Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10+1 καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού στην Ευρώπη

Βρισκόμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη και τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στη μέση. Πολλές ομάδες περιμένουν πως και πως τον Γενάρη για να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ τους ώστε να πάνε καλύτερα στη συνέχεια και άλλες θέλουν να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν τη καλή τους πορεία. Όλες πάντως εύχονται κ ελπίζουν οι μεταγραφές που θα κάνουν να είναι τόσο πετυχημένες όσο κάποιες της καλοκαιρινής περιόδου. Απ'αυτές επέλεξα αυτές που (κατά τη γνώμη μου πάντα) ήταν οι καλύτερες και είχαν θετικό αντίκτυπο στις ομάδες τους σε αυτούς τους μήνες που διανύσαμε.
Ας τις δούμε λοιπόν μια προς προσπαθώντας να βάλω σε μια σειρά (όσο αυτό είναι εφικτό) απ΄την καλύτερη ως τη λιγότερο καλή (δε λέω χειρότερη γιατί είναι αντίφαση με τον τίτλο).

1.Mesut Ozil (Arsenal-50 εκατομμύρια ευρώ)
Δεν είναι καν στην 1η τριάδα των ακριβότερων μεταγραφών του καλοκαιριού (5η για την ακρίβεια) αλλά κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού και ας έγινε στο παραπέντε (λίγο πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος). Ο Τουρκο-Γερμανός είδε ότι στην Real Madrid δεν υπήρχε χώρος γι'αυτόν με τόσους πολλούς αστέρες στη μεσοεπιθετική γραμμή της και απαίτησε να φύγει, με την Arsenal να ανοίγει τα ταμεία της και να δίνει ένα ποσό (50 μύρια) που πολύ σπάνια βλέπουμε απ΄την συγκεκριμένη ομάδα. Για άλλη μια φορά όμως ο Arsene Wenger ήξερε πολύ καλά τι έκανε αφού με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό στην σύνθεση της η Arsenal πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά ως τώρα, όντας 1η στο πρωτάθλημα με 5 βαθμούς διαφορά απ΄τις Liverpool-Chelsea που βρίσκονται στη 2η θέση.  Στα 12 ματς πρωταθλήματος που έχει αγωνιστεί ως τώρα ο Ozil έχει 4 γκολ και 7 ασίστ. Επίσης η αγγλική ομάδα πέρασε στους 16 του Champions League ως 2η (έχασε στη ισοβαθμία με Dortmund την πρωτιά, αλλά και στην ισοβαθμία απέκλεισε την Napoli) με τον Γερμανό να έχει 1 γκολ και 2 ασίστ, αλλά  και μεγάλη προσφορά που δε μπορεί να αποτυπωθεί στα στατιστικά.

2.Edinson Cavani (PSG-64 εκατομμύρια ευρώ)
Η 2η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού έχει ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό απόσβεση του ποσού που έδωσαν οι Άραβες ιδιοκτήτες της γαλλικής ομάδας για να τον φέρουν στο Παρίσι. Τι και αν λέγαν ότι δε θα μπορέσει να παίξει στην ίδια 11αδα με τον Ibrahimovic, τι και αν λέγαν ότι δε θα μπορέσει να κάνει αυτά που έκανε στην Napoli τα προηγούμενα χρόνια, ο 26χρονος Ουρουγουανός επιθετικός απέδειξε και φέτος ότι αν είσαι παίχτης τόσο υψηλού επιπέδου δε καταλαβαίνεις τίποτα. Επίσης σε αντίθεση με αυτά που λέγαν οι περισσότεροι ο Cavani όχι μόνο βρήκε θέση ταυτόχρονα με τον Zlatan αλλά έχουν συνθέσει και ένα απ΄τα πιο φονικά δίδυμα της Ευρώπης. Στο πρωτάθλημα ο Cavani έχει 11 γκολ και 2 ασίστ (16 συμμετοχές) όντας ο 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος και της ομάδας του (1ος είναι ο Σουηδός με 13 γκολ) με την ομάδα του να είναι 1η στη βαθμολογία και να πηγαίνει καρφί για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αντίστοιχα καλός είναι και στο Champions League όπου με τον Cavani (και τον Ibra) να κάνει όργια η PSG πέρασε εύκολα ως 1η του ομίλου στους 16. Στο CL o Ουρουγουανός έχει αγωνιστεί σε 5 αγώνες και έχει σκοράρει 4 γκολ (2ος σκόρερ της ομάδας του πίσω απ΄τον Ibrahimovic που έχει 8).

3.Romelu Lukaku (Everton-Δανεικός)
Ένας απ΄τους πιο αδικημένους παίχτες κατά τη γνώμη μου τα τελευταία χρόνια. Η Chelsea τον απέκτησε πριν 2 χρόνια απ΄την Anderlecht έναντι 22 εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να στεριώσει στους Λονδρέζους αφού τη χρονιά 11/12 έπαιξε μόλις 8 ματς (7 ως αλλαγή) με την ομάδα και έβγαλε τη χρονιά στην Reserve League με τη 2η ομάδα. Πέρσι πήγε δανεικός στην WBA όπου έκανε όργια έχοντας 17 γκολ και 7 ασίστ, κάτι που δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τον Mourinho που φέτος ανέλαβε την Chelsea και επέλεξε να τον στείλει για άλλη μια χρονιά φέτος δανεικό. Κερδισμένη από αυτήν την επιλογή του Πορτογάλου βγήκε η Everton που απέκτησε τον 20χρονο Βέλγο επιθετικό και δικαιώνεται πλήρως αφού ο Lukaku έχει 8 γκολ και 3 ασίστ σε 11 συμμετοχές και η αγγλική ομάδα βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας, 7 βαθμούς απ΄την 1η Arsenal και μόλις 2 απ΄την 2η θέση όπου βρίσκονται η Liverpool και η (τραγική ειρωνεία) Chelsea. Αν πάντως στο τέλος της χρονιάς η Everton τερματίσει πάνω απ΄τους Μπλε του Λονδίνου, κάποιος "Special One" θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο...

4.Morgan De Sanctis (Roma-500.000 ευρώ)
Μετά από 4 χρόνια στην Napoli (στην οποία ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος) o 36χρονος Ιταλός τερματοφύλακας πουλήθηκε στους "Ρωμαίους" για ψίχουλα, αφού έπεσε θύμα της έλευσης του Rafa Benitez στον πάγκο της ομάδας ο οποίος προτίμησε να δώσει τα γάντια στον (συμπατριώτη και γνώριμο του απ΄την θητεία του Ισπανού στην Liverpool) Pepe Reina. Η Roma λοιπόν δέχτηκε ευχαρίστως το δωράκι του Rafa και με τον Ιταλό κάτω απ΄τα δοκάρια της έκανε ένα σερί 10 συνεχόμενων νικών στις 10 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος δεχόμενη μόλις 1 γκολ!!! Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν εξίσου καλή για την Roma βέβαια αφού τις 10 σερί νίκες ακολούθησαν 4 σερί ισοπαλίες (επέστρεψαν στις νίκες στο τελευταίο ματς κόντρα στην Fiorentina) αλλά σε αυτό μικρό μερίδιο φέρει ο De Sanctis αφού δέχτηκε μόλις 3 γκολ σε αυτά τα 4 ματς. Συνολικά λοιπόν ο Ιταλός κίπερ έχει 15 συμμετοχές και έχει δεχτεί μόλις 5 γκολ, ενώ έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του σε 10 αγώνες. Αποτέλεσμα αυτών των επιδόσεων του De Sanctis είναι η Roma να είναι 2η με μόλις 3 βαθμούς απ΄την Γιουβέντους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Roma έχει τη καλύτερη άμυνα (μαζί με τη Lille) και είναι η ομάδα που δεν έχει ήττα (μαζί με Bayern Munich), μεταξύ των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (για να γλυτώσουμε τυχόν παρεξηγήσεις...).

5.Alvaro Negredo (Manchester City-25 εκατομμύρια ευρώ)
Πιθανόν πολλοί να ξινίσουν με την επιλογή του 28χρονου επιθετικού αφού δεν είναι καν η βασική επιλογή των Πολιτών στην επίθεση (λογικό όταν υπάρχει ένας Kun Aguero στην ομάδα) αλλά όποτε παίζει είναι καταλυτικός για την ομάδα του. Αν υπήρχε βραβείο 12ου παίχτη (όπως υπάρχει 6ου παίχτη στο μπάσκετ) θα το έπαιρνε άνετα ο Ισπανός από τώρα. Σε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (4 ως αλλαγή) ο Negredo έχει 6 γκολ και 3 ασίστ, δίνοντας σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (στο ματς με Cardiff σκόραρε αλλά η ομάδα του έχασε)  τη νίκη στην City. Ακόμα καλύτερος είναι ο Ισπανός στην Ευρώπη, όπου με 5 γκολ και 1 ασίστ σε 6 ματς (4 ως αλλαγή, ενώ συνολικά αγωνίστηκε μόλις 237 λεπτά) βοήθησε τη City να καταφέρει να περάσει στους 16 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το πιο εντυπωσιακό με τον Negredo όμως είναι ότι σκοράρει στο φετινό Champions League ανά 47 λεπτά, επίδοση καλύτερη από παίχτες όπως ο Christiano Ronaldo,o Ibrahimovic και ο Aguero, ενώ μόνο ο Messi (ανά 45 λεπτά) είναι καλύτερος του.

6.Falcao (Monaco-60 εκατομμύρια ευρώ)
Η 2η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού έχει κάνει μερική απόσβεση των χρημάτων του ήδη. Ο 27χρονος Κολομβιανός σόκαρε όλη την Ευρώπη (και κατακρίθηκε από πολλούς) όταν αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στη νεοφώτιστη (αλλά ιστορική) γαλλική ομάδα, η οποία έχοντας στη προεδρία τον δισεκατομμυριούχο Ρώσο μεγιστάνα Dmitri Rybolovlev του έδωσε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για να τον πείσει να έρθει στο Μονακό. Ως τώρα ο Falcao συνεχίζει από'κει που σταμάτησε πέρσι με την Atletico Madrid αφού σκοράρει ακατάπαυστα έχοντας 9 γκολ και 1 ασίστ σε 14 συμμετοχές, κρατώντας την ομάδα του στο παιχνίδι του τίτλου (είναι στην 2η θέση με 2 βαθμούς λιγότερους απ΄την PSG). Φήμες λένε ότι ο Κολομβιανός έχει μετανιώσει για την επιλογή του και έχει απαιτήσει μεταγραφή αλλά ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Μένει να περιμένουμε τον Γενάρη για να δούμε τι ισχύει και για το αν ο Falcao θα συνεχίζει να εκτελεί με τη φανέλα της Μονακό ή όχι.

7.Gonzalo Higuain (Napoli-37 εκατομμύρια ευρώ)
Δεν έχω καταλάβει με ποια λογική η Real Madrid άφησε (με το αζημίωτο προφανώς) να της φύγει ένας παίχτης που στα 6μιση χρόνια με τη φανέλα της πέτυχε 122 γκολ και έδωσε 56 ασίστ σε 262 συμμετοχές. Όπως και να έχει η Napoli έκανε δικό της έναν παίχτη που έχει το εύκολο γκολ και ως τώρα δικαιώνεται. Ο 26χρονος Αργεντίνος επιθετικός μετράει ως τώρα 7 γκολ και 4 ασίστ σε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και κρατάει ζωντανή την ομάδα του στη διεκδίκηση του τίτλου (-8 απ΄την 1η Γιουβέντους). Εξίσου καλός ήταν και στο Champions League (4 γκολ-2 ασίστ σε 5 συμμετοχές), χωρίς να καταφέρει όμως να στείλει την ιταλική ομάδα στους 16. Αναμένεται όμως να είναι η αιχμή του δόρατος της Napoli στο Europa League, η κατάκτηση του οποίου είναι ο νέος (και ρεαλιστικός) στόχος.

8,Simon Mignolet (Liverpool-10.6 εκατομμύρια ευρώ)
Πολλοί φίλοι των Reds απόρησαν (και στη συνέχεια κατέκριναν άγρια τον Brendan Rogers) με την απόφαση να δαπανηθούν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ για τον 25χρονο Βέλγο τερματοφύλακα που προερχόταν βέβαια από 3 καλές χρονιές ως βασικός με την Sunderland. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Mignolet κράτησε μόλις 1 αγωνιστική, αφού στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Βέλγος με εκπληκτικές αποκρούσεις (με αποκορύφωμα την απόκρουση στο 89' στο πέναλτι του Walters) κράτησε το 1-0 της ομάδας του κόντρα στην Stoke City. Ακολούθησε το εκτός έδρας με την Aston Villa όπου πάλι ο Mignolet ήταν ο λόγος που η Liverpool πήρε τη νίκη (πάλι με 1-0), ενώ το αποκορύφωμα ήταν το ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής με την Manchester United όπου οι Reds πήραν μεγάλη νίκη με 1-0 με τον Βέλγο να είναι ανίκητος. Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν τόσο ιδανική αφού δέχτηκε 18 γκολ στα υπόλοιπα 12 ματς πρωταθλήματος, αλλά δεν παύει να είναι απ΄τους βασικούς λόγους που η Liverpool είναι στην 2η θέση (μαζί με την Chelsea) και κάνει όνειρα κατάκτησης μετά από πολλά χρόνια. Ως τώρα λοιπόν ο Mignolet έχει 15 συμμετοχές και έχει δεχτεί 18 γκολ, ενώ σε 4 αγώνες δεν έχει δεχτεί γκολ.

9.Gareth Bale (Real Madrid-91 εκατομμύρια ευρώ)
Ήμουν σε φοβερό δίλημμα για το αν θα βάλω αυτόν ή κάποιον άλλον στην 10αδα για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι για το ποσό που δαπανήθηκε (2η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών) θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα ως τώρα. Αλλά επειδή θα κατηγορηθώ για κόμπλεξ απέναντι στην Real Madrid και (κυρίως) επειδή ο Ουαλός αρχίζει να βρίσκει ρυθμό μετά από τους τραυματισμούς που είχε απ΄το καλοκαίρι και δεν του επέτρεψαν να δείξει νωρίτερα τη κλάση του, αποφάσισα να τον συμπεριλάβω έστω και προς το τέλος. Όπως προείπα ο 24χρονος Ουαλός έχασε τα πρώτα ματς της ομάδας του στο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος ως τα σήμερα σε μόλις 9 αγώνες (τις 2 ως άλλαγη). Σε αυτούς τους αγώνες βέβαια έχει κάνει καλές εμφανίσεις έχοντας 7 γκολ και 7 ασίστ, ενώ σκοράρει ανά 90'. Στο Champions League δεν έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα ως τώρα αφού έχει μόλις 2 γκολ και καμία ασίστ σε 5 συμμετοχές (τις 2 ως αλλαγή) αλλά παρ'όλα αυτά η ισπανική ομάδα πέρασε ως 1η του ομίλου στους 16 της διοργάνωσης (God Saves CR7).

10.Yuri Lodigin (Zenit St. Petersburg-800 χιλιάδες ευρώ)
Ποιος να το έλεγε ότι ο νεαρός τερματοφύλακας που μέχρι πρόπερσι είχε κάνει μόλις 1 συμμετοχή στην Superleague με την φανέλα της Ξάνθης και πήγαινε δανεικός στον Εορδαϊκό, θα είναι φέτος ένας απ΄τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ευρώπη. Ο 23χρονος Ρώσος (έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά επέλεξε την εθνική Ρωσίας) είναι φέτος απ΄τους καλύτερους παίχτες της ρώσικης ομάδας, η οποία είναι 1η (ισόβαθμη με Lokomotiv Moscow) στο πρωτάθλημα και πέρασε και στους 16 του Champions League. Στο πρωτάθλημα σε 19 συμμετοχές (δεν έχει χάσει λεπτό) ο Lodigin έχει δεχτεί 20 γκολ, ενώ έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 5 αγώνες. Αντίστοιχα στο Champions League αγωνίστηκε και στους 10 αγώνες της ομάδας του (4 στα προκριματικά και 6 στους ομίλους) χωρίς να χάσει λεπτό, δεχόμενος 12 γκολ (τα 9 στους ομίλους) και κρατώντας ανέπαφη την εστία του σε 4 αγώνες (2 στους ομίλους). Τέλος έχει αποκρούσει 2 πέναλτι ως τώρα. Το 1 στο πρωτάθλημα κόντρα στην Lokomotiv Moscow, όταν και απέκρουσε το πέναλτι του Bousssoufa με το σκορ στο 1-1 (η Zenit κέρδισε με 2-1 τον αγώνα) και ένα στα προκριματικά του CL κόντρα στην Nordsjaelland (χωρίς ουσία βέβαια αυτό αφού το σκορ ήταν ήδη 4-0, ενώ τελείωσε με 5-0 υπέρ της ρώσικης ομάδας).

Bonus: Luca Toni (Hellas Verona-Ελεύθερη μεταγραφή)
Μεγάλη αδυναμία ο Ιταλός επιθετικός και γι'αυτό τον έχωσα με το ζόρι στην λίστα. Ναι ξέρω δεν έχει καμία σχέση πια με τον παίχτη που πριν 10 χρόνια τρομοκρατούσε τις άμυνες με τις φανέλες των Palermo, Fiorentina και Bayern Munich, αλλά δεν παύει να είναι ακόμα και στα 36 του ένας μεγάλος παίχτης. Η νεοφώτιστη Verona τον απέκτησε το καλοκαίρι ως ελεύθερο απ΄την Fiorentina η οποία έχοντας ήδη στην επίθεση τους Rossi,Gomez,Vargas και Cuadrado, θεώρησε ότι δεν υπάρχει χώρος για τον 36χρονο Toni. Με τον Toni στην 11αδα η Verona βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 6η θέση του πρωταθλήματος μόλις 2 βαθμούς απ΄την 5η θέση (θέση που βγάζει στο Europa League) και την Fiorentina (χμμμ...). Ο Ιταλός επιθετικός έχει αγωνιστεί ως τώρα σε 13 αγώνες και μετράει 5 γκολ και 8 ασίστ (1ος στο πρωτάθλημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου