Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

TOP-16 Όμιλος ΣΤ'

Χτες είδαμε τον όμιλο (Ε') του  ΤOP16 που συμμετέχει ο Παναθηναϊκός και σήμερα θα δούμε αυτόν (ΣΤ') που συμμετέχει ο Ολυμπιακός. Ο όμιλος αυτός περιλαμβάνει λοιπόν τις Maccabi Tel Aviv, Barcelona, Khimki Moscow, Ολυμπιακό, Montepaschi Siena, Besiktas, Fenerbache Ulker και Caja Laboral.
Για να τις δούμε λοιπόν τις ομάδες αυτές με τη σειρά.

Maccabi Tel Aviv
H Maccabi έδειξε και φέτος στους ομίλους ότι παραμένει πάντα μια παραδοσιακή δύναμη στην Ευρώπη. Τερμάτισε 1η στον Β' Όμιλο, όντας όμως ισόβαθμη με την 2η  Malaga, έχοντας ρεκόρ 8-2. Είχε την 3η καλύτερη επίθεση των ομίλων με 81 πόντους και την 3η καλύτερη άμυνα με 70.8. Παίχτες-κλειδιά της ομάδας ως τώρα είναι οι: Shawn James με 9.9 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ (2ος στην διοργάνωση), Ricky Hickman με 13 πόντους, 3.4 ασίστ, 2.3 ριμπάουντ και 2.3 κλεψίματα (1ος στην διοργάνωση) και Lior Eliyahu με 10.1 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ. Πολύ καλός φέτος (σε σχέση με την θητεία του στον Παναθηναϊκό) είναι και ο David Logan που έχει 11.1 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Η Maccabi μπαίνει στο TOP-16 με 2 απώλειες παιχτών και μια μεταγραφική ενίσχυση. Οι απώλειες είναι ο Nik Caner-Medley (2.8 πόντους-1.5 ριμπάουντ) που θα λείπει για 1 μήνα με τραυματισμό και ο Guy Pnini (5.8 πόντους-1.8 ριμπάουντ-1.3 ασίστ) ο οποίος διώχθηκε απ΄την ομάδα μετά από ένα πολύ σοβαρό φραστικό επεισόδιο που είχε με αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Στον αντίποδα η ομάδα απέκτησε τον σέντερ Darko Planinic, ο οποίος αγωνιζόταν στην βόσνικη Siroki WWin, έχοντας 15.7 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ (3ος στην διοργάνωση) στην Αδριατική Λίγκα. Τέλος απ΄την ομάδα αποχώρησε ο Γεωργιανός σέντερ Giorgi Shermadini (4.8 πόντους-2.3 ριμπάουντ) που μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό (θα τον συναντήσει ως αντίπαλο στα ματς του ομίλου).

Barcelona
Η ισπανική ομάδα με τις εμφανίσεις της στη φάση των ομίλων έχει τον τίτλο του φαβορί στη φετινή διοργάνωση. Ειδικά η νίκη επί της Cska μέσα στη Μόσχα με 21 πόντους διαφορά (που της έδωσε και την 1η θέση του Δ' Ομίλου, στην ισοβαθμία με τους Ρώσους με ρεκόρ 9-1) ήταν ένα αποτέλεσμα που έκανε μεγάλη εντύπωση στον μπασκετικό κόσμο. Μεγάλο όπλο της ομάδας είναι η άμυνα, δεχόμενη μόλις 63.6 πόντους (η καλύτερη της διοργάνωσης) ενώ στην επίθεση σκοράρει 77.4 πόντους. Κορυφαίοι παίχτες της ως τώρα είναι οι: Ante Tomic με 8.6 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 1.6 μπλοκ (3ος στη διοργάνωση) και 1.5 ασίστ, Pete Mickeal με 10.5 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα και Juan Carlos Navarro με 13 πόντους, 2.1 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ. Σημαντική βοήθεια στους 3 αυτούς έδωσε και ο Marcelinho Huertas έχοντας 9.3 πόντους, 2.7 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ. για το ματς Στο ενακτήριο ματς της κόντρα στην Fenerbache Ulker, η Barcelona θα στερηθεί λόγω τραυματισμού  τον σέντερ Nathan Jawai (8 πόντοι-4.5 ριμπάουντ) ο οποίος όμως προβλέπεται να είναι έτοιμος για τον επόμενο αγώνα κόντρα στην Khimki.

Khimki Moscow
Η κάτοχος του Eurocup, δείχνει και φέτος ένα πολύ καλό πρόσωπο στην Ευρώπη παρόλο που χρειάστηκε διαιτητική εύνοια στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για να κερδίσει και να πάρει τη 2η θέση στον Α' Όμιλο (ρεκόρ 6-4), στην ισοβαθμία με τους Πράσινους. Οι Ρώσοι έχουν πολύ ισορροπημένη άμυνα και επίθεση, σκοράροντας 75.3 πόντους και δεχόμενοι 75.4 πόντους στη φάση των ομίλων. Ηγέτης της ομάδας (όπως και πέρσι που ήταν ο MVP του Eurocup) είναι ο Κροάτης γκαρντ Zoran Planinic έχοντας 13.4 πόντους, 5.3 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ, ενώ τον ακολουθούν σε απόδοση ο Vitaly Fridzon με 12.3 πόντους, 3.1 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ και ο Kresimir Loncar με 8.4 πόντους και 4.8 ριμπάουντ. Χρήσιμη μονάδα είναι και ο Αμερικάνος σέντερ Paul Davis με τους 10.3 πόντους και τα 4.1 ριμπάουντ.

Ολυμπιακός
Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν νωθρά στη φάση των ομίλων με αποτέλεσμα να κάνουν 2 (βαριές) ήττες στους πρώτους 3 αγώνες, κάτι που τους στέρησε και την πρωτιά στον Γ' Όμιλο. Η λύση του συμβολαίου με τον-προβληματικό φέτος-Joey Dorsey (3.3 πόντοι-4.3 ριμπάουντ) και η αντικατάσταση του με τον (2 φορές πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Lakers) Josh Powell (7.2 πόντοι-2.8 ριμπάουντ), άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας του Πειραιά, η οποία αποδίδοντας εξαιρετικό μπάσκετ στα υπόλοιπα 7 μάτς (7/7 νίκες) ισοπέδωσε όποια ομάδα βρέθηκε στο διάβα του, τερματίζοντας 2ος με ρεκόρ 8-2. Στην επίθεση ήταν απ΄τις πιο παραγωγικές ομάδες της διοργάνωσης σκοράροντας 78.8 πόντους, ενώ ήταν σφιχτός στην άμυνα δεχόμενος 73.7 πόντους. Να σημειωθεί ότι στο νικηφόρο σερί των 7 αγώνων, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 81.4 στην επίθεση και 68.4 στην άμυνα. Για άλλη μια χρονιά ηγέτης της ομάδας είναι ο (κατά πολλούς κορυφαίος παίχτης της διοργάνωσης) Βασίλης Σπανούλης με 16 πόντους, 5.9 ασίστ (2ος στην διοργάνωση) και 2 ριμπάουντ, με τον Kyle Hines με 10.3 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ και τον Κώστα Παπανικολάου με 10.5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 59.4% στα 3ποντα (1ος στη διοργάνωση) να τον ακολουθούν σε απόδοση. Όποτε χρειάστηκε, δήλωσε παρών και ο Γιώργος Πρίντεζης έχοντας 9.3 πόντους και 4.2 ριμπάουντ. Όπως είπα και παραπάνω ο Ολυμπιακός δυνάμωσε την front line του αποκτώντας τον Giorgi Shermadini απ΄την Maccabi Tel Aviv.

Montepaschi Siena
Η ιταλική ομάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της στην διάρκεια των αγώνων του ομίλου. Ξεκίνησε με 3 συνεχόμενες ήττες, μετά έκανε 5 συνεχόμενες νίκες και τελείωσε τη σειρά των αγώνων κάνοντας άλλες 2 συνεχόμενες ήττες, τερματίζοντας 3η στον Β' Όμιλο με ρεκόρ 5-5. Η Siena πρόσφερε θέαμα στα ματς της, μιας και ήταν εξαιρετική στην επίθεση με 87.9 πόντους (1η στη διοργάνωση) και τραγική στην άμυνα με 84.4 πόντους (2η χειρότερη στην διοργάνωση). Παίχτης-αποκάλυψη φέτος και ηγέτης της ομάδας είναι ο Αμερικάνος γκαρντ Bobby Brown ο οποίος έχει ως τώρα 19.5 πόντους (1ος στη διοργάνωση), 5.7 ασίστ (3ος στη διοργάνωση) και 1.5 ριμπάουντ. Ο David Moss με 11.1 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, όπως και ο Kristjan Kangur με 9.9 πόντους και 2.6 ριμπάουντ, τον ακολουθούν σε απόδοση. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και ο Ιταλός σέντερ Tomas Ress που σκοράρει 8.4 πόντους και μαζεύει 3.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Η Siena δεν έχει στις τάξεις της πλέον τον Marcelus Kemp (13 πόντους-2.7 ριμπάουντ) που αγωνίστηκε μόλις σε 3 παιχνίδια, πριν τραυματιστεί και μείνει ελεύθερος απ΄την ομάδα, καθώς και τον Mario Kasun (5 πόντους-4 ριμπάουντ ανά αγώνα) που απογοήτευσε και αποδεσμεύθηκε απ΄την ομάδα. Σε σχέση με την αρχή της σεζόν η Siena έχει έναν ακόμη παίχτη στο ρόστερ, τον Benjamin Ortner (5.6 πόντους-2.3 ριμπάουντ) τον οποίον και απέκτησε στα τέλη του Οκτώβρη, για να καλύψει το κενό του Benjamin Eze (7 πόντους-5 ριμπάουντ-1.3 μπλοκ σε 3 αγώνες) που τραυματίστηκε στην 1η αγωνιστική (επέστρεψε και αγωνίστηκε στους 2 τελευταίους αγώνες των ομίλων).

Besiktas
Η Besiktas στην παρθενική της εμφάνιση στην Euroleague, κατάφερε να περάσει σχετικά άνετα στην επόμενη φάση, τερματίζοντας 3η στον Δ' Όμιλο (κάτω από Barcelona-Cska που είναι σε άλλο επίπεδο) με ρεκόρ 5-5. Η τούρκικη ομάδα είχε τη 2η χειρότερη επίθεση των ομίλων με 69.9 πόντους και μια μέτρια άμυνα δεχόμενη 74.9 πόντους. Καλύτεροι παίχτες για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης ήταν οι: Curtis Jerrells με 15.5 πόντους, 2.9 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ, Damir Markota με 9.5 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ και Gasper Vidmar με 7.3 πόντους και 5.4 ριμπάουντ. Πολύ καλά στοιχεία έδειξε ο Daniel Ewing που αποκτήθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη και στον αγώνα με την Lietuvos Rytas είχε 14 πόντους, 4 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Τέλος πριν 2 βδομάδες η Besiktas απέκτησε τον Τούρκο σέντερ Cemal Nalga που πέρσι με την Banvit είχε 2.8 πόντους και 1.7 ριμπάουντ στο Eurocup, ενώ στο πρωτάθλημα Τουρκίας είχε 3.9 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.

Fenerbache Ulker
Η Fener είναι άλλο ένα παράδειγμα στην ιστορία του μπάσκετ, ότι μόνο με λεφτά δεν φτιάχνεις ομάδα. Οι Τούρκοι στην έναρξη της σεζόν θεωρούνταν απ΄τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης λόγω των πολλών και καλών μεταγραφών που έκαναν. Τελικά στο γήπεδο αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ και χρειάστηκε μια νίκη στην τελευταία αγωνιστική με την Cantu για να περάσει στο TOP-16 ως 4η στον Α' Όμιλο με ρεκόρ 5-5. Επιθετικά ήταν πολύ κακή με 72.7 πόντους, ενώ στην άμυνα δέχονταν 73.8 πόντους. Ο Bo McCalebb ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει αυτά που μπορεί, έχοντας μόλις 12.3 πόντους (αντίστοιχα πέρσι είχε 19.4), 2.4 ασίστ, 1.6 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα. Πολύ καλοί ήταν οι: Emir Preldzic με 8.9 πόντους, 2.3 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ και Romain Sato με 8.2 πόντους και 4.6 ριμπάουντ, ενώ βοήθειες στο σκοράρισμα έδινε ο Bojan Bogfanovic με 10.8 πόντους (1.5 ριμπάουντ) ανά αγώνα. Η Fener θα παρουσιαστεί στην επόμενη φάση χωρίς τον J.R. Bremer που με 1.4 πόντους και 1.4 ασίστ απογοήτευσε και αποδεσμεύθηκε. Στη θέση του αποκτήθηκε ο έμπειρος Σέρβος γκαρντ Uros Tripkovic που φέτος αγωνιζόταν στην ACB με τη φανέλα της Valladolid, έχοντας 10.7 πόντους, 2.2 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ.

Caja Laboral
Η πρόκριση της Caja στην φάση των 16 ήταν μια έκπληξη για όλους, δεδομένου ότι στα πρώτα 7 ματς είχε μόλις 1 νίκη. Η αλλαγή προπονητή όμως με τον Dusko Ivanovic να αποχωρεί απ΄την ομάδα μετά από 5 χρόνια και τη θέση του να παίρνει ο Zan Tabak (παλιά μεγάλη δόξα του Κροατικού μπάσκετ και πρώην NBAer για τους παλιότερους), έδωσε πνοή στην ομάδα που με 3 νίκες στα 3 τελευταία ματς (με σημαντικότερη τη νίκη επί της Efes μέσα στην Τουρκία) πήρε τη 4η θέση του Γ' Ομίλου με ρεκόρ 4-7 (αφήνοντας 5η την πολυδιαφημισμένη και πανάκριβη Armani Milano). H Caja στους ομίλους σκόραρε 74.9 πόντους και δεχόταν 77.8 πόντους, έχοντας μια απ΄τις χειρότερες άμυνες. Καλύτεροι παίχτες για την ισπανική ομάδα, ήταν οι: Nemanja Bjelica με 10.6 πόντους και 5.4 ριμπάουντ, Fernando San Emeterio με 9.5 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ και Maciej Lampe με 11.3 πόντους και 5.1 ριμπάουντ. Επίσης ο Andres Nocioni έδειξε ότι ακόμα μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο έχοντας 10.9 πόντους και 2.8 ριμπάουντ. Ενόψει του ΤOP-16 η Caja απέκτησε τον Αμερικάνο γκαρντ Omar Cook, δυναμώνοντας πολύ στον άσσο. Ο Cook αγωνιζόταν τις τελευταίες 2 σεζόν με την Armani Milano και φέτος είχε 7.3 πόντους, 5 ασίστ, 1.7 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα στην φάση των ομίλων της Euroleague και 6.8 πόντους, 4.1 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα στην Ιταλική Λίγκα.

Ας κάνω μια εκτίμηση για την 4αδα που θα περάσει στην επόμενη φάση: Ολυμπιακός, Barcelona, Maccabi Tel Aviv και Fenerbache Ulker

2 σχόλια:

  1. Με βάση αυτά που είδαμε στην πρώτη αγωνιστική της λίγκας εχθές (27/12/2012) θέλω να σχολιάσω ότι:

    1) Η συμπαθεστάτη Sienna άρχισε να γίνετε υπολογίσημη. Δεν πέρασε τυχαία. Εχθές έκανε αυτό που έπρεπε απέναντι σε ένα αντίπαλο που θεωριτικά και με βάση την στατιστική ήταν πολύ καλήτερος.

    2) Η Caja δίχνει χαρακτήρα και τα αποτελέσματα των επιλογών της άφιξης του Tabak στον πάγκο! Άλλο μπάσκετ!!

    3) Για να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός μετά την πρώτη του ήττα ύστερα από 2 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Αρκετά συμπαθής σίγουρα κ με έναν Bobby Brown εξαιρετικό ως τώρα. Αλλά επιφυλάσσομαι για την συνέχεια για το τι μπορεί να κάνει περαιτέρω.

      2.Άλλη ομάδα σίγουρα η Caja με τον Τάμπακ(ήθελα να στο πω μόλις τοδα που χτυπιόμασταν να δούμε ποιός ήταν), αλλά η αλήθεια είναι ότι δε περίμενα τόσο κακό Ολυμπιακό.Ίσως να είναι αυτή η 4η που θα περάσει και όχι η Fener.

      3. Μια χαρά θα αντιδράσει πιστεύω...Καλό θα του κάνει γιατί προφανώς τα διθυραμβικά σχόλια (το μεγάλο φαβορί,επιβλητικό μπάσκετ και τέτοια) τους πήραν τα μυαλά και χάσαν την αυτοσυγκέντρωσή τους.

      Διαγραφή