αποκλειστικά ως κάλεσμα για σκύλους και τιμωρείται με σύλληψη. Το πιο σίγουρο πάντως είναι ότι οπουδήποτε και να πάτε οποιοδήποτε δάχτυλο προεξέχει μπορεί κάποιον να προσβάλει.




3. Το να δείξεις με τον δείκτη είναι αγενές για πάρα πολλές χώρες. Γι' αυτό όταν ρωτάτε σε μία ξένη χώρα πως θα πάτε κάπου, αποφύγετε να δείξετε με το δάχτυλο και αρκεστείτε σε αυτά που σας λένε. Είναι ασφαλέστερο!!!!



4. Είστε στο εξωτερικό και πεινάτε πολύ; ΠΡΟΣΟΧΉ!! Μην τρώτε τίποτα με το αριστερό σας χέρι στις μουσουλμανικές χώρες ή στην Ινδία. Αυτό το κομμάτι του σώματος χρησιμοποιείται για τελείως διαφορετικές λειτουργίες σε αυτά τα μέρη, που δεν θα ήθελες να συσχετίσεις με το φαγητό σου (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Σε αυτές τις χώρες του κόσμου, το αριστερό χέρι στην πραγματικότητα είναι ένας "φτωχός συγγενής" του δεξιού, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε τα χέρια ή να χειρονομήσετε με αυτό.
Στην Σενεγάλη δε, αν το δεξί χέρι είναι βρεγμένο ή λερωμένο δίνουν για χειραψία είτε τον δεξί τους καρπό ή το αριστερό χέρι αφού πρώτα απολογηθούν. Κοινώς αν είστε αριστερόχειρας, ΜΗΝ ΠΑΤΕ!!!!


5. Πάτε χεράκι-χεράκι στο δρόμο; Στις πιο πολλές χώρες μπορεί να μην σας παρεξηγήσουν αν είστε μικρά αγοράκια, αν είστε όμως ΜΕΓΑΛΑ;;; Το πιο πιθανό είναι ότι θα φανεί ότι είστε ζευγάρι. Στις μουσουλμανικές χώρες αντίθετα, αυτό το θέαμα δεν είναι ασυνήθιστο. Γι' αυτούς είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης και συγγένειας. Μάλιστα, αν κάποιος αρνηθεί να αγγίξει τον άλλο είναι δείγμα απόστασης και περιφρόνησης.


6. Ρουφάς την σούπα σου, τον καφέ σου, ή το τσάι σου;; Μπορεί εσύ να το θεωρείς αγένεια αλλά στην Ιαπωνία εντάσσεται στους καλούς τρόπους που κρατάς στο τραπέζι. Μάλιστα, πιστεύουν ότι το να ρουφάς το φαγητό σημαίνει ότι το απολαμβάνεις.


7. Άργησες στο ραντεβού σου; Στην Ελλάδα μάλλον θα τ' άκουγες, στην Αργεντινή πάλι θα ήσουν ευγενέστατος. Στην Αργεντινή η αργοπορία είναι καθιερωμένη σε ανεπίσημες συναντήσεις. Μάλιστα, όσο πιο πολύ αργήσεις (ακόμα και 3 ώρες) τόσο το καλύτερο. Το ακριβώς αντίθετο παρατηρείται στην πασίγνωστη σε όλους μας Γερμανία, που η αργοπορία σε φέρνει λίγο πιο κοντά προς το σαπούνι....


8. Έχεις ενοχληθεί από τουρίστες στην χώρα σου που βγάζουν φωτογραφίες σου χωρίς άδεια; Μήπως έχεις κάνει και εσύ το ίδιο σαν τουρίστας; Σε κάποιες χώρες τις κεντρικής Αφρικής, όπως στην Γκανά, το να φωτογραφίζεις κάποιον είναι σαν να τους κλέβεις την ψυχή.



9. Συνηθίζουμε να κάνουμε κομπλιμέντα όταν βρισκόμαστε για πρώτη φορά επίσκεψη κάπου και θέλουμε να καλοπιάσουμε τον οικοδεσπότη. Αυτή θα ήταν μία κακή κίνηση στις Αραβικές και Αφρικανικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Σενεγάλη και η Νιγηρία. Ο οικοδεσπότης θα σκεφτεί ότι είναι υποχρεωμένος να σου δώσει το αντικείμενο για το οποίο έκανες το κομπλιμέντο. Φαντάσου να έκανες το κομπλιμέντο και να μην σου άρεσε!!! ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ!!!


 
10. Ο θυμός στην Αυστραλία είναι ιδιαίτερα αποδεκτό συναίσθημα. Στις επιχειρήσεις, ειδικά αν είσαι υψηλό στέλεχος ή τ' αφεντικό, ο θυμός είναι μεγάλο ατού για να δείξεις την δύναμή σου και την εξουσία σου. Σε ανεπίσημες συνθήκες θεωρείται ότι είναι ένας υγιής τρόπος για να δείχνεις τα συναισθήματά σου (California-style). Οι πιο πολλές χώρες του κόσμου πάντως στηρίζουν τον συναισθηματικό έλεγχο ανάλογα με το πλαίσιο που βρίσκεσαι. Μάλιστα, σε κάποιες αφρικανικές χώρες, όπως στην Κένυα, η έκφραση του θυμού μπορεί τόσο πολύ να παρερμηνευθεί ώστε να οδηγηθείς σε ψυχιατρική κλινική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου