Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι πιο "ιδιαίτεροι" θάνατοι γνωστών προσώπων

H συγγραφέας Wendy Northcutt αποφάσισε πριν 20 χρόνια περίπου (1993) να δημιουργήσει τα βραβεία Δαρβίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογή με τους πιο ντροπιαστικούς και αστείους θανάτους που έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια. Περιστατικά που αν μη τι άλλο επαληθεύουν τη γνωστή ρήση του Albert Einstein για το ότι η βλακεία και το σύμπαν είναι τα μόνα πράγματα που είναι άπειρα...
Σήμερα όμως εγώ θα αναφερθώ σε ιστορικά (αλλά και πιο σύγχρονα) πρόσωπα που "γράψαν ιστορία" με τον τρόπο που αποχαιρέτησαν τα εγκόσμια. Για να δούμε ποιοι είναι αυτοί και το πως το κατάφεραν.

Φρειδερίκος Α'
Γνωστός και ως Κοκκινογένης, Φρειδερίκος ήταν Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας απ΄το 1155 ως το 1190 που πέθανε. Τη χρονιά εκείνη (το 1190 δηλαδή) ο Φρειδερίκος ήταν επικεφαλής της Τρίτης Σταυροφορίας στους Άγιους Τόπους. Μετά από μεγάλο διάστημα πορείας στην έρημο, ο Φρειδερίκος με τον στρατό του έφτασαν στον ποταμό Saleph. Απ΄την χαρά του και την μεγάλη δίψα του ο Φρειδερίκος πήδηξε μέσα. Όμως πριν πηδήξει δεν σκέφτηκε να βγάλει την βαριά πανοπλία του (ήταν και 70 χρονών...η άνοια είναι αμείλικτη), με αποτέλεσμα να πάει σε δευτερόλεπτα στον πάτο και να τελειώσει έτσι άδοξα η Αυτοκρατορία του.

Αττίλας
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μαρτυρίες για το πως πέθανε ο βασιλιάς των Ούννων (απ΄το 434 ως το 453 που πέθανε), αλλά εγώ θα επιλέξω αυτήν του Πρίσκου (Έλληνας ιστορικός που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ.) γιατί είναι πατριώτης και επειδή είναι η πιο παράξενη (κυρίως για τον 2ο λόγο). Σύμφωνα λοιπόν με τον Πρίσκο ο Αττίλας πέθανε το 453 από ακατάσχετη αιμορραγία. Συγκεκριμένα τη νύχτα του γάμου του με την Ildico, πριγκίπισσα των Οστρογότθων, μέθυσε τόσο πολύ που δεν συνειδητοποίησε ότι η μύτη του αιμορραγούσε. Το πρωί οι στρατιώτες του, τον βρήκαν νεκρό, πνιγμένο στο ίδιο του το αίμα.

Ζαν Μπατιστ Λυλί
Πρόκειται για έναν Γάλλο συνθέτη που έζησε απ΄το 1632 ως το 1687 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας. Στις 8 Γενάρη του 1987 ο Λυλί διηύθηνε μια σύνθεσή του και έδινε τον ρυθμό χτυπώντας μια ξύλινη ράβδο (προπομπός μπαγκέτας) στο πάτωμα. Σε μια στιγμή υπερβολικού ενθουσιασμού, ο Λυλί τρύπησε με τη ράβδο ένα απ΄τα δάχτυλα του δεξιού του ποδιού, το οποίο και μολύνθηκε δημιουργώντας απόστημα και στη συνέχεια γάγγραινα. Η μόνη περίπτωση να σωθεί ήταν να του ακρωτηριάσουν το δάχτυλο, αλλά ο Λιλύ αρνήθηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει το Μάρτη του ίδιου έτους.

Σερ Φράνσις Μπέικον
Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός και επιστήμονας που έζησε απ΄το 1561 ως το 1626. Ο Μπέικον ήταν ο οπαδός του Εμπειρισμού. Η θεωρία του Εμπειρισμού υποστηρίζει ότι η γνώση έρχεται μέσω των αισθήσεων, είτε των 5 γνωστών βασικών αισθήσεων του ανθρώπου (αφή, όραση, ακοή, οσμή και γεύση) είτε εσωτερικών. Τον Απρίλη του 1626 ο Μπέικον είχε τη φαεινή ιδέα να δοκιμάσει να διατηρήσει το κρέας μια κότας, γεμίζοντάς τη με χιόνι. Η διαδικασία αυτή του πήρε κάποιες ώρες μέσα στο κρύο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αρρωστήσει βαριά και να καταλήξει να πεθάνει από πνευμονία.

Τίχο Μπράχε
Ο Δανός αστρονόμος έζησε απ΄το 1546 ως το 1601 και ξεχώρισε για τις παρατηρήσεις του στην αστρονομία. Μάλιστα ένας αστεροειδής το 1677 πήρε το όνομά του. Σύμφωνα με τον Γιόχαν Κέπλερ, τον γνωστό Γερμανό αστρονόμο που ήταν βοηθός του, ο Μπράχε πέθανε από ουρολοίμωξη. Το πως την έπαθε όμως είναι και το ενδιαφέρον. Ο Μπράχε βρισκόταν σε επίσημο δείπνο στην αυλή του Ροδόλφου του Β' στην Πράγα και έχοντας πιει πάρα πολύ, ήθελε απεγνωσμένα να πάει στη τουαλέτα. Εκείνη την εποχή όμως θεωρούνταν μεγάλη αγένεια να σηκωθείς απ΄το τραπέζι πριν τελειώσουν όλοι το φαγητό και έτσι αναγκάστηκε να κρατηθεί με αποτέλεσμα να πάθει ουρολοίμωξη και μετά από 11 μέρες να πεθάνει. Αναφέρεται ότι ο Μπράχε έγραψε μόνος του τον Επιτάφιό του, γράφοντας "Έζησε σαν σοφός, πέθανε σαν ηλίθιος". Νέες έρευνες στη σωρό του Μπράχε το 2010 οδηγούν στη σκέψη ότι μπορεί να πέθανε δηλητηριασμένος από υδράργυρο, στοιχείο που βρέθηκε στα μαλλιά και το μουστάκι του σε υψηλά επίπεδα και το οποίο πιστεύουν ότι προήλθε απ΄τα μέταλλα (ασήμι και χρυσό) που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν τη προσθετική μύτη του. Α ναι...σωστά! Ξέχασα να αναφέρω ότι ο Μπράχε "έχασε" τη μύτη του, μετά από μονομαχία με σπαθιά με τον τρίτο ξάδελφό του ονόματι Μαντερούμπ Πάρσμπεργκ, την εποχή που σπούδαζε στην Γερμανία. Ο λόγος που μονομάχησαν; Η κυριότητα μιας μαθηματική φόρμουλας...Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ήταν δύσκολο αυτό το άτομο να πέθανε όντως απ΄την ουρολοίμωξη!

Τζίμι Φιξ
Ο Φιξ ήταν συγγραφέας που έζησε απ΄το 1932 ως το 1984. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν το βιβλίο "The Complete Book of Running" που έγινε μπεστ σέλερ, πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα και παραμένοντας 11 βδομάδες στη 1η θέση των μπεστ σέλερ. Μέσω των βιβλίων του αλλά και μέσα από talk shows στην τηλεόραση ο Φιξ επαινούσε την ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος και της υγιεινής διατροφής, τονίζοντας ότι αυτά τα 2 είναι το κλειδί της μακροζωίας. Το 1984 ο Φιξ πέθανε από ανακοπή την ώρα που έκανε το καθημερινό του τρέξιμο. Οι γιατροί του βρήκαν 3 αρτηρίες βουλωμένες, η μία 95%, η άλλη 85% και η τρίτη 75%. Το λες και τραγική ειρωνεία....

Τζερόμ Ίρβινγκ Ροντέιλ
Ο Ροντέιλ ήταν ένας Εβραίος συγγραφέας και εκδότης βιβλίων και περιοδικών υγείας και διατροφής. Είχε μάλιστα ιδρύσει την Rodale Inc το 1930, εταιρεία που υπάρχει ως σήμερα και εκδίδει πολλά γνωστά περιοδικά, με γνωστότερα τα Men's Health και Prevention. Ο Ροντέιλ ήταν επίσης ο ιδρυτής του κινήματος οργανικού φαγητού και ισχυριζόταν (όπως αντίστοιχα ο Φιξ για το τρέξιμο) ότι είναι το μυστικό για να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια. Μάλιστα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του το 1971 στο γνωστό talk show της εποχής ονόματι "The Dick Cavett Show", ο Ροντέιλ έλεγε ότι δεν έχει νιώσει ποτέ καλύτερα στη ζωή του δήλωνοντας βέβαιος ότι θα ζούσε και θα έφτανε τα 100 χρόνια. Λίγα λεπτά αργότερα ο Ροντέιλ θα πάθαινε ανακοπή και θα πέθαινε στην καρέκλα που καθόταν. Το επεισόδιο αυτό δεν βγήκε ποτέ στον αέρα όπως ήταν αναμενόμενο. Βέβαια σε αντίθεση με τον Φιξ που πέθανε στα 52 του ο Ροντέιλ πέθανε 72 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου