Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

TOP-16 Όμιλος Ε'

Μετά από 2 μήνες και 10 αγωνιστικές στη φάση των ομίλων η νέα χρονιά αρχίζει (2-3 Ιανουαρίου η 1η αγωνιστική) με το TOP-16, τις 16 καλύτερες δηλαδή ομάδες ως τώρα στη διοργάνωση. Στη φάση αυτή οι 16 ομάδες χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ των 8 σύμφωνα με την κατάταξή τους στο γκρουπ (αλλά ουσιαστικά κανένα όφελος για τις ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις).
Σήμερα θα δούμε τις ομάδες του πρώτου απ΄τους 2 ομίλους, όμιλος ο οποίος πέραν απ΄τους 2 "αιωνίους" της Ελλάδας, περιέχει ακόμα τη Barcelona που (και) φέτος θεωρείται εκ των φαβορί για τη κούπα, τη Fenerbahce Ulker του Zeliko Obradovic, την Anadolu Efes που θα έχει τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο της, την Emporio Armani του άρτι αφιχθέντα (και ενός απ΄τους καλύτερους παίχτες της φάσης των ομίλων με την Siena) Daniel Hackett και τις Unicaja Malaga-Laboral Kutxa που ήδη έχουν αντιμετωπίσει τις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακό-ΠΑΟ αντίστοιχα) στην φάση των ομίλων. Θυμίζω ότι στην επόμενη φάση (φάση των Playoffs) περνάνε οι 4 πρώτοι από κάθε όμιλο με τις 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να έχουν πλεονέκτημα έδρας στους αγώνες με τις 3-4ες (1ος-4ος,2ος-3ος τα ζευγάρια στην επόμενη φάση).

Ολυμπιακός
Καταιγιστικοί οι Ερυθρόλευκοι στη φάση των ομίλων αφού τερμάτισαν στην 1η θέση του ομίλου με 10 νίκες και καμία ήττα. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων νικών ήταν το ότι ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος του κάθε αγώνα πίσω στο σκορ με μεγάλες διαφορές και στο τέλος κατάφερνε να τις ανατρέψει και να πάρει τη νίκη. Πολύ καλός επιθετικά έχοντας 81.8 πόντους ανά αγώνα, ενώ στην άμυνα δεχόταν αντίστοιχα 73.4 πόντους. Οι καλύτεροι παίχτες της ομάδας του Πειραιά στην κανονική διάρκεια ήταν οι:

  • Βασίλης Σπανούλης: Ο (κατά πολλούς) καλύτερος παίχτης της Ευρώπης και MVP του F4 τις τελευταίες 2 χρονιές, είναι για άλλη μια χρονιά ο ηγέτης της ομάδας. Ο 31χρονος γκαρντ είχε 15.8 πόντους, 4.8 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Bryan Dunston: O 27χρονος Αμερικάνος σέντερ είναι εξαιρετικός ως τώρα στην παρθενική του χρονιά στη διοργάνωση, μετρώντας μ.ο. 10.9 πόντους (71.2% στα δίποντα-2ος στη διοργάνωση), 6.3 ριμπάουντ και 1.7 μπλοκ (2ος στην διοργάνωση).
  • Mat Lojeski: Ο 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ είναι μια απ΄τις μεγαλύτερες εκπλήξεις (κατεμέ η μεγαλύτερη) της διοργάνωσης, αφού παρόλο που όταν ήρθε ακούστηκαν ουκ ολίγα υποτιμητικά σχόλια (μιας και ήρθε απ΄το-υποβαθμισμένο-βελγικό πρωτάθλημα) για αυτόν, κατάφερε με τις εμφανίσεις του να αναγκάσει πολύ κόσμο να αλλάξει γνώμη. Ο Lojeski είχε στην κανονική διάρκεια 12.5 πόντους (51.4% στα τρίποντα), 4 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ ανά αγώνα.
  • Γιώργος Πρίντεζης: Σταθερά καλός όπως κάθε χρόνο ο 28χρονος φόργουορντ που ως τώρα έχει 10.1 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ανά αγώνα.
  • Στράτος Περπέρογλου: MVP της διοργάνωσης για τον μήνα Δεκέμβριο ο 29χρονος φόργουορντ, μήνα στον οποίον είχε μ.ο.22 πόντους (80% στα δίποντα-70% στα τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Συνολικά στη κανονική διάρκεια μέτρησε 10.2 πόντους (53.3% στα τρίποντα), 2.3 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά αγώνα.
Μεγάλη απώλεια για τον Ολυμπιακό ο τραυματισμός του Acie Law που θα κάνει αρθροσκόπηση και θα μείνει εκτός για 1μιση μήνα. Μπορεί ως τώρα ο Law να μην "έβγαλε μάτια" με την απόδοση του (δικαιολογείται όμως γιατί ταλαιπωρείται από πέρσι με τραυματισμούς) αφού είχε μόλις 3.4 πόντους και 2.3 ασίστ αλλά είχε δείξει και πέρσι ότι ανεβάζει στροφές όσο περνάει ο καιρός, με αποκορύφωμα το περσινό F4 που για μένα μπορούσε να πάρει και το βραβείο του MVP. Επίσης οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να διαχειριστούν τις 2 συνεχόμενες ήττες της τελευταίας εβδομάδας (στον ημιτελικό Κυπέλλου απ'τον ΠΑΟ και στον αγώνα πρωταθλήματος από ΚΑΟΔ) μετά από ένα σερί 23-0 που είχαν απ΄την αρχή της χρονιάς. Τέλος να αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός πρόσθεσε πρόσφατα στο ροστερ του τον 22χρονο σέντερ Βασίλη Καββαδά που αγωνιζόταν στον Πανιώνιο, ο οποίος μάλιστα αγωνίστηκε και σε 2 αγώνες της κανονική περιόδου της διοργάνωσης (3.5 πόντοι-2.5 ριμπάουντ ανά αγώνα). Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει μια εκ των πρώτων θέσεων του ομίλου και θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs.

Update: O Ολυμπιακός απέκτησε σήμερα ως αντικαταστάτη του Acie Law, τον Mardy Collins. Πρόκειται για έναν 29χρονο Αμερικάνο γκαρντ με θητεία στο ΝΒΑ σε New York Knicks, οι οποίοι τον επέλεξα το 2006 στο ν.29 των Draft Picks και στους οποίους αγωνίστηκε 2μιση χρόνια και Los Angeles Clippers (1μιση χρόνο) χωρίς να θέλξει ιδιαίτερα όμως με την απόδοσή του. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε NBDL, Τουρκία, Κίνα, Ισραήλ και Βενεζουέλα. Φέτος ξεκίνησε τη χρονιά στην Ιταλία με τη φανέλα της Montegranaro με την οποία σε 7 αγώνες είχε 14.3 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά αγώνα.

Παναθηναϊκός
Οι Πράσινοι προβλημάτισαν πάρα πολύ τους οπαδούς τους στην κανονική περίοδο αφού τερμάτισαν 4οι στον όμιλο με ρεκόρ 5 νικών-5 ηττών (χαρακτηριστικό ότι ήταν η μόνη ομάδα του ομίλου που έχασε απ΄την Lietuvos Rytas), παίζοντας πολύ κακό μπάσκετ σε αρκετά ματς. Βέβαια σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται αφού απ΄την αρχή της προετοιμασίας ακόμα είχε παίχτες-κλειδιά με συνεχόμενους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βρει ρυθμό.Σκόραρε 76.8 πόντους και δεχόταν 73.6 πόντους ανά αγώνα. Καλύτεροι παίχτες για τους νταμπλούχους Ελλάδας ως τώρα είναι οι:

  • Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο (κατεμέ) κορυφαίος παίχτης της Ευρώπης είναι, όπως και ο Σπανούλης, ο παίχτης-ηγέτης (και ο παίχτης-ορχήστρα) της ομάδας. Παρόλο που τα χρόνια περνάνε και παρόλο που αναγκάζεται ο Πεδουλάκης να τον καταπονεί με πολλά λεπτά συμμετοχής (31), δεν παύει να είναι και φέτος εκπληκτικός. Ως τώρα ο 33χρονος γκαρντ έχει 8.7 πόντους, 7.3 ασίστ (1ος στην διοργάνωση), 2.6 ριμπάουντ και 1.9 κλεψίματα (3ος στη διοργάνωση) ανά αγώνα.
  • Jonas Maciulis: Ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν οι οπαδοί των Πρασίνων ότι το καλοκαίρι η διοίκηση τον άφησε ελεύθερο (για να διορθώσει το λάθος της γρήγορα όμως και να τον ξαναποκτήσει στη συνέχεια). Ο 28χρονος Λιθουανός φόργουορντ είναι για άλλη μια χρονιά εκ των κορυφαίων παιχτών του Τριφυλλιού στην διοργάνωση (και όχι μόνο), μετρώντας 12.3 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.6 κλεψίματα. Απ΄τους παίχτες που ταλαιπωρήθηκε πρόσφατα με τραυματισμούς αλλά έδειξε στον ημιτελικό Κυπέλλου ότι επανέρχεται.
  • James Gist: Αν πέρσι θεωρούσαμε ότι ο 27χρονος Αμερικάνος φόργουορντ έκανε καλή χρονιά, φέτος έχει ανέβει 1-2 επίπεδα στην απόδοσή του κάνοντας μεγάλα παιχνίδια, με κορυφαίο αυτό με την Lietuvos Rytas εντός όπου κυριολεκτικά το γύρισε μόνος του απ΄το -13, έχοντας 24 πόντους (με πολύ καλά στατιστικά), 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 3 μπλοκ. Συνολικά στη κανονική περίοδο ο Gist είχε 9.8 πόντους (69.6% στα δίποντα-3ος στη διοργάνωση), 3.2 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα και 1.2 μπλοκ ανά αγώνα.
  • Stephane Lasme: Ο 31χρονος Γκαμπονέζος σέντερ ξεκίνησε τραυματίας τη χρονιά και άργησε πολύ να βρει τα πατήματά του (και όταν τα βρήκε ξανατραυματίστηκε...). Παρ'όλα αυτά ο Lasme ήταν καλός ως τώρα στη διοργάνωση, έχοντας μ.ο. 7.4 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ. Αναμένεται να είναι απ΄τα μεγάλα όπλα του Παναθηναϊκού στο Top16 (αν δεν έχει πάλι τραυματισμούς).
Πρόβλεψη για τους Πράσινους δύσκολα να γίνει γιατί μέχρι τώρα έχει δείξει ότι είναι μια αψυχολόγητη ομάδα ικανή για το καλύτερο (εκτός έδρας με Lokomotiv Kuban) και το χειρότερο (εκτός έδρας με Lietuvos Rytas). Αν δεν έχει τραυματισμούς και με δεδομένη την καλή ψυχολογία απ΄την νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό Κυπέλλου, μπορεί να κοιτάξει και τις 2 πρώτες θέσεις. Πάντως θεωρώ ότι έχουν την ποιότητα και την εμπειρία για να τερματίσουν στην τετράδα.

Barcelona
Οι Ισπανοί ξεκίνησαν με το αριστερό τη διοργάνωση αφού είχαν 2 ήττες στα πρώτα 3 ματς (η μια μάλιστα εντός έδρας απ΄την "πρωτάρα" Nanterre). Στη συνέχεια όμως βρήκαν ρυθμό και χάνοντας μόνο απ΄την Cska Moscow εκτός έδρας και τερματίζοντας με ρεκόρ 7 νίκες-3 ήττες, πήραν την 3η θέση του ομίλου. Επιθετικά ήταν αρκετά καλή έχοντας 78.6 πόντους, ενώ δεχόταν 72.9 πόντους ανά αγώνα. Οι παίχτες που την οδήγησαν ως το Top16 ήταν οι:

  • Ante Tomic: Ο 26χρονος Κροάτης σέντερ είναι και φέτος πολύ καλός, έχοντας μέσο όρο 12.2 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
  • Joey Dorsey: O 30χρονος θηριώδης Αμερικάνος σέντερ διανύει ως τώρα την καλύτερή του χρονιά στη διοργάνωση από θέμα απόδοσης. Ως τώρα μετράει 6.5 πόντους (74.3% στα δίποντα-2ος στη διοργάνωση) και 5.8 ριμπάουντ ανά αγώνα, παρόλο που αγωνίζεται κατά μέσο όρο μόλις 15 λεπτά.
  • Juan Carlos Navarro: Τι και αν πέρασαν τα χρόνια και έφτασε αισίως τα 33, ο Ισπανός γκαρντ παραμένει ένας απ΄τους πιο "φονικούς" σουτέρ και ένας απ΄τους καλύτερους παίκτες των ευρωπαϊκών παρκέ. Στην κανονική περίοδο ο "La Bomba" είχε μ.ο. 11 πόντους, 3 ασίστ και 1.3 ριμπάουντ.
  • Κώστας Παπανικολάου: Ο 23χρονος φόργουορντ που πέρσι αναδείχτηκε καλύτερος νέος παίχτης της διοργάνωσης, κάνει μια αρκετά καλή χρονιά με την νέα του ομάδα (απέχει πολύ βέβαια απ΄τις περσινή του χρονιά με τον Ολυμπιακό). Ο Έλληνας διεθνής παίχτης έχει ως τώρα 7.8 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ.
  • Maciej Lampe: Ο 28χρονος Πολωνός σέντερ απέχει αρκετά απ΄τον περσινό Lampe της Caja Laboral, αλλά ακόμη και έτσι είναι ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες της ισπανικής ομάδας ως τώρα. Ο Lampe μετράει ως τώρα στη διοργάνωση 9.8 πόντους και 4.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Παρόλο που έχει διαψεύσει προς το παρόν τις προσδοκίες των ειδικών, θεωρώ ότι η Barcelona θα ανεβάσει ρυθμούς στο Top16 και θα περάσει στα Playoffs παίρνοντας μια εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Fenerbahce Ulker
Όπως αναμενόταν ο Zelico Obradovic μεταμόρφωσε ολοκληρωτικά την (loser) τούρκικη ομάδα, η οποία με τον Σέρβο στον πάγκο πέρασε πανηγυρικά ως 1η απ΄τον πιο δύσκολο όμιλο της κανονική περιόδου, ξεπερνώντας Cska Moscow και Barcelona στη βαθμολογία. Οι Τούρκοι κάναν 8 νίκες (οι 2 εκ των οποίων ήταν κόντρα στην Cska Moscow την οποία κέρδισε εντός έδρας με 26 πόντους διαφορά) και 2 ήττες (μια φυσιολογική απ΄την Barcelona εκτός έδρας και μια "πονηρή" απ΄την-μεγάλη αγάπη του Obradovic-Partizan εντός έδρας). Η Fener είχε την 2η καλύτερη επίθεση της κανονική περιόδου με 84.9 πόντους ανά αγώνα, με την αντίστοιχη επίδοση στην άμυνα να είναι 74.9 πόντοι ανά αγώνα. Οι παίχτες στους οποίους στηρίχτηκε κυρίως ο Σέρβος προπονητής ως τώρα είναι οι:

  • Emir Preldzic: O 26χρονος Σλοβένος (με τούρκικη υπηκοότητα) φόργουορντ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες (αρκετά καλές) χρονιές στην διοργάνωση και ήταν ένας απ΄τους καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης στην κανονική περίοδο, καταγράφοντας μ.ο. 19.4 στο Index Rating (τρόπος αξιολόγησης απόδοσης). Αυτό ήταν αποτέλεσμα των 11.7 πόντων, των 5.6 ασίστ και των 4.8 ριμπάουντ που είχε ανά αγώνα (τα περσινά αντίστοιχα νούμερα στην κανονική περίοδο ήταν 8.9 πόντοι, 2.3 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ με 11.3 Index).
  • Bojan Bogdanovic: 24 μόλις χρονών ο Κροάτης φόργουορντ και ήδη είναι απ΄τους καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης. Μετά την πολύ καλή περσινή του χρονιά (15.9 πόντους και 2.1 ριμπάουντ), φέτος έχει ξεκινήσει ακόμα καλύτερα έχοντας ως τώρα μέσο όρο 18.1 πόντους (1ος σκόρερ της διοργάνωσης), 2.7 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ.
  • Bo McCalebb: O (πολιτογραφημένος Σκοπιανός) 28χρονος Αμερικάνος γκαρντ διέψευσε πέρσι τις προσδοκίες των οπαδών της τούρκικης ομάδας αφού δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες στην Ευρωλίγκα. Φέτος είναι πολύ καλός έχοντας 11.7 πόντους (52.2% στα τρίποντα), 3.5 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 1.8 κλεψίματα ανά αγώνα.
  • Nemanja Bjelica: Στη πρώτη του χρονιά με την τουρκική ομάδα ο 25χρονος Σέρβος φόργουορντ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι με την Caja Laboral, με την οποία ήταν κάθε χρονιά και καλύτερος στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα της. Φέτος ο Bjelica έχει ως τώρα 10.6 πόντους (46.2% στα τρίποντα), 6 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά αγώνα.
Αν δεν υπήρχε ο Σέρβος στον πάγκο ίσως και να μην της έδινα πολλές ελπίδες, με την πορεία  της να είναι παρόμοια με την περσινή. Αλλά απ΄τη στιγμή που υπάρχει Obradovic και με δεδομένη την εικόνα της στην κανονική περίοδο, θεωρώ ότι σίγουρα θα περάσει στην επόμενη φάση, αλλά όχι ως 1η-2η.
Anadolu Efes
Άλλη μια τούρκικη ομάδα, άλλος ένας γνώριμος των Ελλήνων φιλάθλων. Ο Βαγγέλης Αγγέλου που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό προπονητής του Άρη, επιλέχτηκε απ΄την διοίκηση της ομάδας να αντικαταστήσει τον Oktay Mahmuti. Ο Αγγέλου είναι ιδιαίτερα γνώριμος μάλιστα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού αφού ήταν βοηθός του Dusan Ivkovic το 2011 όταν και οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το τρόπαιο. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν καλά τη κανονική περίοδο φέτος έχοντας 3 νίκες στα 4 πρώτα ματς, αλλά στην πορεία αρχής γενομένης απ΄την συντριβή στην Μαδρίτη απ΄την Real (103-57) έκανε μόλις 1 νίκη στα υπόλοιπα 6 ματς και προκρίθηκε οριακά ως 4η απ΄το γκρουπ της. Επιθετικά η Efes ήταν μέτρια έχοντας 74.1 πόντους ανά αγώνα, ενώ αμυντικά δεν τα πήγαινε καλύτερα αφού δεχόταν 76.7 πόντους ανά αγώνα. Οι καλύτεροι παίχτες της τούρκικης ομάδας ως τώρα είναι οι:
  • Scotty Hopson: Παρθενική χρονιά για τον (γνωστό μας απ΄τη θητεία του πρόπερσι στον Κολοσσό Ρόδου) 24χρονο Αμερικάνο φόργουορντ, ο οποίος όμως παίζει σαν έμπειρος ως τώρα. Είναι ο καλύτερος παίχτης της Efes στη διοργάνωση έχοντας μέσο όρο 15.5 πόντους (48.8% στα τρίποντα), 4.2 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα.
  • Jamon Gordon: Ο πρώην παίχτης του Ολυμπιακού και του Μαρουσίου είναι και φέτος εξαιρετικός και αποδεικνύει ότι είναι "πολυεργαλείο" στο παρκέ. Ο 29χρονος Αμερικάνος γκαρντ έχει ως τώρα στη διοργάνωση 9.9 πόντους, 4.6 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2.1 κλεψίματα (1ος στη διοργάνωση) ανά αγώνα.
  • Dusko Savanovic: Άλλη μια καλή χρονιά (ως τώρα τουλάχιστον) για τον 30χρονο Σέρβο φόργουορντ που είναι απ΄τους πιο σταθερούς παίχτες της ομάδας τα 3 χρόνια που αγωνίζεται σε αυτήν. Στην κανονική περίοδο ο Savanovic είχε μ.ο. 12.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ.
  • Κώστας Βασιλειάδης: 2 χρόνια μετά απ΄την τελευταία του παρουσία στην διοργάνωση με τη φανέλα της Bilbao, ο 29χρονος φόργουορντ φαίνεται σαν να μην έλειψε ποτέ αφού είναι και φέτος πολύ καλός. Ο Έλληνας διεθνής μετράει ως τώρα 11.7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα.
  • Semih Erden: O πρώην NBAer στη δεύτερη χρονιά του στην τουρκική ομάδα αλλά και στη διοργάνωση είναι φόβητρο κάτω απ΄το καλάθι, έχοντας 8.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ (3ος στη διοργάνωση) ανά αγώνα.
Μεγάλο μείον για την τουρκική ομάδα είναι η κακή παρουσία ως τώρα του Zoran Planinic (6 πόντους-3.8 ασίστ ανά αγώνα), παίχτη που στήριζαν πολλά στην τουρκική ομάδα μιας και τα προηγούμενα χρόνια ήταν απ΄τους ηγέτες των ομάδων που αγωνιζόταν και μάλιστα πρόπερσι ήταν ο MVP του Eurocup το οποίο κατέκτησε με την Khimki Moscow. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Anadolu θα προκριθεί στα Playoffs εκτός και αν "αναστηθεί" ο Κροάτης γκαρντ.

Update: H Efes ανακοίνωσε την απόκτηση του Milko Bjelica απ΄την Laboral Kutxa. Ο Bjelica είχε συμβόλαιο 2 μηνών με την ισπανική ομάδα το οποίο έληξε και έτσι οι Τούρκοι κινήθηκαν γρήγορα και τον κλείσαν. Ο 29χρονος Μαυροβούνιος φόργουορντ ήταν πολύ καλός στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης έχοντας 12.8 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Emporio Armani
Μετά απ΄την αποτυχημένη περσινή χρονιά η ιταλική ομάδα κατάφερε φέτος να περάσει στο Top16, τερματίζοντας μάλιστα 2η (σε ισοβαθμία με την Zalgiris Kaunas) έχοντας 5 νίκες και 5 ήττες. Η Armani ήταν μέτρια επιθετικά ως τώρα έχοντας 74.2 πόντους ανά αγώνα, ενώ εξίσου μέτρια ήταν και στην άμυνα δεχόμενη μέσο όρο 76.2 πόντους. Εξαιρετική μεταγραφή που ανεβάζει επίπεδο την ομάδα είναι αυτή του Daniel Hackett. O 26χρονος Ιταλο-Αμερικάνος γκαρντ ήταν εκπληκτικός στην κανονική περίοδο με την Montepaschi Siena έχοντας μ.ο. 13.3 πόντους, 5.8 ασίστ, 4.2 ριμπάουντ και 19.44 στο Index Rating (3ος στη διοργάνωση). Κατά τ'άλλα οι παίχτες που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στο να βρίσκεται η Armani στο Top-16 είναι οι:
  • Keith Langford: Εκπληκτικός πέρσι, εκπληκτικός και φέτος ο 30χρονος Αμερικάνος γκαρντ που είναι απ΄τους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης με μ.ο.16.2 πόντους, ενώ μετράει επίσης 4.4 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ ανά αγώνα.
  • Nicolo Melli: Αν και μόλις 22 χρονών ο Ιταλός φόργουορντ διανύει την 3η του χρονιά στη διοργάνωση φέτος και ως τώρα είναι η καλύτερή του χρονιά. Ο Melli μέτρησε στην κανονική περίοδο 7.7 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα.
  • Alessandro Gentile: O γιος του πρώην παίχτη του ΠΑΟ Nando Gentile βαδίζει να ξεπεράσει από νωρίς τον πατέρα του. Στα 21 του ο Ιταλός διεθνής γκαρντ είναι κάθε χρόνο και καλύτερος με τους φετινούς μέσους όρους του στη διοργάνωση να έχουν ανέβει κατακόρυφα, όντας σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με πέρσι. 12.4 πόντοι αντί 6.3 πόντους πέρσι, 2.9 ασίστ αντί 0.9 πέρσι και 2.4 ριμπάουντ αντί 1.4 που είχε πέρσι. Αναμφίβολα το μέλλον είναι δικό του!
  • David Moss: O "μεγάλος πόθος" του Ολυμπιακού το καλοκαίρι κάνει (και) φέτος καλή χρονιά με την νέα του ομάδα (αγωνιζόταν για 3 χρόνια στην Siena) έχοντας 9.1 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ ανά αγώνα.
Πολύ σημαντική η ενίσχυση των Ιταλών με τον Hackett αλλά νομίζω ότι η Armani έπιασε το peak της με την πρόκριση στο Top-16. Ίσως αν ήταν στον άλλον όμιλο να είχε αρκετές πιθανότητες αλλά στον όμιλο αυτόν με τόσα "μεγαθήρια" τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Unicaja Malaga
Οι Ισπανοί ξεκίνησα με 2 νίκες (και μια αναμενόμενη ήττα εκτός έδρας απ΄τον Ολυμπιακό) σε 3 αγώνες αλλά μετά γνώρισαν 3 συνεχόμενες ήττες και συνολικά 4 σε 5 αγώνες, κινδυνεύοντας να μην προκριθούν στο Top16. Τελικά με 2 νίκες στα 2 τελευταία ματς κόντρα σε Bayern (εντός) και Siena (εκτός) κατάφερε να πάρει την 3η θέση και τη πρόκριση με ρεκόρ 5 νικών-5 ηττών. Οι Ισπανοί σκόραραν 75.6 πόντους ανά αγώνα στην κανονική περίοδο, αλλά τη διαφορά έκανε η άμυνα αφού δεχόταν 71.2 πόντους ανά αγώνα. Καλύτεροι παίχτες για την ισπανική ομάδα ήταν οι:
  • Nik Caner-Medley: Μετά από μια εφιαλτική χρονιά (4 πόντοι-2.9 ριμπάουντ ανά αγώνα) στην Maccabi Tel Aviv, ο Αμερικάνος φόργουορντ θυμίζει πάλι φέτος τον παίχτη που πριν 2 χρόνια οδήγησε την Valencia στον τελικό του Eurocup (έχασε απ΄την Khimki του Planinic) και επιλέχτηκε στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης. Ο 30χρονος παίχτης είναι μακράν του δεύτερου ο καλύτερος παίχτης της Malaga, έχοντας μ.ο. 15.9 πόντους και 5.4 ριμπάουντ.
  • Zoran Dragic: Με τον αδελφό του να κάνει "όργια" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη φανέλα των Phoenix Suns, ο 24χρονος Σλοβένος γκαρντ αποδεικνύει φέτος ότι δεν είναι μόνο ο Goran που έχει μπασκετικό ταλέντο στην οικογένεια. O Zoran λοιπόν έχει ανεβάσει κατά πολύ τους αριθμούς του σε σχέση με την περσινή (παρθενική) χρονιά του στη διοργάνωση. Φέτος ο Σλοβένος έχει ως τώρα 12 πόντους (4.5 πέρσι) 3.1 ριμπάουντ (3 πέρσι), 1.3 ασίστ (0.5 πέρσι) και 12 Index Rating (4.5 πέρσι) ανά αγώνα.
  • Earl Calloway: Παρόλο που δεν είναι τόσο καλός όσο πέρσι ο 30χρονος Αμερικάνος γκαρντ, δε παύει να είναι μια πολύ χρήσιμη μονάδα για την ομάδα. Ως τώρα ο Calloway έχει στη διοργάνωση μέσο όρο 7.9 πόντους, 4 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ.
  • Fran Vazquez: Μπορεί ο 30χρονος Ισπανός σέντερ να μην γεμίζει το μάτι πια, ούτε να έχει εξελιχτεί στον παίχτη που περίμεναν όλοι την εποχή που οι Orlando Magic τον επέλεγαν στο ν.11 του 1ου γύρου των Drafts, αλλά δε παύει να είναι ένας σταθερά καλός παίχτης που κάνει μια χαρά τη δουλειά του στη ρακέτα. Ως τώρα ο Vazquez έχει στη διοργάνωση 7.1 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Δε πιστεύω ότι η Malaga μπορεί να πάρει μια εκ των 4 θέσεων που δίνουν πρόκριση στα Playoffs και θα περιοριστεί σε μια καλή παρουσία στο Top-16 και στο να κάνει τη ζημιά σε κάποια απ΄τις δυνατές ομάδες του γκρουπ.

Laboral Kutxa
Όπως και ο Παναθηναϊκός (με τον οποίον ήταν στον ίδιο όμιλο κιόλας) έτσι και η Laboral είναι ομάδα του ύψους και του βάθους. Ομάδα που κερδίζει εκτός έδρας την Maccabi Tel Aviv και χάνει απ΄την Crvena Zvezda μέσα-έξω. Ομάδα που προηγείται με 20 πόντους λίγο πριν το ημίχρονο και φτάνει στην νίκη οριακά με 2 πόντους (εντός με Παναθηναϊκό). Στον όμιλο η ισπανική ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση (ισόβαθμη με την Lokomotiv Kuban) με ρεκόρ 6 νίκες και 4 ήττες. Τη διαφορά για τους Βάσκους ως τώρα την κάνουν οι:

  • Andres Nocioni: Σαν το παλιό καλό κρασί ο 34χρονος Αργεντίνος φόργουορντ είναι και φέτος ο ηγέτης και καλύτερος παίχτης της Laboral μετρώντας μ.ο. 13.4 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι στα 3 ματς που έλειψε λόγω τραυματισμού (Maccabi εκτός, ΠΑΟ εντός και Lietuvos εντός) η ισπανική ομάδα είχε 3 σερί νίκες.
  • Lamont Hamilton: O 29χρονος Αμερικάνος σέντερ που ήρθε φέτος απ΄την Bilbao, έχασε αρκετά ματς αφού τραυματίστηκε την 1η αγωνιστική της διοργάνωσης και επανήλθε στην 6η βοηθώντας πολύ την ομάδα του, στο να πάρει την πρόκριση. Στην παρθενική του χρονιά στην διοργάνωση ο Hamilton έχει 11.8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1 μπλοκ.
  • Tibor Pleiss: H Laboral επένδυσε πέρσι στον 24χρονο Γερμανό σέντερ και μετά από μια μέτρια χρονιά, φέτος δρέπει τους καρπούς της επένδυσης αυτής. Ο Pleiss είχε μια πολύ καλή παρουσία στην κανονική περίοδο, μετρώντας 9.6 πόντους και 4.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
  • Thomas Heurtel: O 24χρονος Γάλλος γκαρντ συνεχίζει και φέτος να έχει την ίδια καλή απόδοση που είχε πέρσι, αφού μετράει ως τώρα 7.6 πόντους, 4 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Η Laboral είναι η μόνη απ΄τις ομάδες-αουτσάιντερ του ομίλου, που πιστεύω ότι έχει πιθανότητες να μπει σφήνα στην 4αδα. Αρκεί φυσικά να μην ταλαιπωρηθεί πάλι από τραυματισμούς.

Update: H ισπανική ομάδα ανακοίνωσε χτες την μεταγραφή του 28χρονου Ιταλού γκαρντ Giuseppe Poeta. Ο Poeta ξεκίνησε τη χρονιά στην Virtus Bologna και είχε φέτος 11 πόντους, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου