Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Οι καλύτεροι του Α' Γύρου

Αύριο ξεκινάει ο Β' Γύρος του πρωταθλήματος, οπότε θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ποιοί ξεχώρισαν ως τώρα στον Α' Γύρο. Για να δούμε λοιπόν μαζί τη καλύτερη 11αδα, τον MVP, το καλύτερο γκολ, τον παίχτη αποκάλυψη, τον καλύτερο νέο παίχτη, την καλύτερη αλλαγή (κάτι σαν τον 6ο παίχτη στο μπάσκετ), την καλύτερη ομάδα και την ομάδα-αποκάλυψη ως τώρα.


Καλύτερη 11αδα (4-4-2 σε ρόμβο)
Τερματοφύλακας: Ορέστης Καρνέζης
Ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος είναι ο φύλακας-άγγελος του Παναθηναϊκού φέτος. Αν και έχει δεχτεί 15 γκολ κρατώντας μόλις 5 φορές (σε 15 συμμετοχές) την εστία του απαραβίαστη, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αν οι Πράσινοι είναι 8οι και κοντά (1 βαθμό) στην 5η θέση και τα Playoffs το οφείλουν στον "Άγιο Ορέστη". Τρανό παράδειγμα το ματς με την ΑΕΚ, όπου στα τελευταία λεπτά ο Καρνέζης έσωσε σε 2-3 περιπτώσεις την ομάδα του απ΄την ισοφάριση.

Αριστερός Μπακ: Jose Holebas
Παρόλο που η πάρα πολύ κακή του παρουσία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (και αντίστοιχα την κορυφαία απόδοση του Χάρη Μαυρία τον οποίον μάρκαρε ο Γερμανός) τον έκανε ανέκδοτο στα στόματα των ποδοσφαιρόφιλων της χώρας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έκανε έναν πολύ καλό Α' Γύρο, παίζοντας σε όλα τα ματς και έχοντας 4 γκολ και 3 ασίστ (υπάρχουν επιθετικοί που δεν έχουν τέτοια νούμερα) δίνοντας βαθμούς στην ομάδα του.

Δεξιός Μπακ: Γιάννης Σκόνδρας
Ο δεξιός μπακ του Ατρόμητου κάνει άλλη μια εξαιρετική χρονιά, καλύπτοντας το δεξιό άκρο της άμυνας του Ατρομήτου, όντας όμως εξίσου επικίνδυνος και στο άλλο μισό του γηπέδου. Το απέδειξε άλλωστε και στα 2 τελευταία του παιχνίδια στον Α' Γύρο (συνολικά 14 συμμετοχές) όπου σκόραρε και στα 2, δίνοντας βαθμούς στην ομάδα του. Ήδη ακούγονται σενάρια για μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός τον έχει πάντα στα υπόψιν του (έχει ακουστεί ότι έχει υπογράψει προσύμφωνο απ΄το καλοκαίρι).

Κεντρικός Αμυντικός: Σωκράτης Φυτανίδης
Απ΄τους πιο αδικημένους αμυντικούς κατά τη γνώμη μου, μια και τα τελευταία χρόνια έχει πολύ καλές παρουσίες με τον Αστέρα Τρίπολης και φέτος τις συνεχίζει με τη φανέλα του Ατρόμητου. Παρ'όλα αυτά δεν έχει πάρει την ευκαιρία να φορέσει το εθνόσημο παρά μόνο στις μικρές ηλικίες. Φέτος είναι βασικός στο κέντρο του Ατρόμητου και έχει 2 γκολ (δίνοντας ισάριθμες νίκες) και 1 ασίστ σε 13 παρουσίες (1 ως αλλαγή) και είναι απ΄τους λόγους που η ομάδα του έχει μια απ΄τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Στους αγώνες που συμμετείχε η ομάδα του δέχτηκε μόλις 8 γκολ, ενώ σε 7 αγώνες κράτησε την εστία της ανέπαφη.

Κεντρικός Αμυντικός: Δημήτρης Σιόβας
Ο Σιόβας ήταν απ΄τις μεταγραφές που έκανε ο Ολυμπιακός και την οποία πίστευα ότι θα του βγει, μιας και είχε δείξει στις χρονιές του με τον Πανιώνιο ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό αμυντικό. Φέτος έχει αγωνιστεί σε 11 αγώνες (1 ως αλλαγή), σκοράροντας κιόλας 2 γκολ. Στους αγώνες που συμμετείχε ο Ολυμπιακός δέχτηκε μόλις 6 γκολ, ενώ δε δέχτηκε γκολ σε 6 αγώνες.

Αμυντικό Χαφ: Ergys Kace
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε χωρίς αμυντικό χαφ στην αρχή της χρονιάς λόγω του τραυματισμού του Pablo Garcia. Έτσι αναγκάστηκαν να δώσουν ευκαιρίες στον 19χρονο Αλβανό παίχτη που είχε στις ακαδημίες του. Ο Kace έπιασε απ΄τα μαλλιά την ευκαιρία και από τότε δεν βγήκε απ΄την 11αδα, χάνοντας μόνο 1 αγώνα στο πρωτάθλημα λόγω καρτών. Συνιστά μια απ΄τις μεγάλες αποκαλύψεις του πρωταθλήματος και ήδη έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΕΠΟ και Αλβανικής Ομοσπονδίας για το ποιός θα τον κάνει διεθνή. Στις 14 συμμετοχές του έχει και μια ασίστ, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και σε αυτό ευθύνη φέρει και ο νεαρός παίχτης.

Αριστερός Χαφ: Djamel Abdoun
Αναμφισβήτητα απ΄τους καλύτερους παίχτες του πρωταθλήματος ως τώρα. Ο Αλγερινός είχε δείξει και πέρσι στα τελευταία ματς ψήγματα του ταλέντου του, αλλά φέτος έχει κάνει τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους, με την απόδοση του. Έχει αγωνιστεί σε 14 αγώνες ως τώρα και έχει δώσει 7 ασίστ (1ος με διαφορά στο πρωτάθλημα), ενώ έχει πετύχει και 3 γκολ.

Δεξιός Χαφ: Γιάννης Γιαννιώτας
Είναι η θέση που με ταλαιπώρησε περισσότερο, μια και υπάρχουν πολλοί που αξίζουν εξίσου να είναι στη θέση του παίχτη του Άρη (Sisic,Sissoko,Navarro). Επέλεξα όμως τον 19χρονο παίχτη, γιατί είναι ο παίχτης που κρατάει ζωντανό τον Άρη, σε μια χρονιά που παίζει κατά κύριο λόγο με παίχτες νεαρούς. Αν ο Άρης δε βρίσκεται τελευταίος στη βαθμολογία, το οφείλει στον Γιαννιώτα και την πολύ καλή απόδοσή του. Σε 13 συμμετοχές (όλες ως βασικός) έχει 3 γκολ.

Επιτελικός Χαφ: Tomas DeVincenti
Η αποκάλυψη του πρωταθλήματος και αυτές τις μέρες μήλον της έριδος για Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό. Είτε παίζει σαν επιτελικός, είτε σαν δεξιός χαφ η απόδοση του είναι υψηλού επιπέδου. Έχει σκοράρει 4 γκολ ως τώρα και έχει δώσει 1 ασίστ, όντας ο ηγέτης του ΠΑΣ Γιάννενα και ο βασικός λόγος που στα Γιάνεννα κάνουν όνειρα Ευρώπης.

Περιφερειακός Επιθετικός: Brana Ilic
Όταν ο ΠΑΣ απέκτησε τον 27χρονο Σέρβο επιθετικό, τα πρώτα σχόλια απ΄τις προπονήσεις της ομάδας μιλούσαν για έναν πολύ καλό παίχτη, γρήγορο και με τεχνική, που μυρίζεται το γκολ. Αυτά τα σχόλια επιβεβαιώθηκαν και στους επίσημους αγώνες και πολλοί βλέποντας τον, φέραν στο μυαλό τους έναν απ΄τους πιο αγαπητούς παίχτες της ομάδας στην δεκαετία του '90, τον Zdenko Muf. Φυσικά δεν μπορεί ακόμα να συγκριθεί ο Ilic με τον Muf, αλλά οδεύει στην σωστή κατεύθυνση. Ως τώρα έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς της ομάδας, σκοράροντας 4 γκολ κ δίνοντας 1 ασίστ, ενώ σε κάθε ματς έχει εξαιρετική απόδοση.

Κεντρικός Επιθετικός: Rafik Djebbour
Ο Αλγερινός επιθετικός για άλλη μια χρονιά είναι κίνδυνος-θάνατος για τις αντίπαλες εστίες, σκοράροντας ως τώρα 12 γκολ σε 11 συμμετοχές (έχει και 1 ασίστ). Φτάνει μόνο να δει κανείς τις επιθέσεις των ομάδων που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία, για να δει ότι ο Djebbour έχει σκοράρει τις ίδιες ή περισσότερες φορές από 6 ομάδες ως τώρα.

Προπονητής: Σάκης Τσιώλης
Για άλλη μια χρονιά ο κύριος Τσιώλης αποδεικνύει ότι είναι μακράν του 2ου ο καλύτερος Έλληνας προπονητής των τελευταίων χρόνων. Με εξαίρεση την ομάδα του Άρη, τα τελευταία χρόνια όποια ομάδα αναλαμβάνει την οδηγεί στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Φέτος με τον Αστέρα Τρίπολης, βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση και την 2η καλύτερη άμυνα (μαζί με τον Ολυμπιακό) του πρωταθλήματος, ενώ η ομάδα εκτός από ουσία προσφέρει και θέαμα στους (λίγους είναι η αλήθεια) οπαδούς της ομάδας.

MVP: Rafik Djebbour
Ποιός άλλος θα μπορούσε να είναι παρά ο παίχτης με τα περισσότερα γκολ, ο παίχτης που έχει λύσει τον γόρδιο δεσμό της άμυνας των περισσοτέρων ομάδων ως τώρα και ο παίχτης που κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του προπονητή. 12 γκολ-1 ασίστ σε 11 συμμετοχές λοιπόν για τον Αλγερινό επιθετικό του Ολυμπιακού.

Κάλυτερο γκολ: Tomas DeVincenti (Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννενα 2η αγωνιστική)

Ένα απίστευτο σε σύλληψη και εκτέλεση γκολ απ΄τον Αργεντίνο του ΠΑΣ Γιάννενα που μέχρι και οι φίλαθλοι των Πρασίνων που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ το χειροκρότησαν (παρόλο που στέρησε τη νίκη στην ομάδα τους). Σέντρα απ΄τα 40-50 μέτρα του Πατσατζόγλου και σουτ στον αέρα με κίνηση καρατέκα του Αργεντίνου, που άφησε άγαλμα τον Ορέστη Καρνέζη.

Παίχτης αποκάλυψη: Tomas DeVincenti
Είμαι σίγουρος ότι σας έχω κουράσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο 23χρονος ποδοσφαιριστής των Ιωαννίνων, είναι μακράν του δεύτερου ο πιο φαντεζί παίχτης, που συνδυάζει όμως και την ουσία. Ο Χριστόπουλος αναγνώρισε την ποδοσφαιρική του ευφυΐα και του έδωσε το ελεύθερο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο γήπεδο, χωρίς να τον περιορίζει σε συστήματα και ο Αργεντίνος τον δικαιώνει πλήρως. Με 4 γκολ, 1 ασίστ και εκπληκτική απόδοση, δεν είναι παράξενο ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται για την υπογραφή του (με τις πρόσφατες πληροφορίες να βγάζουν νικητές τους Πράσινους).

Καλύτερος νέος παίχτης: Ταξιάρχης Φούντας
Ο 17χρονος παίχτης της ΑΕΚ είναι το μόνο κέρδος της ομάδας απ΄την έως τώρα πορεία. Ο Φούντας έχει αγωνιστεί σε 14 αγώνες (έχασε έναν λόγω κόκκινης κάρτας στον αγώνα με τον Πανιώνιο) και έχει σκοράρει 3 γκολ βοηθώντας σε ισάριθμες νίκες της ομάδας του, ενώ και η 1 ασίστ του στο τελευταίο ματς έδωσε βαθμό στην ΑΕΚ. Αν και έχει πολλά να διορθώσει στο παιχνίδι του, είναι με διαφορά ο πιο ελπιδοφόρος παίχτης του πρωταθλήματος.

Καλύτερη αλλαγή: Κώστας Μήτρογλου
Απόδειξη του πόσο καλός είναι ο Djebbour φέτος, είναι ότι αναγκάζει τον Jardim να αφήνει στον πάγκο, τον κορυφαίο Έλληνα επιθετικό (αν και κατά τη γνώμη μου χωράνε και οι 2 στην 11αδα). Όποτε όμως μπαίνει ως αλλαγή ο Κωστάκης (για τους φίλους) κάνει πάντα τη διαφορά (σε Ελλάδα και Ευρώπη) σκοράροντας κατά βούληση. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) που πιστεύουν ότι αν ο προπονητής του Ολυμπιακού τον έβαζε πιο νωρίς στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν κερδίσει. Έχει αγωνιστεί ως τώρα σε 13 αγώνες του πρωταθλήματος, εκ των οποίων οι 7 ως αλλαγή και έχει σκοράρει 5 γκολ (έχει και 2 ασίστ) δίνοντας λύσεις και βαθμούς στην ομάδα του.

Καλύτερη ομάδα: Ολυμπιακός
Ίσως η πιο εύκολη επιλογή μου ως τώρα, μια και ο Ολυμπιακός "κάνει πλάκα" στο πρωτάθλημα φέτος. Φυσικά θα μου πείτε ότι έχει πάρει σφυρίγματα αλλά λίγα πράγματα θα άλλαζαν και να μην τα είχε. Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι Πρωταθλητής Χειμώνα, είναι αήττητος σε 15 αγώνες φέτος (12 νίκες-3 ισοπαλίες), έχει μακράν την καλύτερη επίθεση με 35 γκολ (με τον 2ο ΠΑΟΚ να έχει 21 γκολ), έχει την 2η καλύτερη άμυνα (μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης) με 10 γκολ παθητικό (1ος ο ΠΑΟΚ με 9), έχει τον 1ο σκόρερ (Djebbour με 12) και τον 1ο σε ασίστ (Abdun με 7). Όπως καταλαβαίνετε, δύσκολο να πάρει άλλη ομάδα τον τίτλο της καλύτερης ομάδας (και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος).

Ομάδα-αποκάλυψη: ΠΑΣ Γιάννενα
To καλοκαίρι η ομάδα των Ιωαννίνων ήταν μια απ'τις ομάδες που είχαν περιορισμό μεταγραφών. Σε συνδυασμό με την μη ανανέωση με τον Άγγελο Αναστασιάδη που μεταμόρφωσε την ομάδα την περασμένη χρονιά και την κράτησε στην κατηγορία, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι θα είναι απ΄τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Ο πρόεδρος όμως της ομάδας, έφερε έναν νέο τεχνικό που ξέρει να δουλεύει με νέα παιδιά, τον Γιάννη Χριστόπουλο και κάνοντας σωστές επιλογές στο μεταγραφικό παζάρι διέψευσε τους πάντες. Η ομάδα του ΠΑΣ έχει μαγέψει πολλούς φέτος, με το όμορφο ποδόσφαιρο που παίζει και τους παίχτες που αγωνίζονται εκεί. Πάιχτες όπως ο DeVicenti, ο Ilic, o Γεωργίου (αν και αυτός έπαιξε και πέρσι), ο Κοροβέσης και ο Μιχαήλ (αυτός έχει ξαναπαίξει αλλά όχι ως βασικό στέλεχος της 11αδας) έλαμψαν φέτος με την απόδοσή τους, ενώ ο τερματοφύλακας Fegrouche έχει αποδειχτεί Κέρβερος κάτω απ΄τα δοκάρια, αρπάζοντας την ευκαιρία που πήρε με τη φυγή του (εκπληκτικού πέρσι) Φώτη Κηπουρού.

Υ.Γ. Για τυχόν παρατηρήσεις, διαφωνίες απλά σχολιάστε...Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου