Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι 10 καλύτερες σκηνές ταινιών που δεν υπήρχαν στο αρχικό σενάριο

Πάρα πολλές φορές σε ταινίες οι ηθοποιοί παίρνουν πρωτοβουλίες και κάνουν πράγματα ή λένε ατάκες που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σενάριο. Πάρα πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί το έχουν κάνει στο παρελθόν και δικαιώθηκαν αφού έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου λόγω αυτών των σκηνών.
Παρακάτω θα αναφέρω τις καλύτερες κατά τη γνώμη μου τέτοιες σκηνές, με κάποιες από αυτές μάλιστα να είναι και απ΄τις αγαπημένες μου γενικά σκηνές.



1. Jack Nicholson στο "Shining"


Μια απ΄τις καλύτερες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου ήταν καθαρά έμπνευση του τεράστιου αυτού ηθοποιού, ο οποίος "δανείστηκε" τη φράση "Here's Johnny" απ΄τον Ed McMahon που με τη σειρά του την έλεγε στο "The Tonight Show starring Johnny Carson".

2. Robert De Niro στο "Taxi Driver"

Το σενάριο έλεγε απλά "ο Travis (Travis Bickle ο χαρακτήρα του De Niro στη ταινία) μιλάει στον καθρέφτη". Ό,τι βλέπουμε στη συνέχεια είναι ένα μείγμα τρέλας και ιδιοφυΐας (συνήθως αυτά πάνε μαζί) του De Niro, που μας έδωσε μια απ΄τις κορυφαίες σκηνές του κινηματογράφου.

3.Anthony Hopkins στο "Silence of the Lambs

Καταρχήν να πούμε για όποιον δε το ξέρει ότι ο Hannibal Lecter (ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Hopkins) έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος κακός στην ιστορία του κινηματογράφου, απ΄το AFI (American Film Institute). Στη σκηνή αυτή ο Hannibal περιγράφει στην πράκτορα του FBI, Clarice Starling (Jodie Foster) πως έφαγε το συκώτι κάποιου και το "συνόδεψε" με φάβα και με Chianti (ιταλικό κρασί) κλείνοντας την περιγραφή με έναν ανατριχιαστικό ήχο. Ο ήχος αυτός ήταν "ανακάλυψη" του Hopkins και τον οποίον χρησιμοποιούσε στα γυρίσματα, για να τρομάζει την Foster. Ο σκηνοθέτης ενθουσιάστηκε με τον ήχο αυτόν και τον έβαλε στη ταινία, δημιουργώντας μια απ΄τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

4. Dustin Hoffman στο "Midnight Cowboy"

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Hoffman αποδεικνύει γιατί θεωρείται απ΄τους καλύτερους ηθοποιούς τα τελευταία 50 χρόνια. Ο ταξιτζής που εμφανίζεται και παραλίγο να χτυπήσει τους Hoffman και Voigt είναι άσχετος με την ταινία. Συγκεκριμένα πρόκειται για πραγματικό ταξιτζή της Νέας Υόρκης, ο οποίος για άγνωστο λόγο αγνόησε (ή απλούστατα δεν είδε) τις πινακίδες που λέγαν "απαγορεύεται η διέλευση, γιατί γίνονται γυρίσματα ταινίας" και βρέθηκε στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή. H αντίδραση του Hoffman είναι 100% δική του έμπνευση, καταφέρνοντας να εντάξει τη σκηνή απόλυτα στο έργο αλλά και στον χαρακτήρα που υποδυόταν.

5. Heath Ledger στο "Dark Knight"

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε 2 σκηνές που ήταν εκτός σεναρίου. Μπορεί (και για συναισθηματικούς λόγους) συνώνυμο του Joker για μένα να είναι ο Nicholson αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ledger ταίριαξε άψογα στο ρόλο αυτόν, αφού άλλωστε και ο ίδιος στην πραγματικότητα ήταν λίγο σαλταρισμένος. Έχουμε και λέμε λοιπόν...Στη 1η σκηνή το σενάριο έλεγε ότι ο Joker βγαίνει απ΄το νοσοκομείο ενώ αυτό ανατινάζεται και ότι υπάρχει μια παύση στις ανατινάξεις μέχρι να μπει στο σχολικό λεωφορείο και όταν πλέον το λεωφορείο ξεκινάει να ξαναρχίζουν οι ανατινάξεις και να κατεδαφίζεται πλήρως το νοσοκομείο. Ο Ledger όμως σταματάει την ώρα της παύσης και κάνει αυτό που βλέπετε στο βίντεο, παίζοντας με τον χειριστήριο και δίνοντας μια νότα μαύρου χιούμορ σε μια σοβαρή (κατά τ'άλλα) σκηνή. Στη 2η σκηνή ο Δήμαρχος (Nestor Carbonell) ανακοινώνει στον Jim Gordon (Gary Oldman) την προαγωγή του σε Αρχηγό της Αστυνομίας και όλοι αρχίζουν να χειροκροτάνε σύμφωνα με το σενάριο. Όμως ταυτόχρονα με αυτούς, το ίδιο αρχίζει (με πιο αργό τέμπο όμως) να κάνει και ο Ledger, χωρίς να είναι γραμμένο κάτι τέτοιο στο σενάριο, δίνοντας στην ταινία μια απ΄τις καλύτερες στιγμές της και σε όλη την κοινότητα του Ίντερνετ ένα επικό gif...

6. Michael Madsen στο Reservoir Dogs

Στη σκηνή αυτή ο Mr. Blonde (Michael Madsen) βασανίζει έναν αστυνομικό και το σενάριο λέει ότι σε κάποια φάση του κόβει το αυτί και τίποτε άλλο. Ο Madsen όμως σε μια στιγμή αυτοσχεδιασμού, σκέφτεται να μιλήσει στο κομμένο αυτί, λέγοντας "Hey!What's going on?" και μετά να ρωτήσει τον αστυνομικό αν το άκουσε. Εξίσου αστείο όσο και διαστροφικό!

7. Harrison Ford στο "Raiders of the Lost Ark"

Η σκηνή σύμφωνα με το σενάριο έλεγε ότι ο Indiana Jones (Harrison Ford) θα αντιμετωπίσει τον τύπο με το σπαθί, χρησιμοποιώντας το μαστίγιό του. Μάλιστα έγιναν πολλές πρόβες απ΄τον ηθοποιό που έκανε τον κακό, για να εξασκηθεί στη χρήση του σπαθιού. Μια τροφική δηλητηρίαση όμως του Ford μια μέρα πριν, ανάγκασε τον Steven Spielberg να αλλάξει τη σκηνή σε αυτό που βλέπουμε (ο Indiana Jones βάζει στην άκρη το μαστίγιο και απλά τον πυροβολεί, έχοντας ένα επικό βλέμμα "πφφφφ" την ώρα που το κάνει). Κατά τη γνώμη μου αυτή η τροφική δηλητηρίαση ήταν δώρο Θεού, αφού μας προσέφερε μια απ΄τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές που έχουν γυριστεί ποτέ.

8. Ronald Lee Ermey στο Full Metal Jacket

O ρόλος του Ronald Lee Emery ως Λοχία Πεζοναυτών στην ταινία του Stanley Kubrick δεν περιλαμβανόταν καν στο σενάριο της ταινίας. Αλλά όταν ο, 69χρονος πια, πρώην Λοχίας Πεζοναυτών έστειλε στον γνωστό σκηνοθέτη μια ταινία στην οποία και εμφανίζεται να κατεβάζει καντήλια επί 15 λεπτά σε μια ομάδα Πεζοναυτών, αυτός τον συμπεριέλαβε αμέσως στο καστ, γράφοντας για τον ρόλο αυτόν 150 σελίδες. Βέβαια, σχεδόν όλοι οι διάλογοι του R. Lee Emery στην ταινία είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού του ίδιου του ηθοποιού.

9. Harrison Ford στο Star Wars Episode V Empire Strikes Back

Στη σκηνή που ο Han Solo (Harrison Ford) οδηγείται απ΄τους Startroopers στο μηχάνημα που θα τον καταψύξει και η Princess Leia (Carrie Fisher) του λέει "I love you", το σενάριο έλεγε ότι ο Han Solo απαντάει "I love you too". Όμως ο Ford θεώρησε ότι ένα άτομο σαν τον Han Solo δε θα έλεγε ποτέ κάτι τόσο μελιστάλαχτο, επιλέγοντας αντ'αυτού να πει "I know!", δίνοντάς μια απ΄τις κορυφαίες ατάκες ever, η οποία μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί (στα σοβαρά ή στα αστεία) από πολλούς άντρες στη πραγματική ζωή.

10. Jim Carrey στο Dumb and Dumber

Στη σκηνή αυτή ο Lloyd Christmas (Jim Carrey) και ο Harry Dunne (Jeff Daniels) έχουν πάρει στο αμάξι έναν άντρα που κάνει ωτοστόπ, χωρίς να ξέρουν ότι αυτός είναι πληρωμένος δολοφόνος και έχει σκοπό να τους σκοτώσει με τη πρώτη ευκαιρία. Το σενάριο έλεγε ότι οι φίλοι θα εκνευρίσουν τον άντρα αυτόν, καυγαδίζοντας έντονα για ζελεδάκια (αυτά). Όμως ο Carrey είχε άλλα σχέδια και αυτοσχεδίασε κάνοντας αυτόν τον πραγματικά "most annoying sound in the world". Να επισημάνω τέλος ότι η αντίδραση του Mike Starr (που υποδυόταν τον δολοφόνο) είναι 100% φυσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου