Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

TOP-16 Όμιλος Ε'

Μετά από 2 μήνες αγώνων στους ομίλους της Euroleague, ξεχώρισαν οι 16 καλύτερες ομάδες και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την Πέμπτη την μάχη τους για μια θέση στα Playoffs και εν συνεχεία στο Final 4 του Λονδίνου. Σήμερα λοιπόν θα δούμε τον 1ο απ΄τους 2 ομίλους που έχουν δημιουργηθεί μετά την φάση των ομίλων.
Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου (αλλά θα το κάνω), στα αφιερώματα που είχα κάνει σε Α',Β',Γ' και Δ' Όμιλο είχα προβλέψει τις 14 απ΄τις 16 ομάδες (η Partizan μου την έκανε στο τελευταίο ματς), με αποκορύφωμα τη Ζαλγκίρις (που πολλοί θεώρησαν έκπληξη) και την Αρμάνι Μιλάνο (που είχα γράψει ότι δε με πείθει). Αρκετά όμως αυτο-αποθεώθηκα....Ας δούμε λοιπόν τον Ε' Όμιλο, ο οποίος αποτελείται απ΄τις Real Madrid, Zalgiris Kaunas, Unicaja Malaga, Cska Moscow, Παναθηναϊκό, Anatolu Efes, Alba Berlin και Brose Bamberg. 

Real Madrid
Η ισπανική ομάδα τερμάτισε 1η στον Α' Όμιλο έχοντας ρεκόρ 7-3 έχοντας όμως το απόλυτο με 5/5 νίκες εντός έδρας. Είχε την 2η καλύτερη επίθεση της φάσης των ομίλων με μ.ο. 83.2 πόντους, ενώ στην άμυνα δεχόταν 73.8 πόντους ανά αγώνα. Οι καλύτεροι παίχτες στη φάση των ομίλων για την Real ήταν ο (ηγέτης της ομάδας) Rudy Fernandez με 14.2 πόντους, 3 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ, o Jaycee Carroll με 13.5 πόντους και 2.6 ριμπάουντ και ο Nicola Mirotic με 11.9 πόντους και 4.7 ριμπάουντ ανά αγώνα. Πολύ καλή παρουσία είχε και ο Sergio Lull με τους 10.9 πόντους και τις 3.4 ασίστ ανά αγώνα. Λίγο πριν το τέλος της φάσης των ομίλων οι Μαδριλένοι ενίσχυσαν την front line τους με τον Βραζιλιάνο Raffael Hettsheimer που πέρυσι με την Zaragoza είχε στην ACB 13.3 πόντους και 6.4 ριμπάπουντ ανά αγώνα. Προς το παρόν δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα πάντως έχοντας μόλις 6 πόντους και 3 ριμπάουντ στα 3 ματς που αγωνίστηκε.

Zalgiris Kaunas
Όπως είπα και παραπάνω ήταν η έκπληξη για πολλούς μιας και όχι μόνο πέρασε στο Top16 αλλά πέρασε και ως 1η του Γ' Ομίλου έχοντας ρεκόρ 8-2.  Στη φάση των ομίλων σκόραραν 80.4 πόντους, με την διαφορά όμως να την κάνει η άμυνα, εκεί όπου οι Λιθουανοί δέχονταν μόλις 69.3 πόντους (η 2η καλύτερη άμυνα). Κορυφαίοι παίκτες της ως τώρα είναι, ο Darjus Lavrinovic με 11.5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, ο Paulius Jankunas με 10.8 πόντους και 4.7 πόντους και ο Marko Popovic με 14.1 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ. Πολύ αθόρυβη δουλειά, κυρίως στην άμυνα, κάνει και ο Tremmel Darden που είχε 8.9 πόντους και 4.4 ριμπάουντ.

Unicaja Malaga
Οι Ισπανοί τερμάτισαν 2οι στην ισοβαθμία με την Maccabi Tel Aviv (διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια) στον Β' Όμιλο με ρεκόρ 8-2, δείχνοντας ότι κάτι αλλάζει σε σχέση με τα 2 τελευταία χρόνια (4-6 πέρσι και 5-5 πρόπερσι). Όπως και με την Zalgiris και εδώ το κλειδί ήταν η άμυνα, αφού παρόλο που σκόραρε 76.2 πόντους, δεχόταν μόνο 71.5 ανά αγώνα. Για την Malaga ξεχώρισαν ως τώρα ο Earl Calloway με 10.5 πόντους, 2.1 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ, ο Luca Zoric με 10.5 πόντους και 4.5 ριμπάουντ και ο Marcus Williams με 10 πόντους, 4.2 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ. Επίσης πολύ βασική μονάδα είναι ο Κροάτης Krunoslav Simon που είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 11.2 πόντους ανά αγώνα, ενώ έχει και 3.7 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Η Malaga μαζί με τον Παναθηναϊκό, έγιναν οι πρώτες ομάδες στην ιστορία της Euroleague που κάναν ανταλλαγή παιχτών με τον James Gist (8.6 πόντοι-4.8 ριμπάουντ) να μετακομίζει στους Πράσινους και τον Andy Panko (9.2 πόντοι-4.8 ριμπάουντ) να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Τώρα ποιόν θα ωφελήσει αυτή η ανταλλαγή θα φανεί στην πορεία, μια και οι 2 ομάδες θα βρεθούν τουλάχιστον 2 φορές αντίπαλοι.

Cska Moscow
Η Ρώσικη αρκούδα δικαιολόγησε ως τώρα τους ειδικούς που τη θεωρούν ένα απ΄τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τερμάτισε 2η στον Δ' Όμιλο έχοντας ρεκόρ 9-1, ισοβαθμώντας με την Barcelona, η οποία πήρε την 1η θέση λόγω της νίκης με 21 πόντους διαφορά μες στη Μόσχα. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές η επίθεση δεν ήταν το σήμα-κατατεθέν της στους ομίλους, σκοράροντας 78.3 πόντους, αλλά η άμυνα μιας και δεχόταν μόλις 70.9 πόντους ανά αγώνα. Την ομάδα ως τώρα οδηγούν ο Nenad Krstic με 13.8 πόντους και 4.4 ριμπάουντ, ο Viktor Khryapa με 9.5 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ, 1.5 κλέψιμο και 1.1 μπλοκ και ο Sonny Weems με 16.4 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Σταθερά καλός είναι και ο Milos Teodosic, έχοντας 10.3 πόντους, 5 ασίστ, 2.7 ριμπάουντ και 1.6 κλέψιμο, όμως εκθέτει συχνά την ομάδα με την αστοχία του (και την επιμονή του να σουτάρει) στα 3ποντα (29.5% με 13/44). Στα μισά των ομίλων η Cska έκανε μια διορθωτική κίνηση με τον Dionte Christmas (7.5 πόντους και 11/19 3ποντα σε 6 συμμετοχές στους ομίλους) να παίρνει τη θέση του απογοητευτικού Drew Nicholas (0.5  πόντους και 0/9 3ποντα σε 4 συμμετοχές). Επίσης τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, δοκιμάζεται απ΄τους Ρώσους ο Θοδωρής Παπαλουκάς και αν πείσει θα αποκτηθεί.

Παναθηναϊκός
Οι Πράσινοι παρόλο το πολύ κακό ξεκίνημα με 3 ήττες στα πρώτα 5 ματς (με την τελευταία να είναι απ΄την Khimki εντός έδρας), κάναν ένα φοβερό σερί νικών στον β' γύρο με 4 συνεχόμενες νίκες και να του στερεί η διαιτησία το 5/5. Τελικά τερμάτισε 3ος στον Α' Όμιλο με ρεκόρ 6-4.  Επίθεση και άμυνα ήταν ισορροπημένη, με τους Πράσινους να σκοράρουν 74.8  και να δέχονται 72.2 πόντους. Μεγάλο ρόλο στον εκπληκτικό β' γύρο του Παναθηναϊκού έπαιξαν 2 Αμερικάνοι που απέκτησαν τελευταίους. Ο ένας είναι ο Stephane Lasme, ο οποίος αποκτήθηκε λίγες μέρες πριν το ενακτήριο ματς με την Real Madrid και δεν αγωνίστηκε (ήττα Παναθηναϊκού) ενώ έπαιξε μόλις 3 λεπτά (μη προλαβαίνοντας να κάνει τίποτα πέρα από 2 φάουλ) με την Cantu, την οποία κέρδισε δύσκολα η ομάδα του. Στα υπόλοιπα 8 ματς όμως ήταν χάρμα ιδέσθαι, έχοντας 11.4 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 2.9 μπλοκ (1ος με διαφορά στη διοργάνωση). Ο άλλος είναι ο Marcus Banks, o οποίος αγωνίστηκε στα 4 τελευταία ματς των ομίλων και έκανε τη διαφορά σε όλα τα ματς, έχοντας 11.8 πόντους, 3 ασίστ και 3.3 ριμπάουντ. Απο΄κεί και πέρα, σταθερά καλός ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος είχε 9.3 πόντους, 6.3 ασίστ (1ος στη διοργάνωση) και 3.2 ριμπάουντ, όπως και ο Jonas Maciulis ο οποίος μόλις βρήκε ρυθμό, άρχισε να δίνει πολλές λύσεις (κυρίως στην επίθεση) έχοντας 9.7 πόντους και 4.5 ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί μεθαύριο με ακόμα 2 νέους καινούργιους παίχτες. Τον James Gist που όπως είπα και παραπάνω ήρθε ως ανταλλαγή του Andy Panko, που πήγε στην Unicaja Malaga και τον NBAer Jason Kapono, ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε στους Los Angeles Lakers, όπου ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς και είχε κακή χρονιά. Τέλος o Παναθηναϊκός έδωσε δανεικό τον Derwin Kitchen (3.7 πόντους-2.8 ριμπάουντ) στην Cedevita.

Anatolu Efes
Η τούρκικη ομάδα διέψευσε τις προσδοκίες, που τους ήθελε να είναι απ΄τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης, μιας και παρόλο που ξεκίνησαν δυνατά μοιράζοντας στην 2η και 3η αγωνιστική 20αρες σε Ολυμπιακό και Cedevita και νικώντας την Caja εκτός έδρας, στη συνέχεια "έπεσαν" και δυσκολεύτηκαν αρκετά να προκριθούν, έχοντας ρεκόρ 5-5. Η κακή τους εμφάνιση στους ομίλους, αποτυπώνεται και στους αριθμούς με την Efes να σκοράρει 73.8 πόντους  και να δέχεται 74. Αυτοί που ξεχώρισαν απ΄την ομάδα στη φάση των ομίλων είναι οι 3 NBAer Jordan Farmar με 13 πόντους, 4.5 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ, Sasha Vujacic με 12.8 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ και Semih Erden με 10.7 πόντους και 5.7 ριμπάουντ. Κομβική ήταν και η απόδοση του "πολυεργαλείου" Jamon-Alfred Lucas ο οποίος είχε 7.8 πόντους, 3 ασίστ, 2.3 ριμπαόυντ και 1.6 κλεψίματα (3ος στην διοργάνωση). Στα μισά της φάσης των ομίλων, η Efes απέκτησε τον Αμερικάνο φόργουορντ Joshua Shipp που πέρσι αγωνιζόταν στην Galatasaray. Στις 7 συμμετοχές του στη διοργάνωση φέτος έχει 4.7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

Alba Berlin
Η γερμανική ομάδα που επέστρεψε φέτος στην Euroleague μετά από 4 χρόνια, κατάφερε να προκριθεί στον Top16 όπως και την τελευταία χρονιά της στη διοργάνωση, ελπίζοντας να τα πάει καλύτερα από τότε (0-6). Στους ομίλους τερμάτισε 4η έχοντας ρεκόρ 4-6, παίρνοντας δίκαια την πρόκριση αντί της Chalon αφού την κέρδισε εντός και εκτός έδρας. Είναι απ΄τις περιπτώσεις που οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια μιας και βλέπουμε ότι η Alba σκόραρε μόλις 72.2 πόντους έχοντας μια απ΄τις χειρότερες επιθέσεις στη φάση των ομίλων, ενώ δεχόταν 74.8 πόντους ανά αγώνα. Το κουπί στους ομίλους τράβηξαν οι Deon Thompson με 14.7 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ, Zach Morley με 7.5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ και Dashaun Wood με 10 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ. Μόλις στην 2η αγωνιστική, ο Αμερικάνος φόργουορντ Brian Randle τραυματίστηκε και στη θέση του ήρθε ο Derrick Byars, που στα 4 ματς που αγωνίστηκε είχε μέσο όρο 7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο. Μεγάλη απώλεια για τη συνέχεια είναι ο σοβαρός τραυματισμός του βασικού γκαρντ της ομάδας. Vule Avdalovic (7.5 πόντοι-3 ασίστ-2.6 ριμπάουντ) ο οποίος θα χάσει την υπόλοιπη χρονιά. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Jekel Foster ο οποίος αγωνιζόταν φέτος στην βέλγικη Belgacom Spirou έχοντας φέτος 7.3 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ στο Eurocup, ενώ στο πρωτάθλημα Βελγίου είχε 11.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.

Brose Bamberg
Η έτερη γερμανική ομάδα στους 16 της διοργάνωσης, πήρε το εισιτήριο κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό νικώντας στο τελευταίο αγώνα του Δ' Ομίλου στην παράταση την Partizan με 92-90, τερματίζοντας στην 4η θέση με ρεκόρ 3-7 (το χειρότερο απ΄τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν) . Και η Bamberg (όπως η Alba) είχε πολύ κακούς αριθμούς σε επίθεση και άμυνα, σκοράροντας 74 πόντους και δεχόμενη 80.7 πόντους ανά αγώνα. Καλύτεροι παίχτες για την Bamberg στη φάση των ομίλων ήταν ο ΝBAer Bostjan Nachbar με 16.8 πόντους (3ος στη διοργάνωση), 4.9 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, ο Anton Gavel με 13 πόντους, 2.6 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ και ο Casey Jacobsen με 10.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο νεαρός σέντερ Maik Zirbes που είχε 8.3 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Τέλος παρελθόν αποτελεί ο Latavious Williams (4.3 πόντους-3.4 ριμπάουντ) αφού έληξε το 2 μηνών συμβόλαιο που του είχε κάνει η ομάδα για να καλύψει το κενό του A.J. Ogiviliy ο οποίος είχε τραυματιστεί στην αρχή της χρονιάς αλλά επέστρεψε και αγωνίστηκε στις τελευταίες 2 αγωνιστικές των ομίλων.

Προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι η 4αδα που θα περάσει θα είναι Cska Moscow, Παναθηναϊκός, Real Madrid και Zalgiris Kaunas(την πιστεύω πολύ αυτήν την ομάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου