Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

TOP-16 Όμιλος ΣΤ'

Μετά τον όμιλο των "αιωνίων" που είδαμε στο χτεσινό άρθρο, σειρά παίρνει ο άλλος όμιλος που μπορεί (θεωρητικά πάντα) να είναι πιο εύκολος αλλά περιλαμβάνει 3 παραδοσιακές δυνάμεις της Euroleague (Real Madrid, Cska Moscow και Maccabi Tel Aviv), 2 ομάδες με συνεχόμενες παρουσίες στη διοργάνωση (Partizan και Zalgiris Kaunas), 2 "πρωτάρες" που έχουν εκπλήξει τους πάντες (Lokomotiv Kuban και Bayern Munich) και μια ομάδα που προσπαθεί να γίνει μόνιμη "θαμώνας" της διοργάνωσης (Galatasaray).
Όπως είναι προφανές οι 3 πρώτες έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα Playoffs, αλλά οι άλλες 5 δεν έχουν σκοπό να "πέσουν χωρίς μάχη". Αλλά ας δούμε τι κάναν οι 8 αυτές ομάδες στην προηγούμενη φάση.

Real Madrid
Οι Ισπανοί είναι μαζί με τον Ολυμπιακό οι ομάδες που τελείωσαν την κανονική περίοδο χωρίς ήττα, με τη διαφορά ότι αυτοί έκαναν πιο επιβλητικές νίκες σε σχέση με τους Ερυθρόλευκους. Αυτή τη στιγμή θεωρείται απ΄τους περισσότερους ως το νούμερο 1 φαβορί για κατάκτηση αφού είναι σε εξαιρετική κατάσταση, παίζοντας μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου. Η υπεροχή της Real αποτυπώνεται και στους αριθμούς αφού έχει την καλύτερη με διαφορά επίθεση ως τώρα στη διοργάνωση με 88.9 πόντους ανά αγώνα, ενώ έχει και την καλύτερη με διαφορά άμυνα δεχόμενη μόλις 65.2 πόντους ανά αγώνα. Αν και όλη η Real δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή που όλοι οι παίχτες προσφέρουν χωρίς κανένας να περισσεύει, υπάρχουν κάποιοι παίχτες που ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο. Αυτοί είναι οι:
  • Nikola Mirotic: Στερεύουν τα λόγια για αυτόν τον παίχτη. Μακράν ο καλύτερος στην Ευρώπη στην θέση του και μακράν ο καλύτερος παίχτης της διοργάνωσης φέτος. Ο 22χρονος Μαυροβούνιος (με ισπανική υπηκοότητα) φόργουορντ/σέντερ κάνει εξαιρετική χρονιά μέχρι στιγμής και πήρε μάλιστα και το βραβείο του MVP για τον μήνα Οκτώβρη (μ.ο. 15 πόντοι-6.5 ριμπάουντ-2.5 κλεψίματα-1.5 μπλοκ). Στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης ο Mirotic είχε μέσο όρο 15.2 πόντους (64.3% στα τρίποντα-1ος στη διοργάνωση), 5.1 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ και 20.5 στο Index (1ος μακράν στη διοργάνωση). Αν συνεχίσει έτσι βλέπω του χρόνου να μεταπηδάει στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
  • Rudy Fernandez: Άλλο ένα "πυρηνικό όπλο" στα χέρια του Pablo Laso. Ο 28χρονος Ισπανός γκαρντ έχει βάλει σκοπό να κατακτήσει την Ευρωλίγκα (γι'αυτόν τον σκοπό άλλωστε άφησε την καριέρα του στο ΝΒΑ) και με εμφανίσεις όπως οι φετινές είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει. 12.5 πόντοι, 4.4 ασίστ, 3.3 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά αγώνα είναι τα "κατορθώματα" του Ισπανού άσσου ως τώρα στη διοργάνωση.
  • Sergio Rodriguez: Αν απ΄τον Mirotic και τον Rudy περιμέναμε αυτές τις επιδόσεις, ποιος να περίμενε τέτοιο ξεκίνημα απ΄τον 27χρονο Ισπανό γκαρντ. Ο Rodriguez κάνει την καλύτερη ως τώρα χρόνια στην διοργάνωση έχοντας εκτοξεύσει τους αριθμούς του. Πέρσι ο Ισπανός στην κανονική περίοδο είχε 5.5 πόντους (36% στα τρίποντα), 3.2 ασίστ, 1.6 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα με μ.ο. 5.7 στο Index. Τα αντίστοιχα φετινά του νούμερα είναι 12.9 πόντοι (54.5% στα τρίποντα), 5.3 ασίστ, 1.5 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα με το Index του να εκτοξεύεται στο 15.8 ανά αγώνα!!!
  • Felipe Reyes: Ο αρχηγός και παλιότερος παίχτης της ομάδας παρά τα 33 του χρόνια εξακολουθεί να είναι απ΄τους κομβικούς παίχτες στο παιχνίδι της Real. Ως τώρα ο Ισπανός φόργουορντ έχει 9.2 πόντους και 6.6 ριμπάουντ.
  • Γιάννης Μπουρούσης: Ο Έλληνας διεθνής ήρθε και έδεσε στην ομάδα, δείχνοντας πόσο δίκιο είχαν οι Μαδριλένοι που τον απέκτησαν το καλοκαίρι. Ο 30χρονος σέντερ κάνει μια καλή χρονιά φέτος έχοντας μ.ο. 7.4 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1 μπλοκ.
  • Sergio Llul: Το alter ego του Rodriguez στη γραμμή των γκαρντ διανύει και αυτός μια πολύ καλή χρονιά ως τώρα. Ο 26χρονος Ισπανός έχει ως τώρα στη διοργάνωση 9.9 πόντους, 3.4 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Αναμφισβήτητα θεωρείται το φαβορί του ομίλου και για την πρόκριση αλλά και για την 1η θέση και η δικιά μου άποψη δεν παρεκκλίνει καθόλου από αυτήν της κοινής γνώμης.

Cska Moscow
Όταν ξεκίνησε η χρονιά και με δεδομένες τις πολύ καλές προσθήκες που κάναν οι Ρώσοι λίγοι θα περίμεναν να έχει τέτοια εικόνα στον όμιλο. Προφανώς πέρασε άνετα στο Top16 (2η σε ισοβαθμία με Barcelona και 7 νίκες-3 ήττες), αλλά στα 4 ματς με τις 2 πιο δυνατές ομάδες του ομίλου (Fener-Barcelona) είχε 3 ήττες, ενώ η ήττα απ΄την Fener στην Τουρκία ήταν συντριπτική (86-60). Το μεγάλο πρόβλημα της ρώσικης ομάδας είναι στην επίθεση, εκεί που σκόραρε μόλις 73.2 πόντους ανά αγώνα, με την άμυνα να είναι αυτή που έπαιρνε τους αγώνες για την Cska, αφού δεχόταν μόλις 67.6 πόντους ανά αγώνα (2η καλύτερη άμυνα). Καλύτεροι παίχτες ως τώρα για την ρώσικη ομάδα είναι οι:
  • Kyle Hines: Ο 27χρονος Αμερικάνος σέντερ είναι ο μόνος απ΄τους παίχτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι που δε διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν από αυτόν (αντίθετα Pargo-Fridzon κινούνται στην μετριότητα ως τώρα). Ο Hines έχει φέτος στην Euroleague 9.7 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ.
  • Sasha Kaun: Χωρίς να θέλγει με την παρουσία του ο 28χρονος Ρώσος σέντερ έχει σταθερά καλή παρουσία και προσφέρει 8 πόντους και 3.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Sony Weems: Αν και απέχει απ΄τα περσινά του στάνταρ ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ δεν παύει να είναι απ΄τους καλύτερους παίχτες της Cska και φέτος. 10.1 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ ανά αγώνα είναι η συμβολή του Weems ως τώρα στην ρώσικη ομάδα.
  • Andrey Vorontsevich: Αν και έχασε τα 3 πρώτα ματς της διοργάνωσης λόγω τραυματισμού, στη συνέχεια ο 26χρονος Ρώσος φόργουορντ ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του, έχοντας 5.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά αγώνα.
  • Vladimir Micov: O 28χρονος Σέρβος φόργουορντ κάνει μια πολύ καλή χρονιά, ανάλογη με την χρονιά στην Cantu πριν 2 χρόνια. Ως τώρα ο Micov έχει 10.4 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ.
Αν και η εικόνα της ως τώρα είναι προβληματική, θεωρώ ότι με το υλικό που έχει και τον Mesina στον πάγκο μπορεί να πάρει τη 2η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs. Θεωρώ όμως δεδομένο ότι θα τερματίσει στην 4αδα του ομίλου.

Maccabi Tel Aviv
Η ομάδα του Ισραήλ έδειξε να είναι ανώτερη απ΄τις υπόλοιπες ομάδες του γκρουπ της (στο οποίο βρισκόταν και ο Παναθηναϊκός) και πήρε άνετα τη 1η θέση έχοντας 8 νίκες και 2 ήττες (και τις 2 απ΄την Laboral Kutxa). Στην κανονική περίοδο η Maccabi σκόραρε μέσο όρο 76.4 πόντους, ενώ ήταν εξαιρετική στην άμυνα δεχόμενη μόλις 71.1 πόντους ανά αγώνα. Οι παίχτες που έχουν ξεχωρίσει ως τώρα είναι οι:
  • Joe Ingles: O 26χρονος Αυστραλός φόργουορντ (και αυτός στόχος του Ολυμπιακού το καλοκαίρι) διανύει την πιο παραγωγική του χρονιά στην διοργάνωση, αφού μετράει ως τώρα 9.8 πόντους (46.2% στα τρίποντα), 5 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ ανά αγώνα.
  • Shawn James: O 30χρονος Αμερικάνος σέντερ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι και είναι και φέτος εκ των διακριθέντων της ομάδας του, αν και ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς. Ο James είχε στην κανονική περίοδο 11.3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.9 μπλοκ (1ος στην διοργάνωση) ανά αγώνα.
  • Devin Smith: O πρώην παίχτης του Πανελληνίου αγωνίζεται για 3η σερί χρονιά στην "ομάδα του Λαού". Πώς να τον αφήσουν άλλωστε να φύγει αφού είναι σταθερά καλός κάθε χρονιά. Φέτος έχει μ.ο. 10.5 πόντους και 4.7 ριμπάουντ.
  • Ricky Hickman: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ κάνει πολύ καλή χρονιά ως τώρα, έχοντας 11.3 πόντους, 2.2 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Η Maccabi προβλέπεται να συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στα Playoffs, αλλά θεωρώ δύσκολο να μπει σφήνα σε Real-Cska για τις 2 πρώτες θέσεις.

Lokomotiv Kuban
H περσινή νικήτρια του Eurocup δείχνουν ένα πολύ καλό πρόσωπο στην παρθενική συμμετοχή στην διοργάνωση. Μάλιστα στις πρώτες 7 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου βρισκόταν στην 1η θέση του γκρουπ, αφού είχε μόλις μια ήττα (εντός έδρας απ΄την Maccabi). Στη συνέχεια όμως έκανε 3 συνεχόμενες ήττες (Maccabi εκτός, συντριβή από Παναθηναϊκό εντός και ήττα από Laboral εκτός) και τερμάτισε τελικά 3η με 7 νίκες-3 ήττες. Η ρώσικη ομάδα σκόραρε στην κανονική περίοδο 74 πόντους ανά αγώνα, ενώ δεχόταν αντίστοιχα 72.9 πόντους. Οι παίχτες που ξεχώρισαν ως τώρα απ΄την ομάδα είναι οι:

  • Derrick Brown: O 26χρονος Αμερικάνος φόργουορντ μετά απ΄τις περσινές εκπληκτικές του εμφανίσεις στο Eurocup είναι και φέτος απ΄τους καλύτερους (για την ακρίβεια ο καλύτερος) παίχτες της ομάδας του. Μάλιστα αναδείχτηκε και MVP της διοργάνωσης για τον μήνα Νοέμβριο έχοντας 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.5 μπλοκ ανά αγώνα. Συνολικά στην κανονική περίοδο ο Brown είχε 13.9 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.
  • Richard Hendrix: O περσινός MVP στον τελικό του Eurocup, επέστρεψε φέτος και πάλι στην Euroleague (είχε παίξει άλλα 3 χρόνια με Maccabi και Armani) και μοιάζει σαν να μην έλειψε μια μέρα. Ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ έχει 11.1 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.1 μπλοκ ανά αγώνα ως τώρα.
  • Mantas Kalnietis: O 27χρονος Λιθουανός γκαρντ μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις με τη χώρα του το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ συνεχίζει στο ίδιο υψηλό επίπεδο και με τη φανέλα της ρώσικης ομάδας. Ο Kalnietis μέτρησε στην κανονική περίοδο μέσο όρο 9 πόντους, 4.5 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ.
  • Marcus Williams: O 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ είναι παίχτης ή του ύψους ή του βάθους και το αποδεικνύει και φέτος αφού υπήρχαν παιχνίδια που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αλλά και παιχνίδια που ήταν σαν να μην αγωνίστηκε καθόλου. Το πρόσημο βέβαια είναι θετικό για τον Williams ο οποίος έχει 8.6 πόντους, 4.6 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Krunoslav Simon: Ο 28χρονος φόργουορντ ξεκίνησε άσχημα τη χρονιά έχοντας μ.ο. στα 3 πρώτα παιχνίδια 3.7 πόντους και 2.3 ριμπάουντ. Το ματς όμως που σηματοδότησε την αγωνιστική αναγέννησή του ήταν αυτό με τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο. Εκεί ο Κροάτης σκόραρε τους 5 απ΄τους 7 τελευταίους πόντους της ομάδας του συμπεριλαμβανομένου και του (παραλίγο buzzer beater) τριπόντου που έκανε το 69-72 υπέρ των Ρώσων. Το ίδιο επανέλαβε και μια βδομάδα μετά που λίγο πριν το τέλος του εντός έδρας αγώνα με την Laboral, όταν με τρίποντο έκανε το 82-84, 85-84 υπέρ της Lokomotiv. Από εκεί και πέρα η απόδοση του κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα για να τελειώσει την κανονική περίοδο με 8.8 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.1 κλέψιμο ανά αγώνα.
Προσπαθώντας να δω την Lokomotiv αντικειμενικά, αφού ήταν απ΄τις ομάδες που πίστευα στην αρχή της χρονιάς και αποδείχτηκε καλύτερη απ'ότι περίμενα, πιστεύω ότι η Lokomotiv θα είναι μια απ΄τις ομάδες που θα περάσουν στα Playoffs.

Bayern Munich
Όταν ξεκίνησε η χρονιά πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν με τη συμμετοχή της (γνωστής μόνο ποδοσφαιρικά) γερμανικής ομάδας στη διοργάνωση. Δεν έλειψαν μάλιστα (βασικά ακόμα τα λένε πολλοί "χιουμορίστες") τα εκατοντάδες αστεία περί Ribery,Robben και λοιπούς αστέρες της ομάδας ποδοσφαίρου. Όλοι όμως άρχισαν να είναι πιο προσεκτικοί στα σχόλια τους, όταν η Bayern κέρδισε τα 3 απ΄τα 4 πρώτα της ματς (αρκετά εύκολα μάλιστα), ενώ ζόρισε και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά πριν χάσει τελικά με 88-83 απ΄τους Ερυθρόλευκους. Στη συνέχεια βέβαια έκανε 5 συνεχόμενες ήττες αλλά με την επιβλητική νίκη τους στο τελευταίο ματς κόντρα στην Galatasaray (88-68) πήραν τη πρόκριση στο Top-16, τερματίζοντας στην 4η θέση. Επιθετικά η γερμανική ομάδα ήταν εξαιρετική αφού με 81.8 πόντους ανά αγώνα είχε τη 3η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, με την άμυνα να είναι το πρόβλημά της δεχόμενη 79.1 πόντους ανά αγώνα. Οι παίχτες που ξεχώρισαν ως τώρα απ΄την γερμανική ομάδα είναι οι:

  • Malcolm Delaney: Άλλος ένας παίχτης που έκανε εκπληκτική χρονιά πέρσι στο Eurocup (Budivelnik Kiev) και φέτος συνεχίζει τις εξαιρετικές εμφανίσεις στη Euroleague. Ο 24χρονος Αμερικάνος γκαρντ είναι καταπληκτικός και ήταν απ΄τους καλύτερους παίχτες της κανονική περιόδου μετρώντας μέσο όρο 14.6 πόντους, 4.2 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ.
  • Nihad Djedovic: O 23χρονος Βόσνιος γκαρντ είχε δείξει από πέρσι με την Alba Berlin ότι πρόκειται για έναν απ΄τους καλύτερους νέους παίχτες στην Ευρώπη, αλλά φέτος με την Bayern έχει ανεβεί επίπεδο. Για την ακρίβεια φέτος είχε στην κανονική περίοδο 12.6 πόντους (8.3 πέρσι), 4.1 ριμπάουντ (3.5 πέρσι), 3.1 ασίστ (1.7 πέρσι) και 12.6 στο Index (6.5 πέρσι) ανά αγώνα.
  • John Bryant: O θηριώδης (127 κιλά) σέντερ δεν έχει την απόδοση και τους αριθμούς που είχε πέρσι στο Eurocup, αλλά παραμένει ένας πολύ καλός παίχτης. Ο 26χρονος Αμερικάνος πρώην παίχτης της Ulm έχει ως τώρα μέσο όρο 9.1 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.
  • Chevon Troutman: Ο 32χρονος Αμερικάνος φόργουορντ που αγωνίζεται πολλά χρόνια στην Ευρώπη, συμμετέχει για 1η φορά στην διοργάνωση και τα πάει αρκετά καλά αφού έχει 7.9 πόντους και 4.2 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Προσωπικά δε πιστεύω ότι θα περάσει στα Playoffs και μάλλον θα τερματίσει στην 6η-7η θέση. Ίσως βέβαια να είχε μέλλον αν δεν είχε την ποδοσφαιρική λογική "όσα βάλουμε και όσα φάμε" στο παιχνίδι της.

Galatasaray
H τούρκικη ομάδα κατάφερε να περάσει πάλι στο Top-16, όπως και πριν 2 χρόνια που είχε συμμετάσχει πάλι στη διοργάνωση και ελπίζει να κάνει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τότε (3 νίκες-3 ήττες). Στην κανονική περίοδο ήταν αρκετά καλή και πήρε τη 2η θέση του ομίλου της (πίσω απ΄τον Ολυμπιακό) έχοντας 6 νίκες και 4 ήττες. Βέβαια η Galatasaray ήταν απ΄τις πιο άτυχες ομάδες στην διοργάνωση αφού έχασε πολλές σημαντικές μονάδες από τραυματισμούς (η πλήρης ονομασία της ομάδας είναι Galatasaray Liv...Hospital Instanbul-τραγική ειρωνεία). Ο Nate Jawai (11 πόντοι-2.5 ριμπάουντ σε 2 αγώνες) είναι εκτός με πρόβλημα στη καρδιά και ο χρόνος επιστροφής του είναι άγνωστος, o Erwin Dudley (10.3 πόντοι-5.8 ριμπάουντ σε 4 αγώνες) υπέστη κάταγμα στο αριστερό πόδι και θα επιστρέψει σε 1-2 μήνες, ο Jamont Gordon (11.3 πόντοι-4.5 ασίστ-4.3 ριμπάουντ σε 4 αγώνες) υπέστη ρήξη συνδέσμων και χάνει τη σεζόν και τέλος ο Manuchar Markoishvili (4.5 πόντοι-2.5 ριμπάουντ-1.5 ασίστ-1.5 κλέψιμο σε 2 αγώνες) που έχει πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα και θα επιστρέψει και αυτός σε 1-2 μήνες. Σαν αποτέλεσμα αυτών των τραυματισμών η Galata ήταν πάρα πολύ κακή επιθετικά (η 2η χειρότερη απ΄τις ομάδες που συμμετέχουν στο Top-16) έχοντας μόλις 70 πόντους ανά αγώνα και ουσιαστικά την έσωζε η άμυνά της αφού δεχόταν 72.5 πόντους ανά αγώνα. Από αυτούς που παραμένουν υγιείς, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι:

  • Pops Mensa-Bonsu: Ο 30χρονος Άγγλος φόργουορντ αποκτήθηκε στα τέλη του Οκτώβρη στην θέση του Jawai και εξελίχτηκε στον καλύτερο παίχτη των Τούρκων στους 5 αγώνες που έπαιξε. Ο λόγος που έπαιξε σε μόλις 5 αγώνες είναι ότι την 7η αγωνιστική στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ πλακώθηκε στο ξύλο με τον Begic (κατά κύριο λόγο) και τον Πρίντεζη και τιμωρήθηκε για τα υπόλοιπα 3 ματς. Όσο έπαιξε πάντως ήταν εξαιρετικός και είχε 13.4 πόντους και 11.4 ριμπάουντ (1ος στην διοργάνωση) ανά αγώνα.
  • Furkan Aldemir: Απ΄τις μεγάλες ελπίδες του τουρκικού μπάσκετ ο 22χρονος Τούρκος σέντερ είχε κάνει μια πολύ καλή χρονιά πρόπερσι με την Galatasaray και φέτος είναι εξίσου καλός έχοντας 5.8 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Zoran Erceg: Ο 28χρονος Σέρβος σέντερ δεν έχει καμία σχέση με τον παίχτη που αγωνιζόταν πριν 4-5 χρόνια σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο αφού πια είναι ένας απ΄τους πολύ καλούς Ευρωπαίους παίχτες στη θέση του. Φέτος με την τουρκική ομάδα κάνει μια καλή χρονιά ως τώρα αφού έχει 7.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ.
  • Carlos Arroyo: Μέτρια χρονιά για τα στάνταρ του 34χρονου Πορτορικανού γκαρντ αφού έχει μέσο όρο 10.7 πόντους, 4.1 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ και όλοι περιμένουν να ανεβάσει την απόδοση του στο Top-16.
Αν δεν είχε τόσους πολλούς τραυματισμούς θα ήταν απ΄τις ομάδες που θα πίστευα ότι μπορούν να πάνε στα Playoffs. Απ΄τη στιγμή όμως που παίχτες-κλειδιά θα είναι εκτός μέχρι τα μισά του Top-16 (και τότε η πρόκριση μπορεί να έχει χαθεί ήδη) δεν βλέπω πως θα καταφέρουν να προχωρήσουν περαιτέρω στη διοργάνωση. 5η-6η θέση για τους Τούρκους λογικά.
Zalgiris Kaunas
5η σερί χρονιά που προκρίνεται στο Top-16 η κορυφαία ομάδα του λιθουανικού μπάσκετ το οποίο όμως ήταν και το ταβάνι της. Έτσι ελπίζει ότι φέτος θα τα πάει καλύτερα από πέρσι που είχε 6 νίκες και 8 ήττες και τερμάτισε στην 6η θέση του ομίλου. Η Zalgiris προκρίθηκε στο φετινό Top-16 όντας 3η (έχασε τη 2η στην ισοβαθμία με την Armani) έχοντας 5 νίκες και 5 ήττες. Στην επίθεση οι Λιθουανοί σκόραραν 74.3 πόντους ανά αγώνα, ενώ δέχονταν 76.8 πόντους. Τη πρόκριση της η Zalgiris την οφείλει κατά κύριο λόγο στους:
  • Justin Dentmon: Οι Λιθουανοί έκαναν την τύχη τους με τον 28χρονο Αμερικάνο γκαρντ που κέρδισε το 2012 τον τίτλο στο NBDL με αυτόν MVP. O Dentmon διανύει μια εξαιρετική χρονια ως τώρα στη διοργάνωση έχοντας 16.8 πόντους (3ος σκόρερ της διοργάνωσης), 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Paulius Jankunas: O 29χρονος Λιθουανός φόργουορντ είναι και φέτος απ΄τους καλύτερους παίχτες της ομάδας του έχοντας μέσο όρο 8.5 πόντους, 7.2 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.3 κλεψίματα.
  • Ksistof Lavrinovic: O πολύπειρος 34χρονος Λιθουανός σέντερ μπορεί να μην είναι ο παίχτης που ήταν στην Siena, αλλά έχει την εμπειρία και την ποιότητα για να βοηθάει την εκάστοτε ομάδα του όποτε του ζητηθεί. Ως τώρα ο ένας εκ των δύο διάσημων διδύμων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχει 7.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ.
Προσωπικά πιστεύω ότι και φέτος το Top-16 θα είναι το ταβάνι της ομάδας και αναμένω να τερματίσει στην 7η-8η θέση του ομίλου.

Partizan
Παρόλο που είναι απ΄τις πιο συμπαθείς και παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης η σέρβικη ομάδα είναι η ομάδα που άξιζε λιγότερο να βρίσκεται στο Top-16, αφού προκρίθηκε ως 4η απ΄τον όμιλό της (3 νίκες-7 ήττες) ξεπερνώντας την Nanterre στην ισοβαθμία. Η μια όμως απ΄τις 3 νίκες που έκανε ήταν κόντρα στην Fener (του Zelico Obradovic) η οποία πολύ "βολικά" έχασε απ΄τους Σέρβους τη προτελευταία αγωνιστική και ισοπέδωσε τους Γάλλους στον τελευταίο αγώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Partizan έχει με διαφορά τη χειρότερη επίθεση (66.8 πόντους ανά αγώνα) απ΄τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν και τη χειρότερη της κανονική περιόδου, με την αμυντική της επίδοση να είναι σαφώς καλύτερη δεχόμενη 71.5 πόντους ανά αγώνα. Για να δούμε όμως ποιοι ξεχωρίζουν απ΄την σέρβικη ομάδα:
  • Joffrey Lauvergne: Εξαιρετικός παίχτης και ένας απ΄τους πιο ελπιδοφόρους Ευρωπαίους παίχτες. Άλλωστε ήδη έχει επιλεχτεί στα Draft του NBA απ΄τους Memphis Grizzlies. Ως τώρα ο 22χρονος Γάλλος σέντερ έχει μ.ο. 10.8 πόντους, 9.3 ριμπάουντ (2ος ριμπάουντερ της διοργάνωσης) και 1.4 ασίστ.
  • Bogdan Bogdanovic: Καμία σχέση με τον συνονόματο του Κροάτη της Fener, παρά μόνο ότι είναι και αυτός ένας πολύ καλός παίχτης. Ο 21χρονος Σέρβος γκαρντ, που είναι ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα των ακαδημιών της Partizan, έχει φέτος στη διοργάνωση 13.8 πόντους, 3.4 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα (2ος στη διοργάνωση).
  • Dragan Milosavljevic: Κάθε χρόνο και καλύτερος ο 24χρονος Σέρβος φόργουορντ που από πέρσι είχε δείξει δείγμα του μεγάλου ταλέντου του, αλλά φέτος ανέβηκε επίπεδο. Ο νεαρός παίχτης έχει φέτος μ.ο. 14.4 πόντους (9.9 πέρσι), 4 ριμπάουντ (2.8 πέρσι), 1.8 ασίστ (1.2 πέρσι) και 11.7 στο Index (9.2 πέρσι).
  • Tarence Kinsey: Η Partizan συνέχισε φέτος την παράδοση που έχει να αποκτάει καλούς Αμερικάνους για να πλαισιώσουν τους νεαρούς Σέρβους της ομάδας με την απόκτηση του 29χρονου. O Αμερικάνος φόργουορντ μετράει ως τώρα στη διοργάνωση 12 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.9 κλεψίματα.
Η σέρβικη ομάδα απέκτησε στα τέλη του Δεκέμβρη απ΄την Lietuvos Rytas τον Milenko Tepic, παίχτης που έχει αγωνιστεί άλλες 3 χρονιές στο παρελθόν με τη φανέλα της ομάδας. Ο Tepic (4.2 πόντοι-1.6 ριμπάουντ-1.4 ασίστ στην κανονική περίοδο) αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Leo Westermann (7 πόντοι-2.2 ασίστ-1.4 ριμπάουντ) που τραυματίστηκε στα μέσα του Νοέμβρη (ρήξη χιαστού) και θα μείνει εκτός για την υπόλοιπη χρονιά. Προσωπικά θεωρώ ότι η Partizan θα παλέψει για να μην αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου και δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει στα Playoffs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου